261

kenza wrote:

Stront drijft boven.

Of je verdrinkt erin!

Als zelfs professionele duikers niet in die put geraken, hoe zou Kenza het dan moeten doen? Het eenvoudigste zou zijn alles demonteren, maar stel dat er in Aalst iets was misgelopen, dan was het misschien een paniekreactie. En dan toch een goeie, want zoveel jaren later is er nog steeds niemand in die put geraakt.

Voor hetzelfde geld is hij gedemonteerd en zijn de niet beschadigde stukken in het tweedehands-circuit terechtgekomen. Genoeg louche garagisten in die tijd die zich geen vragen zullen gesteld hebben van waar de stukken kwamen. Of staat de gerepareerde Golf nog ergens op de oprit van een oldtimer-verzamelaar. Of de boot op naar Afrika.... bepaalde personen uit de entourage zaten in dat milieu.

263

Genie duikt naar auto te Lessen

Als het niet nog kouder wordt, mag worden verwacht dat in opdracht van het parket van Dendermonde de duikers van de genie uit Burcht op de bodem van de steengroeve te Lessen (Henegouwen) gaan zoeken naar een auto, die misschien door de zogenaamde Bende van Baasrode werd gebruikt bij een of meer overvallen.

In Dendermonde zitten diverse verdachten vast, die een ganse reeks overvallen op hun geweten hebben, ondermeer bij de post in Baasrode.

Het is de Delta-groep, de speciaal opgerichte politiegroep van Dendermonde, ter ore gekomen dat ergens een auto in een steengroeve werd geduwd, wellicht een Golf GTI waarmee de bende een holdup pleegde.

Maandag sprongen duikers van de genie reeds in het ijskoude water van de steengroeve te Lessen.

Zonder positief resultaat echter. Dinsdag werd wegens de koude niet gedoken maar indien het kwik niet daalt, komt de genie vandaag opnieuw naar Lessen. Alles gebeurt in het kader van het onderzoek naar de bende van Philippe De Staerke, een van de hoofdverdachten van de Bende van Baasrode.

In Aalst en Dendermonde sluit men niet uit dat een verband zou kunnen bestaan tussen de Bende van Nijvel en deze van Baasrode, dat de clan De Staerke misschien de speurders kan leiden naar de bandieten die 9 november 1985 zo meedogenloos moordden in Delhaize te Aalst.

Daar werden ook, volgens getuigen, door bandieten twee riot guns gebruikt. Tot dusver heeft de Delta groep daar vruchteloos naar gezocht.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 Januari 1987

Duikers willen beter weer

De duikers van het 11de Genie uit Burcht zochten op vraag van het parket van Dendermonde gisteren weer de hele dag de bodem af van de onder water gelopen mergelgroeve Cosyns in het Henegouwse Lessen.

Volgens inlichtingen - wie die bezorgde wordt angstvallig geheim gehouden - is het vrijwel zeker dat op de bodem één van de vluchtauto’s ligt, die de overvallers van de Delhaize-vestiging te Aalst gebruikten. En al kenden de duikers gisteren voor de derde maal geen succes, toch blijft het parket van Dendermonde heel optimistisch. “Wij zijn ervan overtuigd dat daar beneden een heel, heel erg belangrijke auto op de bodem ligt”, zo werd ons gisteren door enkele rechercheurs verteld.

Net zoals bij hun zoektocht in het kanaal Brussel-Charleroi te Ronquières, moesten de duikers gisteren de bodem in het stikdonder centimeter na centimeter met de handen aftasten. Daarbij kwam als extra moeilijkheid dat het bodemprofiel van de onder water gelopen mergelgroeve plots “ravijnen” vertoont, die tot 70, 80 meter diep gaan.

Wegens het barkoude weer - de temperatuur bedroeg aan het oppervlak plus 2 graden Celsius, maar op de bodem net plus één - doken de Genieduikers telkens in ploegen van twee voor een periode van maximum 20 minuten. Een medische ploeg van het leger stond paraat om zo nodig direct in te grijpen.

Naar we konden vernemen werd het parket van Dendermonde zowat een maand geleden door een “onbekende” erover ingelicht dat een vluchtauto van de zogeheten Bende van Nijvel (de Bende De Staerke?) gedumpt was in een mergelgroeve te Lessen. Te Lessen liggen een zestal mergelgroeven, maar volgens de verschafte beschrijving kon het enkel gaan om de mergelgroeve Cosyns. Die is al sinds 1949 buiten gebruik.

Deze onder water gelopen groeve wordt al vele jaren gebruikt als oefenbassin door de duikersclub EPSM uit Elsene. Politieagenten, Rijkswachters, militairen en ook enkele burgers maken er deel van uit. De club beschikt eveneens over een speciale onderwater-televisiecamera, die uitgerust met sterke spots, vanuit een bootje tot op de bodem kan worden neergelaten, en waarvan de beelden op monitorschermen kunnen worden gevolgd.

Terwijl de duikers uit Burcht nu wachten tot het weer een beetje menselijker is geworden, heeft de 150 leden tellende club alvast toegezegd om ook zelf de bodem te gaan uitkammen. Daarbij zal eveneens de speciale onderwatercamera worden ingezet. Misschien doet het parket van Dendermonde ook beroep op de Belgische Zeemacht, die eveneens dergelijke camera in gebruikt heeft.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 Januari 1987

Zeemacht zet onderwatercamera in

Op last van het parket van Dendermonde hervatten de duikers van het 11de Genie uit Burcht gisteren de speurtocht op de bodem van de steengroeve Cosyns te Lessen.

Gisteren werd niets ontdekt, maar in gerechtelijke kringen is men zeer hoopvol dat de onder water gelopen, uitgeputte steengroeve een “zeer belangrijk geheim” zal prijsgeven. Het zou gaan om de GTI, die de Bende gebruikte na de moordpartij in Aalst. Werd gisteren nog niets gevonden, van vandaag af wordt in de steengroeve het grof geschut ingezet. De Ontmijningsdienst van de Zeemacht uit Oostende neemt van nu af deel aan de opsporingen met een speciale onderwater-televisiecamera die bediend vanuit een bootje, de bodem centimeter na centimeter gaat afspeuren. De Ontmijningsdienst gaat eveneens een speciale metaaldetector gebruiken. Dankzij deze apparatuur zullen de diepste punten van de steengroeve - 80 meter - intensief kunnen worden afgetast.

Wordt de auto op de bodem opgemerkt, dan zullen duikers met speciale pakken kabels rond het voertuig aanbrengen, en zal het vehikel met een Poema-helikopter uit het water worden gehesen. Inmiddels raakte bekend dat 11 leden van de zogeheten Bende De Staerke vrijdag e.k. voor de raadkamer verschijnen, in verband met een reeks gewapende overvallen en diefstallen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 Februari 1987

Waardevol spoor of waardeloos schroot?

In het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel en op last van het parket van Dendermonde zochten duikers van het 11e Genie uit Burcht en een team van de Ontmijningsdienst van de Zeemacht uit Oostende gisteren de hele dag in de onder water gelopen steengroeve Cosyns te Lessen.

De Zeemacht deed dit met gesofisticeerd electronisch materiaal, de Genieduikers werkten “op de tast”. In de loop van de namiddag werd door de duikers een autoportier naar de oppervlakte gebracht. Gisteren kon niet worden uitgemaakt of deze vondst belangrijk dan wel waardeloos was.

Waar aanvankelijk door de rechercheurs werd gedacht dat de vluchtauto van de moordpartij te Aalst slechts op één welbepaalde plaats de steengroeve kon zijn ingeduwd, werd na een nieuwe verkenning vanuit de lucht nu ook een tweede plek aangeduid.

De Ontmijners concentreerden zich met een onderwater-televisiecamera op de eerste strook van het bassin, de Genieduikers namen de nieuw aangeduide sector voor hun rekening. Daar ontdekten ze in de loop van de namiddag het bewuste autoportier. Vandaag wordt de gezamenlijke speurtocht op de bodem van de steengroeve verder gezet.

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 Februari 1987

Nu ook een bergbeklimmer ingeschakeld

Het onderzoek in de steengroeve in het Henegouwse Lessen krijgt er, naast de Genieduikers uit Burcht, de Ontmijners van de Zeemacht uit Oostende, en de Pumapiloten van het Licht Vliegwezen uit Brasschaat, van vandaag af nog een burger-bergbeklimmer bij. Hij gaat de zeer steile, 70m diepe wanden van de groeve onderzoeken. Gehoopt wordt dat de bende-auto, toen hij de dieperik indonderde, tijdens zijn val de flank heeft geraakt, en dat hiervan nu nog sporen op de rotswand zijn terug te vinden. Daaruit zouden de rechercheurs dan met meer precisie de plaats van het voertuig op de bodem kunnen situeren.

Het Ontmijningsteam had gepland gisteren de ganse dag de bodem af te kammen met een speciale metaaldetector, maar uiteindelijk bleek het onderwatertuig defect. Vandaag wordt met een wel werkende detector aan deze taak begonnen.

Inmiddels wordt ook op de onderzoeksresultaten gewacht van een netjes in stukken gesneden groene GTI, die de duikers enkele weken geleden ontdekten op de bodem van het Zeekanaal te Vilvoorde. Omdat alle stukken bij mekaar lagen, is men er bijna zeker van dat het dumpen gebeurde met een vrachtwagen vanop de oever. Dit onderzoek is in handen van het Brussels parket.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 Februari 1987

Helikopter van de rijkswacht oefent in steengroeve

In het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel werd gisteren voor de derde opeenvolgende dag de bodem van steengroeve Cosyns te Lessen afgespeurd. De steengroeve gaf haar geheim - een vluchtauto van de Bende - nog niet prijs. Gisteren draaide de Puma-helikopter van de Rijkswacht - die het gevaarte bij vondst naar boven moet hijsen - alvast toch enkele halsbrekende oefenrondjes in de krater van de steengroeve.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 Februari 1987

Steengroeve bewaart nog steeds geheim

Voor de vierde opeenvolgende dag werd in het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel de bodem van de steengroeve Cosyns te Lessen door Genieduikers en Ontmijners afgezocht, maar tot nog toe werd geen enkel nieuw element gevonden.

Gisteren daalde een alpinist de 70m diepe, steile flank af, op zoek naar eventuele sporen van een Bende-auto, die daar naar beneden zou zijn gedonderd. Maar ook deze bergbeklimmer ving bot. Vandaag is het voorlopig de laatste speurdag in de bewuste steengroeve.

Nu al staat echter vast dat duikclub EPSM (Ecole de Plongée Sous-Marine) uit Elsene morgen en overmorgen de zoektocht op eigen initiatief zal verder zetten. Deze club oefent namelijk ieder weekend in de betrokken steengroeve, en bestaat grotendeels uit politiemannen, rijkswachters en militairen.

Vandaag komen te Dendermonde 26 personen in verband met de zogeheten Bende De Staerke voor de raadkamer. Elf van hen zitten momenteel in de nor: Norbert, Leon, Julien en Philippe De Staerke, Moussa, Eckhardt en Leclercq. De 15 anderen werden al vroeger opgepakt, maar achteraf vrijgelaten.

In en rond het gerechtshof van Dendermonde wordt een enorme veiligheidsmacht verwacht. Want niet alleen gaat het om beruchte gangsters, die zonder twijfel de allerkleinste maas in het net kunnen gebruiken om te ontsnappen, ook wordt het voor verschillende onder hen sinds lang een eerste confrontatie. En daarbij zouden ze mekaar wel eens te lijf kunnen gaan.

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 Februari 1987

Bende-auto nog niet gevonden

De gecombineerde speurtocht van Genieduikers en Ontmijners die maandagochtend in steengroeve Cosyns te Lessen begon, en waarbij continu een Puma-helikopter paraat werd gehouden, werd gisterennamiddag gestaakt. De bewuste vluchtauto van de Bende van Nijvel werd nog steeds niet gevonden. De komende dagen zal op het hoogste niveau bij het parket van Dendermonde worden beslist wanneer de zoektocht verder gaat. Morgen krijgen de onderzoekers toch een vrijwillig en onverwacht steuntje van de duikclub EPSM uit Elsene die in de betrokken steengroeve tijdens de weekends actief is. Twintig monitoren en de meest ervaren duikers gaan op hun beurt de bodem afkammen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 28 Februari 1987

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

264

Technische duikers kunnen dit klusje aan, een van de beste technische duikers wereldwijd was een Belg, Marc Sluszny, schreef zelf ook een boek over de Bende, is in nogal verdachte omstandigheden om het leven gekomen.

265

In de put Cosyns gaan ze volgens mij niets vinden.

266

Dat is niet de mening van de speurders die toen het onderzoek voerden:

(...) Te Lessen liggen een zestal mergelgroeven, maar volgens de verschafte beschrijving kon het enkel gaan om de mergelgroeve Cosyns. Die is al sinds 1949 buiten gebruik.

Indien er aanwijzingen waren om de andere putten ook te onderzoeken dan zouden de speurders dit zeker gedaan hebben.

Ze hebben tijdens deze zoektocht alle middelen ingezet die ze ter beschikking hadden en ze hebben niets gevonden. Dus dan moeten we ook durven zeggen dat er op deze plaats geen zaken te vinden zijn.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

267

Idd en ze hebben niets gevonden omdat ze misleid zijn door de fake olievlek. En toevallig juist aan het trapje een drijvend deurpaneel en dan nog toevallig van juist een golf GTI 5-deurs. Precies of de Bende van Nijvel gaat hun vluchtauto dumpen in de put van een duikclub. Alle putten afzoeken zou beter zijn.

268

Je leest niet wat er staat: de speurders zijn in die bewuste put gaan duiken omdat het de enige put was die voldeed aan de beschrijving van de getuige. Had de getuige een andere beschrijving gegeven, dan waren ze in een andere put - die wel aan de omschrijving voldeed - gaan duiken.

Die deur waarnaar je verwijst is ook niet onmiddellijk gevonden. Duikers hebben deze in de loop van een dag zoeken gevonden. Het is volgens mij ook absoluut niet zeker of die deur iets met de Bende van Nijvel te maken heeft. Het kan, maar het kan ook sluikstort zijn.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

269

Ik weet uit heel goede bron dat er paar jaar geleden speurders ook in deze piste geloven. Ook klopt het niet dat de put Cosyns is aangeduid. Ze hebben deze put uitgekozen na de tip van de olievlek wat zou wijzen op een gedumpte auto. Maar er was geen auto te vinden vanwaar kwam dan de olie vlek op het water. Idd misleiding. Ook was de tipgever zeker van zijn stuk.

270

In Lessines was men op zoek naar een BMW 5 deurs, Kenza. Dit voertuig komt in aanmerking voor Philippe De Staerke.