81

Re: Bruno Vandeuren

Bedankt voor het artikel. Die onopgeloste moord in Veurne is waarschijnlijk de moord op Ghislain Hinderijckx, verdachte van de overval in Waver.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

82

Re: Bruno Vandeuren

Ik probeer bepaalde dingen geregeld anders te lezen en tot nieuwe inzichten te komen. Wat ik uit het voorgaande moet concluderen, is het verband tussen Bruno Vandeuren, Ghislain Hinderijckx, Jean Vandenabeel, Patrick Henderickx en... Eric Lammers. Op Vandenabeel werd in het verleden al eens een beroep gedaan voor een of andere moeilijke 'klus', waaronder een liquidatie. De reputatie van Lammers is eenieder bekend. Blijkbaar had hij nog een rekening te vereffenen, waarmee ik niet wil zeggen dat hij die rekening werkelijk vereffend heeft. Maar het is toch vreemd dat twee bij naam genoemde verdachten van de overval op Dekaise in Waver intussen zijn geëlimineerd. Bultot wist dat Vandeuren nog iets te vertellen had.

Re: Bruno Vandeuren

Volgens de Zeewacht werd Vandenabeele een jaar later beschoten door een rijzige figuur met krullend haar.

Re: Bruno Vandeuren

Uit de Zeewacht oktober 1989:

(...) Vandenabeele die door 4 kogels getroffen werd en zijn vriendin konden geen details kwijt over de overvaller, toch zijn er aanwijzingen dat het over een rijzige persoon met krullend haar gaat. Zijn in Middelkerke gestolen Toyota werd enkele uren na de aanslag teruggevonden nabij het slachthuis en de kans is groot dat de dader zich met de trein terugtrok.

En uit het Nieuwsblad van 23 oktober 1989:

De schietpartij houdt mogelijk verband met een moord vorig jaar in Oostende. op de dag voor kerstmis werd in het Konigspark het lijk gevonden van de Brusselse gangster Bruno Vandeuren alias "Le Gitan". Hij was gekleed in een joggingspak en afgemaakt met een nekschot afgevuurd met een 7,65 mm pistool. Het wapen lag naast het slachtoffer, net als een paar handschoenen en inbrekersgerief...

Het Brugse gerecht vermoedt dat de aanslag op Vandenabeele het werk is van een vriend van Van Deuren. Aan de hand van de hulzen die woensdag op de parking waar de aanslag plaatvond gevonden werden konden de speurders opmaken dat Vandenabeele werd beschoten met een 7,65 mm-pistool, hetzelfde kaliber als waarmee Vandeuren werd doodgeschoten.

En dan nog recenter uit het Nieuwsblad van 25 september 2013:

Huurmoordenaar Jean Vandenabeele ziet zijn straf van twee jaar bevestigd

Fernand Van Assche uit Waasmunster is door het hof van beroep veroordeeld tot vijf jaar cel. Van Assche zocht een huurmoordenaar om zijn broer Eric te vermoorden. Toen de deal niet doorging, stapte de huurdoder naar broer Eric om die af te persen. Inzet van de hele zaak was het succesvolle familiebedrijf Vanas. In 2006 kocht Eric Van Assche de aandelen van zijn broer Fernand over en werd hij voorzitter. 'Het was hij eruit of ik', zei Eric Van Assche daarover. Fernand wou ook wel op de ceo-stoel gaan zitten, maar had niet voldoende geld om de aandelen van zijn broer te kopen. Het succes van Eric zat hem zo hoog, dat hij een plan smeedde om zijn broer te laten vermoorden.

Een huurmoordenaar vond Fernand in het Antwerpse Schipperskwartier, via een prostituee waar hij al jaren langsging. Zij bracht hem in contact met Jean Vandenabeele, een man met een stevig crimineel verleden In 2006 betaalde Fernand 8.000 euro aan Jean om Eric 'eens goed te laten schrikken'. Pas daarna zou stilaan een moordplan gerijpt zijn. Fernand had er 50.000 euro voor over om zijn broer dood te krijgen.

'Fernand en Jean ontmoetten elkaar verschillende keren. Ze voerden ook 21 telefoongesprekken, waarin Jean alle informatie kreeg die hij nodig had om de perfecte moord te plegen', getuigde een speurder. 'Fernand gaf hem alle details van het leven van zijn broer. Zelfs de alarmcode van Erics huis gaf hij door. Als de moord eenmaal gepleegd was, zouden ze het lijk in een put gooien.'

Maar zo ver kwam het nooit. Drie jaar later - in oktober 2009 - kwam de samenzwering aan het licht. Jean wachtte immers nog steeds op de resterende 42.000 euro. Hij rook geld ook bij Eric, de man die hij had moeten vermoorden. Begin oktober stapte Jean binnen in het kantoor van Eric Van Assche in Kruibeke. 'Er heeft iemand 50.000 euro op uw hoofd gezet. Als je mij 25.000 euro geeft, zeg ik wie het is', stelde hij voor. Eric Van Assche sloeg de schrik om het hart en trok naar de politie. In een fotoboek herkende hij Jean Vandenabeele.

In eerste aanleg kreeg Fernand Van Assche 40 maanden cel, waarvan vijftien met uitstel, en een boete van 2.750 euro. Jean Vandenabeele kreeg twee jaar. Het hof van beroep oordeelde dat de poging tot moord werd afgebroken, maar herkwalificeerde de feien naar bedreigingen. Fernand Van Assche kreeg daarom vijf jaar cel, waarvan drie met uitstel voor een termijn van vijf jaar en een boete van 2.750 euro. Jean Vandenabeele ziet zijn straf van twee jaar bevestigd. Volgens het hof had hij de eenvoudige optie om ofwel naar de politie te stappen of de naam bekend te maken aan Eric, waarop die dan naar de politie kon stappen.'

Ik ben natuurlijk niet zeker of het om dezelfde Vandenabeelde gaat.

Re: Bruno Vandeuren

De man die tijdens het voorbije weekend vermoord werd aangetroffen in Oostende, is de 26-jarige Brusselse gangster Bruno Van Deuren. Woensdagavond nam hij deel aan een overval op een juwelierszaak in Sint-Aghata-Berchem. Twee mannen en een vrouw die ook deelnamen aan die overval zijn eind vorige week door de Brusselse groep voor bestrijding van groot banditisme gearresteerd. Het Brugse gerecht deelde gisterenavond mee dat de 28-jarige Oostendse verkoopszaaluitbater Jean Vandenabeele is aangehouden.

Hij wordt van de moord verdacht, maar ontkent formeel. In zijn appartement werd de buit van de juwelenroof teruggevonden. Verlenden week woensdagavond drongen twee overvallers de juwelierszaak van Hendrik Devillé binnen aan de Koning Albertstraat in Sint-Aghata-Berchem. Ze droegen carnavalsmaskers en waren gewapend met een riot gun. Ze hielden de juwelier en zijn schoondochter in bedwang en verplichtten een vrouwelijke klant een plastieken zak te vullen met uurwerken en sieraden ter waarde van 8 miljoen frank.

De gangsters sloegen op de vlucht met een volkswagen Golf die ze kort voordien gestolen hadden in Sint-Jans-Molenbeek en die ze enkele minuten na de hold up achterlieten op het Schoolplein in het centrum van Sint-Aghata-Berchem... Na de overval ondervroeg de politie ondermeer de vrouw die als klant in de winkel was. De vrouw, Marie Rose slaagde er niet in haar zenuwen te bedwingen en gaf toe dat ze met de gangsters samengewerkt had…. Tengevolge van de verklaringen van Marie Rose arresteerde de GBB Patrick Hannecart (26 sinds vorige zaterdag) en Patrick Henderickx. De twee mannen werden gevat in hun schuilplaats in Molenbeek, de derde dader Bruno Van Deuren bleef spoorloos.

Tijdens het voorbije weekeinde werd het lijk van Van Deuren gevonden in Oostende. Hij was afgemaakt met een nekschot. Het moordwapen, een pistool lag naast het lijk. In verband met de moord werd Jean Vandenabeele al zaterdag door de gerechtelijke diensten opgepakt en wegens zwaarwichtige vermoedens door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Vandenabeele geeft toe dat hij samen met Van Deuren op zoek is geweest naar kandidaat-kopers maar blijft met klem de verantwoordelijkheid voor de moord ontkennen. Vandenabeele verschijnt dinsdag voor de Brugse raadkamer…. Twee jaar geleden was Van Deuren nog gearresteerd door de politie van Vorst toen hij rondtoerde in een wagen waarin maskers en munitie gevonden werden. Van Deuren die zich graag ‘Le Gitan’ liet noemen werd een tijdje geleden nog veroordeeld tot 4 jaar celstraf.

Die straf moest hij uitzitten in de Lantin gevangenis nabij Luik. Dankzij zijn voorbeeldig gedrag kreeg hij enkele dagen penitentiair verlof. Hij maakte er gebruik van om onder te duiken bij Henderickx en Hannecart. De politie meent dat na de overval ruzie ontstond tussen Van Deuren en zijn spitsbroeders en dat deze besloten om de gangster uit de weg te ruimen. Tijdens het onderzoek naar de moord op Van Deuren, die geleid wordt door de Oostendse rijkswacht en de Brugse gerechtelijke politie werd ondermeer een BMW onderzocht die zondagnamiddag werd aangetroffen in de Toekomststraat in Wulpen-Koksijde. In het voertuig waarop Franse nummerplaten bevestigd waren werden bloedsporen aangetroffen. Het zou dus kunnen dat Van Deuren vrijdag of de nacht van vrijdag op zaterdag vanuit Brussel naar Oostende werd gevoerd waar hij uiteindelijk werd terechtgesteld.

Bron: Het Nieuwsblad | 27 December 1988

Re: Bruno Vandeuren

Met die vervroegde vrijlating van Vandeuren klopt iets niet. Ik vraag me af of alles niet in scene gezet is om hem als lastige getuige te liquideren voor hij opnieuw ondervraagd zou kunnen worden. Bij zijn lichaam werd een briefje gevonden met de naam van Vandenabeelde. De episode Vandeuren toont volgens mij aan dat er zeker ook in het criminele circuit geronseld werd. Het zou goed kunnen dat Vandenabeele als huurmoordenaar ingezet werd om vervolgens het jaar daarop bijna zelf uit de weg geruimd te worden om alle sporen te wissen. De vraag is: wie had de macht en de connecties om Vandeuren vervroegd in vrijheid te stellen?

Re: Bruno Vandeuren

"Oostendse moord heropent onderzoek Veurnse moord"

Oostende. het onderzoek in de moordzaak op de 26-jarige Bruno Van Deuren, die zaterdagmorgen vermoord werd aangetroffen in het Koningspark nabij de ex-koninklijke familie in Oostende vordert gestadig. Drie personen werden al opgepakt. Onder hen de 23(sic) jarige oostendenaar Jean Vandenabeele die sinds kort handel drijft in de wijk Mariakerke.

Alhoewel uitgemaakt werd dat Vandeuren bij hem overnachtte ontkent hij elke betrokkenheid bij de moord. Hij gaf wel toe dat hij Van Deuren vergezelde naar het park, maar ook niet meer dan dat.In het Koningspark vonden de speurders nabij de vermoorde een stuk papier waarop de naam Vandenabeele voorkomt.

Wel kent Vandenabeele de twee Brusselse zware jongens Patrick Anecart en Patrick Hendrycks (Henderickx) die in het voorbije weekend in de hoofdstad werden opgepakt. Dit tweetal voerde vorige week een overval uit op een juwelier in Sint-Aghata-Berchem. De buit leverde 8 miljoen fr op. Van Deuren nam aan de overval deel. Het is zelfs niet uitgesloten dat Van Deuren de buit in zijn bezit had en dat Vandenabeele met de juwelen naar zijn woonplaats in de Distellaan terugkeerde.

Bij huiszoeking in de Distellaan werd de buit van de roof teruggevonden en ook de riotgun die bij de overval werd gebruikt. het pistool, een 7,65 mm waarmee Van Deuren werd vermoord werd niet ver van de plaats van de misdaad teruggevonden. Inmiddels is ook aangetoond dat de aangehouden kerels en ook de vermoorde Van Deuren heel goed de 32-jarige Brusselse garagist Ghislain Hinderijckx kenden. Die werd op 2 juli 1988 op gelijkaardige wijze met een nekschot afgemaakt en op een verlaten terrein nabij de autoweg in Veurne aangetroffen. De daders van deze afrekening werden nooit gevonden. Tussen beide moorden zou een verband kunnen bestaan."

Bron: Het Nieuwsblad | woensdag 28 december 1988

Deze late afrekeningen vormen een soort epiloog in het verhaal van de Bende van Nijvel. Het was Patrick Henderickx die het verhaal op de Franstalige site postte over het wapen gevonden in de wagen van Vandeuren dat aan de bende gelinkt zou zijn. Ik hoop dat de cel Waals Brabant ook de hoofdrolspelers van deze epiloog nog eens op de rooster legt.

88

Re: Bruno Vandeuren

Dit blijft voor mij één van de belangrijkste pistes. Tenminste voor de zaak Dekaise. Eén van de weinige waar het echt concreet wordt.

Re: Bruno Vandeuren

Volledig mee eens dim. Hier heb je twee hoofdverdachten van de overval op Dekaise die kort na elkaar geliquideerd werden. Beiden verkeerden in dezelfde kringen. De gebeurtenissen in 1988-89 kunnen bijna als een derde golf van de Bende van Nijvel beschouwd worden, een golf die minder media aandacht kreeg omdat ze niet zo spectaculair was maar wel interessant omdat we voor deze feiten over concrete verdachten beschikken. Het lijkt erop dat hoger geplaatste leden in de bendestructuur een paar hinderlijke getuigen in de weg wilden ruimen. Een mogelijkheid is dat Vandenabeele als huurmoordenaar werd aangetrokken. Als hij zou willen spreken stond het onderzoek misschien een stap verder.

Re: Bruno Vandeuren

Na de moord op Ghislain Hinderijckx zou Vandeuren een intieme relatie hebben gehad met zijn weduwe. In gerechtelijke kringen werd hij getipt als mogelijke moordenaar (door wie?). Ook toen gemeld werd dat de Veurnse garagist een en ander wist over de identiteit van de Bende van Nijvel en dat hij precies om die reden het zwijgen werd opgelegd. Een tijd lang werd Kapllan Murat verdacht de dader geweest te zijn van deze executie.

Bron: De Zeewacht | 30 December 1988