1

Willy Bruggeman is hoogleraar aan het Benelux Universitair Centrum en een voormalig rijkswachter. Na de terreur van de Bende van Nijvel werd hij hoofd van de afdeling Operaties bij de rijkswacht. Hij stond bovendien mee aan de wieg van Europol en is nog steeds voorzitter van de federale politieraad.

In de jaren '70 stond Bruggeman aan het hoofd van de het CBO. Hij was toen de meerdere van Miévis:

Volgens Miévis kwam er in december 1976 niet alleen een einde aan zijn eigen activiteiten maar ook aan de Groep G als zodanig. Hij werd toen bij de commandant van het CBO geroepen, Bruggeman, die blijkbaar op de hoogte was van zijn contacten met Dossogne. Samen met Maquet werd hij onmiddellijk overgeplaatst naar een ander onderdeel.

Bron: Verslag Tweede Bendecommissie (bijlage 4)

Uit het boek 'De bende van Nijvel: tien jaar blunders van het gerecht' van Raf Sauviller en Jan Willems:

Maar in december 1986 hadden twee rijkswachtofficieren - onder wie de toch niet echt als achterlijk bekend staande kolonel Willy Bruggeman - het in het criminologisch vakblad 'Panopticon' over tweeëndertig doden [door de Bende van Nijvel]. Waar die vier nieuwe lijken vandaan kwamen, wil men bij de rijkswacht nog altijd niet kwijt.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

"Eerder vandaag zijn Willy Bruggeman en Dirk Van Daele aangeduid als nieuwe experts die de onderzoekscommissie over de aanslagen in Brussel en Zaventem zullen bijstaan, na het vertrek van Brice De Ruyver en Cyrille Fijnaut."

Bron » deredactie.be

Ben wrote:

Uit het boek 'De bende van Nijvel: tien jaar blunders van het gerecht' van Raf Sauviller en Jan Willems:

Maar in december 1986 hadden twee rijkswachtofficieren - onder wie de toch niet echt als achterlijk bekend staande kolonel Willy Bruggeman - het in het criminologisch vakblad 'Panopticon' over tweeëndertig doden [door de Bende van Nijvel]. Waar die vier nieuwe lijken vandaan kwamen, wil men bij de rijkswacht nog altijd niet kwijt.

Heeft er iemand toevallig deze artikels? Het gaat om twee artikels onder de titel 'Autodiefstal, hold-up en terrorisme in België' die verschenen zijn in het vakblad 'Panopticon'. Het eerste artikel werd gepubliceerd op 1 juli 1986 en is van de hand van Willy Bruggeman, H. Berkmoes, L. De Man en M. Pattyn. Het tweede artikel is geschreven door Willy Bruggeman en werd gepubliceerd op 1 november 1986. Zie » www.maklu.be

Aansluitend op de stellingname van Sauviller en Willems over de toch niet als achterlijk bekende staande kolonel Bruggeman en het feit dat Bruggeman schrijft over tweeëndertig i.p.v. achtentwintig doden, is volgende info van Panopticon daarbij niet onbelangrijk:

'De artikelen die in Panopticon verschijnen, zijn steeds peer-reviewed: elk artikel wordt door drie leden van de redactie gelezen en besproken in de redactieraad. Deze zorgvuldige selectieprocedure waarborgt de hoogste kwaliteit.'

Wie zijn die mogelijke vier bijkomende doden? Latinus? Mendez? Ertrijckx? Montel?

De grootste frustratie van Bruggeman is dat de zaak van de Bende van Nijvel nog altijd niet opgelost is. “We weten niet waar het fout is gelopen. We hebben soms dicht bij de waarheid gezeten, maar helemaal opgelost raakte het nooit.”

Meer » Nieuws

Op 16 mei 1997 werd Willy Bruggeman gehoord in de Tweede bendecommissie:

Ook kolonel Willy Bruggeman bevestigt op 16 mei dat extreem-rechts wel degelijk actief was binnen de rijkswacht en betreurt dat het commando toen heeft gefaald door niet hard genoeg op te treden tegen fenomenen als de extreem-rechtse Groep G in de rijkswacht. Bovendien, vervolgt Bruggeman, deze rechtse rijkswachters en ex-rijkswachters duiken ook op in andere dossiers. Een snel en ernstig onderzoek had verbanden kunnen blootleggen en aangeven wie daders waren, wie hand- en spandiensten had geleverd, wie uitgeschakeld moest worden en zelfs wie het onderzoek heeft tegengewerkt en waarom.

Voor kolonel Bruggeman – momenteel vice-directeur van Europol [in 1997] – was de overval op de antiterreureenheid Dyane als provocatie bedoeld om de rijkswacht in diskrediet te brengen: "Het geval met de groep Dyane was duidelijk een zaak waarbij het de bedoeling was de rijkswacht in diskrediet te brengen. Ik denk dat de rijkswacht nooit meer in diskrediet is gebracht dan toen. Het gaat om de nacht van 31 december. Een diefstal in de groep Dyane is volgens mij de grootste blamage geweest voor de rijkswacht. Wie immers die wapens stal, wist dat die wapens geregistreerd waren. Met die wapens van de groep Dyane kun je geen kant op. Dat was gewoon de bedoeling."

Dicht bij de waarheid gezeten maar helemaal opgelost raakte het nooit?