1

Topic: Beersel: Inbraken en overvallen 1980-1982

De streek van Beersel was in de periode van 1980 tot 1982 het toneel van veel inbraken en overvallen. Sommige werden opgelost, sommige niet en van sommige vind ik geen informatie of ze al dan niet werden opgelost. Het restaurant Auberge du Chevalier werd in deze periode 3 keer bezocht door inbrekers, de derde keer met noodlottige gevolgen.

We kunnen ons de vraag stellen of de inbraak en moord die toegeschreven wordt aan de Bende van Nijvel niet gewoon een vervolg is van de golf van misdrijven in en rond Beersel.

Gestolen Porsche was inbrekers noodlottig

In de streek van Halle, meer in het bijzonder te Beersel maar ook in Asse en Vilvoorde, werden met regelmaat van een klok inbraken gepleegd in woningen. De dieven hadden het gemunt op geld en juwelen. Voor de tweede maal werkten de BOB van Halle-Vilvoorde en Asse met samengebundelde kracht aan een reeks inbraken. Men kwam op het spoor van een auto waarmede de inbrekers zich verplaatsten.

Deze sportwagen, een snelle Porsche, werd eveneens gestolen maar de motor verloor bijzonder veel olie. Zo kon men eerst achterhalen dat de inbrekers zich steeds met deze sportwagen verplaatsten. Uiteindelijk werd het duo bij de kraag gevat. Het betreft Van Hee, uit Sint-Agatha-Berchem en Daman, uit Brussel. De mannen bekenden de inbraken en biechtten nog andere diefstallen op. Zij werden beiden ter beschikking gesteld van het parket.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 maart 1980

Minderjarigen bekennen villaplunderingen te Beersel

In Beersel werd de jongste tijd veel ingebroken in villa’s waar de dieven met een belangrijke buit aan de haal gingen. Zo werden er uit de garage van Willy Feninckx, Losweg 120 te Beersel, een belangrijke partij onafgewerkte pelsen uit zijn wagen gestolen.

De BOB kwam op het spoor van twee minderjarigen. De beide kereltjes van 17 jaar bekenden de feiten. Zij wonen in Brussel en verplaatsten zich met gestolen BMW’s. Zij werden op heterdaad betrapt toen zij in Eigenbrakel een diefstal pleegden. In hun gestolen auto werd eveneens een groot deel van de buit teruggevonden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 28 maart 1980

Voor meer dan 80.000 fr. Elektrische apparatuur gestolen te Lot

Onbekenden zijn tijdens het weekeinde binnengedrongen in de woning van de familie De Mol, Kerkhofberg 104 te Lot. De inbrekers kregen langs een venster toegang tot het gebouw. Er werd voor een totaal van circa 80.000 frank elektrische apparatuur gestolen. De inbraak werd vastgesteld door de bewoners die van vakantie thuiskwamen. Door de rijkswacht van Beersel werd een onderzoek ingesteld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 Augustus 1980

Belangrijke diefstal van juwelen te Beersel

Maandagavond zijn onbekenden binnengedrongen in de woning van Beatrice Thillen, Elfbunderslaan 68 te Beersel. De inbrekers gingen aan de haal met een belangrijke hoeveelheid juwelen en enkele uurwerken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 april 1981

Inbraak in restaurant Auberge du Chevalier

Nacht van 25 op 26 december 1981: Inbraak in het restaurant Auberge du Chevalier in Beersel » Forum

Bankoverval te Beersel

Woensdagnamiddag heeft een gemaskerde man een overval gepleegd op het ASLK-kantoor aan de Hoogstraat in Beersel. Met een pistool dwong hij de bedienden alle geld af te geven dat voorradig was. Hij wist op die wijze te ontkomen met 400.000 frank. Volgens getuigen verdween hij met een groene auto.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 maart 1982

Diefstal van 80.000 fr. Juwelen te Beersel

Onbekenden zijn binnengedrongen in de woning van Sylvia Woutberg, Dwersbos 140 te Beersel. Het deurslot werd geforceerd en een totaal van 80.000 fr. Juwelen werd meegenomen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 juli 1982

Overval op turfkantoor te Beersel

Dinsdag werd in het turfkantoor Derby, Alsembergesteenweg Beersel, een overval gepleegd. Een jonge kerel, met motorhelm en pistool, bedreigde de kantoorhouder Van der Elst. Onder de bedreiging van zijn wapen liet hij zich 50.000 fr. overhandigen, waarna hij met een motor op de vlucht sloeg.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 augustus 1982

Inbraak in restaurant Auberge du Chevalier

30 November 1982: Inbraak in het restaurant Auberge du Chevalier » Forum

Bejaarde huisbewaarder vermoord door wijndieven

Vlakbij het historisch kasteel van de Brabantse gemeente Beersel werd gisterenmiddag een moord ontdekt.

De huisbewaarder van L’Auberge du Chevalier, een drukbeklant restaurant dat door de gekende ex-international Jef Jurion wordt uitgebaat, was gedood door verscheidene pistoolschoten.

De 70-jarige, in het Naamse Saint Servais geboren, Alphonse José Vanden Eynde lag in pyjama te bed toen hij door zijn zoon werd gevonden. Zijn hoofd was erg toegetakeld.

Uit de eerste vaststellingen blijkt dat verscheidene flessen wijn en champagne alsmede eetwaren uit de keuken door dieven zijn meegenomen. Het is trouwens niet de eerste keer dat L’Auberge du Chevalier bezoek kreeg van dieven.

Met sluit het niet uit dat het slachtoffer, een gepensioneerde weduwnaar, reeds lag te slapen. Dat hij verdachte geruchten heeft gehoord, is opgestaan en door de dief (of dieven) koelbloedig werd neergeschoten. Volgens de politie is het mogelijk dat het slachtoffer nadien door de daders in bed werd gelegd.

De moord zelf moet tussen middernacht en 2u in de morgen van donderdag zijn gepleegd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 december 1982

Meer info over de moord op José Vanden Eynde vind je hier » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Beersel: Inbraken en overvallen 1980-1982

In de ruime regio was er begin jaren tachtig een inbrekersbende actief onder de naam "Bende van Baekelandt":

Dievenbende opgerold in de streek van Halle

Door de BOB van Halle, in samenwerking met de BOB van Oudenaarde werden zes aanhoudingen verricht na een reeks van in totaal een zestigtal inbraken en diefstallen, waaronder enkele grote. Onder de aangehoudenen bevinden zich ook de vermoedelijke daders van de overval op een café te Pepingen, namelijk P.B. en L.D. uit Pepingen en R.V.W. uit Viane. Zij zijn de vermoedelijke aanvoerders van een dievenbende die onder de naam "Bende van Baekelandt" reeds geruime tijd actief was in Zuid- Oost-Vlaanderen en de streek rond Brussel. Een aantal leden van de bende kon voorlopig nog niet worden aangehouden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 Augustus 1982

(*) Namen zelf afgekort.

Meer informatie over deze bende vind je hier » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Beersel: Inbraken en overvallen 1980-1982

Ik ben geïnteresseerd in de volledige namen van 'moderne' bende van baekelandt, is het krantenartikel ergens op te zoeken?

4

Re: Beersel: Inbraken en overvallen 1980-1982

Misschien zijn een aantal feiten uit mijn lijst hierboven wel toe te schrijven aan deze agent:

Politieman wegens diefstallen aangehouden te Ukkel

Een 44-jarige politieagent van Ukkel, werd onder aanhoudingsmandaat geplaatst nadag hij had bekend, verscheidene diefstallen in villa's te Ukkel en te Sint-Genesius-Rode te hebben gepleegd.

De zaak kwam aan het licht nadat de echtgenote klacht tegen haar man had ingediend. De vrouw, die met haar echtgenoot in onmin leefde, vertelde aan de politie dat haar man een kogel in haar wagen had afgevuurd en de jongste tijd aan diefstallen had deelgenomen.

De agent ontkende naar de wagen van zijn vrouw te hebben geschoten. Hij wordt er ook niet voor vervolgd. Hij gaf wel toe de diefstallen te hebben gepleegd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 september 1982

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

5

Re: Beersel: Inbraken en overvallen 1980-1982

Een dievenbende die iets na de diefstal en moord in Beersel werd opgerold:

Opnieuw aanhoudingen te Vorst na lange reeks diefstallen

Vijf jonge mannen of meisjes, allen minderjarig, behalve de 30-jarige P.G., uit Sint-Gillis, werden maandag aangehouden door de politie van Vorst. Deze vijf jonge mensen behoorden tot dezelfde bende als de 26-jarige Spanjaard P.M., bijgenaamd Paco uit Schaarbeek, en drie minderjarigen onder wie de 18-jarige D. en de 18-jarige J. van wie de aanhouding reeds eerder werd gemeld.

Dankzij het terugvinden tijdens huiszoekingen van allerlei gestolen voorwerpen, hoofdzakelijk ten huize van P. en J., konden verschillende andere diefstallen, gepleegd door deze negen jonge mensen, worden gesitueerd.

Het bleek aldus dat de bende op 22 december jl. een diefstal pleegde in een villa te Sint-Lambrechts-Woluwe en daarbij hoofdzakelijk beslag gelde op juwelen. De bende pleegde eveneens vijf inbraken in de streek van Grobbendonk bij Herentals tussen 20 en 24 december jl. Hierbij werden vier weekendhuisjes geplunderd terwijl het in een villa bij een poging tot diefstal bleef.

Tijdens de nacht van 24 op 25 december werden juwelen en een kleuren-TV geroofd uit een villa te Overijse, en tijdens de nacht van 27 op 28 december kwam het tot een poging tot diefstal te Eigenbrakel maar werden anderzijds twee diefstallen gepleegd te Nijvel waarbij video-installaties en een grote hoeveelheid fotoplaten werden geroofd. Steeds tijdens dezelfde nacht werden nog honderden fotoplaten weggenomen uit de herberg Bristol te Halle.

Betreffende de genaamde G., kon worden vernomen dat hij onlangs een dodelijk verkeersongeval veroorzaakte met zijn wagen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 5 Januari 1983

(*) Namen zelf afgekort.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

6

Re: Beersel: Inbraken en overvallen 1980-1982

Ben wrote:

In Beersel werd de jongste tijd veel ingebroken in villa’s waar de dieven met een belangrijke buit aan de haal gingen. Zo werden er uit de garage van Willy Feninckx, Losweg 120 te Beersel, een belangrijke partij onafgewerkte pelsen uit zijn wagen gestolen.

Voor 250.000 fr. pelsen gestolen te Beersel

Een dievenbende is binnen gebroken in de garage van pelsenhandelaar Willy Feninckx. Losweg 120 te Beersel. De dieven gingen dan de haal met een belangrijke hoeveelheid waardevolle pelsen die in de koffer van de wagen opgestapeld lagen voor een waarde van 250.000 fr. Ook verleden week werd in verschillende woningen in Beersel ingebroken waarbij belangrijke sierstukken werden gestolen. De rijkswacht en de BOB van Halle volgen een ernstig spoor.

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 Maart 1980

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

7

Re: Beersel: Inbraken en overvallen 1980-1982

BOB van Halle rekent dievenbende in

Dankzij een langdurig onderzoek, slaagden de rijkswacht en de BOB van Halle erin een beruchte dievenbende te ontmantelen. Het onderzoek begon toen driemaal na elkaar werd ingebroken in een frituur aan het kanaal te Halle. (*) De dieven maakten er zich tevens schuldig aan verregaand vandalisme.

Toen een van de volgende nachten ingebroken werd in het restaurant van de firma Colruyt op de Steenweg naar Bergen, was het voor de speurders duidelijk dat hier dezelfde bende aan het werk was geweest.

Onmiddellijk werd een grootse actie op touw gezet. Daarbij greep de BOB ook terug naar vaststellingen van vroeger gepleegde diefstallen.

Nu kon men vier verdachten afzonderlijk arresteren. De 19-jarige Frank V.d.B. en de eveneens 19-jarige Pascal G. beiden uit Halle, alsook de 22-jarige Christian E. uit Sint-Pieters-Leeuw werden ter beschikking van de procureur gesteld en er werd tegen hen een aanhoudingsmandaat uitgevaardigd. Ook de minderjarige D.W. uit Halle werd voorgeleid.

Benevens de reeds vermelde feiten, bekende het viertal ook een inbraak in het Koninklijk Atheneum en in het rustoord, beide aan de August De Maeghtlaan te Halle. Eveneens bekenden ze een diefstal ten nadele van de RTT en van verscheidene pullovers op een tentoonstelling te Gaasbeek. Deze handgeweven kledingstukken hadden volgens de exposanten een waarden van ongeveer 20.000 fr. per stuk.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 Juni 1981

(*) Drie keer na elkaar inbreken in hetzelfde restaurant? Waar hebben we dat nog gezien?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

8

Re: Beersel: Inbraken en overvallen 1980-1982

Dit feit bevindt zich buiten de streek van Beersel maar vanwege de regio, de periode en de modus-operandi plaats ik het toch hier:

Bar overvallen de Denderleeuw

In de nacht van maandag op dinsdag hebben vier gewapende inbrekers een overval gepleegd op een bar-saloon aan de Steenweg 262 te Denderleeuw. (*) Op dat moment waren nog twee vrouwen in de drankgelegenheid aanwezig: de 21-jarige Patricia I., van Franse nationaliteit en dochter van de café-uitbaatster Marie-Thérese D., en Mireille S., 23 jaar en een dienster uit het Brusselse. Beide vrouwen werden door de inbrekers aan handen en voeten gekneveld.

Er kwamen toen nog twee klanten binnen: de 29-jarige Jozef V. en Eddy V.I. uit Roosdaal. Beiden werden op dezelfde manier behandeld. Bovendien werd Patricia Ivens aan de wang gewond met een pistool en de h. Vierendeels kreeg een schop in het gezicht. Er werd 50.000 fr. gestolen, naast enkele uurwerken en ringen. De slachtoffers werden bevrijd toen Marie-Thérese D. ongeveer twee uur later thuiskwam.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 December 1982

(*) Locatie » Google Maps

En hieronder nog een andere inbrekersbende die begin jaren '80 werd opgerold en in de driehoek Asse-Vilvoorde-Halle actief was:

Golf van inbraken in driehoek Asse-Vilvoorde-Halle

Tijdens de maand januari zijn in het gebied tussen Asse, Halle en Vilvoorde meer dan 50 inbraken gebeurd die duidelijk het werk zijn van een en dezelfde bende. Dankzij een gezamenlijke actie van de BOB van Vilvoorde, Asse en Halle weet men nu al dat het zou gaan om een bende die bestaat uit drie mannen en een vrouw. Men zou deze inbrekers op het spoor zijn.

De werkmethode van de bende is bijna altijd dezelfde: zij handelen tussen 4u00 en 7u00 's ochtends en dringen de huizen binnen via de voordeur of de garagepoort. Zij komen meestal met een gestolen of een gehuurde auto. Op sommige plaatsen werden ook identiteitskaarten gestolen, die later gebruikt werden om er auto's mee te huren, zodat de verhuurfirma's ook al het spoor bijster waren toen de rekeningen niet betaald werden en de auto's niet terugbezorgd werden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 5 Februari 1980

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Beersel: Inbraken en overvallen 1980-1982

Voor de overval in Aalst heeft toch een getuige verdachte handelingen of voertuig aan één van deze bars opgemerkt?

10

Re: Beersel: Inbraken en overvallen 1980-1982

Gestolen geld en juwelen gevonden bij zigeuners te Anderlecht

Door de rijkswacht van Sint-Pieters-Leeuw en Halle, bijgestaan door de BOB, werd tijdens het weekend een actie uitgevoerd waarbij het zigeunerkamp langsheen het kanaal Brussel-Charleroi op de grens van Anderlecht en Ruisbroek werd uitgekamd. De jongste dagen werden in de streek van Beersel en Sint-Pieters-Leeuw inbraken en diefstallen gepleegd waarbij men het steeds had gemunt op geld en juwelen. Meestal werden woningen bezocht als de bewoners afwezig waren. Zo werd vrijdagnamiddag een belangrijke diefstal gepleegd bij aannemer Jean De Cuyper, Kasteelstraat 5 te Beersel. (*)

Bij afwezigheid van de bewoners drongen zigeuners de villa binnen en gingen aan de haal met juwelen voor een totale waarde van 200.000 fr. Tevens werd geld, waaronder vreemde munten voor circa 150.000 fr. meegenomen. In totaal werden een 50-tal mannen en vrouwen van Joegoslavische nationaliteit ondervraagd. De buit bedroeg meer dan 800.000 fr.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Maart 1983

(*) Dat is op minder dan 200 meter van de Auberge du Chevalier.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube