21

Re: Belang van de vondst in Ronquières?

Imazibraine:"
Ik kan met documenten aantonen dat de jongere broer van Abdelkader Belliraj, Benaïssa, op onverklaarbare wijze uit het Rijksregister verdween na de overval op de Delhaize in Aalst in november 1985."

Heeft Eddy Neves dan toch raak geschoten?
En is het dan de broer die met de bende De Staerke een paar dagen later frietjes gaat eten in de buurt van Vilvoorde? Misschien na het begraven van de wapens of de dode?

Re: Belang van de vondst in Ronquières?

Het lijkt er inderdaad op dat Eddy Nevens raak heeft geschoten.

Het is niet voor niets dat getuigen die nacht een lijk zagen liggen achter de open laadklep van een Golf GTI in het bos van Houssière.

En dat op die plaats twee afgeschoten 9 mm kogels werden gevonden in de grond. Mogelijks kreeg Benaïssa voor alle zekerheid het genadeschot. Die plaats lag ook dicht bij de woning van zijn broer in Braine-le-Comte en niet ver van zijn ouderlijk huis in Clabecq.

De oudere man die de getuigen zagen zwaaien naast de Golf  zou dan de vader van Benaïssa geweest zijn, die wachtte op een andere wagen om het lichaam van zijn zoon thuis te begraven.

De broer Abdelkader Belliraj lijkt mij niet echt het type om met de bende De Staerke te verbroederen : een jihadistische terrorist heeft meestal andere motieven dan professionele gangsters.

23

Re: Belang van de vondst in Ronquières?

Imazibraine, misschien niet de broer Abdelkader maar een vriend van de jongere broer ?

hieronder een samenvatting van het bezoek dat de friturist kreeg op 11 nov uit een post op dit forum:

"
In Humo van 11 januari 2011 staat een interessante getuigenis van een frituureigenaar te Vilvoorde. Ik de essentie kort samen:

De man zegt dat er op 11 november 1985 rond 18.00 een rode BMW serie 5 vanuit richting Brussel voor de frituur stopte. De vijf inzittenden kwamen in de frituur eten. Het ging om volgende personen:

Johny De Staerke

Léon De Staerke

Robotfoto 4 ("daar ben ik veel minder zeker van, omdat ik hem nooit goed heb kunnen bekijken.") In elk geval "een atletische figuur, één meter tachtig met bruinachtig, gebekt haar en opvallende bakkebaarden. Hij was heel gespierd (...)."

"Een jong, smal ventje van een jaar of twintig. Een zuiders type -Algerijns of zo - met donkere ogen en een mooi Frans accent, dat hoorde ik toen hij bestelde. Hij zat daar heel treurig, en het leek alsof hij nog nooit in een frituur gegeten had. Johnny legde hem uit hoe de prijslijst in elkaar zat en bevaderde hem de hele tijd: 'cava?  Smaakt het?'"

"Een vijfde man, de chauffeur. De enige van de zes die niet onder de modder zat. "Ongeveer vijftig jaar oud, vierkant gezicht, korte nek, volle, lichte grijzende haardos.", "... geen Belg, eerder een Grieks of Spaans type." Dit was robotfoto 7 ("ik was er honderd procent zeker van")."

Het treurige 20 jarige Algerijnse type in dit verhaal is wel interessant, misschien heb jij wel een idee wie dat zou kunnen zijn.
Hoe oud zou Benaïssa in 1985 geweest zijn ?

Re: Belang van de vondst in Ronquières?

Benaïssa  Belliraj was 23 jaar oud in 1985, mecanicien, krachtig gebouwd.

Abdelkader Belliraj 28 jaar, industrieel electricien

Salah Belliraj, de tweede broer, 26 jaar oud, tekenaar


Ali Aârrass was 23 jaar oud.    1,90 m groot, uitbeender in een vleesbedrijf en bouwvakker. Amateurbokser. 

Naaste vrienden van Abdelkader waren voor zover bekend Mohamed Bekhti, 25 jaar oud, lasser, en Hassan Younsi, eveneens 25.

Het smal, onbeholpen ventje uit die frituur zou ik onder hen niet direct kunnen thuisbrengen. De broers Belliraj woonden al sinds hun vroege jeugd in België, spraken vlot Frans en waren goed vertrouwd met de Belgische levensstijl. Idem voor Bekhti.

Allemaal zonen van mijnwerkers.

Aârrass was opgegroeid in een internaat  in Spanje. Dus ook vertrouwd met de Europese levensstijl.

Younsi was eerst electricien en werd later leraar wiskunde. 

Voor zover ik kan nagaan was geen van hen onbeholpen of wereldvreemd, zeer integendeel.

25

Re: Belang van de vondst in Ronquières?

@ Robert, wie zegt, of wie weet voor 100% zeker, dat die bezoekers bij Bely in zijn frituur, ook maar iets met de Bende van Nijvel te maken hebben?
Ikzelf heb geen idee, ik was er niet bij.
Evenals als uit al die andere getuigenverklaringen en robotfoto's, blijken hun niet allemaal noord-afrikaans te zijn.
Bijvoorbeeld blond haar en blauwe ogen, of konden Noord Afrikanen toen destijds al blauwe gekleurde contactlenzen kopen om te combineren met een blonde pruik?

26

Re: Belang van de vondst in Ronquières?

Imazibraine je lijkt wel zeker van uw overtuiging   Hoe ben je eigenlijk op dit spoor gekomen en waarom ben je zo zeker van uw piste   Je hebt wel heel goed uw huiswerk gemaakt

Re: Belang van de vondst in Ronquières?

Ik ben 20 jaar lang beroepshalve actief geweest in de sector van terrorismedossiers.

Toen Abdelkader Belliraj in 2008 in Marokko gearresteerd werd viel het mij op dat hij ouder was en een veel hoger profiel had dan de modale jihadist/terrorist. Nadat hij tijdens zijn verhoor ook nog bekende dat hij in de jaren '80 een aantal moorden had gepleegd in opdracht van de terreurorganisatie Abu Nidal deed dat mij onmiddellijk denken aan de Silco-affaire:  het Belgisch schip dat in de jaren '80 gekaapt werd door Abu Nidal en waarvan de opvarenden zes jaar lang werden gegijzeld.

Het doel van de kapers was de vrijlating te bekomen van een terrorist die in België in de gevangenis zat. Die werd in 1991 effectief vrijgelaten, in ruil voor de gijzelaars.

Dat Abu Nidal - aspect bracht mij op het idee om uit te zoeken of er al eerder pogingen konden geweest zijn om de terrorist te bevrijden. Mijn opzoekingen werden vergemakkelijkt doordat ik toegang had tot het Rijksregister en tot sommige dossiers van Vreemdelingenzaken en Justitie.

Ik begon in het Rijksregister de namen in te tikken van naaste familieleden en vrienden van Belliraj en van Noord-Afrikanen uit zijn regio die eerder al genoemd waren in het dossier Bende van Nijvel.

Al gauw stelde ik vast dat een broer van Belliraj, Benaïssa, spoorloos verdwenen was na de overval op de Delhaize in Aalst. Hetzelfde was gebeurd met ene Mostafa Rezoual, onmiddellijk na de overval op wapenhandel Dekaise in Waver. Bij elk van die overvallen was er een schietpartij geweest waarbij één van de daders kon gedood zijn.
Voor zowel Benaïssa Belliraj als Mostafa Rezoual bleken er vele jaren later Facebookprofielen opgemaakt te zijn die duidelijk fictief waren. Zo kwamen er fouten in voor als  : 'studies gedaan in Ivoorkust' (in werkelijkheid in een technische school in Henegouwen), een onmogelijke chronologie in het C.V. enz.

Het leek mij dat iemand probeerde de indruk te wekken dat die twee nog in leven waren, terwijl uit alles bleek dat dat niet zo was. Sommigen probeerden duidelijk te verhinderen dat dit spoor ooit onderzocht zou worden.

Toen ik mijn contact bij de Staatsveiligheid sprak over mijn vermoedens over Belliraj en de Bende werd hij ongewoon zenuwachtig. Niet verwonderlijk, als je weet dat Belliraj sinds de jaren '90 een betaald informant was van de Staatsveiligheid. Ik richtte mij dan maar tot een goede bekende bij de antiterroristische afdeling van de Federale Politie (DJSOC Terro).  Die ging daarop zijn oor te luisteren leggen bij onderzoekers die actief geweest waren zowel in de dossiers Belliraj als BVN. Hij wist mij al gauw te zeggen dat ik op het juiste spoor zat, maar dat het hier ging om een Staatsgeheim dat nooit bekend zou mogen geraken. Toch gaf hij mij nog heel wat informatie waarover ik nog niet beschikte.

Later begon ik te beseffen dat alles te maken had met de infiltratie van inlichtingendiensten (andere dan de Staatsveiligheid)  in Abu Nidal en met een contraspionage-operatie tegen KGB-medewerkers binnen onze Staatsveiligheid. De KGB en Abu Nidal waren in die tijd namelijk twee handen op één buik.

Toen begreep ik ook waarom men de publiek opinie absoluut in de richting wou sturen van pistes zoals die van de Rijkswacht, extreemrechts, Bonkoffsky, De Staercke, manipulatie van de vondsten in Ronquières enz. In die mate zelfs dat er een T.V.-reeks wordt voorbereid ('1985') die de geesten hiervoor opnieuw rijp moet maken. De scenarioschrijver van die reeks is ooit nog de advocaat geweest van de vrijgelaten Abu Nidal -terrorist.

De wereld is klein ...

28

Re: Belang van de vondst in Ronquières?

Bent u dan die 'ene'  hoge ambtenaar die in den beginne met dit verhaal kwam?

29

Re: Belang van de vondst in Ronquières?

En van Philippe De Staercke, ben ik ervan overtuigd dat hij met De Bende van Nijvel, niets te maken heeft.
Althans niet bewust en zeker niet als een van de uitvoerders.

30

Re: Belang van de vondst in Ronquières?

Knap speurwerk echt waar en heel gedetailleerd , hier is tijd en werk ingestoken   Ook ben ik er net als Mincky van overtuigd dat De Stearcke niets met de Bvn te maken heeft
Wat ik mij wel afvraag is waarom hij niet praat in ruil voor een beter regime in de gevangenis of overplaatsing naar België   Hier is een gevangenis de club Med in vergelijking met Marokko