101

Uiteraard erg intrigerend en interessant. Beijers reactie toen, maar ook Patje zelf - Rocky - die, zoals we weten, uit die woelige periode een van de weinigen is die het nog kan navertellen. Je hebt er die onder de radar blijven, en je hebt er die er bovenuit willen steken. Ik zou hem toch niet uit het oog verliezen. Ik heb stellig de indruk dat hij veel weet en al evenveel op zijn kerfstok heeft.

Aubanel wrote:

Uiteraard erg intrigerend en interessant. Beijers reactie toen, maar ook Patje zelf - Rocky - die, zoals we weten, uit die woelige periode een van de weinigen is die het nog kan navertellen.

We moeten toch wel opletten. De discussie op het franstalige forum bewijst niets. Het verhaal staat of valt bijvoorbeeld al met het feit of die 'Rocky' wel degelijk Patrick Henderickx himself was? Zelfs al zou de tekst geschreven zijn geweest met username 'Patrick Henderickx' zou dit nog niets willen zeggen. Op een forum is het heel makkelijk om u te laten voordoen als iemand anders. Vandaar volgens mij het antwoord van Vos: "Allee, wat moet ik daar nu op antwoorden? Een gevaarlijke fantasie."

Ik heb eerder de indruk dat het een poging was om iemand (bijvoorbeeld de echte Patrick Henderickx?) in diskrediet te brengen, uit zijn tent lokken of in een val te laten trappen.

Hieronder de oorspronkelijke tekst van het franstalige forum:

Une des connaissance du Gitan (bruno vandeurne) n'est autre qu'un certain Eric Lammers... Inutile de vous rapeller qu'il appartient au menbre du WNP

l'execution du Gitan, retrouvé Parc Astrid a Ostende, n'est pas en rapport avec les TBW. Il se trouvait là car (certain avait transmit l'info) il avait rendez-vous avec son receleur pour vendre les bijoux du braquage de la Bijouterie Deville puis prendre la 'tangente' et donc 'entuber' son complice fraichement arretté (moi)

Bien que la prison soit un alibi indiscutable, Paulus du Chatelet étais convaincu de ma responsabilité dans cette execution ( une balle dans la nuque et l'arme près de lui) D'aprés un rapport d'autopsie, il semblerai que le cadavre portait des traces de tortures vieille de 48 heures !!!!!

Peux de gens savent que notre fuite c'est effectuer en Golf GTI (ramené par Bruno) et que lors du braquage il est arriver avec un long manteau, un riot et des masques de carnaval... ce n'est qu'aprés le braquage que j'ai réalisé les coincidences et que je me suis faché.... mais cela c'est une autre histoire !!!!!!!!!

Détail surprenant ? dans la golf, abandonné 200 mètres plus loin, la police retrouve, caché derrière la boite a gant, une arme ayant déjà servie... Pourquoi n'y a t'il aucun P.V de cette découverte dans nos dossiers judiciaire à l'époque ???????

104

Ik dacht dat die post van het Franstalige forum gewist was. De vraag is natuurlijk: hoe weet Rocky dat dit wapen aan de Bende van Nijvel te linken valt? Is hij hierover ondervraagd en zo ja door wie? Het is toch vreemd dat als het verhaal waar is er niemand weet van heeft waar het wapen gebleven is. Het feit dat er geen pv is opgemaakt doet weer aan manipulatie van binnen uit denken. Mochten we van Rocky weten wie dat wapen in beslag genomen heeft weten we wat meer over tenminste iemand die de boel zou gesaboteerd hebben. Zou het mogelijk zijn om die vraag aan Henderickx door te spelen? (Tenzij zoals Merovinger oppert Rocky iemand anders was)

Django68 wrote:

Ik dacht dat die post van het Franstalige forum gewist was.

Die post werd inderdaad gewist maar de post werd ook een paar keer gequot en die quotes worden niet automatisch gewist. Vandaar dat bovenstaande tekst nog te vinden is. De rest van de oorspronkelijke discussie is wel weg.

Django68 wrote:

Mochten we van Rocky weten wie dat wapen in beslag genomen heeft weten we wat meer over tenminste iemand die de boel zou gesaboteerd hebben.

Als ik het nog goed voor heb was dát net de vraag van Beijer als reactie op de post van Rocky.

Wat ik nu wel opmerk is dat er in de oorspronkelijke post geen sprake is dat het gevonden wapen door de Bende van Nijvel zou zijn gebruikt noch dat deze afkomstig zou geweest zijn van de overval op Dekaise. Er is enkel geschreven: "une arme ayant déjà servie..."

Verder schrijft Rocky: "Peux de gens savent que notre fuite c'est effectuer en Golf GTI (ramené par Bruno) et que lors du braquage il est arriver avec un long manteau, un riot et des masques de carnaval..." Het feit dat dit gegeven, volgens Rocky, door weinigen gekend was klopt niet. Het stond nl. al duidelijke beschreven in het artikel van Le Soir van 27.12.1988.

Ook in de artikels van 23.12.1988 en 24.12.1988 van Le Soir wordt vermeld dat de overval op de juwelier in Sint-Agatha-Berchem gebeurde door gangsters die carnavalmaskers droegen, bewapend waren met riot guns en een rode Golf GTI als vluchtwagen gebruikten.

Twee tipgevers vermoord? – Lijk in Koningspark te Oostende opent nieuw spoor in afrekening te Veurne

Het lijk van de vermoorde Bruno Vandeuren, dat zaterdag in Oostende werd gevonden, werpt een nieuw licht op het onderzoek naar de moord die in juli te Veurne werd gepleegd. Daar werd Ghislain Hinderyckx met een nekschot afgemaakt. Beide slachtoffers zouden tipgevers zijn geweest van de politie. Maandag pas, heeft het gerecht het lijk van Oostende kunnen identificeren als de 26-jarige Bruno Vandeuren, de baas van de bende die vorige woensdag voor acht miljoen fr. juwelen stal te Sint-Agatha-Berchem.

Ondertussen werd de buit teruggevonden, bij Jean Vandenabeele, die een verkoopzaal uitbaat te Oostende. De man werd voorgeleid als hoofdverdachte, gezien Vandeuren bij hem vertoefde kort voor zijn dood. Vandenabeele bekende dat hij samen met Vandeuren zou zoeken naar een koper voor de gestolen juwelen. De moord ontkent hij echter formeel.

Vandeuren en zijn kompanen gebruikten bij de overval op de juwelier carnavalmaskers, een techniek die zij hebben overgenomen van de beruchte Bende van Nijvel. Samen met een medeplichtige betrad "Bruno de zigeuner" omstreeks 19u de zaak aan de Koning Albertlaan. De uitbaters en een vrouwelijke klant werden met een riot gun bedreigd. Maar de klant speelde onder een hoedje met de daders. Zij werd trouwens kort daarna ingerekend en bekende haar aandeel in de overval.

Kort daarop werd een tweede rover aangehouden, zekere Patrick Henderickx. Hij was de tipgever voor de hold-up en nam ook effectief deel aan de overval op de juwelier, samen met Bruno Vandeuren. Deze laatste verbleef sinds zijn penitentiair verlof uit de gevangenis van Lantin bij de aangehouden Rose-Marie, het valse slachtoffer in de juwelierszaak. De derde persoon, die werd aangehouden, is Patrick Hannecart. Hij stond tijdens de overval op de uitkijk.

De drie aangehouden beweerden dat de vierde, Bruno Vandeuren, met de juwelen ter waarde van 8 miljoen fr. was gaan lopen. Maar sinds deze zaterdag met een nekschot werd afgemaakt, vroeg men zich in gerechtelijke kringen niet alleen af waarom en door wie, maar ook wie thans in het bezit is van de miljoenenbuit. Daarop werd intussen een antwoord gevonden.

Bron: Het Laatste Nieuws | 28 december 1988

Het moordwapen dat naast het lijk van Vandeuren lag:

http://nsm08.casimages.com/img/2015/08/05//15080512004614738713488590.jpg

107

In totaal heeft Jean Vandenabeele meer dan vijf maanden in voorarrest gezeten wegens verdenking voor de moord op Vandeuren, begin juni werd hij uiteindelijk voorlopig vrijgelaten bij gebrek aan bewijs. Het parket vermoedde ook zijn betrokkenheid bij de moord op Hinderyckx die hij in elk geval kende. Er werd ook melding gemaakt van bloedspatten die op de kleding van Vandenabeelde zijn aangetroffen en die zouden afkomstig kunnen zijn van Vandeuren. Hoewel de vermoedens tegen hem zeer zwaar waren werd er geen definitief bewijs tegen hem gevonden.

Bron: De Zeewacht | maart en juni 1989

Ben" wrote:

Vandeuren vertelde me uitgebreid wat er bij Dekaise gebeurd was. Hij had een vriend leren kennen in een jeugdinstelling. Die vriend was zot, zei hij, hij had op een goeie dag een jonge vrouw vermoord in de buurt van het Hilton-hotel." "Vandeuren had de overval op de wapenhandel samen met hem gedaan. Die kerel werkte in café De Pomp in Diegem. Tijdens hun vlucht na de moord bij Dekaise waren ze gebotst op een versperring, maar ontsnapt en door een rood licht gevlamd. Ze hadden de buit boven het café opgeslagen. Daar hadden de wapens één dag gelegen en daarna werden ze verspreid onder meer in de parkeergarage Beau Site, waar zijn BMW stond. Bruno gaf mij veel meer details dan Piavaux. Hij sprak ook over zijn opdrachtgevers." (De advocaat gaf de naam van de opdrachtgevers niet aan de journalisten.)

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

Zou het om onderstaande, weliswaar anonieme en zeer jonge, kerel kunnen gaan of om diens broer die in dezelfde instelling opgenomen was?

Jongeman die twee moorden pleegde ontsnapt weer uit ‘gesloten afdeling’ te Woutersbrakel

Minder dan drie maanden, nadat hij terug werd opgepakt na een ontsnappingspoging is een 15-jarige jongen uit Courcelles die twee moorden pleegde, weer uit de 'gesloten afdeling' van het tehuis te Woutersbrakel kunnen ontsnappen. Samen met twee anderen koos hij het hazepad. Ook vorige week kon er een jongen ontvluchten, zodat men zich nu afvraagt hoe ‘gesloten’ de afdeling wel is.

De 15-jarige schoot op 25 februari 1980 zijn vader dood met een karabijn. Hij zou ook verantwoordelijk zijn voor de dood van een jongeman die in april te Courcelles met een mes werd toegetakeld. Op 30 juli liep hij weg uit het tehuis te Woutersbrakel en het duurde meer dan een maand vooraleer hij opnieuw gevat werd.

Van zijn twee vluchtgenoten is er één afkomstig uit Luik en de andere uit de streek van Bergen, Eén van beiden heeft eveneens een doodslag op het geweten. In de 'gesloten afdeling' bevindt zich nu nog slechts één kostganger, de broer van de 15-jarige uit Courcelles.

Bron: Het Laatste Nieuws | 24 november 1981

Voor wat het waard is maar Woutersbrakel = Wauthier-Braine en naast Courcelles ligt Grands-Sarts (zie gevonden papiersnippers).

Bijkomend heb je in Courcelles (woonplaats van die jongen kerel uit die jeugdinstelling) de rue Sart-Lez-Moulins. Het woordje 'Sart...lez' staat ook op de papiersnippers. Misschien heeft de schrijver op het papiertje wel foutief 'Sart-Moulins-Lez' geschreven. Is het ook een toeval dat de papiersnippers niet ver van de psychiatrische instelling Derscheid gevonden werden?

En volgens sommige forumleden van het Franstalige forum zou Jean Bultot onderdirecteur geweest van de jeugdinstelling in Woutersbrakel. Doch wordt er niet vermeld wanneer hij dat geweest is.

CharlyN wrote:

Quelqu'un aurait-il souvenir que Bultot ait travaillé au sein d'une IPPJ (Institutions publiques de protection de la jeunesse)?

billbalantines wrote:

Wauthier Braine. Exact. Information publiée dans les 'tueurs' (Dupont-Ponsaers)

newdivision wrote:

Oui, il en était le sous directeur.

110

Merovinger wrote:

En volgens sommige forumleden van het Franstalige forum zou Jean Bultot onderdirecteur geweest van de jeugdinstelling in Woutersbrakel. Doch wordt er niet vermeld wanneer hij dat geweest is.

Als ik het me nog goed kan herinneren (weet niet vanbuiten waar het staat) was Bultot werkzaam in de instelling die genoemd word in het Roze Balletten-dossier. Is dat de instelling uit Woutersbrakel?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.