261

Re: Maubeuge: 14 Augustus

Boeykes wrote:

Wil voor dit item besluiten met: gezien het op Frans grondgebied is gebeurt, lijkt het me extra moeilijk deze zaak op te helderen. Al was het maar om een correct beeld te krijgen van wat zich daar in feite zou kunnen hebben afgespeeld. Sommige details zouden echt wel een stukje van de puzzel kunnen zijn, maar deze info lijkt me nog moeilijker te verkrijgen, dan in Belgische zaken (?). Tenzij ...

Dit feit is ongeveer op het moment dat Robert Gray spoorloos vertrekt na een verblijf van een maand in Belgie. Vier dagen eerder is een belangrijke tipgever vermoord in een gevangenis. Die moord heeft met het bezoek van Gray te maken. Er is zelfs meer op, 22 december legt de persoon die de opdracht gegeven heeft voor de moord een verklaring af. De dag erna wordt VDE vermoord.

Re: Maubeuge: 14 Augustus

Het lijkt me interessant om de vingerafdrukken van de telefooncel te Maubeuge opnieuw door de database te laten lopen. Dit is éénmaal gebeurd enkele weken na het feit, de beschikbare database op vandaag zal net iets grote zijn ...

263

Re: Maubeuge: 14 Augustus

Grote kans dat die inmiddels verdwenen zijn.

264

Re: Maubeuge: 14 Augustus

» tueriesdubrabant.1fr1.net

265

Re: Maubeuge: 14 Augustus

Indien het een geplande hinderlaag was waarbij ze zelf de politie belden hadden ze misschien niet voorzien dat er 3 agenten te voet naartoe gestuurd werden terwijl de wacht buiten geconcentreerd aan het luisteren was naar het geluid van de aanracende combi die men verwachtte ...

266

Re: Maubeuge: 14 Augustus

Er wordt in dit topic veel gezegd en geschreven over de buit in Maubeuge; de ene noemt het "klein, want het was enkel wat thee en wijn", de andere noemt het "groot, want champagne was veel waard". Maar nergens is er duidelijkheid over de buit. Wat hebben ze gestolen en hoeveel was dit waard?

De beste bron die ik vind, is de website van de onderzoekers. Zij schrijven over de buit:

Vervolgens worden er voedingsmiddelen, wijn, champagne en ganzenlever gestolen.

Maar ook hier geen hoeveelheid of totale som van de buit. Het is wel gedetailleerd op vlak van welke voedingswaren er gestolen werden.

In een artikel van Le Soir van 10 januari 1983 schrijft de journalist:

(...) à des gangsters qui venaient devaliser un magasin spécialisé en vente d'alcools et qui réussirent à disparaitre avec quelque deux mille cinq cents bouteilles de champagne.

Hij geeft een gedetailleerd aantal - 2.500 flessen (!) - maar het aantal is zo hoog dat het totaal ongeloofwaardig wordt.

In het boek "De Bende: een documentaire" van Paul Ponsaers en Gilbert Dupont uit 1986 wordt ook verwezen naar de buit in Maubeuge:

"Voor wat thee, wijn en champagne, aarzelen de inbrekers niet het wapen te trekken en op de ordebewaarders te vuren."

Het probleem met deze zin is dat je het op verschillende manieren kunt interpreteren. Misschien is het niet zozeer een overzicht van de buit maar gewoon een opsomming van de zaken die je in de winkel kan kopen.

En als laatste verklaart toenmalige onderzoeksrechter Patrick Ramaël, meer dan 40 jaar (!) na de feiten dat er enkel thee werd gestolen:

"13 aout 1982, Maubeuge, 3 heures 25, ou la deux auteurs qui vol que du thé (...), pourquoi que du thé"

Het is de enige bron die spreekt over het feit dat de buit enkel thee was. Daarnaast kan je jezelf afvragen hoe betrouwbaar zo'n getuigenis is als deze meer dan 40 jaar na de feiten gebeurt.

Kort samengevat: wij weten niet wat de buit is en kunnen er dus ook geen conclusies over maken.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

267

Re: Maubeuge: 14 Augustus

Over de buit kunnen we inderdaad weinig conclusies trekken. Maar wel over het feit dat jij eerder belang hecht aan hetgeen journalisten er over schreven dan hetgeen de toenmalige onderzoeksrechter er over zei. Mocht ik weten dat er mensen vermoord werden voor zakjes thee zou ik het denk ik 40 jaar later nog weten. Het zou mij ook niet verbazen dat uitbaters een grotere buit aangaven dan de werkelijke buit. Het was in die tijd gewoon mode verzekeringen op te lichten. ( indien die verzekering er was) Toch ook niet vergeten dat de overval in Frankrijk gebeurde. De slotsom blijft wel altijd dezelfde, we weten niets zeker.

268

Re: Maubeuge: 14 Augustus

fenix wrote:

Maar wel over het feit dat jij eerder belang hecht aan hetgeen journalisten er over schreven dan hetgeen de toenmalige onderzoeksrechter er over zei.

Ik schrijf letterlijk dat hetgeen de Le Soir-journalist in 1983 schrijft totaal ongeloofwaardig is en dat je de zin van Ponsaers en Dupont op verschillende manieren kunt interpreteren. En als je mijn post eens duidelijk leest, kan je ontdekken wat - volgens mij - de meest betrouwbare bron is.

fenix wrote:

Mocht ik weten dat er mensen vermoord werden voor zakjes thee zou ik het denk ik 40 jaar later nog weten.

Er is niemand vermoord in Maubeuge, en dus ook niemand "voor zakjes thee". En ja, iedere getuigenis na 40 jaar is ongeloofwaardig.

De meest eenvoudige verklaring voor deze verschillen is het feit dat niemand weet wat er exact werd gestolen, noch de eigenaars, noch de politie.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

269

Re: Maubeuge: 14 Augustus

Ik heb wel gelezen dat je de website van de onderoekers de beste bron vond. Ik heb alleen de vergelijking onderzoeksrechter/journalisten gebruikt.

Wat betreft een slachtoffer zal ik inderdaad verkeerdelijk de conclusie getrokken hebben dat hij het niet overleefde. Had mij destijds hier op gebaseerd:

"Agent Christian Delacourt wil op zijn stappen terugkeren om zijn collega's te waarschuwen. Te laat. Voor wat thee, wijn en champagne, aarzelen de inbrekers niet het wapen te trekken en op de ordebewaarders te vuren. Christian Delacourt, 36 jaar, gehuwd en vader van twee kinderen, probeert achter de fontein aan de kogels te ontkomen, tevergeefs. Hij wordt in de buik geraakt en zakt ineen op de straatstenen."

Eigenlijk zochten we dus een bende die voedingsmiddelen stal, Maubeuge, Beersel, Nijvel. En zo zot was de feiten te verzwaren door wapengekletter of moord. Enfin, mijn logica is blijkbaar niet de logica van iedereen hier.

Re: Maubeuge: 14 Augustus

fenix wrote:

Eigenlijk zochten we dus een bende die voedingsmiddelen stal, Maubeuge, Beersel, Nijvel. En zo zot was de feiten te verzwaren door wapengekletter of moord. Enfin, mijn logica is blijkbaar niet de logica van iedereen hier.

Ja, maar dat waren nu eenmaal de feiten, en geen enkel motief zou volgens mij de aard van de feiten een logische toedracht kunnen schenken.

De enige (ietwat) logische conclusie is dat er reeds bij het begin minstens één bendelid verzot was op bruut geweld. Alsof de avond maar was geslaagd als hij kon schieten en of moorden. Genval is nog zo een rare zaak, daar gaat iemand schieten (als je het verslag leest met het oog te doden) nadat de overval is gepleegd, op de parking. Nutteloos, volstrekt zinloos lijkt me. En het wordt nog gekker als je weet wat er nadien met de beschoten auto is gebeurd (ontvreemd uit de garage waar hij op reparatie staat te wachten). Zou het kunnen dat de geweldgrage gangster op zijn donder heeft gekregen voor het schieten omdat het wapen kon gelinkt worden aan andere feiten binnen of buiten onze landgrenzen, waarna men de gaten trachtte te vullen om de herkomst van het wapen te camoufleren? Rare zaak, alsof men eerst het wapen moedwillig wil vervuilen om het nadien te cleanen. Bij Jadot zien we een soortgelijk onnodig brutaal geweld, een gangster gaat helemaal los op een arme hond, allemaal niet te begrijpen met de ratio.

Helemaal los gaan op een plakkaat zoals in Aalst zoals een getuige ooit beschreef idem (in de wetenschap dat het daar mogelijk - maar helemaal niet zeker - een copycat betrof).