111

Re: Halle: 3 Maart

Groot blond, gelijkend op Patrick Haemers, ex-Rijkswachter. Kan hij bij de GP gezeten hebben, vechtersbaas en mankte?

112

Re: Halle: 3 Maart

Ben wrote:

Het verhaal van de kroongetuige:

Jules Knockaert was op 3 maart 1983 als commercieel afgevaardigde aanwezig in de Colruyt van Halle, toen daar plots vier overvallers opdoken. Twee van hen drongen door naar de eerste verdieping waar de filiaalhouder zijn kantoor had. Knockaert kreeg een slag op zijn hand en hoofd, de zaakvoerder werd vermoord. De Bende van Nijvel had weer toegeslagen.

Ruim een half jaar later had in het gebouw van de Gerechtelijke Politie in Brussel een confrontatie plaats met een man die bij zijn terugkeer uit de Seychellen was gearresteerd. Knockaert kon de grote blonde atletische man identificeren. Hij droeg een opvallend duur polshorloge. Enkele minuten later kruiste hij de gevangene nog eens in de gangen. Zijn identiteit werd nooit meegedeeld.

Na de ontvoering van VDB begin 1989 zag hij op tv enkele maanden later de arrestatie van Patrick Haemers en herkende meteen de man met wie hij was geconfronteerd en die hem met een knuppel geslagen had.

Bron: De Bende van Nijvel en de CIA | Guy Bouten

Zo vastberaden zoals Bouten schrijft was getuige Jules Knockaert blijkbaar toch niet:

"Enkele maanden na de aanslag kregen we met vier mensen van de Colruyt een oproep om bij de gerechtelijke politie in Brussel achter een verduisterd raampje te gaan kijken naar een verdachte. 'U kunt hem zien, maar hij kan jullie niet zien', zeiden ze. Ja, en bij het verlaten van het gebouw kruisten we dezelfde kerel toen hij werd weggeleid. Achteraf zijn we ook zijn naam te weten gekomen: Patrick Haemers. Of hij leek op de man in Halle? Tja, we zagen enkel een bivakmuts."

Bron: Jules Knockaert in De Morgen | Douglas De Coninck | 15 december 2017

113

Re: Halle: 3 Maart

Opvallend. "U kunt hem zien maar hij kan jullie niet zien". Maar toch kruisten getuige en verdachte mekaar, geheel tegen de regels in. Ik herinner mij hetzelfde uit het verhaal van Murcielago en Kapllan (na diefstal van zijn wagen, wagen die teruggevonden werd met in de koffer een lijk). Ook daar zag verdachte de getuige. Toeval? Ik geloof niet meer in dit soort toevalligheden.

Net zoals ik er niet meer in geloof dat we toevallig een aantal keren op dezelfde magistraat botsten. En natuurlijk begon die magistraten hun carrière op het kabinet van VDB en lagen foto's van sex met minderjarigen ook in datzelfde bureau van dezelfde magistraat.

Re: Halle: 3 Maart

Als je op de tijdslijn kijkt; zou dit het eerste Bende feit kunnen zijn waar een overval moet dienen als camouflage voor een afrekening? Een voorproefje voor wat ze nadien in Nijvel doen? Het is opvallend dat zowat alle feiten sinds Halle de signatuur van gecamoufleerde afrekening kunnen dragen. Is het pas hier dat de georganiseerde misdaad echt haar intrede doet in het 'Bende'verhaal?

115

Re: Halle: 3 Maart

Geen spoor van overvallers op Colruyt te Halle

Na de moorddadige overval op het warenhuis Colruyt aan de Edingsesteenweg te Halle, nu bijna vier weken geleden, heeft de BOB nog geen enkel spoor kunnen vinden van de daders.

Die gingen niet alleen aan de haal met meer dan 1 miljoen frank, doch schoten ook de zaakvoerder, een 33-jarige man uit Grimbergen, dood.

Ondanks het feit dat het warenhuis een beloning van 5 miljoen fr. uitlooft voor elke bruikbare tip die naar de overvallers kan leiden, zitten de speurders in een doodlopend straatje. Tot nog toe zijn weinig reacties op het beloofde tipgeld.

Hoe dan ook, er doen allerlei geruchten de ronde. Zo vertelt men dat de overvallers geen vreemdelingen zouden zijn, doch op die bewuste 3 maart zo waren geschminkt dat men ze voor gastarbeiders heeft aanzien. Naar verluidt hebben speurders diverse winkels bezocht waar grimeersel wordt verkocht. Veel moet dit niet hebben opgeleverd, want de recherche staat nergens.

Herkend?

Men vraagt zich af of het slachtoffer, de zaakvoerder uit Grimbergen, zijn overvallers soms heeft herkend. Dat zou de reden kunnen zijn waarom hij koelbloedig werd neergeschoten. Gelet daarop zouden de daders in de kennissenkring van het slachtoffer moeten gezocht.

Alles blijft echter bij veronderstellingen en ofschoon de BOB van Halle tijd noch moeite spaart om enige klaarheid in deze overval te brengen, trappelt ze ter plaatse.

De overvallers werden zeer waarschijnlijk getipt. Ze kenden maar al te goed hun weg in het warenhuis en op het ogenblik van de overval werd de kassa gemaakt. De manier waarop de daders de automatische winkeldeuren vergrendelden, intrigeert eveneens de speurders.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 Maart 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Halle: 3 Maart

Ben wrote:

Men vraagt zich af of het slachtoffer, de zaakvoerder uit Grimbergen (Walter Verstappen), zijn overvallers  soms heeft herkend. Dat zou de reden kunnen zijn waarom hij koelbloedig werd neergeschoten. Gelet daarop zouden de daders in de kennissenkring van het slachtoffer moeten gezocht.

Ik denk gelezen te hebben in boeken dat de zaakvoerder zou gezegd hebben, toen de gangsters het warenhuis binnenstormden: "Het is toch niet waar zeker?".... Wat bedoelde hij hiermee in feite? Kende hij ze?

117

Re: Halle: 3 Maart

Er zijn een paar bekenden dat ook in Grimbergen woonden.

Re: Halle: 3 Maart

Ze hadden allebei bivakmutsen op met één gat voor beide ogen.

Re: Halle: 3 Maart

Overval op de Colruyt Van Halle : op donderdag 3 maart 1983. Vandaag veertig jaar geleden. De daders: nog steeds een groot?

Re: Halle: 3 Maart

We kennen de dader van de diefstal van de Audi 100 gevonden juist voor de aanval van Halle. Te eenvoudig?