111

Re: Waver: 30 September

In februari 1986 ontdekte men dat Bouhouche aan de Belgian Law Enforcement Agency twee karabijnen had verkocht van hetzelfde merk als gestolen was bij Dekaise. Op basis daarvan heeft onderzoeksrechter Schlicker het onderzoek naar de relatie tussen Bouhouche en de schietclubs aangevat.

Bron: Verslag tweede Bendecommissie

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

112

Re: Waver: 30 September

De grootste bron van inkomsten van Dekaise komen niet van zijn winkel:

De belangrijkste inkomsten van die handelaar kwamen niet voort uit zijn wapenhandel in Waver, maar wel uit de aankoop, de verkoop en de transformatie van grote hoeveelheden zogenaamde oorlogswapens bestemd voor verscheidene zakenlui, groeperingen en buitenlandse zwendelaars. Hij heeft bijvoorbeeld aan landen uit het Middellandse-Zeegebied wapens doorverkocht die uit Scandinavië afkomstig waren, maar die niet via zijn winkel waren verhandeld.

Uit één van de verslagen van BOB'ers Bihay, Balfroid en Dussart van de BOB van Waver.

Bron: Verslag tweede Bendecommissie

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

113 (edited by Merovinger 17-06-2011 16:47)

Re: Waver: 30 September

Tijdens het vuurgevecht voor de winkel van Dekaise, werd de buit in de koffer van een donkerblauwe wagen met Franse nummerplaat geborgen. Die wagen stond sedert 7u30 tegenover het huis nr. 36 geparkeerd.

Bron: Verslag eerste Bendecommissie

De blauwe auto werd dus blijkbaar 's morgens al voor de deur afgezet, ruim drie uur voor de overval. Wat is er dan gebeurd tussen 7u30 en 10u30? Ik kan hiervoor de volgende scenario's bedenken:

A. Afzetten auto om 7u30:

  1. De auto werd er door de drie daders van de overval afgezet om 7u30 waarna ze te voet zijn weg gestapt.

  2. De auto werd er door één of meerdere van de drie daders van de overval afgezet waarna de dader(s) in een andere auto met chauffeur zijn gestapt.

  3. De auto werd door een tussenpersoon afgezet. Daarbij is het dus zeker niet uitgesloten dat dit is gebeurd door de gasten die de wagen in Lembeek hebben gestolen. Mogelijks kennen de autodieven dan ook niet de daders van de overvallen.

B. Begeven naar winkel om 10u30:

  1. Omstreeks 10u30 werden de drie daders ter plaatse gebracht met een andere auto en chauffeur. Die tweede wagen zou dan onmiddellijk doorgereden zijn.

  2. Omstreeks 10u30 werden de drie daders ter plaatse gebracht met een andere auto en chauffeur. Die tweede wagen stelt zich daarna ergens strategisch op tijdens de overval (in dezelfde straat of ergens op een vluchtroute).

  3. De drie daders zijn zelf met een tweede wagen naar Dekaise gereden en hebben deze ergens in de buurt afgezet.

  4. De drie daders kwamen te voet naar de winkel.

114 (edited by Merovinger 20-06-2011 13:10)

Re: Waver: 30 September

De Santana werd op 30 september 1982 brandend teruggevonden. De deskundigen en de GP hebben op de wagen inslagen gevonden van kogels die van buiten waren afgeschoten. Rechts waren er vijf bij de deurstijl van het portier vooraan en drie op het spatbord vooraan. Links waren er drie op de achterkant van de motorkap en één aan de zijkant van de voorruit. Het is mogelijk dat er kogels door de vensters gedrongen zijn, vensters die ten gevolge van de brand gesprongen waren.

En nu dit: Behalve de kogelinslagen die in de uiteenzetting van de feiten reeds werden vermeld, hebben de GP en de deskundigen vastgesteld dat een kogel van groot kaliber van achteraan in de wagen naar de zetel rechts vooraan werd geschoten.

Bron: verslag Bendecommissie I

Wat moeten we hiervan denken? Werd de passagier die rechtsvooraan zat door de passagier op de achterbank afgemaakt (wel geen bloedsporen gevonden dacht ik)? Of ging het wapen per ongeluk af? Of is dit de zoveelste misleiding van de daders? Uit het verslag is het wel niet duidelijk of de kogel op zich ook werd gevonden of enkel de impact. Is de kogel in de zetel blijven hangen (of in de passagier) of is de kogel uiteindelijk in het dashboard of in de deur terecht gekomen?

115 (edited by Merovinger 22-06-2011 13:14)

Re: Waver: 30 September

Meer details over de getuigenis van Pierre Romeyer kan je lezen in dit interview » sites.google.com

Romeyer was vanop 150m vanuit zijn auto getuige van de schietpartij tussen de daders in de Santana en de rijkswachters in de R4. Na afloop van de schietpartij zijn de daders richting Brussel verder gereden en niet richting Overijse. Romeyer heeft toen een verklaring van zijn getuigenis afgelegd bij de politie. Daarbij had hij uitdrukkelijk gevraagd om zijn naam niet te vermelden in het proces-verbaal van zijn getuigenis.

Pikant detail: Romeyer kreeg 's anderendaags verscheidene dreigtelefoons. De beller sprak Frans zonder accent. De mededeling van de beller was: "Als je praat zullen we je vel hebben". Hij heeft geen idee wie de beller was en hoe de beller weet had van zijn getuigenis.

Romeyer reed op het ogenblik van de feiten met een 4x4 Range Rover en is tijdens de feiten niet uit zijn wagen gestapt. Hebben de daders zijn auto opgemerkt tijdens de schietpartij? Dit zou heel opmerkelijk zijn want om een auto op te merken in volle actie waarbij men beschoten wordt en terugschiet lijkt mij toch niet echt evident. Bovendien zelfs al hadden ze de auto gezien is het nog des te opmerkelijk dat ze de auto herkend hebben als deze van Romeyer. Romeyer was toen wel als amateur lid van een schietclub. Waren de daders leden van de schietclub van Romeyer en hebben ze daarom zo snel zijn auto herkend? Of hebben de daders de nummerplaat gelezen en onthouden? Dan moesten de daders ook toegang hebben tot het databestand van DIV om te weten tot wie de auto de behoorde.

En wie werd er tijdens de achtervolging herkend door één van de rijkswachters? En wie had die dag geen dienst? En wie had toegang tot databestand van de nummerplaten? En van wie weten we ondertussen dat hij voor bepaalde acties nummers van bestaande nummerplaten op identieke voertuigen plaatste om verwarring te zaaien? Inderdaad de krullebol met grote bril die niet weet hoe hij een boom moet omzagen.

Nog een artikel uit 2007 over de dreigtelefoons aan Romeyer » www.dhnet.be

116

Re: Waver: 30 September

Klein detail: Chef Romeyer heeft niks te maken met comme chez soi! Onze vriend had geen 3 sterrenzaak in Brussel maar in, ja ja, Hoeilaart (maison de bouche). Ring ring, de omgeving! Au Trois Canards in dien tijd ook een ster. De elite kende mekaar precies soms van in de chique zaken!

Re: Waver: 30 September

winne wrote:

Klein detail: Chef Romeyer heeft niks te maken met comme chez soi! Onze vriend had geen 3 sterrenzaak in Brussel maar in, ja ja, Hoeilaart (maison de bouche).

Klopt.

Re: Waver: 30 September

Een ander voorbeeld speelde zich vier jaar vroeger af, in november 1982, toen op goede gronden werd gedacht dat de overval op de wapenhandel van Dekaise wellicht werd gepleegd door leden van een Italiaanse extreem-rechtse groep die ook betrokken was geweest bij de bomaanslag op het station van Bologna; een rogatoire commissie naar Italië leverde echter niet het verhoopte resultaat op.

Bron: 2e BC bijlage 3 pagina 40

Hier in november 1982 komt dit Gladio-clubje opeens even voorbij in het dossier. En die "goede gronden" zullen uit meer hebben bestaan dan enkel "een verwijfde dader met een zuiderlijk uiterlijk". De Bologna-bombers waren de "N.A.R., in hun wapendepot, in de kelder van het ministerie van volksgezondheid vond men zeldzame Gevelot-munitie van 7.65 cal.9 (zo staat het er, ik weet niet of dat een bestaande maat is). Deze munitie werd gekoppeld aan de moord op journalist Carmine Pecorelli, die publiceerde over de banden tussen Maffia - Andreotti en over de Gladio/Navo-terreurnetwerken. Voor deze moord werd ex-premier Andreotti veroordeeld tot 24 jaar (wegens ouderdom hoefde hij niet te zitten).

Enfin, zeldzame Gevelot-munitie? Laat onze Bende van Nijvel nou toevallig ook ergens met zeldzame Gevelot hebben geschoten: 9mm en geproduceerd in 1978. Misschien moet CBW eens de kelders van de diverse ministeries gaan verkennen. lol

Re: Waver: 30 September

Meer info over een wapen ontworpen door Dekaise » www.littlegun.be (o.a. 9mm Parabellum munitie)

Re: Waver: 30 September

Ik lees op deze website:

De buit bedroeg een vijftiental wapens en borgen die weg in twee reistassen. De lijst ziet er als volgt uit:

1 x kaliber 357 Magnum,
1 x Ruger
3 x Colt kaliber 45
2 x Smith & Wessons van 9 mm
1 x pistool FN kaliber 22
1 x Beretta
1 x machinepistool Ingram kaliber 9x19
1 x Ingram kaliber 38
1 x Bernadelli van 7.65 mm
1 x Ruger kaliber 44 Magnum

Nu heb ik 2 vragen:

  1. Als ik de lijst optel kom ik uit op 13, welke wapens ontbreken er nog in dit lijstje? Zijn er 2 Rugers geroofd?

  2. Is er vastgesteld of het pistool 22, al dan niet het moordwapen is in de zaak VDE, Angelou, de hond, Fourez?