Topic: Zellik: 29 November 1988

Nog een voorbeeld van gratuit geweld tegen de ordediensten in de jaren '80 die doet denken aan de schietpartij aan de Colruyt in Nijvel.

Het is vrijdag 25 jaar geleden dat twee agenten van het politie korps van Asse in de Pontbeeklaan werden onder vuur genomen door gangsters. Luc De Lauw kwam daar bij om het leven. Zijn collega Andre De Rijck werd zwaar gewond. Commissaris Daniël Noens blikt samen met agent Andre De Rijck terug op deze beroerde periode.

"Soms stellen we ons de vraag of zinloos geweld in het algemeen en geweld tegenover politiemensen in het bijzonder, gedurende de jaren is toegenomen. In dit verhaal zouden we heel wat cijfermateriaal kunnen noteren en boeken citeren. Bewust doen we het niet. Het is wellicht veel interessanter een waar gebeurd verhaal op te diepen waarbij bijna dag op dag 25 jaar geleden twee politiemensen van de gemeentepolitie Asse het slachtoffer werden", zegt Daniël Noens.

Slachtoffer aan het woord

Er is toen veel geschreven in de kranten. Iedereen die van kortbij of verder ook maar iets te maken had met de politie en de gemeentepolitie van Asse, kwam aan het woord. "Nooit kwam het slachtoffer aan bod. Ik vond het dan ook een ideale gelegenheid om op deze ingetogen verjaardag één van politiemannen aan het woord te laten", zegt Noens.

Luc De Lauw en Andre De Rijck werden op 29 november 1988 het slachtoffer van een moordaanslag tijdens een routine patrouille. Luc liet hierbij het leven, Andre werd levensgevaarlijk gewond. De jaren tachtig van vorige eeuw werd het land geteisterd door gewelddadige overvallen en aanslagen. De bende van Nijvel, CCC en dichter naar Asse toe een aanslag op een geldtransport met explosieven. Voor de politiemannen van Asse maar ook voor hun collega’s in andere gemeenten vormden deze ernstige vormen van criminaliteit geen prioriteit. De taken van de agenten waren anders. Ze stonden in voor "gemeenschapsgerichte" politie, alleen, men noemde het (nog) niet zo.

Sluikstorters

De toenmalige burgemeester, Herman Van Elsen drong er bij de commissaris op aan om meer in te zetten tegen sluikstorters. In de buurt van de Pontbeek waren herhaaldelijk storten gesignaleerd en opgeruimd.

"Die bewuste dag, 29 november 1988", vertelt André, "verving ik een collega. Samen met Luc De Lauw, een agent in opleiding vatte ik de dienst aan van 14 tot 22u. Luc was op 1 november gestart bij de gemeentepolitie Asse. Hij kwam van de politie Brussel maar wou dichter bij huis aan de slag."

Andre, al in dienst van oktober 1980 fungeerde als mentor voor de jongere Luc. "In de vooravond, het moet zo tussen 18 en 19 u geweest zijn ging onze patrouille richting Pontbeek in Asse. De winteravonden, vroeg donker en de Pontbeek, het waren allemaal factoren die positief zijn om aan sluikstorten te doen. Ik was chauffeur, Luc passagier", vertelt André.

De Pontbeek zag er 25 jaar geleden helemaal anders uit. Er was bijna geen begroeiing, de bermen waren in aanleg en in het tweede gedeelte was er geen openbare verlichting. Het was er donker. Op het eind van Pontbeek stond er een rij bomen. Enkel ingewijden wisten dat er een wegje liep waardoor je kon wegkomen. Joggers en lopers gebruikten deze wegel om aan de verkeersdrukte te ontkomen.

André vertelt verder. "Bij het indraaien van de straat stonden er rechts van ons enkele voertuigen van zigeuners, even verder een geparkeerde auto. Onze aandacht ging echter naar een auto die aan de linker kant van de baan geparkeerd stond. Het was een Alfa Romeo. Achter het stuur een man, naast hem een jonge vrouw. We deden hen teken om te vertrekken en elders te vrijen. We reden verder en kwamen in het tweede deel van de Pontbeek, gehuld in duisternis. Plots dook in het schijnsel van de koplampen een witte geparkeerde auto op. Hij stond links van ons opgesteld", zegt André.

Opnieuw een vrijend koppeltje?

"Dat dachten we, ja. Ik draaide de ruit aan mijn zijde een tiental centimeter omlaag om met de zaklantaarn in de auto te schijnen. Er zat niemand in de auto, ook niet op de achterbank. Daar lag een geruit deken maar alles was vlak, dus ook niets of niemand die eronder stak. Een fractie van een seconde later… een flits en een knal. De flits kwam van links achter de auto, slechts een 2 tal meter van onze wagen. Onmiddellijk voelde ik een stekende pijn aan mijn linker arm en de linker kant van de borst", gaat André verder.

"We zijn beschoten, dacht ik. In een reactie om te overleven duwde ik het gaspedaal in. Nog een schot! De auto reed onbestuurbaar verder, ramde een boom en we kwamen tot stilstand beneden in de berm aan de rechterkant van de weg. De auto was gevuld met glas en rommel. Het was pikdonker. Ik taste naar Luc maar kon hem niet vinden."

Getroffen

Later bleek dat Luc De Lauw fataal getroffen werd toen er op de politiewagen geschoten is. Bij de poging om de aanslag te ontlopen is de politiewagen in aanrijding gekomen met een boom op de middenberm om vervolgens een berm af te rijden. Luc is bij de hulpverlening aangetroffen tussen de zetel en het dashboard.

Hoe verliep het dan verder, is er niemand afgekomen op de schoten? "De oorverdovende stilte en enkel het geruis van de wind door de bomen, dat blijft me nog altijd bij", zegt André. "Ik kon nog roepen in de mobile radio dat we beschoten werden, toen verloor ik het bewustzijn".

Uit het onderzoek dat later gevoerd werd is gebleken dat de schutter(s) in hun auto zijn gestapt en een controle gedaan hebben vanop de berm naar de politieauto. Eén van hen is uitgestapt. Wellicht wou hij niet dichter naderen want de auto stond een eind van de baan weg in het veld. Misschien een geluk voor de zwaargewonde agent André.
"Ik moet enige ogenblikken nadien opnieuw bijgekomen zijn", gaat André verder, "Ondanks de pijn klauterde ik uit de auto en trok mijn wapen. Veel verder dan dat ben ik niet gekomen, opnieuw zakte ik in elkaar. Ik herinner me dat ik op een draagberrie in een ziekenwagen geschoven werd".

Revalidatie

Voor de zwaargewonde André begon een tijd van revalidatie na eerst 14 dagen intensieve, en een maand hospitalisatie in het Erasmusziekenhuis. Zijn linkerarm werd ter hoogte van de elleboog volledig verbrijzeld, een kogel doorboorde de linker zijkant van zijn borst en het rechter oog is hij kwijt. In totaal zou het nog 3 jaar duren vooraleer Andre opnieuw in dienst kon treden bij het politiekorps van Asse.

Onderzoek

Het onderzoek naar de dader gebeurde zeer intens. De toenmalige onderzoeksrechter Bruno Bulthé was onderzoeksrechter. De auto waarmee de dader(s) zich verplaatsten is gevonden maar de schutter(s) zijn echter nooit geïdentificeerd. Het moet gezegd worden dat de onderzoekers toen nog niet beschikten over de forensische technieken zoals vandaag. Het inzetten van speurhonden en een heli was toen al vergaand.

Herdenking

Ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van deze trieste gebeurtenis zal er een herdenkingsplechtigheid gehouden worden. Inzonderheid voor de overleden politieagent Luc De Lauw maar ook voor alle overleden medewerkers van de politiezone AMOW zal er een eucharistieviering plaats hebben op zondag 1 december om 10u30 in de Sint-Martinuskerk te Asse.

http://www.persinfo.org/sites/default/files/styles/large/public/26-11%20zellik%20agenten%202.jpg?itok=BbAR00Pb

http://www.persinfo.org/sites/default/files/styles/large/public/26-11%20zellik%20agenten.jpg?itok=5dBjO-r7

http://www.persinfo.org/sites/default/files/styles/article_image_full_node/public/field/image/26-11%20zellik%20agenten%203.jpg?itok=kGv37fFr

Re: Zellik: 29 November 1988

On sait comment les agents de Asse ont été "exécutés" par des "spécialistes"

C'est une longue traque qui commence pour de nombreux gendarmes et policiers du pays, maintenant lancés aux trousses des assassins de l'agent Luc De Lauw, abattu mardi soir dans un coin perdu de Asse-Zellik. André De Rijck, l'autre policier qu'on a tenté d'abattre lutte encore contre la mort, mais il a pu s'exprimer hier. Grâce à ses brèves explications et grâce à un important travail technique, les enquêteurs comprennent mieux, maintenant, ce qui s'est passé mardi soir. Ils ont même retrouvé l'espoir d'identifier les assassins...

C'est l'agent-brigadier André De Ryck qui conduisait le combi Peugeot blanc de la police de Asse, le soir du drame, à la -Pont-beeklaan. Agé de 32 ans, habitant Asse, André De Ryck est marié et père de deux enfants. Quand les pompiers de la commune sont venus à son secours, ils l'ont découvert très gravement blessé. Il avait été touché par plusieurs ballettes (de 9 mm de diamètre) dans l'oeil, au coude (en essayant de se protéger contre le tireur), au poumon et à l'abdomen. Une des ballettes lui a griffé le front. Les médecins craignent qu'il ait perdu un oeil sous le feu de ses agresseurs.

Luc De Lauw, son co-équipier qui était assis sur le siège passager a perdu la vie dans cette attaque. Une décharge de riot gun ou de fusil de chasse l'a atteint en pleine tête, à courte distance. Récemment sorti de l'école de police de Bruxelles, il était entré à la police de Asse le 1er novembre. Agé de 28 ans, Luc De Lauw habitait Zellik et devait se marier tout prochainement.

Quelques mots tant attendus

Hier après-midi, André De Ryck a pu communiquer avec ceux qui étaient à son chevet. Son témoignage est essentiel pour le développement de l'enquête. Il est, jusqu'ici, le seul témoin de l'agression de vendredi soir. En quelques mots, il a déjà pu aider un peu les enquêteurs de la P.J. de Bruxelles qui traquent maintenant les assassins. Il est désormais placé, à l'hôpital, sous la protection permanente de plusieurs collègues.

Hier, de nombreux enquêteurs sont retournés à la Pontbeeklaan avec un expert en automobiles, et un expert en balistique. Des démineurs sont venus chercher un objet que les malfaiteurs étaient peut-être occupés à enterrer. Un hélicoptère de la Force terrestre a emporté un photographe de la P.J. qui a pris du site une série de photos aériennes.

De nombreux travaux d'enquête pratiques, (chronologie des événements, reconstitution de déplacements, etc.) joints aux quelques explications de De Ryck ont permis de reconstituer les faits avec une grande probabilité d'exactitude.

Un simple contrôle...

A bord de leur combi, les deux policiers étaient chargés, entre autres, de vérifier qu'on ne procédait plus à des déversements d'ordures et de déchets dans la Pontbeeklaan. Vers 19 h, ils se approchés de cette artère en cul-de-sac qui est interdite à la circulation de tout véhicule. Au fond de l'artère, à gauche, dans un tournant, ils ont aperçu, à 150 m eniron, une voiture à l'arrêt.

Ils s'en sont lentement approchés, puis se sont sans doute arrêtés à sa hauteur. Un ou plusieurs hommes sont venus vers les policiers. A moins de 5 m du combi, sans doute à 50 cm, le tueur a levé son riot gun. De Rijck a levé le bras pour se protéger. Le tueur a fait feu à deux reprises. Grièvement blessé, De Ryck a démarré. Sa camionnette a fait des zigzags dans l'avenue, traversé la berme centrale en roulant sur un arbre, puis est tombée dans un fossé. De Ryck a encore pu lancer un appel radio: «A l'aide. On nous tire dessus dans la Pontbeeklaan».

Le tueur n'a laissé aucune chance aux policiers. Il les a abattus avec sang-froid (à bout portant, sans doute moins de 50 cm) et avec précision (pas une seule balle dans la carrosserie du combi, tous les projectiles ont atteint «les cibles»). Il a ramassé les cartouches qui devaient être éjectées de son arme pour ne laisser aucune trace ou, pire, il avait équipé son riot d'un petit sac récupérant automatiquement les cartouches après le tir.

Des experts...

Les enquêteurs de la section criminelle et du groupe de répression du banditisme de la P.J. de Bruxelles sont donc persuadés que les hommes qui ont tiré sur De Ryck et De Lauw sont des experts en armes, des spécialistes du mauvais coup. «Des professionnels, des «lourds», comme disent les policiers dans leur argot. Des gens déterminés à éliminer les témoins qui les avaient surpris par hasard occupés à régler un mauvais coup dans un endroit désert de Asse-Zellik.

Plusieurs rapprochements théoriques sont ainsi faits avec quelques affaires criminelles récentes: l'assassinat de deux campeurs à Wauthier-Braine, l'assassinat du taximan Leblanc à Grand-Bigard, et peut-être l'attaque d'un fourgon de Securitas à Grimbergen. Mais ce ne sont que des théories.

Hier quand même, les enquêteurs ont retrouvé «un certain optimisme». Plusieurs opérations de police ont été lancées et quelques pistes ont été ouvertes. Mardi dans la nuit, personne n'osait espérér, tant les indices étaient maigres, que dès mercredi un travail de police sérieux pourrait commencer. Et c'est pourtant le cas.

Bron: Le Soir | Alain Guillaume | 1 december 1988

Re: Zellik: 29 November 1988

DES PISTES POUR LE CRIME DE ZELLIK EN 88: LE TUEUR A LA LADA OU UNE ORGANISATION CRIMINELLE? ON REPARLE DE HAEMERS

En novembre 1988, Pontbeek-laan, à Zellik, un ou plusieurs hommes mitraillaient de sang-froid le combi de deux policiers de Asse. Le brigadier Luc Delauw perdait la vie dans cette fusillade; son collègue André Derijcke en sortait handicapé pour toujours. C'était un crime de plus attribué au "tueur à la Lada" auquel on reproche en outre l'assassinat d'un chauffeur de taxi, l'enlèvement d'un pompiste (toujours pas retrouvé), le meurtre de deux campeurs, une autre fusillade sur des gendarmes et une quantité d'autres faits criminels.

Lentement, les gendarmes de plusieurs BSR et les policiers de la PJ de Bruxelles - réunis dans un "groupe interforces" placé sous l'autorité du juge Bulthé et du substitut Van Lysebeth - ont progressé dans ces enquêtes. Ils ont même à ce point progressé... qu'ils croient avoir identifié les meurtriers de Zellik!

Des signalements internationaux viennent d'ailleurs d'être envoyés à toutes les polices membres d'Interpol pour retrouver et arrêter ces hommes.

En fait, les enquêteurs du groupe interforces pensent qu'il n'y a pas qu'un "seul" homme à la Lada. Sur base des déclarations de quelque "bavard" du "milieu" à la BSR de Hal, ils ont en effet pu vérifier dans le monde des truands que c'est toute une organisation criminelle qui se cache derrière ces crimesEn réalité, les enquêteurs traquent désormais les membres de plusieurs bandes spécialisées qui se seraient regroupés de façon informelle dans une sorte de mafia belge.

Au passif de cette "organisation": tous les crimes déjà attribués au "tueur à la Lada", mais aussi huit hold-up (commis essentiellement sur des transports de fonds circulant sur l'axe Liège-Charleroi et dans le sud-ouest de Bruxelles), neuf vols et un important trafic de voitures de luxe. Dans la bande, les enquêteurs croient avoir identifié "le passage" d'anciens gendarmes tout simplement tombés dans la délinquance mais aussi de Patrick Haemers et de certains de ses complices (qui se trouvent à cette occasion déchargés d'un certain nombre de hold-up qu'on leur attribuait jusqu'ici de façon fragile).

La fusillade de la Pontbeeklaan aurait eu lieu accidentellement, les policiers arrivant par hasard dans ce coin désert, à la sortie de la ville, près de l'autoroute de la mer... au moment même où devait s'y tenir une réunion de malfrats impliqués dans un trafic de voitures.

Selon des experts en balistique, l'arme de ce crime - un fusil de type Spas - a d'ailleurs été retrouvée en 1989, dans le canal à GrimbergenReste maintenant à localiser et à arrêter les membres de ce gang. Ce ne sera pas chose facile, disent les enquêteurs.

Bron: Le Soir | Alain Guillaume | 23 juli 1990

4

Re: Zellik: 29 November 1988

Deze feiten zouden het werk kunnen zijn van Johnny Mottry en zijn Lada-bende.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Zellik: 29 November 1988

Johnny Mottry heeft op een bepaald ogenblik in deze zaak bekentenissen afgelegd en zijn vader Daniël Mottry als medeplichtige aangewezen. Johnny Mottry pleegde echter in juli 1991 zelfmoord in zijn cel in Metz vooraleer het onderzoek kon afgesloten worden.

6

Re: Zellik: 29 November 1988

Deze moord en poging tot moord blijft tot op heden officieel onopgelost. Naast Mottry is ook Daniel Trinchon een verdachte in deze zaak:

In 2018 kijkt André De Ryck nog eens terug op de feiten:

(...) André moest afgelopen dinsdag meteen terugdenken aan die verschrikkelijke 29 november 1988. Samen met zijn 28-jarige collega Luc De Lauw was hij het doodlopende deel van de Pontbeek in Zellik ingereden voor wat eigenlijk een simpele controle op sluikstorten moest zijn. "We zagen eerst nog een Alfa Romeo met daarin een man en een vrouw", herinnert André zich. "Om een potje te vrijen, dachten we. En dus gaven we hen te kennen dat ze moesten vertrekken. Even verderop zagen we dan een Lada staan. Ik deed het raam van onze patrouillewagen open en haalde mijn zaklamp boven om naar binnen te kunnen kijken. Uit het niks kwam er een geweerschot en werd ik door negen projectielen geraakt. Ik heb meteen het gaspedaal ingeduwd, en toen was er dat tweede schot..."

De dienstwagen van André en Luc kwam in een lager gelegen grasveld terecht, nadat ze eerst nog een boom omver maaiden. Het tweede schot had Luc geraakt. Hij overleefde het niet. André vocht voor zijn leven, en haalde het wel. Maar ook dertig jaar later draagt hij nog altijd de gevolgen. Hij verloor een oog, werd geraakt in een long en zijn elleboog was verbrijzeld. Zijn onderarm kan hij nog altijd niet volledig gebruiken en hij moet nog altijd regelmatig therapie volgen bij een kinesist.

André en Luc zouden onder vuur genomen zijn door Johnny Mottry, leider van de Lada-bende. Die biechtte na zijn arrestatie op dat hij een politieagent vermoord had. De gangster zelf hing zich in 1991 op in een Franse cel.

Bron: Het Laatste Nieuws | 2 Juni 2018

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

7

Re: Zellik: 29 November 1988

Zit politiedoder van Zellik reeds in de cel?

Er is een nieuw spoor in de niet opgehelderde moord op een politieman aan de Pontbeeklaan in Zellik. Op 29 november 1988 werd daar Luc De Lauw, politieman in Asse, door onbekenden koelbloedig doodgeschoten. Een collega werd zwaar gewond.

Nu heeft de gerechtelijke politie van Brussel opnieuw de vader van Johnny Mottry ondervraagd. Johnny Mottry is de jonge kerel, die op 8 juli 1991 zelfmoord pleegde in de gevangenis van Metz, nadat hij een hele resem namen had genoemd in de zaak van de politiemoord in Zellik. Volgens hem werd een drugsdeal verstoord door de Zellikse politiepatrouille. Enkele van de genoemden werden aangehouden maar weer vrijgelaten.

Bij de ondervraging van Mottry’s vader kwamen bezwarende feiten aan het licht. Onderzoeksrechter Bruno Bulthé heeft de verdachte aangehouden wegens poging tot doodslag en wagens doodslag. Vader Daniël Mottry ontkent evenwel bij de schietpartij in Zellik betrokken te zijn geweest.

De moord op politieagent De Lauw zou door vier bandieten zijn gepleegd. Ze vluchtten weg in een Lada. Bij die vier zou behoudens Johnny Mottry ook nog een andere bekende van het gerecht behoren. Het zou die 21-jarige zijn geweest die zijn riot gun heeft afgevuurd naar de rijkswachtcombi waarin de agenten Luc De Lauw en André De Rijck zaten.

Die verdachte werd in het verleden opgepakt wegens medeplichtigheid aan twee andere moorden in het Brusselse. Hij vertoeft nog altijd in de gevangenis omdat het parket beroep aantekende tegen zijn vrijlating door de Brusselse raadkamer.

Bron: Gazet van Antwerpen | 3 April 1993

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube