Re: Ukkel: 25 Februari

Ben wrote:

Gangsters roven 1,3 miljoen uit grootwarenhuis te Ukkel

In de supermarkt Delhaize aan de Waterloosesteenweg 1363 in de wijk Fort-Jaco te Ukkel werd vrijdagavond omstreeks 19u40 een overval gepleegd door drie gangsters die gewapend waren met zware Smith & Wesson-revolvers en een hoofdkap droegen. De buit bedroeg ruim 1,3 miljoen frank. (1)

De daders arriveerden op de parking van de supermarkt met een gestolen VW Golf. (2) Twee van de drie gangsters begaven zich naar het kantoortje van de supermarkt, waar op dat ogenblik een paar bedienden aanwezig waren die de inkomsten van de dag natelden, een bedrag van ruim 1,3 miljoen frank. (1)

Om het personeel af te schrikken, vuurde een van de indringers een kogel af die echter niemand raakte. De gangsters legden vervolgens de hand op de buit en verlieten het kantoortje, terwijl de derde gangster in de gestolen wagen wachtte. Toen bemerkten de twee gangsters dat een klant de overval had zien gebeuren en dat deze klant alarm poogde te slaan bij een naburige firma.

Een van de gangsters schoot toen tweemaal naar deze klant, die telkens door een kogel in de benen werd geraakt. Hij werd naar het Sint-Elisabethziekenhuis te Ukkel overgebracht, waar men zijn toestand als bevredigend beschouwt. De drie gangsters konden met hun buit ontkomen.

Bron: Het Nieuwsblad | 20 februari 1983

(1) De buit bedroeg ongeveer 600.000 frank.
(2) De in Plancenoit gestolen VW Golf Rabbit.

Ben, de datum van de krant in bovenstaand bericht moet verkeerd zijn want de overval vond plaats op 25 februari 1983.

Re: Ukkel: 25 Februari

Overvallers schieten bediende neer die alarm wil slaan – 1,8 miljoen fr. buit in warenhuis te Ukkel

Om hun aftocht te dekken, hebben vrijdagavond drie overvallers gevuurd op een warenhuisbediende. De man werd twee keer in de benen getroffen en diende overgebracht te worden naar het ziekenhuis te Ukkel. Ook voordien hadden de kerels reeds geschoten.

De overval gebeurde in de supermarkt Delhaize aan de Waterloosesteenweg te Ukkel door drie gemaskerde en gewapende kerels. Terwijl één der kornuiten buiten in het, waarschijnlijk gestolen voertuig wachtte, drongen de twee anderen het warenhuis binnen en begaven zich naar het kantoor. Daar bevonden zich een aantal bedienden van wie zij de dagontvangsten eisten. Om hun woorden kracht bij te zetten, losten ze enkele waarschuwingsschoten. In het kantoor graaiden ze uit de kassa ongeveer 1,8 miljoen fr.

Toen ze weer buiten waren, liep een warenhuisbediende de parking op met de bedoeling alarm te slaan. Ver kwam de man niet. Hij werd prompt neergekogeld.

Aan boord van hun zware personenwagen namen de overvallers de vlucht in de richting van Brussel. Een speractie van politie en rijkswacht leverde geen resultaten op.

Bron: Het Laatste Nieuws | 28 februari 1983

53

Re: Ukkel: 25 Februari

(...) Op het moment dat de mannen de Delhaize verlaten loopt juist een bejaarde man, Elie Colet, in de richting van het ernaast gelegen benzinestation om er hulp te zoeken. Eén van de overvallers merkt hem op en volgt hem. Bij de garage gekomen vult de gangster twee schoten af. De eerste kogel, bestemd voor de pompbediende in het kantoor, ketst af en komt in de zoldering terecht. De tweede kogel is bedoeld voor de bejaarde Colet, die in de knieën wordt getroffen. De man is zwaar gewond. Naderhand zal een getuige het voor het eerst hebben over "een grote man". Eén van de getuigen zal verklaren dat de schutter routinematig een professionele schuttershouding aannam, waarbij hij met gespreide benen en gestrekte armen vuurde, zijn linkerhand zijn rechterpols ondersteunend.De mythe van de "reus" van de Bende van Nijvel is geboren.

Bron: Loden jaren | Paul Ponsaers

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

54

Re: Ukkel: 25 Februari

Ben wrote:

In zijn verhoor van 24 november 1983 heeft Michel Cocu het ook over de overval in Ukkel. Cocu verklaart dat hij de chauffeur was. Ze zaten met vier in de Golf: Cocu als chauffeur en naast hem Adriono Vittorio. Er werd volgens Cocu ook een BMW gebruikt, maar hij kon zich de kleur van de wagen niet meer herinneren. In de BMW zat Baudet met twee andere personen. Zij hadden de rol van wachters.

Volgens Cocu waren er dus zeven mensen betrokken bij deze overval: hijzelf, Vittorio, Baudet en vier niet genoemde personen (twee in de Golf en twee in de BMW). Eén van deze onbekende gangsters gebruikte een knuppel. Cocu kende deze persoon niet maar hij zou hem wel herkennen moest hij hem zien.

Ze gebruikten een riot gun, de Ruger P38 van Cocu en een 9 mm. Nadien zouden ze tegen Cocu gezegd hebben dat ze niet met zijn wapen geschoten hebben maar met de 9 mm. Na de overval zijn ze met de wapens en wagens teruggekeerd naar de garage in Drogenbos.

Wat is hier verder van gekomen?!

55

Re: Ukkel: 25 Februari

De Borains zijn vrijgesproken voor hun mogelijke betrokkenheid bij de feiten van de Bende van Nijvel, dus ook voor de overval in Ukkel.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

56

Re: Ukkel: 25 Februari

Deze verklaring van Cocu is (zoals ook alle andere) door hem weer ingetrokken.

Re: Ukkel: 25 Februari

spafles wrote:
Ben wrote:

"Later beschrijft hij hen als een man van middelmatig gestalte vergezeld van een grote, lijvige en potige kerel."

Wat zou er bedoelt zijn met een lijvige, potige kerel? Ik heb zo een beschrijving nog nooit gehoord.

Goed opgemerkt, lijvig en potig is heel specifiek ... Je moet een keer googlen 'bodybuilder in suit' , images ... dan zie je een aantal figuren die je moeilijk anders kan beschrijven dan 'lijvig en potig'.

58

Re: Ukkel: 25 Februari

Merovinger wrote:

Vervoer: Een zwarte of grijze Golf, hoogstwaarschijnlijk driedeurs.

Bron: Cel Waals Brabant

Volgens het boek van Jean-Pierre Adam - De Bendes achter de Bende - is deze Golf niet de in Plancenoit gestolen Golf. Volgens hem is het een VW Golf die in juni 1982 werd gestolen in Berchem:

Voertuig: Een donkere VW Golf waarover geen verdere informatie beschikbaar is behalve dat de nummerplaat begon met CVN???. Verdere interessante informatie: een donkerblauwe vierdeurs VW Golf werd in de nacht van 22 op 23 juni 1982 gestolen in Berchem (Antwerpen). Tot op de dag van vandaag werd er van dit voertuig geen enkel spoor terug gevonden.

Het is me op basis van het boek niet duidelijk waarom hij de diefstal van een Golf in Berchem linkt aan de overval in Ukkel.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Ukkel: 25 Februari

Als het waar is stelt dat de vraag van de kwaliteit van de onderzoekers.

De Borains waren een afleidingsmanoeuvre. Amory en de DIA hebben goed gemanoeuvreerd.

60

Re: Ukkel: 25 Februari

Ben wrote:

Het is me op basis van het boek niet duidelijk waarom hij de diefstal van een Golf in Berchem linkt aan de overval in Ukkel.

Zie mijn laatse post hier » tueriesdubrabant.1fr1.net