1

Topic: Elisabeth Bové

Elisabeth Bové was getrouwd met Antoine Delsaut. Zij spioneerde in extreem-linkse kringen van CCC en Ligne Rouge, maar was hoogstwaarschijnlijk een agent van SDRA. Zij woonde in de Grondelsstraat in Anderlecht. Nadat Bertrand Sassoye deserteert uit de kazerne van Vielsalm, duikt hij een tijdje onder bij Elizabeth Bové. Bové frequenteerde met graagte linkse kringen, waar ze een voorliefde vertoonde voor de correspondentie en de verzending. Toen ze zich daarvoor aanbood bij Ligne Rouge wekte ze de argwaan van enkele leden, maar die werden gesust door Carine T.  Mevrouw Bové zorgde er ook voor dat, ten tijde van de eerste hongerstaking van de CCC, Bertrand Sassoye 's avonds toch het nodige voedsel kreeg. 

Ter info: Carine T. was een tijdje verantwoordelijke uitgever van Ligne Rouge maar eigenlijk was T. een informant van de BOB.

Op 1 april 1986 was er een huiszoeking bij Elisabeth Bové:

Als de rol van Elisabeth Bové de Staatsveiligheid ergens kon beroeren, dan enkel omdat op 1 april 1986 in haar huis een huiszoeking plaatsvond waarbij de BOB op zoek ging naar verboden wapens en alle kasten opende. In paniek belde Bové de Sureté. Serge C. sprong meteen in zijn wagen, zwaaide wat met zijn badge en kreeg de agenten zo ver dat ze hem een koffertje vol documenten lieten meenemen.

Antoine Delsaut: "Het betrof verslagen van vergaderingen van Ligne Rouge en ledenlijsten. Ik heb de valies meegenomen. 's Anderdaags heb ik op de Staatsveiligheid een gesprek gehad met mevrouw Bové en duidelijk gesteld dat wat gebeurd was, het zelf bijhouden van die documentatie, tegen alle deontologische regels was, en dat dit niet meer mocht gebeuren." 

Serge C.: "Dit had enkel tot doel onze infiltrant niet te verbranden."

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Elisabeth Bové

Ben wrote:

Als de rol van Elisabeth Bové de Staatsveiligheid ergens kon beroeren, dan enkel omdat op 1 april 1986 in haar huis een huiszoeking plaatsvond waarbij de BOB op zoek ging naar verboden wapens en alle kasten opende.

Op 1 april 1986 zal er een huiszoeking plaatsvinden bij Bové. Het is de BOB die op zoek ging naar verboden wapens en alle kasten opende. Er werd onder meer een riotgun gevonden die Delsaut van Bultot had gekocht.

Bron: Loden jaren | Paul Ponsaers

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube