111

Re: Televisie: 1985

Als André De Vuyst verwijst naar Jean Bougerol, dan is inderdaad nog een probleem. In de serie pleegt André zelfmoord. Maar als André inderdaad staat voor Bougerol, dan zou hij moeten leven in de jaren waarover de reeks gaat, en een rol achter de schermen spelen. Dus weinig waarschijnlijk.

112

Re: Televisie: 1985

In aflevering drie wordt André De Vuyst binnen het PIO als "luitenant voor majoor Boucheron" genoemd.

113

Re: Televisie: 1985

De inspiratie voor het “op gang” schieten van bepaalde activiteiten door een prominent iemand in de club ‘Le Jonathan’ in de FICTIE-serie (teveel kijkers verwachten blijkbaar al dat deze fictiereeks de langverwachte maar uitblijvende ‘antwoorden’ zal bieden) kwam allicht hier vandaan:

“De fascist Francis Dossogne en de commissaris van de Gerechtelijke politie Yves Zimmer (een van de trouwe luitenant-generaals van Frans Reyniers die oa OOK in le Jonathan kwam) werkten ook naadloos samen als de rechtse vrienden van Dossogne weer eens met een probleem zaten. In de eerste helft van de jaren tachtig verzorgden Dossogne en zijn Front de la Jeunesse de veiligheid van de ranzige Brusselse nachtkroeg Le Jonathan van Dossognes vriend Pierre-Paul Derycke.

In Le Jonathan bouwden het puikje van de Brusselse onderwereld en de koningen van extreemrechts toen geregeld wilde feestjes: men liep er rond met oorlogswapens die in het plafond werden leeggeschoten, en men dwong de serveuses zich te prostitueren.

Fijne heren als Jean Bultot, de ex-gevangenisdirecteur, organiseerden er legendarische seksnachten als ‘Le Rock and Roll dans la confiture’. Die fuiven werden dan door eigenaar Derycke op film en foto vastgelegd, en de foto’s werden geregeld gepubliceerd in het pornoblad Paris-Las Vegas, eigendom van weer een andere rechts-criminele vriend.”

114

Re: Televisie: 1985

Als die oorlogswapens daar in het plafond werden leeggeschoten, dan zullen er heel wat doven rondgelopen hebben met stukken beton in hun oren. wink

115

Re: Televisie: 1985

Is er iemand nog iets opgevallen op de voorruit van de VW Santana dat in beeld kwam inzake de overval op Dekaise?

116

Re: Televisie: 1985

Bossi wrote:

Is er iemand nog iets opgevallen op de voorruit van de VW Santana dat in beeld kwam inzake de overval op Dekaise?

https://ufile.io/k74hqdya

117

Re: Televisie: 1985

Bende van Nijvel-expert kritisch over fictiereeks ‘1985' en Van Quickenborne: “Het dossier moet net wél verjaren”

De nieuwe zondagavondreeks ‘1985' vertelt het verhaal van de Bende van Nijvel, een van de zwartste bladzijden uit onze geschiedenis. Maar is de reeks wel historisch correct? En hoe staat het op dit moment met het onderzoek naar de Bende? ‘Dag Allemaal’ vroeg het aan voormalig politicus Hugo Coveliers (75). “Voor tien miljoen frank verkoopt men in die milieus zijn moeder.”

Lees hier het hele interview » Nieuws

Re: Televisie: 1985

Van Quick gaat snel. Te snel. Hij is aanmatigend. Het openbaar ministerie heeft zijn macht verloren door samen te werken met een sensationele pers.

119

Re: Televisie: 1985

Hugo Coveliers: "Nu ja, mijn verwachtingen (van de FICTIE-reeks 1985)  lagen niet hoog toen ik vernam wie de maker is: Willem Wallyn, een linkse jongen en de ex van Freya Van den Bossche. Ze hadden niet eens de motoren van de rijkswacht juist: dat waren zeker in die eerste jaren nog Harleys."

Het is fictie. Een artistieke interpretatie van een onwaarschijnlijk gruwelijk en triest slecht verhaal. Het is geen documentaire... Ga je dan ook zeggen dat Jackson Pollock zijn verf niet op de juiste manier aangebracht heeft? Het hoeft niet allemaal te kloppen en het kan nog niet allemaal kloppen omdat het nog niet allemaal mag kloppen.

Trouwens, Willem heeft zich wel degelijk goed ingewerkt hoor, maar het blijven vrije artistieke keuzes: Over de man die in zijn testament beweerde dé waarheid in pacht te hebben en die hij in zijn FICTIE-reeks 1985 in beeld bracht: "Met een bivakmuts op het hoofd gaf hij lessen in terroristische praktijken aan de leden van Westland New Post."

120

Re: Televisie: 1985

Bij de film ‘Zillion’ zijn bepaalde namen niet gebruikt en zijn er fictieve namen gebruikt.

Zeer interessant want hetzelfde heb je ook bij de fictiereeks 1985.

Wel een ‘Madani Bouhouche’, een ‘Herman Vernaillen’ en een ‘Robert Beijer’. Maar geen ‘Guy Goffinon’ of een ‘Christian Smets’…