731

Re: Waver: 30 September

Bossi, eerlijk gezegd: ik ben niet 100% zeker. Heb (als particulier) vergunningen sedert 1992 maar dat waren de 'klassieke' (groen formulier model 4) verweervuurwapens in zwaardere kalibers.

Daarna is de wetswijziging gekomen, eerst in 2006 en daarna in 2008 en kwamen er vereisten van een legitiem doel, ingeschreven zijn in een club, regelmatig trainen etc. In mijn herinnering is dat model 9 er toen gekomen om het goedkoper te maken voor sportschutters en de verwerving wat te stroomlijnen maar ik ga er geen eed op doen want heb nooit die procedure gevolgd om een vergunning te bekomen, alles wat ik heb, heb ik onder model 4.

Wat ik wel weet is dat je die riotguns begin jaren 80 kon kopen zoals een croissant bij de bakker, daarna is er een identificatie- en registratieplicht gekomen en dan werden ze vergunningsplichtig. Heb er nog loopwerk mee gehad want wijlen mijn vader had zo'n riotgun in huis die volledig legaal maar zonder enige registratie was gekocht in 1981 en die hij daarna uiteraard ook nooit geregistreerd had, dat ding lag in een doos op zolder met een doos kardoezen naast. Ik denk niet dat hij er zelfs maar één keer mee had geschoten. Een tijd na zijn overlijden stond mijn moeder aan m'n deur met een doos waarin een toen illegaal wapen, aankoopbon er nog bij en de vraag het te bewaren. Iets wat ik me met mijn job bezwaarlijk kan veroorloven, ben dan zelf naar een politiekantoor in de buurt getrokken om aangifte te doen.

732

Re: Waver: 30 September

Ook model 4, inderdaad, Xeno. Niet alleen riotguns kon je makkelijk aankopen. Enkelloops, tweeloops, plooigeweren die men makkelijk kon verbergen onder kledij enz...