21

Re: Tijdlijn: Diefstallen wapens, munitie en springstoffen

dhrlanden wrote:

Ik ken niets van munitie. Wat zou volume + gewicht zijn van deze buit?

24-26 September 1981: uit een spoorwegwagen Herstal-Zeebrugge: 3.975 patronen 9mm parabellum.

Dat is een beetje afhankelijk van merk tot merk. Daar zal natuurlijk geen gigantisch verschil in zitten. Gemiddeld gezien zal dat zo'n +- 12,5 gram per kogel zijn. Dat zal wel geen 2 gram minder zijn of 2 gram meer. Hoe zwaar de lading is, zal ook afhankelijk zijn van de verpakking. Je kan dat in grote hoeveelheden aankopen, en dan zit dat soms in een grote doos, je kan dat aankopen in losse doosjes, enz. ... Bij de meeste merken zit het in een kartonnen doosje. Bij sommige merken liggen die los in dat doosje, bij andere merken zitten ze rechtopstaand in een plastieken houdertje. Je hebt doosjes van bijvoorbeeld 50 maar ook van 100 enz... Een kartondoosje van 50 met plastiekhoudertje zal ongeveer zo'n 30 gram wegen.

Een doosje van 50 weegt dus ongeveer:
12,5gr x 50 = 625 gram
verpakking = 35 gram
samen:  655 gram

3975 patronen los, zouden dus +- 50 kilo wegen. In doosjes van 50 verdeeld, zo'n +- 52 kilo.

Afmeting:

Naar gelang het merk alweer, zal een doosje van 50 de afmeting hebben van ongeveer: 10cm x 15cm x 3cm. Dat is dus zo'n 450cm³ per doosje (450 cm³ = 0,00045 m³). 3.975 patronen in doosjes van 50 (79,5 doosjes... ik neem 80) zijn samen dus zo'n 0,036m³ (= een volume van 36 liter).

Een "typische kartonnen verhuis-doos" (zo een welke je in een doe-het-zelf-winkel kan kopen bijvoorbeeld), heeft een volume van 50 liter. Zo'n verhuisdoos zal dus nog niet eens vol zitten. Een bak bier met 24 flesjes van 25cl, is ongeveer 0,024m² (24 liter) (36/24 = 1,5).

Samenvatting:

De gestolen patronen zullen ongeveer zo'n 50 kilo wegen. Ze zullen ongeveer even veel plaats innemen als 1,5 bak Jupiler. smile

Non semper ea sunt quae videntur

Re: Tijdlijn: Diefstallen wapens, munitie en springstoffen

OK, bedankt voor het rekensommetje. Wat daar uit die wagon verdwenen is, zal toch maar een klein deeltje van heel die zending zijn?

23

Re: Tijdlijn: Diefstallen wapens, munitie en springstoffen

Revolvers gestolen

Een partij van 540 revolvers, die per trein onderweg was van Bayonne (Frankrijk) naar Luik (België) is gestolen. De wapens - Baracuda 357 magnums - waren in Bayonne samengesteld en naar het spoorwegstation gebracht voor vervoer naar België. Bij aankomst van de trein in Luik bleek dat de container waarin de wapens hadden moeten zitten, leeg was. Men houdt er rekening mee dat de revolvers zijn gestolen door leden van de Baskische afscheidingsbeweging, ETA.

Bron: Algemeen Dagblad | 19 Januari 1982

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

24

Re: Tijdlijn: Diefstallen wapens, munitie en springstoffen

Bende Thiry heeft ook in 82 of 83 wapen gestolen in het politie commissariat in Quaregnon. Thiry was van Cuesmes, hij konde streek zeer wel.

25

Re: Tijdlijn: Diefstallen wapens, munitie en springstoffen

Het was in die periode blijkbaar zeer eenvoudig om aan wapens te geraken:

Dertig ton machinepistolen in loods te Brussegem - Hoeveel onbewaakte wapenopslagplaatsen zijn er in ons land?

In de streek van Brussegem, waar wij vrijdag de opslagplaats van 30 ton Thompson-machinegeweren, verpakt in losse onderdelen, bezochten, kan het tot veertig minuten duren vooraleer de rijkswacht opdaagt als je 's nachts telefonisch een inbraak meldt. Behalve een sporadische controle van de rijkswacht aan de toegangsdeur is deze stelplaats bovendien onbewaakt. En inlichtingen uit goede bron tonen aan, dat zich in België nog meer dergelijke onbewaakte stelplaatsen met wapens bevinden.

De dertigduizend kilogram wapens liggen sedert bijna twee weken opgeslagen te Brussegem. Het betreft Thompson-machinegeweren, als losse onderdelen verpakt in kisten, in totaal genoeg om meer dan 2.000 stuks te monteren.

Eigenaar is een wapenleverancier te Ukkel. De wapens zouden afkomstig zijn uit het buitenland en werden eerst een tijdlang in de Antwerpse haven opgestapeld vooraleer zij met twee zware vrachtwagens naar de gemeente ten noorden van Brussel werden gevoerd.

De wapenmakelaar huurde een gedeelte van de loods en is in het bezit van de vereiste wettelijke vergunningen om de wapens op te slaan. De eigenaar van de stelplaats zijnerzijds bezit een verhuurcontract waarin duidelijk staat dat de kisten losse onderdelen van wapens bevatten en dat er geen munitie mag worden opgeslagen.

Onbewaakte loodsen

Het gaat er dus niet om de wettelijkheid van de wapenhandel, die beantwoordt aan de geldende beschikkingen, in twijfel te trekken. Onaanvaardbaar is evenwel dat wapens of wapenonderdelen onbewaakt kunnen opgeslagen worden. Tussen twee bewakingsronden of controleopdrachten van de rijkswachtpatrouilles in, kunnen immers te gemakkelijk kisten verdwijnen. Bovendien zou men het allicht niet eens merken of kunnen bewijzen. Op de vervoersvergunning, evenmin als op de vergunning tot opslagen, staan aanduidingen over het juiste aantal stuks of het juiste aantal kisten.

Bron: Het Laatste Nieuws | 25 Januari 1975

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

26

Re: Tijdlijn: Diefstallen wapens, munitie en springstoffen

Politie van Bornem bestolen

Tijdens het voorbije weekend zijn onbekenden binnengedrongen in het politiecentrum te Bonrem. Uit het bureel van de adjunct-politiecommissaris werd een geweer "shotgun" gestolen. Munitie werd niet meegenomen.

Verondersteld wordt dat de dief goed op de hoogte was van doen en laten in het politiegebouw. Het ontvreemde wapen was immers verborgen onder een aantal documenten. Als detail kan vermeld dat het Bornemse politiekorps wacht op de levering van een geblindeerde wapenkast, die thans in bestelling is.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 Januari 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

27

Re: Tijdlijn: Diefstallen wapens, munitie en springstoffen

Hieronder nog een aantal inbraken in politiekantoren:

Poging tot diefstal in politiecommissariaat te Wemmel

Inbrekers drongen tijdens de macht van vrijdag op zaterdag in het politiecommissariaat, gelegen aan de Van den Broekstraat 25 te Wemmel. Ze poogden er een brandkast open te maken maar mislukten in hun opzet.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 December 1980

Wapens gestolen bij Leuvense politie

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken bij de gerechtelijke afdeling van de Leuvense politie te Heverlee. De dieven wisten beslag te leggen op drie pistolen en een matrak.

De gerechterlijke afdeling van de Leuvense politie is gehuisvest in het oud-gemeentehuis van de deelgemeente Heverlee langs de Waversebaan 68. Er is na de kantooruren geen permanentiedienst zodat er 's nachts ook geen bewaking is.

De indringers wisten binnen te geraken langs een raam. In de loop van zaterdagvoormiddag kwam het Leuvens parket onder leiding van onderzoeksrechter Winnen en substituut Carmen ter plaatse. Er werd ook een speurhond ingezet die een spoor volgde tot de plaats waar de onbekenden waarschijnlijk de auto namen. Het verder onderzoek is in handen van de Leuvense gerechtelijke politie en van de stadspolitie.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 Juni 1981

Matrakken van politie gestolen te Koningslo

Tijdens de nacht van woensdag op donderdag zijn onbekenden binnengedrongen in het politiebureau aan de Romeinsesteenweg te Koningslo (Vilvoorde). Zij hebben er enkele deuren opengebroken alsook de kasten van de agenten. Een poging om de brandkasten te openen mislukte evenwel. De daders wisten er beslag te leggen op enkele radioposten, op jassen en op matrakken.

De radioposten werden door de agenten op zowat 200 meter van het politiebureau onder een boom teruggevonden. Een speurhond van de rijkswacht die later werd ingezet vond in de buurt ook de jassen van de agenten terug maar de matrakken werden voorlopig niet teruggevonden. De speurhond volgde een spoor tot aan de Kwakkelstraat. Daar hield het op.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Januari 1983

Diefstal in politiebureau te Jumet

Tijdens het weekeinde is men binnengedrongen in de kantoren van de politie van Jumet, in de Rue Ledoux. De inbreker(s) hebben verscheidene lokalen van het gebouw doorzocht en hebben een paar handboeien geroofd, maar het belangrijkste is dat een FN-pistool, kaliber 7,65 en verscheidene dozen met hulzen eveneens werden ontvreemd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 November 1983

Wapendiefstal in politiekantoor te Rotselaar

Vermoedelijk tijdens het weekend werd ingebroken in het politiekantoor van Rotselaar aan de Kapelstraat 47. De diefstal werd pas maandagmorgen vastgesteld, omdat tijdens het weekend het kantoor gesloten is.

Het politiekantoor is ondergebracht in de voormalige woning van het schoolhoofd van de gemeentelijke lagere school. De school en de woning grenzen aan elkaar.

Via het speelplein van de school geraakten de dieven op het dak van het politiekantoor. Daar sloegen ze een ruit stuk en zo belandden ze op de zolder. Nadat ze verscheidene deuren geforceerd hadden, kwamen ze in de plaats waar de wapens opgeborgen lagen. Daar legden ze beslag op verscheidene dienstwapens en munitie. De wapens zijn van verschillende types. Dat de dieven niet alle wapens meenamen doet vermoeden dat het niet om beroepsdieven gaat. Van de daders is er evenwel geen spoor. Eerder werd ook al in de school zelf ingebroken. (...)

Bron: Gazet van Antwerpen | 21 Februari 1984

Pistool gestolen uit politiekantoor nabij Charleroi

In de nacht van maandag op dinsdag zijn onbekenden binnengedrongen in het politiekantoor van Chapelle-lez-Herlaimont nabij Charleroi. Ze gingen un de haal met een pistool, munitie en een kleine som geld. De dieven poogden tevens brandkasten open te breken waarin reispassen en riotguns enken. Ze slaagden echter niet in hun opzet.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 December 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

28

Re: Tijdlijn: Diefstallen wapens, munitie en springstoffen

Geen spoor in diefstal van dynamiet te Ecaussinnes

Bij het parket van Bergen is er niet zoveel hoop meer om de ophefmakende diefstal van 800 kg dynamiet uit de steengroeve van Ecaussinnes te kunnen oplossen. De speurders hebben niet het minste spoor van de daders noch van de springstof. Begin juni gingen onbekenden te Ecaussinnes aan de haal met een grote hoeveelheid springstof. Het was daarbij opgevallen dat de daders heel goed waren ingelicht.

Ze slaagden er in de toegangsdeur van een betonnen bunker open te branden en verdwenen ongemerkt met de kisten dynamiet. Enkele weken na de feiten werd de groep Diane, het interventie eskadron van de rijkswacht, ingezet in de buurt van Verviers. Men dacht immers dat de Belgisch-Duitse grens in het oog moest worden gehouden. Tot dusver geraakte niet bekend welke de bevindingen van de rijkswacht toen zijn geweest. In elk geval gaat men dinsdag bij het parket van Bergen duidelijk te verstaan dat het onderzoek in een doodlopend staatje was verzeild geraakt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 11 Juli 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

29

Re: Tijdlijn: Diefstallen wapens, munitie en springstoffen

Nog een aantal wapendiefstallen:

Wapendiefstal te Namen

Onbekenden zijn zaterdagmorgen ingebroken in een wapenhandel toebehorend aan Guy Dony, gevestigd op de hoek van de rue Rogier en rue Lucien Naméche te Namen, Zij ontvreemden er zes jachtgeweren voor een waarde van 700.000 fr. Een onderzoek is aan de gang.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 Juli 1980

Wapendiefstal te Tienen

Maandagavond werd voor een bedrag van 260.000 fr. aan geweren gestolen ten nadele van wapenhandelaar Artooz, Grote Markt te Tienen. Door wie de inbraak met diefstal werd gepleegd, is nog niet bekend.

Bron: Gazet van Antwerpen | 21 Januari 1981

Wapendiefstal te Lebbeke

In de nacht van dinsdag op woensdag werd in de wapenhandel Jozef Tirez-Aelbrecht, op de hoek van de Leo Dubois-straat en de Dendermondsesteenweg te Lebbeke ingebroken. De beveiligingsluiken van de winkel werden met hamerslagen en met behulp van een brandblusapparaat vernield.

Vastgesteld werd dat zeven jachtgeweren, voor een totale waarde van 180.000 frank werden ontvreemd. De heer Tirez, die wakker werd van het lawaai, zag nog net een man in een witte Mercedes stappen. Hij kon een zeer goede persoonsbeschrijving geven en het parket van Dendermonde volgt naar verluidt een zeer ernstig spoor.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 November 1981

Wapendiefstal te lzegem

Het was een dagbladverkoper die dinsdagmorgen een inbraak vaststelde in de sportzaak Josson aan de Roeselaarsesteenweg 5 te Izegem. Daar hadden onbekenden met een koevoet het uitstalraam verbrijzeld en waren ervandoor gegaan met 4 jachtgeweren, 6 tele-objectieven en 2 luchtpistolen, alles bij elkaar voor een 60.000 fr.

Bron: Gazet van Antwerpen | 3 Maart 1982

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

30

Re: Tijdlijn: Diefstallen wapens, munitie en springstoffen

Inbraak in wapenwinkel te Oostende

In de wapenhandel "Marchand", Torhoutsesteenweg 596 in Oostende, werd in de nacht van dinsdag op woensdag ingebroken. De dieven gingen aan de haal met 3 alarmpistolen, 1 luchtkarabijn en 2 messen. Vermoedelijk hebben de inbrekers vervolgens een herberg bezocht, maar getuigen konden hieromtrent geen bevestiging geven.

Bron: Gazet van Antwerpen | 3 Oktober 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube