1

Het is maart 1984. Claudine Jansens, tewerkgesteld in een Club-winkel in de Victor Allardstraat in Ukkel, heeft in een aktetas die in de winkel achtergelaten was een merkwaardige brief gevonden. Een brief die naar alle waarschijnlijkheid door Michel Cocu werd geschreven. In die brief is er sprake van de in Genval, Ukkel, Halle, Nijvel en Anderlues gepleegde feiten.

De brief bevat ook een passage die betrekking heeft op Christelle Cocu en op Jacqueline Géva, de minnares van Michel Cocu. In de brief wordt beweerd dat de slachtpartijen in Brabant te wijten zijn aan een mysterieuze organisatie, VDO genaamd, een organisatie waartoe Adriano Vittorio zou behoord hebben en die gefinancierd werd door Léon Degrelle. Het doel was om in België terreurdaden te plegen die verhuld werden als hold-ups. Michel Cocu bleef echter zijn toestemming weigeren om een geschrifttest te ondergaan.

Daders » Filière Boraine

Bestaat deze brief nog steeds? In welk dossier zit deze? Waar is een fotokopie? Hoe moeilijk kan het zijn van iemand een stukje tekst te bemachtigen? In hoeverre zijn de beweringen uit deze brief onderzocht?

3

Stel: Michel Cocu heeft deze brief geschreven. In de brief wordt - volgens de tekst - ook gesproken over de overval in Anderlues. Wat zou Michel Cocu daarover kunnen vertellen? Op het moment van de overval zat hij namelijk in de gevangenis als Bende-verdachte. En waarom zou iemand zo'n belangrijk document zomaar achterlaten in een aktetas.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

4 (edited by Renne 25-02-2008 19:36)

Ben wrote:

En waarom zou iemand zo'n belangrijk document zomaar achterlaten in een aktetas.

De brief werd misschien met opzet achter gelaten. Ofwel wou Cocu er meer over zeggen maar durfde hij niet en wist hij niet of de informatie juist of fout was. Ik denk dat wel meerdere mensen in die periode bang waren als het over de Bende van Nijvel ging. Of was het een dwaalspoor?

Ben wrote:

Michel Cocu bleef echter zijn toestemming weigeren om een geschrifttest te ondergaan.

Ofwel was het waarheid en had hij schrik dat hij in de problemen zou komen, want als hij toestemde met de test dan wisten ze wie de verrader was. Léon Dergelle is toch een naam die ook vaak naar voor komt.

5

Mogelijkheid 1:

Het zou heel goed kunnen dat dit eigenlijk een vals spoor is om Cocu verdacht te maken. En Cocu weigerde de handtest omdat hij wist dat de uitkomst positief zou zijn. 'Ze' willen hem erin luizen en hij weet het. Daarom weigert hij.

Mogelijkheid 2:

Het is een brief van Cocu en hij weigert omdat hij weet dat de test positief zal zijn. Hij heeft de brief geschreven om niet alleen op te draaien voor de feiten en sleurt Degrelle mee in zijn val. Je zou het dan eigenlijk kunnen vergelijken met de brief van De Staerke, die beschuldigde ook verschillende personen in zijn brief. Het zou Cocu dan de mogelijkheid geven om strafvermindering te krijgen voor zijn gruwelijke misdaden. Hij heeft die brief uit de gevangenis gesmokkeld en iemand van zijn kennissen heeft hem daar gepland.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

6

Ben wrote:

Je zou het dan eigenlijk kunnen vergelijken met de brief van De Staerke, die beschuldigde ook verschillende personen in zijn brief.

Noemde De Staerke namen in zijn fameuze brief? Ik dacht van niet (kan verkeerd zijn hé), wel dat hij werkte voor een militaire operatie en speciale trainingen hadden gevolgd. Wat ook waarschijnlijk zo gebeurd is.

De borains waren waarschijnlijk de eerste bende, en er zijn niets anders dan valse sporen na gelaten. Door iedereen, en uiteindelijk weet je niet meer wat waar of onwaar is.

8

De Borains werkten misschien wel voor een opdrachtgever(s), die er voor gezorgd heeft dat er nog iets gebeurde toen ze in cel zaten.

Ja, dat zijn dwaalsporen uitstrooien. Als je een grote bende hebt, en sommigen vast zitten kunnen anderen blijven toeslagen, en zo moet men je lossen als er geen voldoende bewijsmateriaal is. Net zoals "le gang des postiches" in Frankrijk, waarvan men dacht dat men ze had, maar de overvallen gingen gewoon verder. Het was een parallelle groep met dezelfde modus operandi.

10

Moesten de Borains verantwoordelijk zijn voor sommige feiten, dan enkel de overvallen in Genval en Ukkel in februari 1983. Twee overvallen op Delhaize's in het zuiden van Brussel waar met heel weinig geweld (geen slachtoffers) vrij veel geld gestolen wordt. In maart is er plots een kantelmoment wanneer tijdens een overval in Halle een dode valt. Waarna de Bende tot juni geen overvallen meer pleegt.

Voor de rest draait het rond manipulatie. Door wie werden de Borains gemanipuleerd? Amory, die de Borinage-piste in Bergen startte? Bouhouche, die Cocu kende? Ze hadden samen in dezelfde gevangenis gezeten waar ze volgens sommige regelmatig met elkaar contact hadden.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube