11

Re: Farciennes: 30 April 1982

De overval was zo bruut dat ze bijna als titel "Vijf doden bij brutale roof van 6,5 miljoen" hadden kunnen schrijven:

Een dode en twee zwaargewonden bij brutale roof van 6,5 miljoen

Vrijdag werd te Farciennes een overval gepleegd op een voertuig dat geld transporteerde van de steenkoolmijn van Roton. De gemaskerde overvallers reden een vrachtwagen dwars over de weg en blokkeerden zo de doorgang van het geldtransport.

Er volgde een vuurgevecht waarbij een politieman werd gedood en twee of drie personen door kogels gewond werden.

Het was 8u15 vrijdag toen de overval in de rue Henin te Farciennes, op 1 kilometer van de Roton-steenkoolmijn, werd gepleegd.

Zoals elke vrijdagmorgen reed een bestelwagen van de mijn met in een koffer 6,5 miljoen, de lonen van de mijnwerkers, van de bank Brussel Lambert op het gemeenteplein te Farciennes naar de steenkoolmijn. Het voertuig werd door een bewaker van de mijn, Gaston Dubois, bestuurd. Naast hem zat de hoofdbewaker van Roton, Marcel Denis. Beiden waren gewapend.

Achter het geldtransport reed en combi van de politie van Farciennes waarin drie agenten zaten. Twee ervan, die achteraan plaats hadden genomen, hadden een machinegeweer in aanslag.

Plots werd de politiewagen door een zware vrachtwagen, die uit de tegenovergestelde richting kwam, in de linkerflank aangereden en op het voetpad geworpen. Zoals later bleek werd de vrachtwagen op 23 april te Roisin gestolen. De bestuurder ervan en een medeplichtige sprongen uit het voertuig en hielden de politieagenten in bedwang. De twee achteraan zittende agenten raakte door de schol van de aanrijding bewusteloos en lagen op de vloer van de combi. Dit heeft hen ongetwijfeld het leven gered want de kogelregen die de twee gangsters op de politiewagen afvuurden, vloog hen boven het hoofd. De bestuurder van de politiecombi, Pierre Lameuse, daarentegen was bij bewustzijn gebleven. Hij zou nog getracht hebben uit te stappen, maar werd door een kogel in het hoofd getroffen. De man was op slag dood.

Ondertussen werd het geldtransport, dat bij de aanrijding een twintigtal meter voor de politiewagen uitreed, de weg versperd door een grijze personenwagen. Daar sprongen drie gemaskerde gangsters uit die onmiddellijk het vuur openden. De bestelwagen met de geldkoffer erin werd doorzeefd en het lijdt geen twijfel dat er geschoten werd om te doden. Naar verluidt zou de hoofdbewaker Marcel Denis weerstand geboden hebben. Hij kon echter geen der gangsters raken. Hijzelf, zowel als de bestuurder van het voertuig Gaston Dubois, werden zwaargewond.

Daarop opende een der gangsters de achterdeur van de bestelwagen, sleepte de koffer met 6,5 miljoen naar buiten en ontkwam met zijn medeplichtigen.

Volgens getuigen zou politieagent Pierre Lameuse, even voor zijn overlijden, nog gemompeld hebben: “op een dag moest dit gebeuren”.

De Fiat 132 die door de gangsters werd gebruikt, werd in de vroege namiddag teruggevonden te Châtelet. Hij was tijdens de nacht van 20 op 21 april gestolen te Zinnik. Het feit dat zowel de personenwagen als de vrachtwagen in de loop van vorige week werden gestolen, zou er op kunnen wijzen dat de overval reeds was gepland op het geldtransport van vorige week, maar dat hij om een nog niet gekende reden is uitgesteld. Vorige week zou de vervoerde som inderdaad een heel stuk groter zijn geweest.

De BOB van Charleroi heeft in de loop van de dag de foto van de gestolen vrachtwagen verspreid in de hoop te kunnen achterhalen waar die zich heeft bevonden tussen het ogenblik dat hij werd gestolen en het ogenblik van de overval. Het gaat om een granaatorde Mercedes van oud model en met nummerplaat 106NX, die werd gestolen te Roisin tijdens de nacht van 22 op 23 april. Hij heeft achter de stuurcabine een gesloten laadbak met achteraan een erg geblutste tank, waarvan de verf op sommige plaatsen erg beschadigd is.

De twee gewonde bewakers van de mijn schijnen inmiddels buiten levensgevaar te zijn.

Bron: Gazet van Antwerpen | 3 Mei 1982

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

12

Re: Farciennes: 30 April 1982

Ben wrote:

In zijn boek 'De Bendes achter de Bende' neemt Jean-Pierre Adam deze overval op in de tijdlijn van Thierry Sliman.

De overval heeft niets met Sliman te maken:

Maffia-bekentenis heldert oude overval van Farciennes op

Drie jaar na de brutale en bloedige overval op een geldtransport in Farciennes, heeft men de daders ervan ontmaskerd. Drie zware jongens; Robert Miano (29), Francesco Bagello (30) en Giamarco Scalitti (32) werden in Italië aangehouden.

Die arrestatie kon gebeuren na de bekentenissen van het maffialid Antonino Saaia die wist te vertellen dat enkele van zijn trawanten opdrachten in België hadden uitgevoerd en dat een van hen er trots op was een politieagent in koelen bloede te hebben neergeknald nabij Charleroi.

De feiten sloegen terug op de overval van 30 april 1982 waarbij een geldtransport en een politiecombi klem gereden werden te Farciennes. Een politieagent werd in de actie gedood. De buit bedroeg 6,5 miljoen fr., het maandloon van arbeiders uit een naburige steenkoolmijn.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 April 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube