51

Re: Zoekactie Damme

Magneetvissers halen wapen uit Damse Vaart, gerecht onderzoekt mogelijke link met Bende Van Nijvel

Het gerecht onderzoekt of het wapen dat magneetvissers afgelopen weekend uit de Damse Vaart haalden, gelinkt is aan de Bende van Nijvel. Dat bevestigt het federaal parket.

Lees het volledige artikel hier » Nieuws

Re: Zoekactie Damme

Lijkt soms of het onderzoek beter kan worden gevoerd door amateur-speurders, magneetvissers en journalisten/tes dan door het parket... De pers mag wel even doorvragen denk ik. Hebben ze een wapen (revolver/loodjesgeweer ...) gevonden? Of een UZI (waarvan sprake was)... Lijkt me meteen duidelijk. Wellicht een deze dagen: 'het wapen was niet wat we zochten'.

Re: Zoekactie Damme

Oh, magneetvissers vonden nu 'een wapen', op beelden lijkt het een soort jachtgeweer, zie beelden hier » www.hln.be

Maar de magneetvissers hadden - naar verluidt - eerder al een UZI en 5 laders gevonden. Wel beetje bizar dat ze nu pas contact opnemen met de politie (voor een minder interessant wapen, zoals kan gezien worden op de beelden van hln) ... en niet voor een UZI.

54

Re: Zoekactie Damme

"Speurders kunnen momenteel niet zien om welk wapen het gaat."

Logica; indien het zou gaan om een wapen dat 18 maanden geleden in het water gesmeten is zouden ze het wel moeten kunnen zien, of niet? Of gaat het over 2 of meerdere wapens die vroeger bovengehaald werden en zijn ze dit wapen nog niet gaan ophalen? Herinner mij van een vorige vangst van magneetvissers dat een forumlid heeft moeten telefoneren met de vraag wanneer gaan jullie dit wapen komen ophalen ...

55

Re: Zoekactie Damme

Ik kan jullie nu al verklappen dat de speurders er 99% zeker van zijn dat deze ongelukkige vondst niet aan de Bende van Nijvel kan gelinkt worden. Ze zijn momenteel enkel nog aan het onderzoeken hoe ze tot deze conclusie zullen komen.

56

Re: Zoekactie Damme

Vraag 1: was er een Harry in het korps van Aalst ? Vraag 2 heeft die daadwerkelijk met dat wapen geschoten? Vraag 3, was die rijkswachter zo dom dit wapen aan een garagist te geven? In ieder geval was de communicatie weer TOP: speurders kunnen momenteel niet zien om welk wapen het gaat.... Triestig.

Re: Zoekactie Damme

rizzz wrote:

Ik kan jullie nu al verklappen dat de speurders er 99% zeker van zijn dat deze ongelukkige vondst niet aan de Bende van Nijvel kan gelinkt worden. Ze zijn momenteel enkel nog aan het onderzoeken hoe ze tot deze conclusie zullen komen.

Hoe weet je dat?

58

Re: Zoekactie Damme

Dit is het bewuste wapen. Zijn hier specialisten die kunnen zien over welk wapen het hier gaat? Volgens mij is het ook niet meer mogelijk om het wapen te onderwerpen aan een ballistisch onderzoek.

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/wapen_11.png

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

59

Re: Zoekactie Damme

De enigste UZI die mét serienummer in het dossier van de Bende van Nijvel staat vermeld, is deze die in de nacht van 17 op 18 september 1983 van Marcel Morue en Jean-Marie Lacroix 1983 werd afgepakt.
Marcel Morue zijn getuigenis is daarbij opgetekend: "... hij hoorde een van de aanvallers schreeuwen: "De smeerlap had een UZI!"
Maar dat is niet het wapen waar de speurders nu naar zoeken, want dit bewuste wapen is achteraf teruggevonden in de Saab.

Juan Mendez heeft ook 4 UZI's verkocht aan Jean Bultot, die oorspronkelijk bestemd waren voor de politie van Colombia. 
Dit enkele dagen voor de aanslag van 'de Bende van Nijvel' te Aalst.
Madani Bouhouche heeft deze transactie destijds bevestigd.
Bij diezelfde Juan Mendez werd er ook een UZI met serienummer 067717 gestolen op 15 mei 1985, een paar weken na het vertrek van Madani Bouhouche en Robert Beijer bij de rijkswacht.
Het is omwille van deze verkochte UZI's en de gestolen UZI dat Juan Mendez bij de politiecommissaris in Overijse polste, welk kaliber er gebruikt werd in Aalst.

PV100030/87 duidt dat de daders van de zogeheten Bende van Nijvel in Aalst UZI's zouden gedragen hebben.

Op het proces Bouhouche-Beijer werd duidelijk dat verschillende wapens (waaronder bv de Stechkin Makarov met serienummer AB583), gevonden op aanwijzing van Robert Beijer in Sart-Dames-Avelines, wapens waren die gestolen bij Juan Mendez. 
De UZI met serienummer 067717 werd toen niet gevonden.
Een gekend verhaal, de wapenexpertise werd op het proces ook in twijfel getrokken, waardoor Madani Bouhouche en Robert Beijer vrijuit gingen voor de diefstal van de wapens bij Juan Mendez.

Het wapen dat je op de beelden in dit topic kan zien, is er overigens even beroerd aan toe, als de gevonden wapens in Sart-Dames-Avelines.

Re: Zoekactie Damme

fenix wrote:

Neen neen neen. Onthou vooral het woord rijkswachter ... 3 jaar geleden overleden, was enorm zenuwachtig na een doorbraak in het onderzoek. R.

Dan is Roger Romelart mogelijk de rijkswachter waarover het in het artikel gaat.