21

Grensoverschrijdende misdaden hebben het voor (na-) deel dat je verschillende gerechtelijke arrondissementen in het onderzoek betrekt, zowel een landsgrens als een taalgrens. Voordat de gerechtelijke samenwerking op punt staat ben je weken verder. Dit terwijl de eerste dagen van een onderzoek de belangrijkste zijn.

Het Bende van Nijvel-onderzoek werd gekelderd door overheveling van dossiers van hot naar her. Op het laatst vond een kat haar jongen niet meer terug.

Dit is echter een bewezen militaire kennis. Een aanval gebeurt steeds op de grens van regimenten of divisies van de vijand. Zo bekom je dat regiments- of divisie hoofdkwartieren eerst moeten samenwerken om de aanval in kaart te kunnen brengen om daarna gezamenlijk te kunnen optreden.

Simpel gezegd : Je creëert verwarring die een vlugge tegenstoot belemmerd.

22

LEO wrote:

Dit is echter een bewezen militaire kennis. Een aanval gebeurt steeds op de grens van regimenten of divisies van de vijand. Zo bekom je dat regiments- of divisie hoofdkwartieren eerst moeten samenwerken om de aanval in kaart te kunnen brengen om daarna gezamelijk te kunnen optreden.

Dat klopt wel, maar in de jaren '80 waren de grenzen nog niet open en was er nog douane-controle. Ik weet niet of dit om 3u00 's nachts nog een probleem kon vormen voor een vlucht, maar het was niet zonder gevaar. Dan kan je er beter voor kiezen om twee verschillende gerechtelijke arrondissementen te kiezen in België.

Nog een ander idee : Twee gangsters zien de kans om de kruidenierszaak te overvallen en snel wat voedingswaren te stelen. Geld valt er niet te rapen, want ze wisten immers dat de eigenaar op vakantie is in het zuiden van Frankrijk. Ze hebben de omgeving dan ook goed verkend en vermoeden dat het niet zo'n probleem zal worden, ze weten zelfs dat er vlakbij een politiekantoor is.

Dat brengt één van de twee gangsters die avond op een idee, terwijl zijn collega volop bezig is met inbraak verwijdert hij zich even naar de dichtstbijzijnde telefooncel en belt naar de politie om te zeggen dat er mogelijk iets aan de hand is in kruidenierszaak Piot. Hij heeft namelijk wel wat zin in actie.

Wanneer de politie verschijnt, staat hij klaar om ze te ontvangen. Dat is de reden waarom hij op wacht staat, hij wist immers dat ze eraan kwamen. Zonder waarschuwing of aarzeling begint hij de politie te beschieten. Zijn collega-boef weet onmiddellijk wat er aan de hand is en zonder al te veel buit vertrekken de gangsters in de richting van België.

Het idee achter deze theorie is het feit dat de gangsters zelf de politie hebben gewaarschuwd, een idee dat je wel vaker tegenkomt.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

23

Kan iemand heel kort uitleggen waarom deze overval aan de Bende werd toegeschreven? Tenslotte is er, geloof ik, toch grote twijfel over de argumenten waarom feiten wel of niet aan de Bende worden toegeschreven? Er is nogal wat verwarring gezaaid -opzettelijk of niet- door foutieve of vervalste ballistische rapporten etc. Bedankt!

24

De wagen, de in Lembeek gestolen VW Santana, en de wapens.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

25

Mijn hypothese? Een test om te kijken wat de responstijd is om na een dodelijk schietpartij met Franse politiediensten een nationaal speralarm te verkrijgen in het grensgebied tussen België en Frankrijk. Men simuleert een inbraak, zorgt ervoor dat er Franse politie ter plaatse komt en vuurt op de politie. Nadien beluistert men de Belgische politiefrequenties af om te luisteren wanneer het speralarm wordt afgekondigd.  

FN model 1910/22 was toen het standaardwapen van een hoop politiekorpsen. De Rijkswacht schoot toen met de FN GP 9mm. Zodoende kende men de tijd die men had om eventueel vanuit België naar Frankrijk uit te wijken. Bij een speralarm zijn de posities van de politiediensten trouwens op voorhand vastgelegd.

26

Ik betwijfel of je zoiets in een opwelling doet. Misschien zochten ze wel een confrontatie, maar dan was het zeker op voorhand gepland. Eigenlijk is de overval die hier het dichtste bij komt, de nachtelijke overval op de Colruyt in Nijvel. De gelijkenissen zijn echt treffend.

Maar het feit dat ze eerst langs achter proberen in te breken en dan langs de voorkant proberen, suggereert dat het in Maubeuge vermoedelijk eerder klunzige inbrekers waren. Als je politie wilt lokken, dan breek je meteen vooraan in en bel je incognito de politie, je gaat niet achterin liggen klooien waar niemand je kan zien. Of je breekt zelfs niet in.

Ik probeer het in de Louvaert-hypothese (zie elders op dit forum) in te passen, en dan kom ik uit bij Becker, de noordfranse zigeuner, en anderen. Het was Beckers regio. De Bende vormt zich rondom kruimeldiefstallen, en daarbij raakte Van Camp als restauranthouder betrokken, misschien doordat hij af en toe goedkoop gestolen voedingswaren aangeboden kreeg van junkies als Louvaert, die er hun verslaving mee betaalden.

Enkele andere aanwijzingen: de dochter van Van Camp vertelt dat Van Camp zelf inkopen deed. Maar of dat in een warenhuis of bij Becker was, dat weet niemand. Wel weten we dat de De Staerkes gestolen goederen heelden...

Wat me nog meer frappeert: er wordt slechts voedsel gestolen (Maubeuge, Beersel, Ohain) zolang Van Camp leeft. Na zijn dood (7 oktober 1983) vindt er nog een "prullendiefstalmoord" plaats in Anderlues, maar daar worden wekkers en juwelen gestolen...

Was de groep rond Louvaert en Becker gewelddadig en hiertoe in staat? Zeer zeker, kijk maar hoe ze Van Camp later executeerden en hoe ze er ook op los knalden in Temse (wie de Louvaert-piste volgt voor enkele overvallen, moet er van uitgaan dat zij zeker bij die overvallen aanwezig waren).

Als je weet wie in Maubeuge de gendarmerie opgebeld heeft? Om ze in een hinderlaag te lokken. IEMAND heeft dat telefoontje gedaan. Ik zou heel erg graag meer over dat telefoontje willen weten.

Dit is het begin van de bende, zou het niet de bedoeling geweest zijn om:

  • actie-reactietijd van politie te testen;

  • eventuele wapens van Franse gendarmes te stelen;

  • eventuele kogelvrije vesten te stelen.

Voor gangsters van dit kaliber (crapuul) is het niet moeilijk om gewone agenten in een hinderlaag te lokken. Wie met wapens kan omgaan (practical shooting), en wie de k....n heeft, kan in principe meerdere agenten de baas. Agenten werden en worden niet getraind op dit soort banditisme, daarvoor zijn er andere eenheden (anti-overvalteam, bbe). Vergeet niet dat in Frankrijk sommige eenheden van de Franse politie eigenlijk Franse para's zijn die over een zwaardere bewapening beschikken, en ingezet worden tegen het banditisme.

29

Maubeuge, Dinant: het zouden de activiteiten van (toen nog ordinaire) criminelen kunnen betreffen, nog voor diezelfde criminelen (in opdracht?) als deel van de Bende gingen opereren. Denk aan de Banda della Magliana in Italië...

30

Hestur wrote:

Was de groep rond Louvaert en Becker gewelddadig en hiertoe in staat? Zeer zeker, kijk maar hoe ze Van Camp later executeerden en hoe ze er ook op los knalden in Temse

Volgens mij is er voor Temse of de moord op Van Camp nog niemand veroordeeld, je kan dus ook niet zeker weten dat de groep Becker-Louvaert hiervoor verantwoordelijk zijn.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube