In tegenstelling tot de verklaring van Pierre Dumont, directeur bij Delhaize, was de overval op 21 januari 1983 in Sint-Lambrechts-Woluwe niet de eerste gewapende overval op een grootwarenhuis in België. Op 24 december 1979 werd namelijk de grote supermarkt in Messancy [Google Maps], nabij de grens met Groothertogdom Luxemburg, overvallen door twee gewapende gangsters. De gangsters doodden daarbij de bewakingsagent(en) van het warenhuis. Enkele dagen later, op 1 januari 1980, werd één van de daders in Metz opgepakt, een zekere Jean-Pierre Sterinski.

Heeft er iemand meer informatie over deze overval en over de gangsters?

http://3.t.cdn.belga.be/belgaimage:40579287:1800x650:w?v=596f4c89&m=degdncce

http://2.t.cdn.belga.be/belgaimage:40582046:1800x650:w?v=596f4c89&m=dcffiaej

http://2.t.cdn.belga.be/belgaimage:40577848:1800x650:w?v=596f4c89&m=kegdkhmg

This file picture dated 24 December 1979 is about a hold-up at the supermarket of Messancy. The two gangsters killed the security guards during the hold up. On the picture : policemen taking away the body of a security guard.

http://1.t.cdn.belga.be/belgaimage:40580739:1800x650:w?v=596f4c89&m=lmblbpll

This file picture dated 1 January 1980 is about a hold-up at the supermarket of Messancy. The two gangsters killed the security guards during the hold up. On the picture : Jean-Pierre Sterinski, one of the gangters, being arrested at Metz.

2

Ik vond dit artikel:

Twee geldlopers in België doodgeschoten

Bij een supermarkt in Messancy in het oosten van België zijn maandag twee geldlopers door twee gemaskerde overvallers doodgeschoten, aldus de politie. Een grote groep winkelende mensen was getuige van de overval. De twee overvallers wachtten de geldlopers op, toen dezen met een bedrag van zes miljoen frank in een koffer (?) uit een bank kwamen. De twee slachtoffers hadden geen enkele kans zich met hun wapens te verweren.

Bron: Leidse Courant | 27 december 1979

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Zit hij nog vast? Kan er niets van vinden.

4

Merovinger wrote:

In tegenstelling tot de verklaring van Pierre Dumont, directeur bij Delhaize, was de overval op 21 januari 1983 in Sint-Lambrechts-Woluwe niet de eerste gewapende overval op een grootwarenhuis in België.

Eigenlijk heeft Pierre Dumont nog steeds gelijk, vermits de geldkoeriers - en niet het warenhuis - het doelwit waren.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Ja in de tekst van Belga was dit niet duidelijk. Ik heb ondertussen nog het volgende artikel gevonden. Het gaat dus om een overval op het geldtransport.

Overval op kerstdrukke supermarkt te Messancy bij Aarlen – Gangsters maken twee banklopers gewoon af

Twee gangsters hebben op de vooravond van Kerstmis zonder enige verwittiging, twee banklopers koelbloedig doodgeschoten op het parkeerterrein van een drukke supermarkt in het Belgische-Luxemburgse Messancy, langs de rijksweg Aarlen-Longwy.

De gangsters gunden hun slachtoffers geen enkele kans. De banklopers werden afgemaakt met rake schoten in de nek, tussen de helm en het kogelvrije vest. Ze verdwenen met een buit van zes miljoen en 20.000 Belgische frank. En dat alles moest dan nog gebeuren 48u na de moorden op de drie jonge vrouwen, kassiersters in een supermarkt in het Zuidfranse Béziers. De drie kassiersters werden in koelen bloede voor het hoofd geschoten.

In de supermarkt Distrimas, te Messancy, is eveneens een kantoor gevestigd van de bank Crédit Général de Belgique. Het geld van de winkelkassa’s wordt geregeld naar dit kantoor gebracht en vandaar naar de kluis van de Nationale Bank te Aarlen. Dit laatste transport wordt verzekerd door het internationale bedrijf voor geldtransport Securitas.

Bron: Het Laatste Nieuws | 26 december 1979

Merovinger wrote:

En dat alles moest dan nog gebeuren 48u na de moorden op de drie jonge vrouwen, kassiersters in een supermarkt in het Zuidfranse Béziers. De drie kassiersters werden in koelen bloede voor het hoofd geschoten.

Meer info over deze overval in Béziers » Forum