1

Topic: Philippe Cryns

Philippe Cryns (geboren op 28 mei 1946) was - samen met zijn medewerker Alexis Alewaeters - de uitbater van dancing Mirano. Op de tweede verdieping van de Mirano werd in pure Zillion-stijl seks- en drugsfuiven georganiseerd terwijl er met een verborgen camera beelden van werden gemaakt. Toen Cryns en Alewaeters in maart 1986 door de correctionele rechtbank te Brussel werden veroordeeld, werd echter met geen woord gerept over de zedenfeiten en was er enkel nog sprake van drugs.

Philippe Cryns was ook de mede-oprichter van Parc Savoy. Eén van de dealers die hij goed kende, Alexis Alewaeters, stond ook bekend als organisator van speciale seksfuiven en in 1985 werkte hij ook een tijdlang als bediende bij de firma Cadreco, het kantoor voor juridisch advies van Annie Bouty (*). In 1985 werkte Cryns ook een tijdje als een soort pr-agent voor een gerenommeerd restaurant, gelegen in het Terkamerenbos. Hij was toen ook nog altijd een discreet organisator van speciale fuiven waar cocaïne gesnoven werd.

(*) Annie Bouty is de ex-vrouw van Michel Nihoul.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Philippe Cryns

Hieronder een uitgebreidere tekst over Cryns:

Een van de leden van de Cercle des Nations die in dit milieu privé-seksfuiven organiseerde en er ook cocaine in omloop bracht was Philippe Cryns. Die was destijds de directeur van het cosmeticabedrijf Laboratoire du Docteur Renaud. Cryns was een medestichter van de Parc Savoy. Een van de dealers die hij goed kende, Alexis Alewaeters, stond ook bekend als organisator van speciale seksfuiven en in 1985 werkte hij ook een tijdlang als bediende bij de firma Cadreco, het kantoor voor juridisch advies van Annie Bouty.

Cryns was niet alleen samen met de families De Pauw en Blaton en baron Benoit de Bonvoisin een veel gezien aanwezige op de seksfuiven in de Parc Savoy. Men trof hem, deels met dezelfde mensen, ook aan in de Mirano, op amper vijfhonderd meter van het parlement. In 1985 werkte Cryns ook een tijdje als een soort pr-agent voor een gerenommeerd restaurant, gelegen in het Terkamerenbos. Hij was toen ook nog altijd een discreet organisator van speciale fuiven waar cocaïne gesnoven werd. Heel wat figuren uit de adel, het zakenleven, alsook ook de theater- en de filmwereld bezochten toen de Mirano.

Maar op 14 april '85 overleed in dit milieu plots Jean-Jacques B. aan een overdosis. Hij had een cocktail ingeslikt bestaande uit cocaïne, heroïne, alcohol en geneesmiddelen. B. was de schoonzoon van een hooggeplaatst Brussels magistraat en dit keer kreeg de zaak dus wel een gerechtelijke staart. Cryns, organisator van de 'feestjes' in de Mirano, en een reeks rijkeluiszonen werden, samen met enkele dealers, ondervraagd en aangehouden. Onderzoeksrechter Bellemans schreef ook een internationaal aanhoudingsbevel uit tegen Sammy Pavel, toen al een wereldwijd bekend filmregisseur. Hij had, zo luidde de aanklacht, vanuit Rio de Janeiro een lading cocaïne naar Cryns verstuurd.

Het onderzoek spitste zich toe op de cocaïnehandel die via Cryns ook vertakkingen had naar Nederland. Op 24 februari '86 stonden in deze cocaïnezaak in Brussel tenslotte dertien personen uit voornoemde Brusselse salons terecht. Onder hen Cryns, Pavel, Alewaeters en Eric Verhaeghe de Naeyer. Deze laatste, telg uit een bekend adellijk geslacht, was al enkele jaren eerder als bendeleider betrokken geweest bij overvallen, onder meer op een bank, die met dure wagens waren gepleegd, "voor de kick".

In een verslag over dit proces citeerde De Morgen op 26 februari 1986 de openbare aanklager. Die zei over de toen 39-jarige Cryns dat deze "over ontzettend grote inkomsten beschikte en vaak bij hem thuis fuiven organiseerde waarop talrijke jongeren, ook minderjarigen, werden uitgenodigd". Ook daar werd uiteraard cocaïne gesnoven. Heel wat jongeren had Cryns voordien via de Mirano leren kennen. Aan het slot van het proces, in oktober '86, kreeg Cryns tenslotte drie jaar effectieve celstraf, Pavel twee jaar met uitstel, Alewaeters zag zich bedacht met vijf jaar cel, Stéphane Devriendt met drie jaar met uitstel, Jacques De Windt, een antiquair, met achttien maanden.

Bron: Bron: De Morgen | Walter De Bock | 19 Februari 1998

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Philippe Cryns

Uit de samenvatting van het dossier-Dutroux:

Audition de B. Marc [achternaam afgekort en geboortedatum verwijderd]

Connaît Verhoeft le gérant de fait du labo de Namur et de S&P Lab. Connaît Cryns qui a travaillé pour S&P Lab en 94-95. Paduart lui a dit que Cryns était le patron du Mirano et que Verhoeft fréquentait cet endroit. Il a entendu par Paduart que Nihoul et Cryns ont été vu ensemble au labo de Namur. Il existe un registre des visiteurs au labo.

Il connaît Baccala qu'il lie à Sottiaux et au laboratoire de Kain repris par madame Leclercq avec appui financier de Verhoeft. Il ne fait pas de lien entre Verhoeft - Cryns et le meurtre de Baccala. Il lie Litwak et Zwirn à des affaires aux USA. Il ne sait rien sur des ballets roses. Seul élément venant de lui = lien Verhoeft/Cryns.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Philippe Cryns

Als je googlet naar Sammy Pavel kom je hier uit » www.sundaytimes.lk

5

Re: Philippe Cryns

Cryns > Verhoeft, Grenier, Ullens de Shooten, Zwirn, Litwak, Cams, Gherardi Dandolo, Michel Vander Elst, Nihoul, Bouty, Dumont, Delhuvenne, dr. Noël, medische labo's, etc, etc, ...

Dit gezelschap is wel bijzonder onfris. En dossier Atlas loert hier om de hoek. Ik weet niet of het ook iets met de Bende te maken heeft, maar het ruikt naar zwavel. Bijzonder warme en interessante piste.

De grote vraag is waar de man zijn geld vandaan bleef halen om zo'n exuberant leven te leiden. Gedurende 15 jaar was hij 'directeur' van het parfumbedrijfje Produits Docteur Renaud, dat in realiteit geleid werd door zijn moeder en waar volgens het rapport Godbille Claude Leroy gewerkt zou hebben na zijn vrijlating. Het was nu niet bepaald Lancôme of Dior... Eén ding is alvast duidelijk: het "roze" verhaal van de Mirano mocht in 1985 niet naar boven komen in de 45ste Chambre correctionelle. Een cassette, inderdaad. Weg ermee. Met dank aan de advocaten Horsmans en Vergauwen. Ene VDB zou goed ontsnapt zijn.

Het zou notaris Lucien Delf. geweest zijn die als een soort spirituele vader verantwoordelijk was geweest voor de 'ontplooiing' van de nog jonge Cryns. Thailand en zo, u weet wel. André Verhoeft zag hij dan weer als zijn 'meester', ik laat de interpretatie ook hier aan u over. Andere 'speelgenootjes' zouden Beherman, Sami Pavel, ex-minister Cudell, Plastic Bertrand en 'Lou' van de Hollywood Bananas zijn geweest.

Wie kan hier mee verder: in een bordeel in de Rue Stassart zou er een "reus" gewerkt hebben die als beschermer van Cryns optrad wanneer het te heet werd? Naam van dit bordeel? Of nog beter: van de reus?