1

Topic: Antwerpen: 13 April 1988

In de namiddag van 13 april 1988 werden in een appartement in de Antwerpse Rijfstraat twee diamantairs - Ludovicus Moons (46) en Patrick Moons (26) - beroofd en met een 7.65mm pistool geliquideerd. De buit bedroeg een partij diamanten met een waarde van zo’n 3 miljoen BEF. De lichamen van de vader en zijn zoon werden gevonden in de keuken die aan hun bureau van hun firma NV Ferstenberg-Moons grensde. Deze firma bevond zich op het derde verdiep van een gebouw in de Rijfstraat 12, in het hart van de Antwerpse diamantwijk. [Google Maps]

De voeten van Ludovic Moons waren met een elektrische kabel vastgebonden. Een groot slagersmes werd ontdekt onder de armen van de twee slachtoffers die tegen elkaar aan lagen. Het ene slachtoffer was vermoord met een kogel (kaliber 7.65mm) in de slaap van het hoofd, het andere slachtoffer werd vermoord met een kogel in de nek.

De daders van deze roofmoord waren Jean-Claude Vits, Eric Lammers en Alain Peeters.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Antwerpen: 13 April 1988

Het gebruikte wapen was een pistool van het merk Vzor. Het was een gestolen van een politieagent uit Châtelet, nabij Charleroi. Een onderdeel van het moordwapen werd via een informant in het Kanaal van Beverlo in Leopoldsburg teruggevonden.

Blijkbaar wou Lammers de moord in de schoenen van Philippe Lacroix schuiven:

Lammers dit avoir donné les serre-câbles et le fil des assassinats d'Anvers à Philippe Lacroix. Mais personne n'a vu Lacroix à Eindhoven. (...) Il finit par admettre que Sabine avait bien acheté la corde, le fil électrique et les serre-câbles (servant de menottes) retrouvés près des victimes. Elle dit qu'Éric en a vérifié la résistance avant le coup d'Anvers, et qu'il s'était exercé dans l'appartement à se dissimuler le visage de la main, pour ne pas être reconnu par la caméra qui surveillait l'immeuble.

C'était pour Philippe Lacroix (de la bande de Patrick Haemers) qui me les avait demandés, dit-il. Je supposais que c'était pour un hold-up. J'ai bien chipoté avec tout cela, mais sans jamais parler d'un coup à faire à Anvers. Mais ni Sabine ni les autres accusés ne se souviennent d'une quelconque visite de Lacroix chez Lammers à Eindhoven. Seul Lammers dit y avoir reçu Lacroix à trois reprises. On lui objecte que Philippe Lacroix n'a pas pu commettre le double assassinat d'Anvers, parce qu'il avait été arrêté le matin même à Bruxelles. Éric Lammers répond du tac au tac:

"Quand plus tard j'ai appris son arrestation, j'ai compris le piège. Il s'est peut-être laissé arrêter ce matin-là pour avoir un alibi, sachant ce qui allait se passer l'après-midi à Anvers!" Ni Éric Lammers ni Francis Verzar n'ont, eux, d'alibi pour ce 13 avril 1988... Il existe aussi un nombre troublant de similitudes, ajoute l'officier de gendarmerie Luc Janssens, entre le double meurtre de la rue Pastorale et cette affaire: la présence d'un couteau de cuisine, l'arme est de même calibre, les fils électriques qui ont servi de liens et la bestialité de ces assassinats respectifs.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Antwerpen: 13 April 1988

Deze dubbele moord in Antwerpen toont duidelijk aan wat voor een meedogenloze moordenaar Eric Lammers is / was:

In 1988 sloeg Lammers ongemeen hard toe in Antwerpen. Opnieuw zonder een greintje medelijden voor zijn slachtoffers. In de vroege namiddag van 13 april werden in een appartement aan de Antwerpse Rijfstraat twee diamantairs beroofd en om het leven gebracht. Ludo (47) en Patrick (26) Moons werden met een 7.65 mm pistool door het hoofd geschoten. Een collega kon zich in veiligheid brengen en zag het vanuit een andere kamer allemaal gebeuren.

“Ze moesten allebei op hun knieën gaan zitten en werden vastgebonden. Een van de daders (Lammers zo bleek achteraf) nam een mes en vertelde de twee diamantairs dat hij ze de keel ging oversnijden. Maar net op het moment dat hij het mes tegen de keel van Ludo Moons plaatste, bedacht hij zich en legde hij het mes weg. Ik dacht, oef. Maar hij haalde onmiddellijk een pistool uit zijn jas en schoot de twee van dichtbij in het hoofd”, verklaarde de getuige. Lammers en twee medeplichtigen gingen aan de haal met een partij gezaagde diamanten en baar geld met een gezamenlijke waarde van ongeveer 85.000 euro.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 Juni 2009

De overeenkomsten met de dubbele moord in Anderlecht zijn ook heel opvallend.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

4

Re: Antwerpen: 13 April 1988

Moordwapen Antwerpse diamantairs opgevist

Duikers van de genietroepen van Burcht hebben deze week een stuk van het 7.65 pistool dat vermoedelijk werd gebruikt bij de moord op de Antwerpse diamantairs Moons, uit een Limburgs kanaal opgevist. Vader Ludo (46) en zoon Patrick (26) Moons werden op 13 april in hun kantoor aan de Rijfstraat doodgeschoten tijdens een overval die 2,5 miljoen aan diamanten opleverde. Nadien werden de vermoedelijke daders aangehouden. Onder hen kopstuk Eric Lammers, een voormalig lid van de extreemrechtse militie Westland New Post.

Het moordwapen vormde een nog ontbrekende schakel in het onderzoek. Een deskundige in de ballistiek zal het wapen nu onderzoeken. Er ontbreken niet alleen allerlei onderdelen, het nu gevonden stuk werd ook nog bewerkt om het onherkenbaar te maken. Intussen zoekt men nog maar de ontbrekende onderdelen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 December 1988

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

5

Re: Antwerpen: 13 April 1988

Verdachten dubbele diamantmoord planden hold-up in Parijs

De Antwerpse raadkamer heeft gisteren het aanhoudingsmandaat van het ex-WNP lid Eric Lammers (28) met één maand verlengd. Lammers wordt verdacht van de roofmoorden op de Antwerpse diamantairs Ludo en Patrick Moons en werd begin deze week door de Nederlandse justitie uitgeleverd.

Intussen kon in Nederland worden vernomen dat de politie op het Eindhovense schuiladres van Lammers, gedetailleerde plannen en plattegronden heeft gevonden voor een gelijkaardige overval op een juwelier in Parijs. Die overval zou enkele dagen na de arrestatie van de bende-Lammers hebben moeten plaatsvinden. Het is niet onmogelijk dat de geviseerde Franse juwelier dankzij de arrestaties in Eindhoeven aan de dood is ontsnapt.

Zwaarbewapend

De overbrenging van de Antwerpse gevangenis naar de raadkamer ging gepaard met scherpe veiligheidsmaatregelen. Lammers en zijn medebetichten werden één voor één naar het Gerechtshof aan de Britselei gebracht en de gevangeniswagen werd voor en achter begeleid door auto’s van de ploegen anti-banditisme van de rijkswacht.

In de gevangenis zelf mag Eric Lammers geen contact hebben met zijn medebetichten die eveneens werden uitgeleverd.

Deze behandeling staat wel in contrast met de faciliteiten die de gevaarlijke gangster in de gevangenis van Den Bosch in Nederland kreeg. Nadat zijn eveneens in Eindhoven aangehouden vriendin Sabine Coudal (24) hem aanvankelijk aan de galg had gepraat, kreeg Lammers de toelating om haar in de gevangenis van Amsterdam te telefoneren.

Tijdens dit gesprek van gevangenis tot gevangenis, zette Lammers zijn vriendin onder zware druk om haar verklaringen in te trekken. Daarmee had het hele onderzoek op de helling kunnen raken. Uiteindelijk bleef Sabine Coudal toch bij haar eerste verklaringen, die fataal kunnen zijn voor Lammers.

Onder valse naam


Intussen beschikt het Antwerps gerecht ook over harde bewijzen dat Lammers de moord op vader en zoon eigenhandig heeft gepleegd. In het Eindhovense onderduikadres van de bende werden voorwerpen gevonden die bij de overval werden gebruikt. Ook staat vast dat Lammers zich bij de diamantairs Moons presenteerde nadat hij door zijn medeplichtige Versard was geïntroduceerd.

Lammers bood zich op 13 april onder de valse naam Jacques de Toussaint aan na een telefonische afspraak met vader Moons. Vader en zoon werden met kogels door het hoofd letterlijk afgemaakt. Van de buit van o.a. 5.500 gezaagde ruwe diamanten ontbreekt tot op heden elk spoor. De edelstenen werden na de hold-up aan tipgever Versard (1) gegeven. Die had gezegd dat hij ze in Noord-Afrika te gelde kon maken. Een week later gaf Versard zichzelf aan, maar hij wil geen enkele verklaring geven over wat hij met de diamanten heeft uitgericht.

Van Lammers zelf wordt men evenmin wijzer omdat die ondanks de bewijslast blijft ontkennen. Uit verklaringen die al in Nederland werden afgelegd bleek dat Lammers zijn medeplichtigen had verteld dat hij na de overval in Parijs een huis wilde kopen in Italië en er definitief onderduiken.

Bron: Gazet van Antwerpen | W.H. | 4 Juni 1988

(1) Francis Verzar

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

6

Re: Antwerpen: 13 April 1988

Drie betichten uitgeleverd

De Nederlandse recherche heeft de uitlevering bevolen van 3 Belgen die beticht worden van de dubbele roofmoord op vader en zoon Moons in de Antwerpse diamantwijk op 13 april jl. Eric Lammers (28), zijn vriendin Sabine Coudal (24) en Jean-Claude Vits (28) werden meteen na hun overbrenging verhoord door onderzoeksrechter Verhaeghe.

Van de 5 belgen die begin mei in een flat in het Nederlandse Eindhoven overmeesterd werden en in rechtstreeks verband staan met de moord op de diamantairs Ludo en Patrick Moons, verblijft nu alleen nog de 26-jarige Alain Peeters in de Nederlandse cel.

Welke rol hij in de moordaffaire heeft gespeeld is nog niet uitgemaakt. Niettemin is ook de uitleveringsprocedure voor hem aan de gang. De 5de laatste betrokkene, de minderjarige broer van Eric Lammers, zit vast in de Brusselse gevangenis ter beschikking van de jeugdrechter. Tenslotte zit er in de Antwerpse cel al ruim een maand een man, die luistert naar de naam Versard (*) en zich kort na de moord in de Antwerpse diamantwijk in Brussel ging aangeven.

Ontkennen

Makkelijk belooft het onderzoek vast niet te worden. Bij de eerste ondervraging bleek alleen Sabine Coudal min of meer bij vroegere verklaringen, dat Eric Lammers betrokken was bij de moord. Lammers van zijn kant blijft de feiten hardnekkig ontkennen en zegt dat hij er door de anderen werd ingepraat.

Het gerecht wil ook nagaan of de verdachten enig uitstaans hebben met de nog steeds niet opgeloste moord op de h. Jambé te Zoersel. Maar Lammers ontkent gewoon elk aandeel in welke overval dan ook.

Tot de tanden gewapend

Vader en zoon Moons werden op woensdag 13 april in hun kantoor in de Antwerpse diamantwijk vermoord. De twee diamantairs werden omgebracht met een pistool kaliber 7.65, waarop de daders aan de haal gingen met 5.500 gezaagde ruwe diamanten met een tegenwaarde van 2,5 miljoen frank, samen met 10.612 dollars en 19.800 Belgische frank. Lammers en co konden door het speciaal interventieteam van de Eindhovense politie in hun slaap verrast worden. De minderjarige broer van Lammers, die in een auto voor de deur van de flat de wacht hield, was ook in slaap gevallen. In het appartement werden handgranaten, een riotgun en pistolen gevonden.

Alle vuurwapens waren geladen, met een kogel in de loop. Een van de verdachten had zelfs een handgranaat op het nachtkastje liggen. De Nederlandse rechercheurs vonden bovendien gestolen identiteitskaarten en een trits bivakmutsen. De Belgen werden ter plekke aangehouden wegens verboden wapenbezit. Dat zou overigens maar een voorwendsel geweest zijn om de verdachten van de dubbele moord in de diamantwijk aan te houden.

De 23ste nationale brigade van de gerechtelijke politie had immers een verband gelegd met de ontsnapping van Peeters en Vits op 28 maart uit de gevangenis van Verviers en het niet weerkeren uit penitentiair verlof van Lammers, die in dezelfde strafinrichting vastzat. De gerechtelijke diensten volgden blijkbaar aanwijzingen met betrekking tot de werkwijze van de 5 Belgen bij hun vorige misdrijven. De gelijkenis met de “professionele aanpak” in de Antwerpse diamantwijk zou opvallend geweest zijn.

Zware jongens

Kopstuk Eric Lammers, geboren op 2 september 1960, is lid van de uiterst rechtse organisatie Westland New Post en was ooit leerling aan de Koninklijke Militaire School. Hij zat een gevangenisstraf van 6 maanden uit voor een waslijst hold-ups en diefstallen. In april van vorig jaar werd hij door het Assisenhof van Brabant vrijgesproken bij gebrek aan bewijs van de moord op een echtpaar in Anderlecht.

Alain Peeters (36) is afkomstig uit Malmedy en kreeg van het Luikse Assisenhof in februari vorig jaar 17 jaar dwangarbeid voor de moord op de echtgenoot van zijn vriendin.

Jean-Claude Vits (21) komt uit Charleroi en schoot op 2 juni 1986 een rijkswachter neer op de omloop van Francorchamps, maar kon later in het Zuidfranse Saint-Tropez worden aangehouden. In de gevangenis van Verviers wachtte hij op zijn proces.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 Juni 1988

(*) Francis Verzar

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube