1

Topic: BACB

Belgisch Anticommunistisch Blok (BACB) werd opgericht door Raf Van Os. Het ontwikkelde anticommunistische propaganda infiltreerde in de communistische partij om inlichtingen in te winnen.

(...) En dan was er nog het Belgisch Anticommunistisch Blok (BACB) dat nauwe banden had met het Eldrie-Verbond en waarin we onder meer André Moyen terugvinden. Het BACB stond onder leiding van Raf Van Os alias "Pierre Paul", en deed niet alleen aan anticommunistische propaganda, maar won ook inlichtingen in door te infiltreren in de communistische partij. Raf Van Os was trouwens net als André Moyen inlichtingenagent geweest voor de 2de Directie onder leiding van René Mampuys. Daarnaast vinden we Raf Van Os ook terug in de Bond der Koningsgezinde Oudstrijders, samen met Flor Peeters, Bob Van Steenlandt, Frans De Moor en graaf Legrell. Tot slot was hij voor de oorlog lid geweest van het Nationaal Legioen.

Bron: De netwerking van een neo-aristocratische elite | Klaartje Schrijvers

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: BACB

In 1948 was er in het BACB, de Antwerpse vertakking van het Netwerk [van André Moyen], al sprake van een aanslag op Julien Lahaut op een kritiek moment voor het Westen. In februari 1948 vond immers in Tsjecho-Slowakije een communistische staatsgreep plaats. Het plan werd opgeborgen nadat gebleken was dat één van de leden van het BACB uit de biecht had geklapt. De verklikking had geen gevolgen, want de inspecteur die door de informant werd ingelicht behoorde zelf ook tot het Netwerk. De zaak werd begraven, het eerste bewijs van collusie tussen het Netwerk en officiële diensten.

Bron: Wie heeft Lahaut Vermoord? | Gerard Emmanuel, De Ridder Widukind, Muller Françoise

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube