371

Onder verwijzing naar Nieuws ben ik benieuwd of er destijds sprake was overhandiging aan politie of justitie van een fysieke foto van die man met die Franchi Spas 12 in zijn handen en zo ja, of daarop DNA-sporen zijn aangetroffen die wellicht interessant kunnen zijn voor het onderzoek.

Ik kan ook weinig begrip opbrengen van de door het federaal parket in dezen toegepaste strategie, een charme-offensief, die weinig anders inhoudt dan dat het publiek te lang verstoken blijft van informatie om de publieke(!) zaak van de Bende van Nijvel opgelost te krijgen.

Dit heeft niets te maken met ongeduld, omdat het gebrek aan openheid en transparantie, waaronder valt het met name door de Rijkswacht (politie) gepleegde bedrog, de reden is geweest dat het onderzoek staat waar het nu staat.

edd wrote:

Zo ver is men in Belgie niet

Dan kan een onderzoek in Nederland plaatsvinden. Bij mijn weten is dat niet verboden, zolang dat maar met voldoende waarborgen is omkleed.

De Nederlandse situatie:

Artikel 7 lid 3, sub b Besluit DNA-onderzoek in strafzaken:

Als ander laboratorium als bedoeld in het tweede lid komt slechts in aanmerking: een laboratorium dat gevestigd is in het buitenland, door een met de Raad voor Accreditatie vergelijkbare instantie is geaccrediteerd aan de hand van eisen die vergelijkbaar zijn met de eisen, bedoeld onder a, en deskundig is op het terrein van forensisch DNA-onderzoek.

https://lh3.googleusercontent.com/iK_zCAf7oslofUbcWLrCh0YwIpPkcBi3faeUzM0vCyY2wtfwh8eaPoFWCZSAeBCnnfk9NO_Z5K_CRVQKtae4wPr6dYNmv6NJaQu7j34GjcG6fwb_4mBOJwX03GRGaKqyBjslV7COB8PIW2PXoP3_gBjNCzU9fCS8XFB0oh0hvXfdnTD7oVTFAqQy63Bjr979XyTDy83yoEGcA2QgoAdOKQDPa_bRNHBMq_5dr8upT3f1anv5xsPcrwMHiQE4vDkPxA7BjawuJiBRSMBx2CMApHOHd4a71MiS44eH1Bghl8-_1gm1uFrNvF9U6ATOFLH4eQjDw-yvC_LgmvUAWOYQASIYiAHc3bn7Zuq5yg3hYa_APGSKDaEmDSzbh-MrBq1if8wCJdfJDhIZuSJcs1_BRi5oO7b_tZpV-DGyMRSN9kcLcA1RmPRHr4W_0bpiKlO1SvWH_wYEBiB3DhBhLk4xSXFu9_C85chWjpLHx1Zus1DmKMDR0f4rjamc9_XJLPgSYmUKDqwzIfdYfBES-qxQcJTT2NbTDTjRWZ8Ad3k-IQKzzJWezc2n4TvVcneNWEM8e6bk2iJ7_FecHcQxY0KoMCfpANBhtVHsG17-U5w-rzs4fepAl56WVSxOFf8JnVlo3Qdl1DrCnXR8iAOh9rHjwOZwseXo98kGlpOFHcBFzBZQ9H_01cbF9JZvpJWs=w897-h139-no?authuser=0

Andre Tasset schreef een aantal artikelen in het wapentijdschrift AMI (gelieerd aan Tavernier, Ajjaz en VDB). Aan de naam van de artikelen te zien deed hij verslag van schietwedstrijden en Practical-Shooting wedstrijden.

Roger Schoep is/was een wapenverzamelaar. Hij is ook de schoonvader van Patrick Baudry... En daarbovenop was hij in verschillende illegale wapenhandeltjes de/een compagnon van Jean-Luc Baugniet (!). Daar is hij ook een aantal maal voor veroordeeld.

373

Weet er iemand hoeveel DNA sporen mijn juist heeft? Bij mijn weten slechts twee:

  1. De sigaret(ten)peuken die men vond in de auto (of naast het lijk) van Constantin Angelou (die de link vormt met de Roze Balletten wat dan weer een mogelijke verband met het Dossier Dutroux is).

  2. Een (gedeeltelijk) DNA spoort op een kogelvrij vest waar van men weet dat het in Temse gestolen werd, waarvan men vermoed dat het tijdens een overval gebruikt werd (mogelijk door de killer, bloedspoor?) Dit vest werd naar ik vermoed uit het kanaal gevist ter hoogte van Ronquières.

Maar aangezien men vandaag aan een deel van de DNA code genoeg kan hebben om te gaan vergelijken in DNA databanken om deze te gaan matchen met familieleden (zie hoe men de Golden State Killer ving), kunnen er mogelijk nog meerdere andere DNA sporen die in het verleden niet kwalitatief of volledig genoeg waren gaan hanteren.

Heeft iemand hier weet van?

Want als ze enkel op de DNA sporen van die sigarettenpeuk(en) en die op dat vest af gaan en dat hanteren om potentiële daders uit te gaan sluiten, tja... dat lijkt me niet de juiste methode.

  • Waarom zou een dader (of daders) die pas een taxi chauffeur vermoord heeft sigarettenpeuken achteloos achterlaten? In die tijd was er nog geen sprake van DNA onderzoek maar wel van vingerafdrukken en ook het merk van de sigaretten kan soms een hint geven.

  • Daarnaast is het vrijwel zeker dat er heel wat daders actief zijn geweest voor de bende (mogelijk in meerdere teams met ongeveer dezelfde samenstelling) en kan het ook goed zijn dat de dader die in 1983 actief waren dat niet meer waren in 1985 dus om dan op basis van die peuk iemand als dader uit te gaan sluiten...

374

Je kan de sleutel ook vinden in ander dna dan rechtstreeks van een potentiële dader Kurosawa... Een mooi voorbeeld:

In de ochtend van 10 juni 2006 verdwijnen de Luikse meisjes Stacy en Nathalie spoorloos. Heel België staat in rep en roer, want in het post-Dutrouxtijdperk is het land uiterst gevoelig geworden voor dergelijke zaken. Een verdachte wordt opgepakt, maar bekent niet, en er zijn weinig of geen harde bewijzen. Bijna drie weken na de verdwijning worden de stoffelijke resten van de meisjes gevonden in een riool. Maar zelfs hiermee kan voorlopig weinig worden hardgemaakt. Daarop krijgen deskundigen van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) de opdracht om de kleding van verdachte en slachtoffers grondig te onderzoeken.

Eenvoudig is dat niet, want de meisjes hebben zo lang in het water gelegen dat sperma, speeksel of bloed niet meer opspoorbaar zijn. Het onderzoek van plantendelen, vezels en haren levert meer resultaat op. Het plantenmateriaal op de kleding van de verdachte bijvoorbeeld is afkomstig van verschillende soorten die op vele plaatsen voorkomen. Er is echter maar één plaats waar al deze planten tegelijk voorkomen: langs de spoorwegberm vlak bij de plaats waar de stoffelijke resten werden aangetroffen.

Daarenboven vindt men op de onderzochte kleding ook wilde haver, een soort die in de wijde omgeving uitsluitend op de vindplaats van de slachtoffertjes wordt aangetroffen. En helemaal niet op de plaatsen waar de verdachte beweert te zijn geweest. De gecombineerde resultaten van het onderzoek van planten, vezels en haren (dit laatste o.a. via morfologisch onderzoek en analyse van mitochondriaal DNA) zijn erg bezwarend voor de verdachte en dragen ertoe bij dat hij uiteindelijk wordt veroordeeld.

375

Voor het eerst zijn Britse en Belgische DNA-databank gelinkt: mogelijke doorbraak in 4 onopgeloste moorden

De koppeling van de Belgische en Britse DNA-databank heeft voor een mogelijke doorbraak gezorgd in 312 strafdossiers, waaronder 4 moorden. Enkele weken geleden werden de databanken voor het eerst met elkaar vergeleken. “De Britse databank is enorm”, zegt Bieke Vanhooydonck van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie. “Er zitten wel 5 miljoen gekende DNA-stalen in.”

In de Belgische DNA-databank zitten zo’n 61.000 stalen. Die stalen werden de afgelopen jaren ergens in ons land aangetroffen op een plaats delict. “Denk aan speeksel of sperma dat werd aangetroffen in een kamer waar iemand is aangerand. Of bloed dat werd aangetroffen bij een moord. Al die stalen worden verzameld en opgeslagen”, zegt Bieke Vanhooydonck. Zij is gerechtelijk deskundige bij het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) dat de databank beheert.

“Maar ongeveer 30.000 van die 61.000 stalen zijn totaal onbekend”, gaat Vanhooydonck verder. “We weten niet van wie het staal is. Zo kunnen dossiers waar dat DNA een hoofdrol in speelt vaak ook niet worden opgelost.” De andere 30.000 stalen konden wel al gelinkt worden, bijvoorbeeld aan Belgen die al eens veroordeeld werden.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

376

Speurders willen DNA van ex-Kamerlid. ‘Schandalig. De politie leidt het onderzoek steeds naar de nationalisten’

Verschillende leden van de begin jaren 80 buiten de wet gestelde extreemrechtse groep Front de la Jeunesse zijn opgeroepen voor een DNA-afname in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Een van hen is gewezen Kamerlid Patrick Cocriamont.

“Vandaag ontving ik een oproep van de federale politie met het verzoek om naar hun lokalen te komen”, zo schreef Patrick Cocriamont gistermiddag op zijn Facebook-pagina. “Aangezien ook enkele vrienden en voormalige kameraden van het Front de la Jeunesse zijn opgeroepen, veronderstel ik dat dit in het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel is.” En dat klopt, bevestigt het federaal parket.

De Bende van Nijvel vermoordde tussen 1982 en 1985 bij een lange reeks raids 28 mensen, de meesten bij overvallen op supermarkten. Het federaal parket voert een onderzoek van de laatste kans, want in 2025 zijn de feiten onherroepelijk verjaard. In december werd het lijk opgegraven van stuntpiloot Alain Vincx en werden ook DNA-stalen genomen bij drie ex-leiders van het Front de la Jeunesse (FdJ).

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

377

Internationale uitwisseling DNA-sporen levert maandelijks 440 matches op

De internationale uitwisseling van DNA-sporen tussen België en 22 andere EU-landen is een groot succes. Elke maand levert die uitwisseling ons land 440 bruikbare DNA-sporen op in de strijd tegen de misdaad. Dat zegt Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) vandaag in het Nieuwsblad en in de kranten van Sudpresse.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

378

Lichaam van zestiger opgegraven in onderzoek naar Bende van Nijvel

Bendespeurders hebben dinsdag een opgraving uitgevoerd op een begraafplaats in het Waals-Brabantse Eigenbrakel, melden de kranten van L’Avenir vandaag.

Onderzoekers van de cel Waals-Brabant lieten de opgraving van het lichaam van Dieter L. (1937-2006) uitvoeren op de begraafplaats van Foriest.

Meer » Nieuws

Dieter L ...

Ludwig

380

Weten we iets over die man?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube