1

Topic: Slordigheid, onachtzaamheid bij justitie

Ben wrote:
Boemerang wrote:

"Het gehele dossier Angelou bleek te zijn verdwenen (gestolen of verloren), waarschijnlijk tijdens een verhuizing. Door middel van kopies heeft men het dossier zoveel mogelijk gereconstrueerd."

Blijkbaar is er wat onduidelijkheid over het feit wanneer het dossier nu juist verdwenen is:

"In zijn getuigenis voor de eerste parlementaire onderzoekscommissie bevestigde ook gewezen hoofdcommissaris van gerechtelijke politie Hoyois dat het dossier Angelou, dat oorspronkelijk in het gerechtelijk arrondissement Mons werd behandeld, om nadien te worden gevoegd bij het onderzoek te Nijvel, en later dus ook werd overgeheveld naar het arrondissement Charleroi, was verdwenen tijdens de overzending"van Nijvel naar Charleroi". Volgens de getuige had niemand er belang bij het dossier te laten verdwijnen, temeer omdat de materiële bewijsstukken (hulzen en kogels) nog steeds in het bezit waren van de gerechtelijke overheid. In hun verhoor stelden substituut-procureur des Konings Jonckheere en onderzoeksrechter Lacroix echter dat het dossier "tussen Mons en Nijvel" was zoekgeraakt, en dat, zodra zij de verdwijning hadden vastgesteld, zij zich daarover hadden beklaagd."

"Er heeft vervolgens een onderzoek plaatsgevonden, doch men slaagde er niet in een aanvaardbare uitleg voor het verlies te vinden. Niettemin stelden zij dat het weinig waarschijnlijk is dat men dit dossier opzettelijk heeft doen verdwijnen. Gezien de wanorde die vaak in griffies heerst was het zo goed als zeker gewoon zoekgeraakt. Anderzijds stelde commissielid Coveliers nog de vraag aan onderzoeksrechter Lacroix of het klopte dat bepaalde originele stukken uit het dossier waren verdwenen. Coveliers had dit vernomen uit de brief die hem was toegestuurd door Bultot vanuit Paraguay. Uit de pers blijkt wel dat de grief inhoudt dat originele stukken waren verdwenen dat in de plaats hiervan copieën werden ingevoegd in het dossier. Dit werd formeel tegengesproken door onderzoeksrechter Lacroix, die de stukken toonde waar het om ging."

Bron: Verslag tweede Bendecommissie

Zelfs een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen:

Te lezen op VRT-nieuws vandaag:

Gerecht vernietigt per ongeluk moorddossier van slachtoffer van seriemoordenaar Stephaan Du Lion

Het dossier over het strafonderzoek naar de moord op Maria Van Den Reeck is enkele jaren geleden per ongeluk vernietigd door een besparingsmaatregel bij Justitie. Dat blijkt op het assisenproces in Antwerpen waar Stephaan Du Lion terechtstaat. Van Den Reeck was een van de slachtoffers van seriemoordenaar Du Lion. (...)

Maria Van Den Reeck wordt eind november 1994 vermoord. Het gerechtelijk onderzoek naar haar dood loopt echter vast, de zaak wordt een zogenoemde "cold case"... Tot er in het najaar 2018 alsnog een doorbraak komt: Van Den Reeck blijkt het slachtoffer geweest te zijn van Stephaan Du Lion, die bekentenissen aflegt over de moord op vier vrouwen.

Maar wat blijkt: het dossier over Maria Van Den Reeck is nergens meer terug te vinden. Enkel een aantal initiële vaststellingen uit het onderzoek, het verslag van de wetsgeneesheer van destijds en enkele korte processen-verbaal van de politie uit 2010 konden worden gerecupereerd.

“We zijn dus bijna volledig afhankelijk van de verklaringen van de beschuldigde. Het gerecht vindt in de archieven nergens iets terug”, zegt advocaat Kris Luyckx, die de familie van Maria Van Den Reeck vertegenwoordigt. “Het was blijkbaar een besparingsmaatregel onder de vorige minister van Justitie (Koen Geens (CD&V), red.) waarbij men plaats moest maken en het archief werd opgeruimd. Maar men heeft niet gezien dat die zaak nog niet verjaard was en dus is het dossier mee vernietigd. (...)”

2

Re: Slordigheid, onachtzaamheid bij justitie

"Hun oproep om de korpschefs in de magistratuur – de bazen van een parket of rechtbank – te evalueren, sluit daarbij aan. “Ongelooflijk maar waar: sinds 2008 krijgen zij geen evaluatie meer”, schrijven ze. Opnieuw raken ze een essentiële kwestie aan. “Als we dat willen veranderen, is een wijziging van de grondwet nodig. We willen jullie met aandrang vragen om het artikel daarover te plaatsen op de lijst met voor herziening vatbare artikelen van de grondwet, en dit nog voor het einde van deze regeerperiode.”
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230428_94321471