Topic: Messancy: 24 December 1979

In tegenstelling tot de verklaring van Pierre Dumont, directeur bij Delhaize, was de overval op 21 januari 1983 in Sint-Lambrechts-Woluwe niet de eerste gewapende overval op een grootwarenhuis in België. Op 24 december 1979 werd namelijk de grote supermarkt in Messancy [Google Maps], nabij de grens met Groothertogdom Luxemburg, overvallen door twee gewapende gangsters. De gangsters doodden daarbij de bewakingsagent(en) van het warenhuis. Enkele dagen later, op 1 januari 1980, werd één van de daders in Metz opgepakt, een zekere Jean-Pierre Sterinski.

Heeft er iemand meer informatie over deze overval en over de gangsters?

http://3.t.cdn.belga.be/belgaimage:40579287:1800x650:w?v=596f4c89&m=degdncce

http://2.t.cdn.belga.be/belgaimage:40582046:1800x650:w?v=596f4c89&m=dcffiaej

http://2.t.cdn.belga.be/belgaimage:40577848:1800x650:w?v=596f4c89&m=kegdkhmg

This file picture dated 24 December 1979 is about a hold-up at the supermarket of Messancy. The two gangsters killed the security guards during the hold up. On the picture : policemen taking away the body of a security guard.

http://1.t.cdn.belga.be/belgaimage:40580739:1800x650:w?v=596f4c89&m=lmblbpll

This file picture dated 1 January 1980 is about a hold-up at the supermarket of Messancy. The two gangsters killed the security guards during the hold up. On the picture : Jean-Pierre Sterinski, one of the gangters, being arrested at Metz.

2

Re: Messancy: 24 December 1979

Ik vond dit artikel:

Twee geldlopers in België doodgeschoten

Bij een supermarkt in Messancy in het oosten van België zijn maandag twee geldlopers door twee gemaskerde overvallers doodgeschoten, aldus de politie. Een grote groep winkelende mensen was getuige van de overval. De twee overvallers wachtten de geldlopers op, toen dezen met een bedrag van zes miljoen frank in een koffer (?) uit een bank kwamen. De twee slachtoffers hadden geen enkele kans zich met hun wapens te verweren.

Bron: Leidse Courant | 27 december 1979

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Messancy: 24 December 1979

Zit hij nog vast? Kan er niets van vinden.

4

Re: Messancy: 24 December 1979

Merovinger wrote:

In tegenstelling tot de verklaring van Pierre Dumont, directeur bij Delhaize, was de overval op 21 januari 1983 in Sint-Lambrechts-Woluwe niet de eerste gewapende overval op een grootwarenhuis in België.

Eigenlijk heeft Pierre Dumont nog steeds gelijk, vermits de geldkoeriers - en niet het warenhuis - het doelwit waren.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Messancy: 24 December 1979

Ja in de tekst van Belga was dit niet duidelijk. Ik heb ondertussen nog het volgende artikel gevonden. Het gaat dus om een overval op het geldtransport.

Overval op kerstdrukke supermarkt te Messancy bij Aarlen – Gangsters maken twee banklopers gewoon af

Twee gangsters hebben op de vooravond van Kerstmis zonder enige verwittiging, twee banklopers koelbloedig doodgeschoten op het parkeerterrein van een drukke supermarkt in het Belgische-Luxemburgse Messancy, langs de rijksweg Aarlen-Longwy.

De gangsters gunden hun slachtoffers geen enkele kans. De banklopers werden afgemaakt met rake schoten in de nek, tussen de helm en het kogelvrije vest. Ze verdwenen met een buit van zes miljoen en 20.000 Belgische frank. En dat alles moest dan nog gebeuren 48u na de moorden op de drie jonge vrouwen, kassiersters in een supermarkt in het Zuidfranse Béziers. De drie kassiersters werden in koelen bloede voor het hoofd geschoten.

In de supermarkt Distrimas, te Messancy, is eveneens een kantoor gevestigd van de bank Crédit Général de Belgique. Het geld van de winkelkassa’s wordt geregeld naar dit kantoor gebracht en vandaar naar de kluis van de Nationale Bank te Aarlen. Dit laatste transport wordt verzekerd door het internationale bedrijf voor geldtransport Securitas.

Bron: Het Laatste Nieuws | 26 december 1979

Re: Messancy: 24 December 1979

Merovinger wrote:

En dat alles moest dan nog gebeuren 48u na de moorden op de drie jonge vrouwen, kassiersters in een supermarkt in het Zuidfranse Béziers. De drie kassiersters werden in koelen bloede voor het hoofd geschoten.

Meer info over deze overval in Béziers » Forum

7

Re: Messancy: 24 December 1979

De twee daders waren Jean-Pierre Sterenski en Salvatore Ceravol. Sterenski werd 5 dagen na de overval gearresteerd en in juni 1984 schuldig bevonden aan de overval en de moord.

Levenslang voor overval en moord in België

Na meer dan twee uur beraadslagen heeft de jury van het Hof van Assisen in het Franse Metz de 25-jarige Jean-Pierre Sterenski tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Sterenski werd schuldig bevonden aan een overval op een geldtransport, waarbij de twee Luxemburgse begeleiders werden vermoord.

Volgens de beschuldiging heeft Sterenski op kerstavond 1979 samen met een medeplichtige in België, aan de grens met Luxemburg en Frankrijk, een geldtransport van de firma Securitas-Luxemburg overvallen. Sterenski doodde daarbij een van de twee begeleiders en ging er vandoor met meer dan 6,5 miljoen frank. Zijn medeplichtige, Salvatore Ceravolo, zou de andere begeleider hebben doodgeschoten. Ceravolo zit in Italië in de gevangenis.

Sterenski werd vijf dagen na de gebeurtenissen aangehouden. Gedurende de vier jaar die het proces voorafgingen, bleef hij steeds zijn aandeel in de overval en de moord ontkennen. Geld en wapens zijn nooit teruggevonden. De beschuldiging was gebaseerd op getuigenverklaringen. De verdediging had de vrijspraak gevraagd bij gebrek aan overtuigend bewijs.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 Juni 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube