71

Re: Beersel: 7 Oktober

Django68 wrote:

Bestaat er eigenlijk een ballistisch verband tussen deze overval en de andere feiten?

Zoals noorderling al aangeeft, geeft het schema van de Cel Waals Brabant hierop een antwoord. Concreet gaat het over twee linken:

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Beersel: 7 Oktober

Ben wrote:

Een BOB'er vertelt over de overval : "De reus die kickerschoenen droeg, toen een rage, heeft met een speciale, met touw omwonden bijl het telefoonsnoer over gehakt."

Deze omschrijving van de bijl was mij nog niet eerder opgevallen. Aangezien ik geen houthakker ben, heb ik even opgezocht waarom een bijl met touw omwonden wordt. Blijkbaar wordt dit gedaan om kloven aan de handen te vermijden, om de steel langer te beschermen en/of te vermijden dat de steel zou breken wanneer men een vastgeklopte bijl probeert los te wrikken. Het is een praktijk dat veel scoutsgroepen gebruiken zoals hieronder door iemand wordt beschreven:

Bij veel scoutinggroepen werden de bijlstelen onder de kop vaak voorzien van een dergelijk manchette. Maar dan een geknoopte variant... Met een "Turkse knoop" kan je een soort gevlochten ring maken en dat kan je zo lang maken als je wil (kan je dus ook op andere plekken gebruiken waar je slijtage wil voorkomen)... Wij maakten ze altijd een centimeter of 15 lang. Voordeel van touw vs staalplaat is dat het de impact nog beter absorbeerd, daarnaast staat het mooi.

Re: Beersel: 7 Oktober

Ook bij middeleeuwse wapens zie je dit.

Servo per Amikeco

74

Re: Beersel: 7 Oktober

Als je een gladde houten steel hebt is het touw ook voor de grip aangebracht. Je wil niet dat de bijl uit je handen vliegt bij het hakken, hiervoor is touw handig. Er zijn ook mensen die liever een iets dikkere steel hebben, omdat deze beter in de hand ligt, daarvoor kan touw gewikkeld worden ter "verdikking".

Re: Beersel: 7 Oktober

Boemerang wrote:

Een artikel uit Le Soir (Haquin) van zaterdag 8 oktober 1983, de dag na de feiten:

Korte samenvatting van het artikel

"De daders komen die vrijdag kort voor 20u00 binnen en begeven zich naar de kassa's. Zij openen het vuur om paniek te zaaien, verwonden personeel en doden even later de directeur van de supermarkt als deze tussenbeide wil komen. Ze hebben een tiener als gijzelaar  en verlaten het warenhuis met een deel van de opbrengst, de mensen in paniek en shock achterlatende.

Zij vluchten aan boord van een zwarte Golf en de politie van Brussel meent de wagen te zien rijden op de Chaussèe Waterloo richting de Hallepoort in Sint-Gillis. De twee inzittenden springen uit de wagen en vluchten te voet via de Avenue Henri Jaspar. Laat in de avond blijkt echter dat dit voertuig (kenteken EFT-489) minder dan een uur voor de overval is gestolen in de Brusselse agglomeratie en dus niet gebruikt kan zijn bij de overval. Ondertussen kon een andere zwarte Golf (met de letters A...N in het kenteken) ontkomen via de snelweg richting Parijs.

(...)

Enkele opmerkingen

  • Opvallend verhaal van die andere zwarte Golf.. doet me denken aan die Golf van Strombeek. Voor de duidelijkheid, de weg waar deze wagen wordt opgemerkt en achtergelaten komt rechtstreeks van de Delhaize Beersel, èèn zowat rechte lijn. Ondertussen gaan de echte daders de tegengestelde richting uit. De slager vertelt al aan de journalist dat hij de wagen richting Beersel-centrum zag rijden (is Chaussèe de Uccle) maar de speurders wachten nog op goed nieuws uit Sint-Gillis.

Ook in Het Laatste Nieuws is er sprake van deze zwarte Golf:

De daders verdwenen met een zwarte Volkswagen Golf, die een uur voordien gestolen was te Watermaal-Bosvoorde. De auto werd later teruggevonden aan de Hallepoort op het grondgebied Sint-Gillis.

Bron: Het Laatste Nieuws | 10 oktober 1983

Het maakt het mysterie alleen maar groter. Toch weer straf dat op het moment van een overval door de Bende van Nijvel er alweer ergens in het Brusselse een VW Golf gestolen en achtergelaten werd. Alweer een afleidingsmanoeuvre?

Re: Beersel: 7 Oktober

Kort samengevat: vluchtrichting Beersel: in Beersel de E19 op richting Parijs.

Re: Beersel: 7 Oktober

Weer bloedige overval op warenhuis - Beersel: 1 dode en 2 gewonden

Bij een gewapende overval op het warenhuis Delhaize aan de steenweg naar Ukkel, te Beersel, werden vrijdagavond de gerant doodgeschoten en twee kassiersters gewond. Twee gemaskerde mannen stapten gewapend met vuurwapens van zwaar kaliber het warenhuis binnen tussen 19u30 en 19u45 en gijzelden een jongeman die er winkelkarretjes aan het rangeren was in de hal. Zij stapten er mee in de richting van de kassa's en vuurden schoten af waarbij een jonge kassierster werd gewond. Zij werd aan de schouder geraakt.

Vervolgens verplichtten de bandieten twee kassiersters hun geldladen leeg te maken. Op dat ogenblik verscheen de zaakvoerder, de 45-jarige heer Vermaelen, die de schoten had gehoord. De man stapte op de bandieten toe. De bandieten schoten hem dood met een kogel door het hoofd. Een andere kassierster werd door een verdwaalde kogel gewond; Haar identiteit werd niet bekendgemaakt.

De bandieten hebben vervolgens twee kassiersters verplicht zich met hen naar het kantoor te begeven dat boven de winkel gelegen is om er zich de dagontvangsten te doen overhandigen, die in een kluis geborgen waren. Daarna zijn zij op de vlucht geslagen. Volgens sommige lezingen vluchtten zijn in een Volkswagen Golf.

Bron: Het Laatste Nieuws | 8 oktober 1983

Bijna zeker: wapen Beersel zelfde als dat van Nijvel en Ohain – Buit supermarkt bedraagt 1,1 miljoen fr.

Het staat zo goed als vast dat het wapen waarmee de zaakvoerder van een warenhuis te Beersel vrijdagavond koelbloedig werd afgemaakt, van het zelfde type is als het geweer dat bij de recente overvallen te Nijvel en Ohain (Waals-Brabant) werd gebruikt. Dat heeft het parket van Brussel zondag meegedeeld. Een nauwkeurig laboratoriumonderzoek is nodig om dat te bevestigen.

De buit die door de gangsters werd meegenomen bedraagt 1,1miljoen fr. Zij gingen immers aan de haal met de inhoud van 11 kassa’s en het geld dat zich in de brandkast bevond. Het onderzoek heeft ook uitgemaakt dat de overval op de supermarkt te Beersel, nauwelijks vijf minuten heeft geduurd.

Het parket geeft volgend relaas van de feiten. Op de parking greep een gewapende kerel een bediende vast die de karretjes rangschikte. Hij duwde hem het warenhuis binnen. De zaakvoerder, de 44-jarige Freddy Vermaelen, kwam toegelopen en werd met een lading hagel uit een jachtgeweer getroffen. Twee kassiersters en een klant werden licht gewond. Ze worden nog in het Sint-Elisabethziekenhuis te Ukkel verzorgd.

Terwijl elf kassa's, een brandkast en een geldkoffer werden leeggeroofd, vernietigde één van de bandieten alle telefoontoestellen met een bijl. De daders verdwenen met een zwarte Volkswagen Golf, die een uur voordien gestolen was te Watermaal-Bosvoorde. De auto werd later teruggevonden aan de Hallepoort op het grondgebied Sint-Gillis. Het vermoeden is groot dat dezelfde bende, die onlangs te Ohain en te Nijvel voor opschudding zorgde, nu ook te Beersel heeft toegeslagen.

Bron: Het Laatste Nieuws | 10 oktober 1983

Kassierster van Delhaize herkent misschien verdachte – Acht personen voorgeleid na razzia in Waals-Brabant

Een bliksemoperatie, bevolen vanuit Brussel, in verband met de bloedige overval op de Delhaize van Beersel van 7 oktober, heeft misschien toch iets opgeleverd. Een achttal personen werden voorgeleid, een aantal wapens werden in beslag genomen, er werd ook een carnavalmasker gevonden. En het belangrijkste: een kassierster van de bewuste Delhaize, is geconfronteerd met één der aangehoudenen, niet helemaal negatief geweest.

Eén en ander is het gevolg van de advertentie, die de supermarkten in de pers lieten verschijnen en waarbij zij 10 miljoen belooft voor een goede tip. Al die tips werden gebundeld en donderdag ging onderzoeksrechter Bellemans tot de actie over.

Over heel Waals-Brabant en in het Brusselse (bij vrienden en vriendinnen) werden huiszoekingen verricht. Men ontdekte een paar wapens, zoals geweren met afgezaagde loop, maar geen 'riot guns' of geen andere wapens, die zouden kunnen in verband gebracht worden met de overvallen waarbij doden vielen. Er werd ook een carnavalmasker gevonden, maar blijkbaar niet één, dat bij één van die overvallen werd gezien.

Een achttal van de gevaarlijke gangsters uit de streek werden voor ondervraging overgebracht naar het parket te Brussel. De ondervragingen echter leverden niets op. Er zouden tot nog toe geen aanhoudingen zijn verricht, maar daarvoor heeft men nog tijd tot vrijdagnamiddag. En de kassiersters van Beersel, die met de verdachten geconfronteerd werden, knikten "nee", behalve in één geval, waarin één van de kassiersters twijfelde. Misschien is dat dan toch een spoor.

Bron: Het Laatste Nieuws | 21 oktober 1983

Re: Beersel: 7 Oktober

Gangsters kalm weg uit winkel

De drie rovers die gisterenavond een warenhuis in Beersel overviel gedroegen zich na de moordpartij "perfect kalm", aldus getuigen gisterenavond. Hoe de overval precies verliep, was in de eerste uren nauwelijks met precisie te reconstrueren. Wel staat vast dat de overval meerdere minuten duurde. Tijdens de overval hield één van de rovers een klant gegijzeld: hij duwde hem zijn wapen tegen de borst.

Terwijl in de volle winkel paniek heerste, maakten de drie rovers de kassa's leeg; ook de brandkast konden ze leegmaken. Het juiste bedrag van de buit kon gisterenavond niet achterhaald worden: de man die dat wist, de gerant, was immers dood. Getuigen vertelden ook dat de rovers na de moord en overval "volmaakt kalm" de winkel buitenwandelden. Zij gingen zonder zich te haasten over de parking. Hun vluchtwagen stond niet vlakbij de winkel geparkeerd, maar op een uithoek van de parking, dicht bij de Ukkelsesteenweg, dat is de weg die naar Beersel-dorp rijdt.

Getuigen zagen de auto wegrijden, ook in perfekte kalmte. "De auto voegde zich rustig tussen het andere verkeer en viel op geen enkele wijze op", aldus een getuige. Vermoedelijk reden de gangsters via Beersel naar de autoweg Bergen-Brussel; de politie van Vorst, die als eerste in Beersel was, vond van de auto geen spoor meer. Mogelijk reden de rovers over de A-weg en via Anderlecht naar de stad. Hun wagen werd uiteindelijk door een patrouille teruggevonden op grondgebied Sint-Gillis, nabij de Hallepoort. (*)

Bron: Het Nieuwsblad | 8 oktober 1983

(*) Later is gebleken dat de gevonden auto aan de Hallepoort niet de auto van de overvallers van Beersel was.

Re: Beersel: 7 Oktober

Dood van zaakvoerder in Beersel: zo absurd … "We dachten dat deze Delhaize nooit zou worden overvallen."

Zaterdagvoormiddag. The show must go on, ook in een supermarkt waar pas de vorige avond de zaakvoerder werd neergeschoten. Als de eerste klanten zaterdagochtend wat aarzelend zijn binnengekomen, wordt een minuut stilte te zijner nagedachtenis gevraagd. Iemand kleeft een zwart rouwbandje onderaan de foto van filiaalhouder Vermaelen op het stafbord naast de deur. Veel klanten blijven even staan vóór ze winkel verlaten, kijken stil naar het glimlachend gelaat van de man die stierf bij het uitoefenen van zijn beroep.

We vinden twee ooggetuigen van de overval Freddy S. en Guy D. Zij verwittigden vrijdagavond de politie, willen daarom niet met hun foto in de krant. En we mogen ook hun familienaam niet noemen. "Die bandieten zouden zich wel eens op ons wreken."

Paniek

Ze voelen zich het meest ontdaan, zeggen ze, door de brutaliteit waarmee de zaakvoerder werd vermoord. "Guy en ik waren even voor 8u met onze aankopen op weg naar onze auto op de parking toen we enkele meters verder, drie mannen met een carnavalmasker en een hoed op, naar de ingang zagen lopen. We vroegen ons af wat er gaande was, zagen toen dat één van die kerels de jobstudent die de boodschappenkarretjes aan ’t schikken was, bij de kraag greep, met een bijl bedreigde en naar binnen sleepte. We stonden maar enkele meters van het gebouw. Daarbinnen was het klaarlicht dus we zagen alles als in een film ..."

"De zaakvoerder verscheen, keek naar de drie mannen, maakte een gebaar alsof hij wou zeggen: schiet niet ... Het volgende ogenblik hoorden we een schot en de zaakvoerder zakte ineen. Ik liep zo hard ik kon naar het café aan de overkant en belde de politie op. Door het venster kon ik goed zien wat er verder gebeurde: het leegroven van de kassa’s terwijl rondom iedereen op de grond lag of neerhurkte. Veel klanten waren in paniek weggevlucht. Van de parking waren ze na dat schot weggestoven als vliegen. Langs de nooduitgangen van het warenhuis kwamen ook veel mensen naar buiten gestormd."

"Ik wou de politie natuurlijk snel uitleg geven maar dat ging niet: ik moest eerst een heleboel vragen beantwoorden. Het was om gek van te worden. Er ging zoveel tijd verloren. Ik stond vastgekluisterd aan de telefoon, zag de gangsters buitenkomen en naar hun auto lopen. Het was een zwarte Golf GTI ... Ja, dat weet ik absoluut zeker, ik werk bij d’Ieteren, dus zeg mij niet hoe een GTI eruitziet. De gangsters haalden de achterzetels uit de auto, gooiden die achter de struiken op de parking en reden weg. (**) Ik kon eindelijk weg van de telefoon, zag ze in de richting van Brussel rijden, ben ze nog met mijn auto achterna gevlogen, maar ze waren natuurlijk te ver weg."

Vijf minuten

Wat zich precies in het warenhuis zelf afspeelde, werd zaterdagochtend in Brussel door onderzoeksrechter Bellemans uiteengezet. Kollega Luppens noteerde daar dat, volgens ooggetuigen de jobstudent door de gangsters gedwongen werd om geknield naast de kassa te gaan zitten. Zaakvoerder Vermaelen die vrijwel onmiddellijk kwam kijken, werd door de gangster die een jachtgeweer droeg, vanop korte afstand neergeschoten met een lading hagel. Hij werd in de mond en de onderkin getroffen en was bijna op slag dood. Twee kasbedienden A. T. en C. B. (beiden 20 jaar) werden eveneens geraakt. Ook de 58-jarige V. D. werd gewond.

Terwijl één gangster de omstaanders onder schot hield, gingen de andere twee naar een kantoortje, waar ze de telefoonapparatuur stuksloegen met dezelfde bijl waarmee ze de jobstudent hadden bedreigd. Ze vroegen een bediende de brandkast te openen. Daarna werden de kasbedienden beneden verplicht het geld uit hun kassa te nemen. De gangsters verzamelden hun buit – in totaal 1.100.000 fr. – en verdwenen snel naar hun auto. Alles samen duurde de overval nauwelijks vijf minuten. De drie gekwetsten werden naar het ziekenhuis gevoerd. Hun verwondingen bleken niet erg te zijn, zodat twee onder hen reeds dezelfde avond, en de derde de volgende ochtend, naar huis mochten.

Veiligheid

Een distriktleider van Delhaize, de heer Debisschop, zegde ons zaterdag nog dat er al wel hold-ups in Delhaize-supermarkten hebben plaatsgevonden. "Maar het is de eerste keer dat er bij ons een dode valt. We kunnen er gewoon niet bij. De dood van de heer Vermaelen is zo verbijsterend, zo absurd. Hij kreeg niet de kans iets te zeggen, ze schoten hem zomaar neer. Van enig verweer was er bij hem geen sprake. Onze mensen weten zeer goed dat de directie van niemand ook maar enige heldhaftigheid verwacht. Een mensenleven is immers oneindig veel belangrijker dan geld."

Volgens de heer Debisschop werd alleen geld uit de kassa's en niets uit de brandkast gestolen. "De gangsters eisten wel dat de brandkast zou worden geopend, maar toen hen werd uitgelegd dat zulks onmogelijk was aanvaardden ze dat. Het is inderdaad zo dat alleen iemand van de bank de sleutel heeft. De kassa’s worden geregeld leeggemaakt en dan gaat het geld, via een gleuf, de brandkast in. Het leegmaken van de kassa’s gebeurt niet op regelmatige tijdstippen. Het hangt af van de omvang van de ontvangsten. De vrijdagavond gebeurt het wel vrij snel na elkaar omdat je dan, op één uur, gemakkelijk aan 100.000 fr. per kassa komt. Het toeval wou dat er op het ogenblik van de overval, vrij veel geld was. Maar dat had evengoed zeer weinig kunnen zijn."

Ondervraagd over de veiligheidsmaatregelen die bij Delhaize worden genomen, zegt de heer Debisschop: "In een aantal warenhuizen, vooral als ze geïsoleerd liggen hebben we speciale bewakers met honden. Voor Beersel werd daar nooit aan gedacht. We waren ervan overtuigd dat een warenhuis dat in zo'n drukke buurt ligt, nooit zou worden overvallen."

Bron: Het Nieuwsblad | 10 oktober 1983

(**) Zie het verhaal van de achterbank van de Golf van Van Camp op de website en op het forum.

Re: Beersel: 7 Oktober

In de krant van 10 oktober 1983 verscheen de volgende oproep tot getuigen van onderzoeksrechter Bellemans:

Doders van Beersel: groot van gestalte

Rechter van instruktie Bellemans van Brussel signaleert i.v.m. de moordoverval vrijdagavond in Beersel, dat de daders met drie waren, dat ze Frans spraken, carnavalmaskers droegen, dat twee onder hen ongeveer 1m90 lang waren en de derde ongeveer 1m75, dat ze donkere regenjassen droegen en zich verplaatsten in een zwarte Golf, met op de nummerplaat vooraan de letter A en op de derde plaats de letter N.

Wie getuige was van de overval of andere inlichtingen kan verstrekken, worden verzocht zich in verbinding te stellen met de rijkswacht van Halle of de gerechtelijke politie van Brussel of bij de dichtst bijgelegen rijkswacht of politie.

Bron: Het Nieuwsblad | 10 oktober 1983

In de krant van 11 oktober 1983 verscheen de volgende paginagrote oproep aan de bevolking van de directies van de supermarkten en grootwarenhuizen in België:

http://nsm08.casimages.com/img/2015/08/18//15081804094914738713517496.jpg

Bron: Het Nieuwsblad | 11 oktober 1983