1

Opus Dei in België
Auteur: André Van Bosbeke
Uitgebracht in 1985
Uitgeverij: EPO

Achterflap:

'Totus tuus', Geheel de Uwe, vermeldden spandoeken tijdens het bezoek van Johannes Paulus II aan België. Kenmerkend voor de devotie van een internationaal vrij duistere en geheimzinnige katholieke organisatie: Opus Dei. Het Opus Dei is in de loop der jaren in opspraak gekomen via talloze financiële schandalen. Ze ontkent alles en werkt verder aan de opbouw van haar wereldimperium.

De geheime constituties en andere documenten tonen echter aan dat het 'Werk van God' heel wat gevaarlijker is, als we gewoonlijk denken. Een door de kerk erkende sekte die de hele wereld wil overheersen?

De auteur ontdekte dat ook in België deze groepering op vrij grote schaal actief is: scholen, familiekringen, studentenhomes, ... en dat haar leden belangrijke functies uitoefenen. Dit alles volgens de richtlijnen van de stichter Escriva de Balaguer: "Het doel is elke post te bemachtigen van waaruit macht verworven kan worden."

Meer info over Opus Dei vind je hier » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Ben wrote:

Meer info over Opus Dei vind je hier » Forum

Nog even voor de volledigheid: het boek is uitgekomen in 1985 en er wordt op geen enkel moment in het boek gesproken over een mogelijke band tussen de Bende van Nijvel en Opus Dei. Het boek is wel uitgebracht voor de zware feiten van 1985.

Op de website van Bol.com vond ik nog een recensie over dit boek waar ik mij voor een groot stuk achter kan plaatsen:

Een links-socialistische kijk op een extreem rechtse groepering in de R.K. Kerk, wier verwantschap met anti-communistische tendensen bevattende politieke, kerkelijke en sociale groeperingen en derzelver personen (adel, banken, CIA enz.) wordt aangetoond,waarbij de schandalen op financieel en moreel gebied (o.a. Calvi en de Ambrosiano bank ) breed ten nadele van Opus Dei worden uitgesponnen.

Inside informatie van oud-leden, citaten uit het handboek van de stichter, "De Weg" en een massa namen en instellingen in Belgie, met beschrijvingen van hun werkmethodes helpen mee om het doel van Opus Dei: Een christelijk Europa, o.l.v. het geslacht Habsburg en/of Bourbon, te verklaren en.... zwart te maken. Een kritisch antwoord van Opus Dei zijde zou welkom zijn om tot een juist oordeel te komen. Enkele evidente onjuistheden in de tekst geven overigens alvast enig voorbehoud in.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube