Gangster uit de Bende van Anthemus en goede vriend van Robert Van Oirbeek, alias Le Petit Robert. Hij wordt op 11 december 1979 neergeschoten in Ganshoren. Somville zou de persoon zijn die Toumaniantz heeft vermoord.

Als Van Oirbeek op 17 augustus 1979 met vier kompanen, onder wie Yvan Somville en Michel Anthemus, ontsnapt uit de Luikse gevangenis, weet hij waar naartoe: de villa van de dan 53-jarige Steyaert in Heverlee. Haar woonst is plots van onderen tot boven gevuld met het kruim van de onderwereld. Toumaniantz lijkt genoeg charisma te hebben om haar ervan te overtuigen dat het fidele kerels zijn. Wekenlang doet de vrouw de was en de plas van 's lands meest gezochte gangsters. Toumaniantz is vanuit deze positie de bendeleider geworden. Hij plant hold-ups, stippelt vluchtroutes uit en beheert geld, wat niet zijn sterkste kant is. Begin oktober komt het tot een conflict met Somville: die jaagt een kogel door Toumaniantz' rechterteelbal. Zij die hem daarna nog hebben gezien, zeggen dat hij mankt.

Op 28 november wordt Somville betrapt bij een inbraak in Heverlee. Hij knalt twee rijkswachters neer, is plots Belgiës most wanted en wordt op 11 december 1979 doodgekogeld door de rijkswacht in Ganshoren. Somville kan niets meer navertellen en dat is jammer, want Van Oirbeek en Anthemus beweren achteraf dat hij Toumaniantz heeft geliquideerd. Het lijk zou zijn begraven in het Bertembos, waar het gerecht in Leuven eind 1979 ook driftig begint te graven. Maar geen spoor van een lijk.

Er blijkt een (klein) verband te zijn tussen Toumaniantz en de vermoorde Brusselse zakenman Paul Cams. Dat verband wordt gevormd door een andere beruchte gangster, namelijk Yvan Somville: Cams koopt de villa aan de Sermonlaan, ontworpen door de vermaarde Belgische architect Gérard Pompe. Hij gooit er enkele miljoenen voor herstellings- en aanpassingswerken tegenaan, onder andere voor de aanleg van een zwembad. (...) Op 11 december 1979 spelen er zich bloederige taferelen af voor de woning van Cams, waarover vandaag nog altijd vragen rijzen. Al enkele dagen zijn de politiediensten op zoek naar Yvan Somville, een berucht gangster die zich vroeger verdienstelijk had gemaakt met het uitvoeren van illegale geldtransporten.

Door een list slagen de politiemensen er in Somville naar Brussel te lokken, waar hij over vier contactadressen beschikt. Toeval of niet maar Somville rijdt met zijn auto regelrecht naar de Sermonlaan en houdt halt voor de woning van Cams. Leden van de anti-terreureenheid van de rijkswacht, de groep Dyane, manen Somville aan zich over te geven. De misdadiger weigert en wordt doorzeefd door een regen van kogels. Eén van de afgevuurde kogels treft bovendien de auto van Cams. Cams legt daarvoor klacht neer bij de politie.

Het Laatste Nieuws | 29 november 1979

http://nsm08.casimages.com/img/2015/08/12//15081210561314738713503120.jpg

http://nsm08.casimages.com/img/2015/08/12//15081210560814738713503119.jpg

Spoor van gangsters uit Leuvense te Dendermonde – Overvaller te Sint-Gillis Van Oirbeek?

De Leuvense speurdiensten nemen aan dat Robert Van Oirbeek, één van de drie gangsters betrokken bij de schietpartij op twee BOB-ers te Leuven, vrijdag opnieuw heeft toegeslagen. Deze keer te Dendermonde.

Twee gemaskerden hebben daar vrijdag omstreeks 11u immers een gewapende overval gepleegd op het kantoor van de Spaarkas te Sint-Gillis-Dendermonde. Ze gingen er met 230.000 fr. vandoor. Op het ogenblik dat de twee overvallers – elk met een kap over het hoofd – het filiaal van de Van Schoorstraat 2 binnenstapten, waren er geen klanten. Van kantoorhouder Raymond Dierickx eisten ze in het Frans geld. Daarop doken ze in een witte BMW.

De speracties op de weg werden vrijdagavond intensief verder gezet in de hoop de gangsters te kunnen grijpen. De hold-up te Dendermonde werd tenslotte gepleegd terwijl zowat alle gerechtelijke diensten in het land in staat van alarm zijn om de drie van Luik te vatten. Het gaat om de 27-jarige Yvan Somville (1m80), de 24-jarige Robert Van Oirbeek (1m68) en de 36-jarige Michel Anthemus (1m71).

Sinds een paar dagen worden in de omgeving Leuven, Brussel en Luik speuracties gehouden, waarbij alle gerechtelijke diensten en ook de anti-ganggroep Diane betrokken zijn. Vrijdag nog werd in de vroege ochtend een speuractie verricht in de villa van Anne Lavenne, Terbankstraat te Winksele, zonder resultaat. Ook werd een appartement te Leuven doorzocht en na de middag nog een huis en een villa te Blanden bij Leuven. Anne Lavenne (27) licenciaat in de Rechten en Willy Deweer, Bogaardenstraat, Leuven, worden samen met de drie gangsters opgezocht, omdat de BOB te Leuven meent te weten dat zij tot de bende behoren die de overvallen pleegt.

Bron: Het Laatste Nieuws | 1 december 1979

Leuvense medeplichtige van gangsters ingerekend

Leuvenaar Willy Deweer (40), opgespoord na de schietpartij te Heverlee waarbij dinsdagavond twee BOB-ers gewond werden kon vrijdagavond door een Leuvense BOB-patrouille gevat worden. De man verliet omstreeks 19u30 het Italiaanse restaurant Bologna, Munstraat te Leuven. Deweer had 30.000 frank op zak en droeg geen wapens. Uit vrees dat gangsters Somville, Van Oirbeek of Anthemus ook in het restaurant konden zijn, werd de smalle Muntstraat, in het hart van de stad, afgesloten door de rijkswacht en anti-terreurgroep Diane. Tot de tanden gewapend drongen manschappen in het huis. Het groot wild was er niet.

Samen met Willy Deweer wordt ook nog de 27-jarige licentiate in de rechten, Anne Lavenne, gezocht, wegens haar contact met de gangsterbende. Deweer is een hele tijd bevriend geweest met Anne Lavenne, dochter van een Leuvense professor. Het paar woonde zowat vijf jaar geleden in een appartement langs de Remy Vandervaerenlaan te Leuven en verhuisde achteraf naar de campus Irena te Heverlee, waar vorige week de schietpartij plaats had.

Deweer verklaart nu dat hij de jongste maand geen contact meer had met Lavenne. Aangenomen wordt dat de jonge vrouw optrok met gangster Robert Van Oirbeek (24).

Bron: Het Laatste Nieuws | 3 december 1979

Somville sterft zoals Mesrine – Wapens in de hand neergekogeld nabij de basiliek van Koekelberg

Net zoals zijn idool Jacques Mesrine is de 26-jarige Yvan Somville uit Gembloers in de nacht van dinsdag op woensdag gestorven onder een kogelregen in het hart van de stad nabij de basiliek van Koekelberg. Net als Jacques Mesrine had Somville gezworen een gewelddadige dood te sterven: hij had zich laten fotograferen met zijn arsenaal en onder de foto schreef hij de legende "Wij strijden nu met gelijke wapens want de politie heeft opdracht gekregen mij uit te schakelen".

Net als Mesrine was Somville een meester geworden van de vermomming. De struise, blonde, ruwe kerel van vroeger was een lange magere intellectueel geworden met een geitenbaardje, een snorretje en gitzwart haar. Maar in tegenstelling tot Mesrine werd Somville gewaarschuwd. Hij weigerde echter zich over te geven. Hij stierf, doorzeefd door politiekogels, een wapen in elke hand, een derde tussen de gordel.

http://nsm08.casimages.com/img/2015/08/12//15081210560514738713503118.jpg

Bron: Het Laatste Nieuws | 13 december 1979