Politieleerlingen stalen wapens

De Brusselse Rijkswacht vermoedt dat de wapendiefstal van ruim 'n week geleden in een van haar kazernes is gepleegd door buitenlanders die in België worden opgeleid tot politieman. In het kader van de technische ontwikkelingshulp volgen enkele tientallen aspirant-politiemannen uit onder meer Kongo en Tunesië cursussen in Brussel. Er worden in totaal 25 pistolen en 600 patronen vermist. Men neemt aan dat de buit op de zwarte markt is verkocht.

Bron: De Telegraaf | 17 december 1970

Iemand meer info over deze diefstal?

Grote wapendiefstal

Uit een school van de Belgische Rijkswacht in Elsene is in het afgelopen weekend een dertigtal pistolen en 400 patronen verdwenen. Het zijn pistolen van het kaliber 7,65 en 9 mm. Onmiddellijk na de ontdekking van deze wapens en munitie is er alarm gegeven. In het gehele land is een grote opsporingsactie ingezet.

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant | 15 december 1970

Pistolenbende te Elsene brengt overal in België mannen van de wet op de been

In de rijkswachtschool, Kroonlaan te Elsene, had wel een ongewone diefstal plaats: een dertigtal pistolen en 400 patronen verdwenen. Dat deze diefstal ernstig kan genoemd worden mag men afleiden uit het feit dat onmiddellijk over gans het land een opsporingsactie werd op touw gezet. Tot nog toe zonder resultaat. De vraag rijst: zijn de dieven gangsters, die voor hun ‘werk’ wapens nodig hebben? Een antwoord zal men slechts weten als de onbekende of onbekende gevat zijn.

Negenentwintig pistolen 9 mm, twee pistolen model 1900 en vijf pistolen van een recenter model lagen opgeborgen in het magazijn van de school. Ook de patronen lagen daar. Hoe de diefstal mogelijk is moet nog nagegaan worden.

Bron: Het Laatste Nieuws | 15 december 1970

Onderstaand artikel klinkt bekend in de oren. smile

Wapens uit kazerne van Rijkswacht gestolen

In Brussel zijn gisternacht wapens gestolen uit de extra zwaar bewaakte kazerne van de Belgische Rijkswacht. Maar liefst dertig revolvers en een aantal kisten met bijpassende patronen. Volgens de politie is daarmee alweer bewezen dat Brussel een paradijs is voor de internationale onderwereld.

De diefstal veroorzaakte meteen een intern schandaal. Worden de depots van de Rijkswacht ondanks alle maatregelen toch slecht bewaakt? Of hadden de dieven hulp van binnen uit? Dit laatste acht de politie het meest waarschijnlijk: anders was het onmogelijk geweest de diefstal op deze wijze te plegen.

Daarmee wordt een vermoeden bevestigd: in Brussel opereren uitstekend georganiseerde wapenhandelbendes. De reactie van de Rijkswacht en de BOB (de bijzondere opsporingsbrigade) op de diefstal was ronduit hysterisch: wegversperringen en onderzoek van particuliere auto's. Alsof de professionele daders met een autootje vol pistolen door Brussel zouden blijven rijden!

De partij revolvers en patronen verdween vlak nadat politiefunctionarissen gewezen hadden op de onhoudbare situatie in Brussel. De administratieve achterstand rond kleine overtredingen loopt in de tonnen. De coördinatie tussen de politiekorpsen van de 19 Groot- Brusselse gemeenten functioneert niet goed. Tijd voor bestrijding van de werkelijke misdaad ontbreekt.

Zeer verontwaardigt zijn de politiebonden over de lage straffen die de Brusselse rechtbanken uitspreken, met name tegen gangsters die gewapende overvallen plegen. Bv. slechts vijf jaar voor een overval met niet teruggevonden buit van een halve ton. Zolang de situatie niet wordt als in Gent, waar veel straffer wordt opgetreden, blijft Brussel bovenaan de lijst staan als operatiegebied voor de internationale onderwereld, aldus de politie. ‘Nergens is het werken voor de gangsters gemakkelijker.’

Bron: Het Vrije Volk | 15 december 1970