171

Heeft niemand hier al opgemerkt dat Bruno Vandeuren afgemaakt werd met een 'schot achter zijn linkeroor' (bron: Gilbert Dupont, onderzoeksjournalist & Bende specialist)

Onder andere Angelou, José VD Eynde & Claude Haulotte (de politieman die in Waver werd afgemaakt) werden met schot exact achter hun linkeroor afgemaakt. Jozef Broeders, de concièrge die omkwam bij de overval in Temse, werd ook afgemaakt met een kogel in het hoofd (of die achter zijn linkeroor was weet ik niet).

Toen Lekeu zei dat de Bende een 'signatuur' (handtekening) achterliet bij een aanslag doelde hij volgens mij vrij zeker op het afmaken van een slachtoffer met een schot achter het linkeroor (ook in Aalst & Overijse zijn er zo mensen afgemaakt).

Het feit dat Bruno Vandeuren dus ook met een 'schot achter het linkeroor' werd afgemaakt maakt deze moord voor mij een feit dat met men daarom zou moeten opnemen in de officiële lijst met daden van de Bende van Nijvel (net als de moord op Mendez absoluut in die lijst ook thuis hoort).

Meer te weten komen over de moord op Vandeuren zou ons dus meer kunnen doen weten over de Bende van Nijvel want dit is dezelfde handtekening die de Bende achterliet op andere plaatsen van delict. Dit is een héél specifieke signatuur en geen toeval. Vergeet ook niet dat twee mensen onafhankelijk van elkaar beweren dat Vandeuren tegen hen bekend had dat hij de overval op Dekaise mee had gedaan als chauffeur.

Het lijkt me dus waarschijnlijker dat Bruno Vandeuren werd vermoord omdat hij te veel wist over de Bende of zijn mond er over wat te veel voorbij had gepraat dan dat hij gedood werd door Hendrickx voor de fout gelope juweliersoverval of door de Oostendse heler Vandenabeele. Tenzij één van die twee ingehuurd werd om Vandeuren op die exact manier (schot achter linkeroor) te liquideren.

172

De overval van Dekaise is in 1982. Bruno vandeuren verklaarde aan Bultot en vermoedelijk ook aan anderen dat hij deelnam bij Dekaise. En de bende zou hem al die jaren laten leven terwijl hij praatte? Dat praten kwam de bende goed uit denk ik als dwaalspoor. En Waarschijnlijk is Vandeuren vermoord door Henderickx door ontevredenheid betreffende een buit.

Denk dat het Bruno Vandeuren verhaal wel iets verder gaat als dit hoor. Op de eerse plaats heeft Bultot Vandeuren zijn bekentenis op 2 losstaande manieren vernomen. Vandeuren had een zeer goede relatie met Willy Van Cutsem (de pomp), Acke vernoemt Vandeuren als een lid bij de overval bij Dekaise (tip van Dossogne aan Zimmer), ... Komt Bultot op de piste van een wapenhandel, en probeert hij dit nadien zelf op te zetten met Mendez?

Als je het mij vraagt gaat heel dit verhaal over wapenhandel, drugs, immo & chantage. Zo gek veel mogelijkheden zijn er niet hoor.

174

Het spoor Vandeuren blijft een zeer interessante piste. Volgens het boeke 'Loden jaren' van Ponsaers voerde hij klusjes uit voor Bouhouche & Beijer al vind ik dit gegeven nergens anders terug.

175

Tru Dat wrote:

En Waarschijnlijk is Vandeuren vermoord door Henderickx door ontevredenheid betreffende een buit.

Op 22 december '88 werd Patrick Henderickx aangehouden, Bruno Vandeuren ging diezelfde dag met de auto van Henderickx (een BMW) naar Oostende. In de nacht van 23 op 24 december '88 werd Vandeuren vermoord. Henderickx was echter op de 22ste aangehouden voor de overval op de juwelier op diezelfde dag!

Ik veronderstel dus dat hij in de nacht van 23 op 24 in de cel zat of had men hem weer los gelaten een dag later? Zeer onwaarschijnlijk dat men Henderickx op dezelfde dag van de overval, met blijkbaar overtuigend bewijs (inclusief videobeelden) dat hij dit gedaan had een dag later al weer los zou laten. Indien hij toen in de cel zat kon hij die moord dus enkel door een ingehuurd persoon laten uitvoeren. Merk ook op dat Henderickx zijn auto de 23ste niet meer had (Vandeuren was daarmee naar Oostende gereden) dus dan zou Henderickx met de trein naar Oostende gegaan moeten zijn of met iemand anders mee gereden.

Het verhaaltje dat Vandeuren amper 1.5 dag na de overval vermoord zou zijn wegens een onenigheid over de buit door iemand die de dag voor Vandeuren's dood al aangehouden was lijkt me wel erg onwaarschijnlijk. Als iemand wordt aangehouden voor een overval zou men die persoon vast ook wel schaduwen indien men hem de dag erna weer los liet hé. Dan ga je niet even snel iemand omleggen denk ik zo.

En nogmaals: de handtekening op Vandeuren's lijk (schotwonde achter zijn linkeroor, er was ook maar éénmalig geschoten op hem) was ontegensprekelijk de signatuur van de Bende. De manier waarop hij vermoord werd was ook een signaal naar anderen: dit is wat er gebeurd als je gaat klikken.

Direct nadat Vandeuren begin december '88 voorwaardelijk vrijgelaten werd ging hij tegen een politie agent die hij vertrouwen zeggen dat hij een verklaring / bekentenis wou afleggen tegen hem over de Bende. Die agent maakte een pv op waar in stond dat Vandeuren later een bekentenis zou gaan afleggen. Nog diezelfde maand werd Bruno vermoord

176

Kurosawa wrote:

Indien hij toen in de cel zat kon hij die moord dus enkel door een ingehuurd persoon laten uitvoeren. Merk ook op dat Henderickx zijn auto de 23ste niet meer had (Vandeuren was daarmee naar Oostende gereden) dus dan zou Henderickx met de trein naar Oostende gegaan moeten zijn of met iemand anders mee gereden.

Een fout in het boek van Ponsaers.

Kurosawa wrote:

Direct nadat Vandeuren begin december '88 voorwaardelijk vrijgelaten werd ging hij tegen een politie agent die hij vertrouwen zeggen dat hij een verklaring / bekentenis wou afleggen tegen hem over de Bende. Die agent maakte een pv op waar in stond dat Vandeuren later een bekentenis zou gaan afleggen. Nog diezelfde maand werd Bruno vermoord.

Dus moet iemand toegang gehad hebben tot dit pv.

177

Insp. Witse wrote:

Vandeuren had een zeer goede relatie met Willy Van Cutsem (de pomp), Acke vernoemt Vandeuren als een lid bij de overval bij Dekaise (tip van Dossogne aan Zimmer), ...

Hier kan ik even niet volgen. Wie is Van Acke? Of bedoelde je Willy Acke, de substituut die mogelijk vermoord werd? (Officieel was het zelfmoord maar volgens zijn vrouw was het moord).

Kan je ook even verduidelijken over de tip van Francis Dossogne (FdJ) aan Zimmer? Hoe kon Dossogne weten dat Vandeuren bij de overval van Dekaise betrokken was? Wat heeft Dossogne dan exact verteld aan Yves Zimmer?

We weten dat Vandeuren met banditisme bezig was? Was Vandeuren ook overtuigd extreem rechts? (Ik veronderstel van wel aangezien hij in 'De Pomp' kwam.)

Is Vandeuren ooit lid geweest van Front de la Jeunesse (FdJ) en/of van WNP? Hoe kende Dossogne Vandeuren indien hij geen lid geweest was van FdJ? Kwam Dossogne ook in 'De pomp'?

Kwam Vandeuren in practical shooting clubs?

Bruno Vandeuren kende blijkbaar ook Eric Lammers? Lammers was lid van WNP. Vandeuren werd vroeger vrijgelaten, op 1 december 1988, terwijl hij daar normaal nooit recht op had mogen hebben. Patrick Hendrickx zou gezegd hebben (op het franstalig Bende forum? in zijn boek?) dat men Vandeuren vervroegd had vrijgelaten omdat hij zijn, toen nog vrij nieuwe vriend, Lammers verraden zou hebben. Indien dit klopt, voor welke feiten had Vandeuren dan Lammers verraden?

Dit had ook een motief kunnen zijn (het verlinken van Lammers) om Vandeuren te vermoorden indien Lammers wist wie hem verraden had. Lammers had dan iemand extern kunnen inhuren voor de moord op Vandeuren. Lammers is ook een Bende verdachte en beweert zelfs expliciet om bij WNP trainingen mee gedaan te hebben met Golf GTi's waar men overvallen op warenhuizen simuleerde. Is dit iets wat Vandeuren geklikt had of ging het over iets anders?

Kurosawa wrote:

Onder andere Angelou, José VD Eynde & Claude Haulotte (de politiemand die in Waver werd afgemaakt) werden met schot exact achter hun linkeroor afgemaakt. Jozef Broeders, de concièrge die omkwam bij de overval in Temse, werd ook afgemaakt met een kogel in het hoofd (of die achter zijn linkeroor was weet ik niet.)

Kurosawa wrote:

En nogmaals: de handtekening op Vandeuren's lijk (schotwonde achter zijn linkeroor, er was ook maar éénmalig geschoten op hem) was ontegensprekelijk de signatuur van de Bende.

Beste Kurosawa, het is gemakkelijk om zo maar wat te zeggen, proberen erachter te komen wat er ergens is voorgevallen...tsja daar zul je moeite voor moeten doen. Misschien zou je iets voorzichtiger moeten zijn met het trekken van conclusies (zeker wat betreft dit soort onderwerpen). Dat is iets dat ik me ook heb moeten aanleren en af en toe ontdek ik nog steeds dat iets helemaal anders was dan ik ergens gelezen had of dacht dat het gegaan was. Ik zal je als tip wel vertellen wat ik al vaker geschreven heb, namelijk dat alles wat Dupont schrijft je beter met een aanzienlijke korrel zout moet nemen.

Er zijn nog enkele slachtoffers waar onduidelijkheid over blijft bestaan voor wat betreft de exacte wijze waarop zij werden getroffen door een wapen maar van de slachtoffers die jij opnoemt werd enkel en alleen José Van den Eynde daadwerkelijk getroffen in de streek links achter het oor (door 8 kogels). Angelou werd bijvoorbeeld getroffen in het onderste gedeelte van het achterhoofd, door 3 kogels die met een onderlinge afstand van 3cm op een lijn in het achterhoofd liggen. De 4e kogel trof hem achter het rechter-oor. De fatale kogel die agent Haulotte trof ging binnen onder/achter het rechter-oor en kwam boven/achter het linker-oor naar buiten. Jos Broeders zou door 4 kogels van bovenaf in het schedeldak zijn getroffen. Lily De Wit en Jacques Fourez werden in hun gezicht geschoten, Walter Verstappen kreeg een nekschot, Jacques van Camp werd achter het rechter-oor getroffen en de kogel kwam er door zijn voorhoofd uit. Ik stop hier want ik ga niet alle slachtoffers opnoemen.

Het is dus pertinent niet zo dat slachtoffers van de bende achter het linker-oor werden getroffen en dat dit een handtekening van de bende zou zijn.

Niet vergeten ... Hugo Coveliers krijgt tijdens de commissie de tip om Bruno Vandeuren te verhoren ivm de bende. Een maand later wordt hij vermoord.

180

Django68 wrote:

Het spoor Vandeuren blijft een zeer interessante piste. Volgens het boeke 'Loden jaren' van Ponsaers voerde hij klusjes uit voor Bouhouche & Beijer al vind ik dit gegeven nergens anders terug.

De dag na de overval op Dekaise wordt Vandeuren aangehouden in parking Beau Site (avenue Louise) in gezelschap van Ton Locq die klusjes deed voor Beijer, in deze parking huurde Bouhouche garageboxen waar hij auto's en wapens stockeerde.