1

Kester is een dorp en gelijknamige deelgemeente in de Belgische gemeente Gooik » Google Maps

In de jaren dertig vonden in Kester de VNV-Landdagen plaats. Op 5 mei 1935 hield het VNV haar eerste landdag op de Kesterheide in het huidige Vlaams-Brabant. Op het enige reusachtige spandoek stond de slogan "Eén volk in eigen staat". August Borms hees er de VNV-vlag aan de mast. In de daar verspreide brochure stond over Staf De Clercq: "Hij ontwerpt, hij beveelt, hij bundelt. Hij is het symbool van de orde. De leider denkt, de volgelingen handelen."

In 1942 stierf Staf de Clerq:

Staf De Clercq werd begraven in een praalgraf op de Kesterheide. Bij de bevrijding werd zijn graf geschonden door verzetslieden die het stoffelijk overschot publiekelijk bespotten en verminkten. Het lijk werd nadien begraven in een anoniem graf te Leerbeek. In 1978 werd zijn lichaam door de Vlaamse Militanten Orde heropgegraven en bijgezet op het kerkhof van Asse onder ruime belangstelling van Vlaams-Nationalisten van de Volksunie.

In 2004 werd Staf De Clercq herdacht op de IJzerwake en op een afzonderlijke herdenking in Kester waar hij oorspronkelijk begraven lag. Deze herdenking, waarbij voormalig Volksunie-senator Bob Maes een rede hield, werd georganiseerd door Voorpost.

Meer informatie over het graf van Staf de Clerq vind je hier » aff.skynetblogs.be

In Kester bevindt zich ook de zogenaamde Kesterheuvel (of Kesterheide). Deze is 112 meter hoog en is een getuigenheuvel of zandbank van de voormalige Diestiaanzee en hoogste punt van het Pajottenland. Vanop deze heuvel heb je een schitterend uitzicht over de streek. Destijds kon je 80 kerktorens zien en de basiliek van Koekelberg, het justitiepaleis, het Hallerbos... Vandaag bemoeilijken bomen het zicht op het bijzonder panorama van het noorden tot het zuiden van het Pajottenland. Sinds 1974 wordt een deel van de Kesterheide gebruikt als circuit voor moto-cross.

Op de Kesterheide vind je ook een NAVO-basis » Google Maps

In de volksmond 'de witten bol', 'de voetbal' of 'den ballon'. Dit NAVO communicatiecentrum werd opgetrokken in 1970-1971, in volle koude oorlog. Oorspronkelijk maakte de NAVO-site van Kester deel uit van een net dat meer dan 20 zulke stations telde, verspreid gebouwd in andere NAVO-landen. Met uitzondering van Verona (Italië) en Kester dus zijn deze weer opgedoekt. De militaire ontspanning in Europa maar vooral de snel evoluerende communicatietechnieken maakten zoveel stations overbodig.

De witte bol van Kester, die 12 meter breed is, herbergt binnenin een reusachtige schotelantenne. Hoewel er geen onmiddellijke plannen zijn om ook de site te Kester op te doeken, veranderd het uitzicht wellicht de komende jaren. De bol, die op een gebouw staat, zal worden afgebroken en vervangen door 4 'bollen' op de grond. De gebouwen uit de jaren '70 zijn verouderd en worden eveneens vernieuwd.

Aangezien het om militaire installaties gaat, wordt er over technische details en plannen maar met mondjesmaat gecommuniceerd. Er werken ongeveer 40 militairen, gespecialiseerd in communicatie. De site staat onder leiding van een Belgische NAVO-commandant. 

300 Meter noordelijker - ook op de Kesterheide - vind je een oude militaire basis. Dit communicatiecentrum werd in 1972 gebouwd » Google Maps

Op de website van het Vlaams Belang Nevele vind je nog een aantal foto's van de Kesterheide en het monument voor de Clerq » vlaamsbelangnevele.skynetblogs.be/

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Vanwege de ligging van Kester - langs de N28 tussen Ninove en Halle - bestaat de mogelijkheid dat de Bende van Nijvel na de overval in Aalst langs Kester of de Kesterheide is gepasseerd. De verlaten militaire basis is vanwege de ligging een ideale schuilplaats.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Ook even ter info, dit is de geheime radar dat in de ballon gevestigd werd:

http://www.editiepajot.com/big_pictures/0014/6327/editiepajot_gooik_satcom_2_foto_Marc_Colpaert.jpg?1402701558

Dit is een foto van de oude militaire basis boven op de Kesterheide. Deze basis ligt er al van in 1983 verlaten bij en van op de steenweg Ninove-Halle kom je geen enkel huis tegen tot aan de oude militaire basis:

https://editiepajot.com/big_pictures/0031/4952/DSC_6231__Kopie_.JPG?1458939758

http://www.rwf.be/Archives/img/Kester.jpg

4

Zoals je op de foto hierboven kunt zien, is het een hoefijzer-vormig gebouw met de ingang vanuit het bos. Hier op een paar honderd meter verder is de Golf gti van de bende van Nijvel na de overval in Aalst voor het laatst gezien. Ook in de directe omgeving vond de race tussen de schepenzoon met zijn BMW en de Golf GTI van de bende van Nijvel plaats. De reden dat ze volgens mij niet op de BMW van de schepenzoon hebben geschoten, is omdat ze anders met 2 lijken zaten opgescheept en het eerste wat de politie Rijkswacht of BOB dan deed was de onmiddellijke omgeving uitkammen en dat konden ze missen.

Deze toren stond in 1985 op het terrein van de oude militaire basis. Van hieruit zag je van Aalst tot aan het hellend vlak van Ronquières (bois de la Houssiere):

http://www.pajottenland.be/Data/Web/Krant/200717/yzerenmand.JPG

Graf staf De Clerq:

http://hlnregiophotoprovider0.hln-cdn.be/photo/de-deelnemers-aan-het-praalgraf-van-staf-de-clercq-nbsp-nbsp-foto-colpaert/p1/img-ZjZlNDQwNmUvYXQvNzE1NTU4My82NDB4NjQwL0ZU/7155583.jpeg

5

Ik wist niet dat er ook nog een toren naast dat hoefijzervormig gebouw stond vroeger. Op de voorgrond zie je trouwens de bekende "ijzeren man", een geografisch meetpunt.

Weet iemand hoelang de witte zendmast er al staat?

6

Wel, wel, wel. Ben daar vorige maand langs gepasseerd zonder voldoende te beseffen hoe belangrijk deze plaats kan geweest zijn. Het is daar inderdaad enig mooi qua uitzicht.

Met een gepensioneerde militair op de achterbank die daar geboren en getogen is. Ik heb wel gevraagd wat het precies voorstelde maar hij deed alsof hij het niet goed wist. Vond zijn reactie toen al op het belachelijke af ongeloofwaardig maar nu vind ik het wel bijzonder vreemd.

7

Toch wel heel raar dat jij daar vorige maand nog passeerde met een gepensioneerde militair ...

Kenza, wil jij een kaart brengen de route die de bende heeft afgelegd vanaf Aalst tot Kester of zo mogelijk daarna. Interessante hypothese.

9

Is familie van mijn vrouw, die mens is al redelijk oud en wou nog eens een laatste keer terug naar zijn geboortestreek. 

We hadden het hem al enkele jaren beloofd maar het kwam er nooit van. Soit, was er totaal niet goed op voorbereid want ik ben ook in Pepingen en Leerbeek geweest. Gemiste kans om het voor mezelf interessant te maken.

Raf wrote:

Toch wel heel raar dat jij daar vorige maand nog passeerde met een gepensioneerde militair ...

Bespeur ik daar enige 'hollandse' ironie. Zou de grote integratie dan al begonnen zijn?