Topic: Televisie: Andere Tijden - De Bende van Nijvel

In de jaren tachtig zaait de Bende van Nijvel dood en verderf in België. In een periode van drie jaar vielen bij zeventien overvallen 28 doden en tientallen gewonden. De laatste en meest gewelddadige overval vindt plaats op 9 november 1985. Bij een overval op een supermarkt van Delhaize in Aalst worden acht mensen in koelen bloede doodgeschoten.

David van de Steen ziet als negenjarige jongen voor zijn ogen zijn vader, moeder en zus vermoord worden op de parkeerplaats van de Delhaize. "Niet schieten, dat is mijn papa!" Dat zijn de laatste woorden van zijn veertienjarige zus. In Andere Tijden spreken overlevenden en nabestaanden over de overval, de gevolgen ervan op hun leven, het moeizame verloop van het onderzoek en de nazorg die de slachtoffers hebben gekregen.

Uitzending: zaterdag 24 februari 2018 om 21.20 uur op NPO 2.

Meer » www.anderetijden.nl

Re: Televisie: Andere Tijden - De Bende van Nijvel

Bedankt voor de info. Is dit een overgenomen reportage van VRT, of compleet nieuw?

Re: Televisie: Andere Tijden - De Bende van Nijvel

Preview van 6 min » npofocus.nl

4

Re: Televisie: Andere Tijden - De Bende van Nijvel

club_le-happy-few wrote:

Is dit een overgenomen reportage van VRT, of compleet nieuw?

Ik heb de reportage bekeken, het is een "compleet nieuwe" reportage en dus geen overgekochte van de VRT of VTM. De archiefbeelden zijn uiteraard wel al uitgezonden geweest ooit. Praktisch 95% van de reportage gaat over Aalst. Ze laten aan het woord: David van de Steen, Ingrid De Mulder, Diederik Palsterman, Nathalie Palsterman, Jo Cami, Christophe D'haese. Die werden dus kort geinterviewd door de reportagemaker (en dit zijn dus nieuwe beelden).

Voor de mensen die de feiten kennen en wat et gebeurde, (zoals praktisch iedereen hier op dit forum) zal er weinig nieuwe dingen gezegd worden. Voor bijvoorbeeld een Nederlander (documentaire van de Nederlandse TV) zal het misschien duidelijker zijn "wat" er gebeurde in Aalst.

Non semper ea sunt quae videntur

Re: Televisie: Andere Tijden - De Bende van Nijvel

Opmerkelijk vind ik de uitspraak van David van de Steen, waarin hij zegt dat het is opgelost maar dat men er niet mee wil naar buitenkomen.

6

Re: Televisie: Andere Tijden - De Bende van Nijvel

Justitie kent de daders al vanaf de dag na de overval in Aalst. Maar het mag niet openbaar worden inderdaad.

7

Re: Televisie: Andere Tijden - De Bende van Nijvel

Alles wat wij hier doen is gewoon bezigheidstherapie. In afwachting van ...

Ze zullen inderdaad wel weten wie er allemaal bij betrokken is maar bewijzen op papier krijgen is een andere zaak. Dan moet je bekentenissen kunnen afdwingen ... en dat zal alleen maar gaan als je verdachten met elkaar kunt confronteren. Ik vermoed dat daar het schoentje wringt. Probeer de weinigen die nog leven maar eens bij elkaar te krijgen. Met bepaalde landen zijn uitleveringsverdragen uitgesloten.

Re: Televisie: Andere Tijden - De Bende van Nijvel

Precies! En er is inderdaad een groot verschil tussen "het weten" wie er achter de Bende van Nijvel schuilgaat en het kunnen "bewijzen" van datgene wat men weet. Door de lange jaren die er over heen zijn gegaan, met dus al heel wat overlijdens en inderdaad mensen die gaan leven zijn in "verre" landen etc., is het zeer moeilijk geworden om confrontaties te organiseren. Laat staan dat een bewijsbare reden kan worden voorgelegd om een en ander te kunnen doen (vanuit het gerecht dan).

Het is dus door het verstrijken der tijd nog allemaal zoveel moeilijker geworden! Volgens mij is de enige mogelijkheid en kans op succes misschien nog dat er uiteindelijk toch iemand gaat praten en echt dingen kan aantonen!

9

Re: Televisie: Andere Tijden - De Bende van Nijvel

Idd luk, het zou best kunnen dat ‘het niet naar buiten brengen van de waarheid’ veelal te maken heeft met het feit dat de politiek en de magistratuur zouden moeten bekennen dat ze wel weten om wie het gaat maar onvermogend zijn om ze te vervolgen en te moeten toegeven dat de daders hun straf zullen ontlopen.  Dat zou bij de bevolking veel kwaad bloed zetten.  Veel meer dan het stilletjes laten doorsudderen van de huidige situatie en de mythe dat het allemaal de schuld was van de corrupte beau monde van de jaren ’80 in stand te houden.

10

Re: Televisie: Andere Tijden - De Bende van Nijvel

Wees eens een keer eerlijk. Ze "weten" niet wie er achter de Bende zit, ook Van den Steen niet. Ja, natte vinger werk en er staan zoveel namen in het dossier,... Misschien dat een aantal daders er dus ook wel bij zit, maar dat "weet" je niet. Er zijn ook al zoveel motieven de revue gepasseerd... één of een paar zullen het wel zijn. Er zijn trouwens redenen waarom ze het niet kunnen"bewijzen": omdat veel van die pv's gebaseerd zijn op valse getuigenissen en beloftes op strafvermindering voor criminelen die ze al om andere redenen gepakt hadden. Ik denk aan de Borains, Van Binst en de band met Lekeu, de zogezegde opname van het gezegde van Bultot enz enz. Als je zo één pv leest denk je de waarheid in pacht hebt, tot je alles wat tegensteekt voor je neus krijgt. Want de grap is dat je niet weet wélke van de pv's de geloofwaardige zijn en van hetgeen wat tegensteekt weet je ook niet wat juist is.