1

Robert Van Oirbeek - bijnaam Le petit Robert - was in de jaren '70 en '80 één van West-Europa's meest gezochte gangster. Hij had een waslijst van gewapende overvallen op banken en juweliers op zijn conto. Hij heeft ook een palmares met ontsnappingen achter zijn naam.

Hieronder een aantal berichten over Van Oirbeek:

In de nacht van 8 op 9 februari 1987 werd het gezin Leemput gegijzeld door Truienaar 'Petit Robert' Van Oirbeek, Philippe Delaire, Paolo Cyrielly en Giacomo Marchisone. Deze vier zware jongens, van wie de 'vriendelijkste' Petit Robert was en die ooit overvallen pleegde met Patrick Haemers, waren eerder op de avond ontsnapt uit de gevangenis van Lantin. Tijdens een consult met een advocaat hadden ze twee cipiers gegijzeld en hadden ze een cipier meegenomen een zware BMW. Hoe ze aan hun wapens en granaat waren geraakt, was een raadsel. Die cipier dumpten ze in Tongeren. In Sint-Truiden carjackten ze een andere auto om uiteindelijk binnen te vallen bij de familie Leemput waar nog licht brandde.

Tot 5.30 uur in de ochtend gijzelden ze het echtpaar Leemput en hun toen 5-jarige zoontje en 7-jarige dochter. Om 5.30 uur 's ochtends vertrokken de gangsters met 80.000 frank, een kleiduifgeweer en de auto van de Leemputs. De gangsters hadden geen fysiek geweld gebruikt. Petit Robert verontschuldigde zich wel bij de slachtoffers toen hij de woning verliet. Een tijd later konden de gangsters toch worden ingerekend.

Bron: Het Nieuwsblad | 15 september 2001

Februari 1987: De beruchte overvaller Robert van Oirbeek gijzelt samen met de Franse gangster Philippe Delaire en twee Italiaanse medegevangenen in Lantin een bewaker en ontsnappen. Delaire zou in 1989, na gijzeling van een bankiersgezin, in Tilff worden doodgeschoten. Van Oirbeek zat dan al weer in de cel, nadat hij in 1988 in Parijs was opgepakt. 'Petit Robert' heeft een palmares met ontsnappingen achter zijn naam: 1969, 1979 (2x), 1980 en 1984. Hij werd in 1996 vervroegd vrijgelaten.

Bron: De Morgen | 24 april 1998

Van Oirbeek a tiré un trait sur ses années noires. Il était considéré comme un truand plutôt gentleman

Robert Van Oirbeek a longtemps été étiqueté par nos services de police comme ennemi public n°1. Aujourd'hui, l'homme doit être âgé de près de cinquante ans et a totalement rompu avec son passé de truand. Robert Van Oirbeek a commis de nombreux hold-up dans des banques et des bureaux de poste. Des actes pour lesquels il a été condamné et a purgé de nombreuses années de prison entrecoupées par plusieurs évasions.

Le petit Robert, comme il était surnommé, était aussi qualifié de roi de la cavale et ce n'était pas pour rien. L'homme s'était, à la fin des années 80, échappé de la prison de Lantin qui était à l'époque l'une des plus modernes du pays et réputée pour être un véritable Alcatraz à la belge. Peut-être pour les autres mais pas pour le petit Robert. Robert Van Oirbeek a été libéré sous conditions en 1996 et il a retrouvé du travail. Autrement dit, le petit Robert est rangé et bien rangé. Cela ne l'a toutefois pas empêché de refaire parler de lui en 2000.

L'homme a comparu devant la justice liégeoise afin de tenter de récupérer une somme d'argent qui avait été saisie par la justice dans un des dossiers dans lequel il était impliqué. La justice l'a finalement débouté et le petit Robert a repris son existence paisible quelque part. Les policiers qui l'ont traqué retiendront de lui que c'était un truand bien sûr mais aussi un gentleman.

Bron: La Dernière Heure | 20 april 2005

http://i18.servimg.com/u/f18/11/22/12/24/robert10.jpg
Een foto van Van Oirbeek, genomen op 26 augustus 1984.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

De leden van de bende van Van Oirbeek gebruikte soms zwaar geweld om te kunnen ontsnappen:

1 april 1987: Twee doden bij schietpartij in het Luikse justitiepaleis

Robert Gillon, Pierre Frère en José Cokaiko staan in het justitiepaleis van Luik terecht voor verscheidene overvallen als leden van de bende van Robert Van Oirbeek. 'Petit Robert' zelf is er niet; hij ontsnapte op 8 februari 1987 uit de gevangenis van Lantin. Kort voor de middag vragen Cokaiko en Gillon toestemming om naar het toilet te gaan.

Op dat moment springt Cokaiko's vriendin Germaine Dely recht in het publiek met een granaat in haar handen, en ze gooit een pistool (*) naar haar vriend. Er ontstaat een vuurgevecht tussen Cokaiko en de zeven rijkswachters in de zaal, en Cokaiko wordt daarbij dodelijk getroffen. Ook zijn advocaat Jacques Henry komt om het leven, door een verdwaalde kogel van een rijkswachter. Dely wordt geraakt in de buik, maar overleeft. De granaat blijkt niet echt te zijn.

(*) Het wapen was een Smith&Wesson gestolen bij Securitas.

  • Via deze link kan je een Franstalig nieuwsbericht bekijken over deze feiten » www.sonuma.be

  • Meer informatie over deze schietpartij vind je hier » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Zijn naam staat ook tussen een paar andere bekenden in een document van de rechtbank van Luik:

Parquet de la cour d'appel - Liege
D/28816

Acte d'accusation

Le Procureur général près la Cour d'appel de Liège expose que, par arrêts des 22/6 et 28/9/82 la Cour, chambre des mises en accusation, a renvoyé devant la Cour d'assises de la province de Liège:

Gillon Robert
Helman Maurice
Turato Maurizio
Van Oirbeek Robert
Walthery Marcel
Basaric Dunja
Champagne Marcel
Clabots Jean-Marie
Cokaiko José
Causammo Vincenzo
Delcourt Michel
Deweer Willy
Forestieri Salvatore
Helman Jean-Marie
Helman Marie-Line
Jardon Michel
Kohnen Patrice
Lavenne Anne
Steyaert Gislena
Walin Joseph
Walther Marguerite
Anthemus Michel

Royen Francis
Baudouin Sylvie (contumax) (*)
Masson Guy (contumax)
Toumaniantz Heinrich (contumax) (*)
Vertessen Arlette

A l'égard de la plupart de ceux-ci, un premier arrêt a été rendu par la Cour d'assises de Liège, le 16/12/1982, au terme de sept semaines de débats.

Par arrêt du 17 mars 1983, la Cour d'assises de Liège a disjoint les poursuites relatives à Anthemus Michel et Royen Francis, à l'époque détenus à la prison de Bois d'Arcy dans le département des Yvelines (France). Ils ont été extradés le 20 octobre 1983.

Par arrêt du 30 octobre 1984, la Cour, chambre des mises en accusation a rendu un nouvel arrêt de renvoi devant la Cour d'assises en cause des mêmes Anthemus Michel et Royen Francis et en outre de Dotreppe Michel.

(*) Contumax wil zeggen: Hij die verstek laat gaan, weigerend in rechten te verschijnen.

Een goede vriend van Van Oirbeek was Yvan Somville. Van Oirbeek zal Somville er later van beschuldigen dat hij Heinrich Toumaniantz heeft vermoord.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Robert Van Oirbeek in december 1979:

http://nsm09.casimages.com/img/2018/02/19//18021901192014738715567272.jpg

5

Uit modelgevangenis van Lantin in Luik - Vier zeer gevaarlijke gangsters ontsnapt

Gisteravond zijn vier gangsters ontsnapt uit de modelgevangenis van Lantin in Luik. Daarbij werden twee cipiers gegijzeld, maar die werden even later in Haren nabij Tongeren weer vrij gelaten. Een van de vier ontsnapten is Robert van Oirbeek, een gevaarlijke misdadiger die in België bekend staat als de 'koning van de ontsnappingen. De gangsters zijn nog voortvluchtig en in het bezit van handgranaten en vuurwapens.

Precies om 19.00 uur braken Robert van Oirbeek, Philippe Delaire, Jocomo Marchisone en Paolo Cyrylly door nog onbekende omstandigheden uit en gijzelden tevens twee cipiers. In een gestolen wagen, vermoedelijk een BMW, vluchtte het viertal met hun gijzelaars naar Tongeren. In het nabij gelegen Haren lieten ze de cipiers vrij.

Familie

Daarop brachten ze een bliksembezoek aan familieleden van Van Oirbeek in St.-Truiden, waar ze even later een automobilist dwongen zijn wagen af te geven. Wellicht hebben de gangsters zich daar in twee groepen gesplitst en zijn verder gevlucht. De vier gangsters zijn gewapend met handgranaten en vuurwapens.

Van Oirbeek is in de onderwereld bekend onder de naam Petit Robert. Hij is sinds 1979 reeds vijf keer ontsnapt uit de gevangenis, waar hij meer dan 20 jaar moet uitzitten voor gewapende post- en bankovervallen.

Zijn ontsnapping op 1 mei 1984 uit Lantin spreekt nog steeds tot de verbeelding. Tot augustus van dat jaar bleef de man spoorloos. Toen deed men een inval in een woning in Gemert. Van Oirbeek was aanwezig maar kon ontsnappen. Er volgde een wilde achtervolging in Noorden Midden-Limburg. Tussendoor gijzelde hij ook nog een echtpaar uit Swalmen. Uiteindelijk kon hij de grote politiemacht ontkomen toen hij in Boukoul, waar men toen kermis vierde, in de menigte verdween.

Later zou hij weer opgepakt worden bij een spectaculaire politieactie in een verlaten loods.

Bron: Limburgsch dagblad | 9 Februari 1987

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Twee voortvluchtige ontvoerders gepakt - Betrokken bij gijzeling Limburgs echtpaar

De Belgische politie heeft zondag bij een inval in een pension in Knokke de 29-jarige Belg Robert van O. en de 31-jarige Peter B. uit Heerlen aangehouden. Het tweetal wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij een ontvoering op 6 augustus van het echtpaar Vaessen-Mertens uit het Limburgse Swalmen. Dat heeft een woordvoerder van de rijkspolitie in Roermond meegedeeld.

Eerder al werd in Philippeville in de Belgische provincie Namen de derde verdachte, de 36-jarige Pierre F. uit Luxemburg, aangehouden. De beide andere mannen wisten bij die aanhouding te ontkomen.

De drie mannen gijzelden het echtpaar toen zij werden achtervolgd door de politie. Bij die achtervolging werd enkele malen op de politie geschoten. Het echtpaar werd ongedeerd in België vrijgelaten.

Een dag na de ontvoering kwam de politie de mannen op het spoor in Gemert en Venray. Opnieuw wisten zij echter te ontkomen. Van O. en F. ontsnapten begin mei van dit jaar uit de gevangenis van Arlon waar zij een straf uitzaten wegens gewapende roofovervallen en brandkastkraken. Ook B. kwam al eerder in aanraking met de politie in verband met geweldsdelicten.

Uitlevering

Volgens een woordvoerder van de rijkspolitie in Roermond zal België om uitlevering worden gevraagd van B.

Volgens een woordvoerder van de Belgische politie zijn zondagochtend bij de aanhouding van de twee mannen in Knokke vijftig politiemensen ingezet. De aangehouden mannen waren zwaar bewapend. Er werd echter niet geschoten.

Bron: Reformatorisch Dagblad | 27 augustus 1984

7

Gangster Van Oirbeek aangehouden te Cannes

Robert van Oirbeek, de gangster die op 29 augustus jl. met drie andere gedetineerden, onder wie de ondertussen doodgeschoten Yvan Somville, ontsnapten uit de gevangenis te Luik, is samen met zijn vriendin Anne Lavenne maandagavond te Cannes door de politie van Nice aangehouden.

Robert Van Oirbeek wordt verdacht van een reeks hold-ups in het Leuvense en behoort tot de klik van Yvan Somville, die op campus Irena te Heverlee twee BOB’ers neerschoot. Alleen Michel Anthemus, die ook ontsnapte uit de gevangenis te Luik, wordt nu nog opgespoord.

Heel de zaak begon met de ontsnapping van vier gedetineerden: Michel Anthemus, Maurizo Turato, Yvan Somville en Robert Van Oirbeek. Enkele weken zocht men vruchteloos naar het viertal, tot begin oktober in het Leuvense een reeks overvallen werden gepleegd. Banken en syndicale instellingen te Kortenberg, Diest, Betekom, Heverlee, Leuven en Blanden werden beroofd.

Schietpartij

Maurizio Turato viel eind november te Sint-Stevens-Woluwe, na een schietpartij met de groep Diane, in handen van het gerecht. Een dag nadien vielen enkele BOB’ers binnen op een appartement op campus Irena te Heverlee, waar ze echter onthaald werden op een kogelregen van Yvan Somville. Twee BOB’ers, Hubert Juveyns en Jozef Deherdt werden toen zwaar gewond. Hubert Juveyns is ondertussen weer thuis, maar de toestand van Deherdt blijft kritiek.

Yvan Somville kon ontsnappen, omdat hij een meisje als levend schild gebruikte om zich een weg naar de vrijheid te banen. Ondertussen ontdekte men dat Somville, Van Oirbeek en diens vriendin Anne Lavenne verscheidene appartementen in het Leuvense hadden gehuurd, als schuilplaatsen na hun acties. Begin december werd Yvan Somville te Ganshoren neergeschoten door de anti-terreurgroep Diane. Hij stierf, zoals hij voorspeld had, op dezelfde wijze als de Franse gangster Mesrine.

Buitenland

Van Van Oirbeek of Anne Lavenne was er geen spoor meer. Op het lichaam van de neergeschoten Somville vonden de gerechtelijke diensten echter papieren, die erop wezen dat het tweetal in Alpe d’Huez nabij Grenoble zou kunnen verblijven.

Onderzoeksrechter Winnen van Leuven beval een onderzoek ter plaatse en leden van de Leuvense rijkswacht, van de Leuvense BOB, van de Luikse gerechtelijke politie en van de Franse gendarmerie deden een inval in een chalet aldaar. De bewoners waren er echter vertrokken.

In Alpe d’Huez verbleven echter niet alleen Van Oirbeek en Lavenne, maar ook de eveneens gezochte Anthemus en diens vriendin. Het viertal verplaatste zich met een auto die gestolen was te Stavelot, maar waar andere nummerplaten waren op aangebracht.

Maandag kreeg men dan een tip uit Cannes, dat Van Oirbeek en Lavenne daar verbleven in een hotel. De gerechtelijke politie van Lyon viel onverwachts het hotel binnen en kon, zonder een schot te lossen, het tweetal overmeesteren.

In de loop van dinsdag heeft men te Cannes ook gezocht naar Anthemus en zijn vriendin Baudouin, die met haar twee kinderen, ook te Alpe d’Huez werden opgemerkt. Men vermoedt dat Anthemus bij de actie tegen Van Oirbeek gevlucht is naar een groot appartementsgebouw in de buurt. De politie was dinsdag bezig het appartementsgebouw te omsingelen om te trachten de gangster te vatten. Daarbij werd grote omzichtigheid aan de dag gelegd om te voorkomen dat bewoners van het appartementsgebouw bij de actie letsel zouden oplopen.

Het Belgisch gerecht zal de uitlevering vragen van Van Oirbeek en Anne Lavenne.

Door de vangst van Van Oirbeek hoopt men ook Heinrich Toumaniantz (33), een vriend van Graindorge, terug te vinden. Na zijn overmeestering te Sint-Stevens-Woluwe had de gangster Turato immers verklaard dat deze door Somville en Van Oirbeek was geliquideerd en begraven in de omgeving van Leuven. De twee gangsters zouden Toumaniantz uit de weg geruimd hebben omdat ze hem ervan verdachten hen verklikt te hebben bij de rijkswacht.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 December 1979

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/robert12.png

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube