141

Re: Televisie: 1985

Robert, mogelijk.

Maar mogelijk was in '83 opdrachtgever extreemrechts. Met veel uitvoerders uit milieu van rijkswacht. En in '85 opdrachtgever uit extreem linkse hoek. Met besmette wapens van '83. Dus middenkader, Bob Beijer, kon eerste opdrachtgever chanteren na de laatste overval.

Verklaring waarom rijkswacht op de hoogte was van plannen in '85? Uitvoerders wisten niet van andere opdrachtgever, misleid door Beijer. Het kan verklaren waarom er eigenlijk iedereen belang bij had om het onderzoek te saboteren.

Mij lijkt het dat uitvoerders nooit 'besmette wapens' willen, dus middenkader moet die uitvoerders toch om de tuin geleid hebben? Welke uitvoerder wil er nu gelinkt worden aan iets van andere uitvoerder? Misschien wilde opdrachtgever dit, zodat middenkader achteraf toch nog uitvoerders zwijgen kon opleggen. Maar hadden opdracht iets over hoofd gezien: middenkader, Bob, kon opdrachtgever ook chanteren 'besmette wapens', gebruikt voor acties van andere opdrachtgevers.

Dus: nooit als uitvoerder werken met besmette wapens of je bent gekloot. En: Nooit als opdrachtgever werken met besmette wapens of je bent gekloot. Dit kan toch de houding van Beijer verklaren.

142

Re: Televisie: 1985

robert wrote:

Waarschijnlijk is dat niet eens zo moeilijk om aan te tonen dat die mannen met een golf reden maar dat op zich zegt niets. Er reden duizenden golfjes rond. Van Bob werd gezegd dat hij door een patrouille gezien is aan het stuur van een GTI op klaarlichte dag. Dit hoeft ook niets te betekenen maar hij ontkende dat hij zo een auto had. Dat is natuurlijk al iets vreemder. Dit kan nog steeds losstaan van bende gerelateerde zaken. De patrouille kan ook iemand anders voor Bob aangezien hebben.

Verschillende getuigenissen kwamen ook niet overeen i.v.m. de VW Golf bij de feiten van 9 november 1985 te Aalst.

Deze getuigen werden opnieuw samen geroepen waarbij een VW Golf onder kunstlicht is geplaatst en de getuigen de kleur dienden te bepalen. Men sprak over een zwarte kleur, donker blauwe kleur en nog andere donkere kleuren. Hun waarnemingen kwamen niet overeen met exacte kleur van de VW Golf dat onder kunstlicht is geplaatst geweest door de onderzoekers. Deze was van donker groene kleur. Ook met getuigenissen dient men de nodige voorzichtigheid te nemen. Vooral wanneer ze uiteenlopend zijn.

Men zegt ook dat de daders 'als ratten in een val' zouden kunnen gezeten hebben ivm de parking aan de Delhaize te Aalst bij hun vlucht. Daar hebben wij onze twijfels over. Wel had men met twee Politie, Rijkswachtvoertuigen of in combinatie, de uitgang van de parking kunnen blokkeren alwaar de in en uitrit was voor voertuigen. Dat is echter niet uitgevoerd.

En tot op heden is er nog geen enkele film uitgebracht dat met de werkelijkheid overeenstemt.

143

Re: Televisie: 1985

howitzer wrote:

Daarstraks nog Vermassen op De afspraak over 1985. Weer zijn gewoonlijk verhaal dat de Bende van Nijvel werd aangestuurd vanuit de hoogste kringen, er was zelfs een prins betrokken, VDB etc...

Nog een belangrijk gegeven dat blijkbaar alleen in het gerechtelijk onderzoek Bende van Nijvel voorkomt. Hoe kan meester Vermassen nog spreken over 'het geheim van het gerechtelijk onderzoek'? Ondanks zijn goede bedoelingen misschien gaat hij hier toch volledig de mist in. Onbegrijpelijk dat tijdens een lopend gerechtelijk onderzoek, het dossier al enige tijd is vrijgegeven en kopie van het dossier kon bekomen worden door de belanghebbende partijen in de zaak.

In alle andere gerechtelijke zaken worden dossiers voor inzage en kopij name pas vrijgegeven wanneer het gerechtelijk onderzoek of een opsporingsonderzoek is afgesloten. Ter info, een opsporingsonderzoek is onder leiding van een Substituut of een Eerste Substituut, een gerechtelijk onderzoek door een onderzoeksrechter waarbij nadien de vorderingen gebeuren door het Openbaar Ministerie.

De beslissingen van de raadkamer of de Kamer van Inbeschuldigingstelling even ter zijde gelaten.

Een belangrijke materie dat in het voordeel speelt van de verdachten waar de verdediging zich onmiskenbaar zal beroepen op de schending van de geheimhouding van het gerechtelijk onderzoek. Ook gerechtelijke stukken die al reeds lang werden prijsgegeven op het world wide web en onderling werden prijsgegeven zullen onomstotelijk het voorwerp uitmaken van discussie.

En trouwens, er is geen enkele Belgische wetgeving dat het verbod oplegt dat belanghebbende partijen in de zaak een kopie van hun bekomen dossier aan derden prijsgeven. Kort en bondig, het geheim van het gerechtelijk onderzoek is al lang geschonden en heeft al heel wat nadelen teweeg gebracht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat sommige verdachten zich beroepen op hun zwijgrecht met overhandiging van een kopie dat op het internet rond dwarrelt.

Re: Televisie: 1985

Een hiaat in jullie wetgeving. U bent een moedig man dat U dat dossier inziet om tot een oplossing te komen. Het moet verschrikkelijk zijn. Heeft U er geen slapeloze nachten van?

145

Re: Televisie: 1985

noubreektmijnklomp wrote:

Een hiaat in jullie wetgeving. U bent een moedig man dat U dat dossier inziet om tot een oplossing te komen. Het moet verschrikkelijk zijn. Heeft U er geen slapeloze nachten van?

Dank u. Ik heb er wel wat hobby's voor opgegeven. Het is verschrikkelijk om onwaarheden te moeten lezen en dat men persberichten aanneemt voor waarheid en juistheid. Dit terzijde. Er zijn nog personen die er zich full time mee bezig houden. Of personen die er zich fulltime hebben mee bezig gehouden en daarop een grote ondankbaarheid hebben moeten ervaren.

Re: Televisie: 1985

Allemans vriend is iedermans nar. U heeft niet zo'n hoge pet op van de pers. Lezen we ooit nog de volledige waarheid?

147

Re: Televisie: 1985

ErnstB wrote:

In de castingoproep zocht men ook een zekere Touboul en een J.F. (waarschijnlijk Jacques Fourez, op dezelfde dag en locatie worden er ook opnames m.b.t. een warenhuisoverval gepland).  Mijns inziens wordt de focus in deze productie vooral op de pistes rijkswacht, extreemrechts en drugs gelegd. Ik ben alleszins benieuwd wat het eindresultaat zal zijn.

ErnstB: er is niet 1 duiding. Dat merk je ook aan het voortdurende getwist daarover hier op dit forum en elders waar sommigen hun voortdurende tevergeefse best blijven doen om daarvoor anderen uit te spelen.

Of om het met de woorden van Willem Wallyn zelf te zeggen:

“Het waren slechts een handvol personen die de terreur zaaiden. Bovendien opereerden ze in steeds wisselende formaties waardoor ze uiteindelijk ongrijpbaar bleken. Het doel wisselde ook, want als je elk doel op zich bekijkt, kom je telkens op een ander motief uit. De enige personen die wisten waar ze mee bezig waren, waren de lui die het wagenpark beheerden, de gestolen wapens verdeelden. Dat hadden ze geleerd van de stay behind netwerken, die na de oorlog door de Amerikanen in veel Europese landen waren opgezet en in actie moesten komen bij een mogelijke Russische inval. Die netwerken werkten volgens dezelfde principes die de Bende van Nijvel hanteerden. Individuele aansprakelijkheid is daarom zo moeilijk te bewijzen. Er zijn er wel die gepakt werden en feiten bekenden, maar waarbij het nooit tot een proces kwam. Ofwel omdat ze dood waren, ofwel omdat ze vrijgesproken werden.”

Er valt nog heel wat te vertellen over Jean Joseph Touboul, die je aanhaalde in je bijdrage. Het verhaal is zeer summier weergegeven in Hilde Geens haar laatste boek. Daarover gezegd, Touboul was uiteraard geen eenzaat. 36 (!) namen, waarvan er verschillende terug komen bij feiten gepleegd door de ‘bende van Nijvel’. Maar dat is uiteraard volkomen… toeval.

148

Re: Televisie: 1985

Aflevering 6 van “1985”: “Het zijn slimme klootzakken”

De aflevering van vanavond van de fictiereeks “1985” start met een erg gewelddadige scène. Op een vrijdagavond, opnieuw rond sluitingstijd, wordt een overval gepleegd op de Delhaize in Beersel. De gangsters, onder wie twee grote en breedgeschouderde types, stelen zo’n 30.000 euro en laten een spoor achter. Politie en justitie brutaal provoceren en ze op het (verkeerde) spoor zetten, het lijkt het handelsmerk van de Bende te zijn.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

149

Re: Televisie: 1985

Leaks wrote:

Denk dat die persoon J-F Calmette moet voorstellen.

Dat is hem zeker. Bij de moord van Latinus zie je zijn kenmerkende oranje VW Kever.

150

Re: Televisie: 1985

Aflevering 7 van “1985”: extreemlinks geweld wordt aangevuld met Bendegeweld, het land davert op zijn grondvesten

Het lijkt wel of de Bende in 1983 in winterslaap ging om medio 1985 brutaal te ontwaken. Wat de Bende bezield heeft om tussen 83 en 85 in elk geval publiekelijk niets meer te ondernemen, is nooit opgehelderd. Maar dat ze in die tussentijd hun agressiviteit niet afgeleerd hebben, wordt helaas wel duidelijk. In 1985 duikt de Bende weer op. En zij niet alleen.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube