In Humo staat deze week een interview met de procureurs De Valkeneer en de la Serna. Ze staan uitvoerig stil bij het WNP-spoor en vertellen dat enkele (intussen vertrokken) speurders er rotsvast van overtuigd waren dat de Bende van Nijvel bestond uit Michel Libert, Christian Elnikoff en Jean-Paul Dauphin.

Onderzoeksrechter Michel en ook De Valkeneer zaten eerst op dezelfde lijn, maar na huiszoekingen en de aanhouding van Libert bleken er geen bewijzen te zijn. Het spoor is officieel niet afgesloten, maar er wordt ook niet meer naar gezocht.

De speurders die erop werkten zijn gefrustreerd vertrokken en zouden enkele anonieme brieven hebben verspreid waarin ze melding maken van een geluidsopname waarop Dauphin zegt de chauffeur van de bende te zijn geweest. De Valkeneer zegt geen weet te hebben van zo'n bandopname of bekentenis.

Elnikoff is intussen dood, Dauphin zou ernstig ziek zijn en in een rusthuis verblijven.

2

Onvoorstelbaar dat ze dit zomaar in de pers gooien!

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube
CleverTrevor wrote:

Het spoor is officieel niet afgesloten, maar er wordt ook niet meer naar gezocht

En dat spoor is met de uitlatingen in Humo nu wel vakkundig definitief gesaboteerd door hogerhand.

Inderdaad, dat spoor is nu wel om zeep. Dat krijg je als onderzoeken in het openbaar worden gevoerd.

Die anonieme brieven zouden zijn gestuurd naar advocaten van slachtoffers. Niet ondenkbaar dat Vermassen hiernaar verwijst in zijn recente uitlatingen.

5

‘Ik ken geen enkel ander dossier in België waarin twee procureurs-generaal zoveel tijd en energie investeren.’ Het onderzoek van de Bende van Nijvel wordt in Charleroi geleid door maar liefst twee mensen: de Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer, herkenbaar aan zijn bolletjesstrik en krulhaar, en zijn boomlange Bergense evenknie, procureur-generaal Ignacio de la Serna. Humo bracht hen bij elkaar voor een uniek dubbelinterview.

Lees hier het volledige interview » Onderzoek

Zolang het niet op papier staat kunnen we er niets mee... Wat dacht je van onderzoeken en je job goed doen? Of denkt hij dat zijn zoekrobot zijn werk gaat doen?

SY Tramontana no longer sailing, waiting for the new boat delivery SY furimmer.

7

Dit voorspelt idd weinig goeds ... Ik heb de indruk dat De Valkeneer gewoon op zijn stoel zit te wachten tot er een lumineus idee binnendwarrelt. Wie gelooft daar nog in. Waarom zelf niet eens in gang schieten. Ook als het nog niet op papier staat. Ergerlijk!

De uitspraken over Dauphin, Libert & Elnikoff zijn al eens door Gilbert Dupont aangehaald in de reeks '30 ans après', in La Dernière Heure. Weliswaar zonder namen te vernoemen. De  bekentenis van Dauphin is wel nieuw voor mij. Het artikel in de Humo is niets meer dan een aangekondigde dood van het onderzoek. De procureurs hebben geen weet van zaken die al jaren bij zelfs het grote publiek bekend zijn. Als er nog geen voldoende redenen waren om het dossier te laten verjaren, dan toont dit interview aan dat het zinloos om nog verder te gaan met het onderzoek. Laat het nu de beurt zijn aan de historici om klaarheid te scheppen.