Topic: Yvan somville

Gangster uit de Bende van Anthemus en goede vriend van Robert Van Oirbeek, alias Le Petit Robert. Hij wordt op 11 december 1979 neergeschoten in Ganshoren. Somville zou de persoon zijn die Toumaniantz heeft vermoord.

Als Van Oirbeek op 17 augustus 1979 met vier kompanen, onder wie Yvan Somville en Michel Anthemus, ontsnapt uit de Luikse gevangenis, weet hij waar naartoe: de villa van de dan 53-jarige Steyaert in Heverlee. Haar woonst is plots van onderen tot boven gevuld met het kruim van de onderwereld. Toumaniantz lijkt genoeg charisma te hebben om haar ervan te overtuigen dat het fidele kerels zijn. Wekenlang doet de vrouw de was en de plas van 's lands meest gezochte gangsters. Toumaniantz is vanuit deze positie de bendeleider geworden. Hij plant hold-ups, stippelt vluchtroutes uit en beheert geld, wat niet zijn sterkste kant is. Begin oktober komt het tot een conflict met Somville: die jaagt een kogel door Toumaniantz' rechterteelbal. Zij die hem daarna nog hebben gezien, zeggen dat hij mankt.

Op 28 november wordt Somville betrapt bij een inbraak in Heverlee. Hij knalt twee rijkswachters neer, is plots Belgiës most wanted en wordt op 11 december 1979 doodgekogeld door de rijkswacht in Ganshoren. Somville kan niets meer navertellen en dat is jammer, want Van Oirbeek en Anthemus beweren achteraf dat hij Toumaniantz heeft geliquideerd. Het lijk zou zijn begraven in het Bertembos, waar het gerecht in Leuven eind 1979 ook driftig begint te graven. Maar geen spoor van een lijk.

Er blijkt een (klein) verband te zijn tussen Toumaniantz en de vermoorde Brusselse zakenman Paul Cams. Dat verband wordt gevormd door een andere beruchte gangster, namelijk Yvan Somville: Cams koopt de villa aan de Sermonlaan, ontworpen door de vermaarde Belgische architect Gérard Pompe. Hij gooit er enkele miljoenen voor herstellings- en aanpassingswerken tegenaan, onder andere voor de aanleg van een zwembad. (...) Op 11 december 1979 spelen er zich bloederige taferelen af voor de woning van Cams, waarover vandaag nog altijd vragen rijzen. Al enkele dagen zijn de politiediensten op zoek naar Yvan Somville, een berucht gangster die zich vroeger verdienstelijk had gemaakt met het uitvoeren van illegale geldtransporten.

Door een list slagen de politiemensen er in Somville naar Brussel te lokken, waar hij over vier contactadressen beschikt. Toeval of niet maar Somville rijdt met zijn auto regelrecht naar de Sermonlaan en houdt halt voor de woning van Cams. Leden van de anti-terreureenheid van de rijkswacht, de groep Dyane, manen Somville aan zich over te geven. De misdadiger weigert en wordt doorzeefd door een regen van kogels. Eén van de afgevuurde kogels treft bovendien de auto van Cams. Cams legt daarvoor klacht neer bij de politie.

Re: Yvan somville

Het Laatste Nieuws | 29 november 1979

http://nsm08.casimages.com/img/2015/08/12//15081210561314738713503120.jpg

http://nsm08.casimages.com/img/2015/08/12//15081210560814738713503119.jpg

Spoor van gangsters uit Leuvense te Dendermonde – Overvaller te Sint-Gillis Van Oirbeek?

De Leuvense speurdiensten nemen aan dat Robert Van Oirbeek, één van de drie gangsters betrokken bij de schietpartij op twee BOB-ers te Leuven, vrijdag opnieuw heeft toegeslagen. Deze keer te Dendermonde.

Twee gemaskerden hebben daar vrijdag omstreeks 11u immers een gewapende overval gepleegd op het kantoor van de Spaarkas te Sint-Gillis-Dendermonde. Ze gingen er met 230.000 fr. vandoor. Op het ogenblik dat de twee overvallers – elk met een kap over het hoofd – het filiaal van de Van Schoorstraat 2 binnenstapten, waren er geen klanten. Van kantoorhouder Raymond Dierickx eisten ze in het Frans geld. Daarop doken ze in een witte BMW.

De speracties op de weg werden vrijdagavond intensief verder gezet in de hoop de gangsters te kunnen grijpen. De hold-up te Dendermonde werd tenslotte gepleegd terwijl zowat alle gerechtelijke diensten in het land in staat van alarm zijn om de drie van Luik te vatten. Het gaat om de 27-jarige Yvan Somville (1m80), de 24-jarige Robert Van Oirbeek (1m68) en de 36-jarige Michel Anthemus (1m71).

Sinds een paar dagen worden in de omgeving Leuven, Brussel en Luik speuracties gehouden, waarbij alle gerechtelijke diensten en ook de anti-ganggroep Diane betrokken zijn. Vrijdag nog werd in de vroege ochtend een speuractie verricht in de villa van Anne Lavenne, Terbankstraat te Winksele, zonder resultaat. Ook werd een appartement te Leuven doorzocht en na de middag nog een huis en een villa te Blanden bij Leuven. Anne Lavenne (27) licenciaat in de Rechten en Willy Deweer, Bogaardenstraat, Leuven, worden samen met de drie gangsters opgezocht, omdat de BOB te Leuven meent te weten dat zij tot de bende behoren die de overvallen pleegt.

Bron: Het Laatste Nieuws | 1 december 1979

Leuvense medeplichtige van gangsters ingerekend

Leuvenaar Willy Deweer (40), opgespoord na de schietpartij te Heverlee waarbij dinsdagavond twee BOB-ers gewond werden kon vrijdagavond door een Leuvense BOB-patrouille gevat worden. De man verliet omstreeks 19u30 het Italiaanse restaurant Bologna, Munstraat te Leuven. Deweer had 30.000 frank op zak en droeg geen wapens. Uit vrees dat gangsters Somville, Van Oirbeek of Anthemus ook in het restaurant konden zijn, werd de smalle Muntstraat, in het hart van de stad, afgesloten door de rijkswacht en anti-terreurgroep Diane. Tot de tanden gewapend drongen manschappen in het huis. Het groot wild was er niet.

Samen met Willy Deweer wordt ook nog de 27-jarige licentiate in de rechten, Anne Lavenne, gezocht, wegens haar contact met de gangsterbende. Deweer is een hele tijd bevriend geweest met Anne Lavenne, dochter van een Leuvense professor. Het paar woonde zowat vijf jaar geleden in een appartement langs de Remy Vandervaerenlaan te Leuven en verhuisde achteraf naar de campus Irena te Heverlee, waar vorige week de schietpartij plaats had.

Deweer verklaart nu dat hij de jongste maand geen contact meer had met Lavenne. Aangenomen wordt dat de jonge vrouw optrok met gangster Robert Van Oirbeek (24).

Bron: Het Laatste Nieuws | 3 december 1979

Somville sterft zoals Mesrine – Wapens in de hand neergekogeld nabij de basiliek van Koekelberg

Net zoals zijn idool Jacques Mesrine is de 26-jarige Yvan Somville uit Gembloers in de nacht van dinsdag op woensdag gestorven onder een kogelregen in het hart van de stad nabij de basiliek van Koekelberg. Net als Jacques Mesrine had Somville gezworen een gewelddadige dood te sterven: hij had zich laten fotograferen met zijn arsenaal en onder de foto schreef hij de legende "Wij strijden nu met gelijke wapens want de politie heeft opdracht gekregen mij uit te schakelen".

Net als Mesrine was Somville een meester geworden van de vermomming. De struise, blonde, ruwe kerel van vroeger was een lange magere intellectueel geworden met een geitenbaardje, een snorretje en gitzwart haar. Maar in tegenstelling tot Mesrine werd Somville gewaarschuwd. Hij weigerde echter zich over te geven. Hij stierf, doorzeefd door politiekogels, een wapen in elke hand, een derde tussen de gordel.

http://nsm08.casimages.com/img/2015/08/12//15081210560514738713503118.jpg

Bron: Het Laatste Nieuws | 13 december 1979

3

Re: Yvan somville

Misdadiger Somville in Waver gezien?

De jacht op de bende die verantwoordlijk is voor verscheidene bankovervallen en waarvan lid Yvan Somville twee BOB’ers neerknalde in een appartementsgebouw aan de Campus Iréna te Heverlee, gaat onverminderd verder.

Vrijdagavond al kon Willy Geweer bij het verlaten van een restaurant in de Muntstraat te Leuven door leden van de BOB overmeesterd worden. De man was ongewapend en het is nog niet helemaal duidelijk welke banden hij met de betrokken bende had of heeft.

Even voor de schietpartij op de campus Iréna losbarstte, was Willy Geweer uit het appartement gekomen waar gangster Somville zich ophield. Toen hij de lift wou nemen, werd door de vier BOB’ers aan de tand gevoeld, maar men liet hem gaan omdat zijn uitleg overtuigend klonk. Even later maaide Somville twee BOB’ers neer. Deweer zou later bij ondervraging gezegd hebben dat hij naar het betrokken appartement was gegaan om een wagen te betalen die hij van Van Oirbeek, een berucht lid van de bende, gekocht had.

De gerechtelijke diensten krijgen op het ogenblik nog steeds tips van burgers over de mogelijke verblijfplaats van de drie gezochte gangsters en van Anne Lavenne, de vroegere vriendin van Deweer. Zij zou onder andere enkele appartementen hebben gehuurd die voor de gangsters als onderduikadres dienst doen.

Volgens sommige berichten zou gangster Yvan Somville die de twee BOB’ers neerschoot, in Incourt bij Wavre gezien zijn. Hij kwam er binnen bij dokter Scharpè aan de Chaussée de Louvain. De man had windels om een hand. Toen hij zag dat er veel volk in de wachtzaal zat, maakte hij haastig rechtsomkeer, net toen de dokter binnenkwam. Dr. Scharpé, die ook burgemeester is, had de indruk dat de man de bedoeling had een slag te slaan. Somville is afkomstig van Gembloux dat slechts op een tiental kilometer afstand van Incourt ligt. Indien de betrokken man inderdaad Somville was, dan is het niet onmogelijk dat hij bij de schietpartij door één van zijn eigen afketsende kogels is gewond geraakt.

Maandagavond had in de rijkswachtkazerne te Leuven nog een soort crisisberaad plaats waar alle betrokken diensten aan deelnamen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 December 1979

Ivan Somville te Ganshoren neergeschoten

Ivan Somville (26), de meest gezochte gangster van België, werd tijdens de nacht van dinsdag op woensdag te Ganshoren neergeschoten door leden van de anti-terreurgroep Diane, die zich in een hinderlaag had gelegd.

De gangster, die nog gepoogd had te schieten, was op slag dood. Daarmee kwam een einde aan een klopjacht die veertien dagen heeft geduurd en die begon nadat Somville op de Campus Irena te Leuven twee leden van de Leuvense BOB ernstig had gewond.

Zoals we in een deel van onze vorige uitgaven reeds meldden, deed de schietpartij zich voor te Ganshoren op de Avenue Jacques Sermoen, even voorbij de basiliek van Koekelberg. Ivan Somville, die beroepsmilitair was en zich bediende van schuilnamen als Ivan Sarrot, Ivan Sureau en in het milieu als “John” bekend stond, was op 29 augustus van dit jaar uit de Sint-Léonardgevangenis te Luik ontsnapt, waar hij opgesloten zat voor de moord op een taxichauffeur. Samen met Anthemus, Van Oirbeek, Wallin en Turato ging hij er vandoor.

Beide laatste gangsters konden eerder al gevat worden. De aanhouding van Turato te Woluwe, waarbij heftig heen en weer werd geschoten, was de aanleiding van het drama dat zich te Heverlee afspeelde. De gangsters werden verdacht van een hele reeks overvallen in het Leuvense en het Brusselse. Ze hadden zich voorzien van een indrukwekkende hoeveelheid handwapens van zwaar kaliber en munitie, die ze geroofd hadden bij een wapenhandelaar in de Brabantstraat te Schaarbeek. De bende zorgde voor een vloedgolf van overvallen. Na de aanhouding van Turato vermoedden de gerechtelijke diensten dat Somville of van Oirbeek zich in een appartement op de campus Irena te Heverlee schuilhielden. De gangsters bedienden zich echter van de gestolen identiteitskaart van een rijkswachtofficier en zo kwam het dat vier Leuvense BOB’ers bij de valse rijkswachter aanbelden. Ivan Somville, die alleen in het appartement verbleef, opende het vuur en kogelde BOB’ers Juveyns en Deherdt neer.

Juveyns is ondertussen aan de beterhand, de toestand van Deherdt is echter nog steeds kritiek. Somville gijzelde een vrouwelijke studente en liet zich later onder bedreiging van een wapen door een jongeman naar Woluwe voeren. Daar raakte men zijn spoor bijster.

Nieuwe gijzeling

Somville bleek over heel wat lef te beschikken: de dag na de schietpartij overviel hij de 60-jarige Fernand Heusuch aan de Kapellenlaan te Sint-Lambrechts-Woluwe. De man kreeg enkele slagen van een pistoolkolf en werd gedwongen de gangster naar Waterloo te voeren. Daar werd de gijzelaar achtergelaten. Somville monteerde valse nummerplaten op de wagen en bleef tot aan zijn dood met de gestolen goudbruine Opel Record 1900 rondrijden.

De gerechtelijke diensten verkeerden in een nooit geziene alarmtoestand. Dagen aan één stuk werden her en der invallen gedaan. Tientallen huizen, appartementen en plaatsen te Leuven, Waver, Brussel, Namen, Luik en Philippeville werden tot gisteren 24 uur op 24 bewaakt.

Net toen sommigen de moed begonnen te verliezen, wierp die tactiek vruchten af. Somville werd gesignaleerd in de gestolen wagen. De man kende blijkbaar alle trucjes en het was moeilijk hem onopgemerkt te schaduwen. Hij kon echter niet meer op hulp rekenen. Het milieu waarin hij thuis hoorde, wou zijn vingers niet meer aan hem verbranden. De dagelijkse acties acties van de rijkswacht, politie en gerechtelijke politie maakten iedereen doodsbenauwd. Somville had geen vrienden meer.

Dinsdagavond werd de gangster in het Leuvense gezien door BOB’ers die al veertien dagen onvermoeibaar op de loer lagen. Maar was het Somville wel? De man had een baardje en een snor gekweekt en had zijn haar geverfd. Terwijl zijn auto voorzichtig geschaduwd werd, kreeg men zekerheid van de identiteit: het was de meest gezochte gangster van België.

Kogelregen

Daar men vermoedde dat de man zich naar een appartement aan de Avenue Jacques Sermon te Ganshoren zou begeven, werd alles daar in paraatheid gebracht. De Groep Diane legde een hinderlaag. Omstreeks 23u30 kwam Somville aangereden en parkeerde de gestolen auto op de middenberm. Toen hij uitstapte werd zijn naam geroepen en werd hij in het Frans gesommeerd zich over te geven. Somville liet zich achter de auto rollen en trok een wapen. De Groep Diane was echter vlugger. Met riot guns van zwaar kaliber werd een kogelregen op hem afgevuurd. Somville was praktisch op slag dood. Zes kogels troffen hem dodelijk.

Een getuige zag hoe zijn eigen revolver door een kogel werd geraakt en door de lucht keilde. Somville was in het bezit van verschillende valse identiteitskaarten. In de koffer van de wagen zaten nog de oorspronkelijke nummerplaten. Somville had drie wapens van zwaar kaliber schietensklaar bij zich: een Magnum .357 en een .38 Special zaten in zijn broeksriem, terwijl hij een Colt .45 automatique uit zijn schouderholster had gehaald. Overal rond zijn lichaam lagen kogels van zwaar kaliber die uit zijn zakken waren gevallen.

Kritiek

Op een persconferentie te Leuven werd onderstreept dat het optreden van de rijkswacht zeer beheerst en gerechtvaardigd gebeurde, ook al waren de zenuwen tot het uiterste gespannen. Majoor Van Peteghem verklaarde dat de hevige kritiek van de laatste maanden tegen de rijkswacht erg hard aankomt, terwijl de rijkswacht en andere politionele diensten zich dag en nacht inzetten om de maatschappij te beschermen.

De opsporingen naar de nog vrij rondlopende gansters Anthemus, Van Oirbeek en Anne Lavenne gaan ondertussen verder.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 December 1979

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

4

Re: Yvan somville

Moest Yvan Somville nog geleefd hebben tijdens de jaren '80, dan zou hij het perfecte profiel gehad hebben om lid geweest te zijn van de Bende van Nijvel.

Zaak van vermoorde taxi-chauffeur te Charleroi nog niet rond

Op 15 juli jl. werd te Charleroi een taxichauffeur met verscheidene messteken over het ganse lichaam vermoord. Later werd zijn wagen leeg teruggevonden langs de Chaussée Bomaine te Gembloers. Nog twee dagen later ontdekte men het lijk van de chauffeur op een openbare stortplaats te Bossière.

Nog eens acht dagen later werd door de gerechtelijke politie van Namen een legioensoldaat uit Gembloers aangehouden. Deze, Yvan Somville, was deserteur uit het Belgisch Leger. Door de Krijgsauditeur was Somville veroordeeld wegens desertie en diefstal.

Toen hij uit de gevangenis kwam werd hij onder aanhoudingsmandaat geplaatst wegens heling van een lijk. Hij bekende inderdaad het stoffelijk overschot van taxichauffeur Martinelli naar het slot te hebben gebracht. De misdaad zelf zou door iemand anders zijn begaan, maar de onderzoekers konden nog geen bevestiging vinden van elementen die hen door Somville zijn geleverd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 28 December 1978

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Yvan somville

Onderstaande een politiefoto van Yvan Somville, gedateerd 28 november 1979. De bron (Belga) suggereert dat de foto werd genomen na Somville's arrestatie t.g.v. diens eerdere ontsnapping uit de gevangenis en de daaropvolgende schietpartij te Heverlee waarbij twee politieagenten werden verwond.

Linksonder op de foto het staat het arrestatiebord afgebeeld. Hierop staat informatie zoals o.a. de naam, voornaam, geboortedatum (23-08-52), lengte (1.80m) en fotodatum. Als men aandachtig kijkt, kan men echter een andere datum aflezen (03-01-72/77?).

https://i.imgur.com/oNUNywX.jpg
https://i.imgur.com/A7He0cY.jpg

Meer foto's » https://www.belgaimage.be/
(Zoekopdracht: "CAMPUS IRENA 1979".)

The dinkum oil merits utterance.