11

Re: Waver: 30 September

Columbo wrote:

De nummerplaat van de Santana was in meer dan 20 stukjes verknipt.

Werden die stukjes gevonden één per één, of lagen die gewoon op een hoopje gesmeten, alles bijéén?

12 (edited by Columbo 12-03-2008 04:02)

Re: Waver: 30 September

Dat weet ik niet. Er staat slechts een foto van de stukjes op de website van de CWB. Vermoedelijk gaan die wat (?) verspreid gelegen hebben. Het zou kunnen dat iemand die verbonden is aan dat sanatorium ze daar weggegooid heeft. Dat Zoniënwoud is erg groot. Er kan een reden zijn dat ze ze net daar gaan dumpen  zijn. Iemand die in dat sanatorium werkte kwam mogelijk wel vaker in dat stuk bos.

Het lijkt vergezocht. Maar men zou toch eens kunnen nakijken of er daar toen bvb. een erg lange dokter werkte die met een beige Taunus reed. Of iemand anders die op de robotfoto's lijkt. Of ze daar iemand kennen die in wapens geïnteresseerd is.

Re: Waver: 30 September

Het is eigenaardig dat dat daar zo lag. Een versnipperde nummerplaat en wat versnipperde papiertjes. Ze hadden dat beter ergens in een vuilbak kunnen gooien. Zouden ze daarom speciaal naar dat bos gereden zijn of waren ze daar toch al in de buurt? Als ze die plaat in 2 stukken gesneden zouden hebben en goed omgeplooid en ingepakt in een vuilbak gesmeten zouden hebben, was de kans dat ze die ooit zouden vinden zowat nihil.

Een vals spoor leggen kan ook niet de bedoeling geweest zijn. Die papiersnippers konden weggewaaid zijn. En de plaat was goed verknipt. Het is een domme manier om je van een plaat te ontdoen. Ze (hij) had die stukjes dan toch beter ergens in een van de vijvers kunnen gaan gooien in het Zoniënwoud? Volgens mij is de kans groot dat dat iemand was die voor iets anders ook in die buurt moest zijn.

Niks van wat die gasten uitvoerden hebben ze kunnen repeteren. Er zijn ongetwijfeld een pak fouten gemaakt. Commando of niet. Misschien hebben ze hun dikste flater begaan met het te achteloos wegmoffelen van die nummerplaat? Toen waren ze nog niet zo berucht hé. Wie gaat er nu speciaal naar een bos om al die stukjes te gaan weggooien als hij ze beter gewoon in een vuilbak smijt?

14

Re: Waver: 30 September

Columbo wrote:

Gisteren stond website derscheid.be nog niet op het net en nu blijkt hij onder constructie. Naar derscheid.org werd je o.a. via de homesite van Waterloo verwezen.

Klopt inderdaad, dat zal wel een vergissing zijn van de website van Waterloo. Het adres van het ziekenhuis is trouwens Chaussee de Tervuren te Waterloo. Maar de exacte locatie zal inderdaad aan de Chemin de Sanatorium zijn.

Columbo wrote:

Het was zo te zien niet de bedoeling dat men die spullen snel zou vinden.

Maar toch worden ze snel gevonden, zelfs al een maand na de overval. En op één of andere manier worden die stukjes van de nummerplaat onmiddellijk teruggevonden. Als je de moeite doet om een nummerplaat in 23 stukken te knippen, kan je ze evengoed in een publieke vuilbak gooien of een vijver en op die manier vind niemand ze nog  terug. Maar in plaats daarvan gooien ze ze weg in een bos vlakbij een ziekenhuis. Je kan eigenlijk één ding concluderen, de bende kon absoluut geen bewijsmateriaal op een goede manier vernietigen. Amateurisme of bewust?

Eigenlijk zijn er veel vergelijkingen te maken met de vondst in Ronquières. Daar gooiden ze de zakken ook weg op een plaats waar ze makkelijk terug te vinden waren, veel huizen, geen stroming, ... Als ze in Nijvel wat meer moeite hadden gedaan, hadden ze die zakken ook veel vlugger gevonden.

Columbo wrote:

Zouden ze daarom speciaal naar dat bos gereden zijn of waren ze daar toch al in de buurt?

Theorie: Ze zijn te voet door het Zoniënwoud getrokken naar het ziekenhuis Derscheid - waar ze contacten hadden en een tweede wagen klaarstond - en ze hebben vlak voor het ziekenhuis hun andere spullen weggegooid. Maar net zoals de uitgebrande Golf in het bos van Houssière kan je ook hier een paar vragen stellen. Waarom laten ze die spullen dan niet in de Santana liggen die ze toch in brand steken? Dan had niemand ze teruggevonden. Nu laten ze kleine sporen achter, een nummerplaat, een paar handgeschreven notities (net zoals in Houssière), ... Is dat toevallig, amateurisme of zit daar een bedoeling achter.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

15

Re: Waver: 30 September

Ben wrote:

Amateurisme of bewust?

Nu zou men kunnen zeggen bewust,maar het puur uit amateurisme geweest zijn. Alhoewel je kan zoveel dingen bedenken dat ze die plaat nooit terugvinden. Die wapens in het kanaal in Ronqueirre zal volgens mij heel bewust geweest zijn, dat heeft eigenlijk aan dat het een bende is die overvallen doet voor een andere reden dat de normale criminele bendes. (Al zal Bende wel bestaan hebben uit criminelen, maar het motief voor de overvallen was niet geld.)

Re: Waver: 30 September

Ze hadden die nummerplaat beter gewoon aan de Santana kunnen laten hangen. De enige reden waarom ze hem meenamen kan geweest zijn omdat ze hem nogmaals wilden gebruiken op een andere auto. Dat was geen al te slimme gedachte. Paniekreactie? Ze hebben die plaat waarschijnlijk mee naar huis genomen, verknipt, en achteraf pas bij die kliniek weggegooid. Daarom vraag ik me af waarom daar precies. Samen met een slecht verscheurd briefje dat hen kunnen verlinken had. Dat wijst toch op domheid en nonchalance! Het in de vrije natuur dumpen van stuff kan duiden op zigeuners.

17

Re: Waver: 30 September

Je mag ook niet vergeten dat ze de overval pleegden met een blauwe Santana waarop een Franse nummerplaat hing. Ze hebben tijdens hun vlucht op een parkeerterrein hun nummerplaat vervangen. Hun ontsnappingsplan was waarschijnlijk gelukt als een BOB-patrouille hen niet had zien wegrijden van de parking. Ze werden nu achtervolgt en waren dus bijna verplicht om de patrouille onder vuur te nemen om nog op een 'veilige' manier te ontsnappen, anders waren er steeds meer agenten hen komen achtervolgen.

Columbo wrote:

Daarom vraag ik me af waarom daar precies. Samen met een slecht verscheurd briefje dat hen kunnen verlinken had.

De plaats speelt waarschijnlijk geen rol, het is gewoon het feit dat ze het in een bos achterlaten in plaats van bijvoorbeeld in een publieke vuilbak of een kanaal te gooien. Maar de vraag blijft nog open. Is dat amateurisme of zit daar een bepaalde reden achter. Moest iemand die papiertjes en die nummerplaat vinden? Of hadden ze gewoon gehoopt dat niemand ze zou terugvinden? Het moment dat de Santana in brand vloog, was eveneens het moment dat de nummerplaat die ze hadden onbruikbaar werd. Ze had geen enkel nut, en ze konden ze alleen nog weggooien. Het was voor hen een koud kunstje om nieuwe (valse) nummerplaten te maken. Een nummerplaat meer of minder maakte niets uit.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Waver: 30 September

De nummerplaat werd niet onbruikbaar door de brand aan de Santana maar doordat het na de schietpartij een erg gezochte plaat werd! Ze konden daar niks meer mee aanvangen in de toekomst en dus hadden ze hem beter laten hangen en mee opfikken.

Er hangen 2 platen op een auto. Wat is er van de andere plaat gekomen? Heeft men die laten hangen? Of heeft men die meegenomen en is die dan niet teruggevonden? Bizar. Wat zou er van de Franse platen gekomen zijn? Zouden ze die achtergelaten hebben op de plaats waar ze hen omruilden voor de Belgische? Lieten ze die liggen in de Santana? Of hebben ze die ook meegenomen en zijn die niet teruggevonden?

19

Re: Waver: 30 September

Columbo wrote:

Er hangen 2 platen op een auto. Wat is er van de andere plaat gekomen?

Misschien hing er bij de Santana enkel een nummerplaat achteraan? Het zou inderdaad onlogisch zijn dat ze één nummerplaat weggooien en de andere bijhouden. Of hebben ze die andere nummerplaat wel weggegooid en nooit teruggevonden? En zoals je zegt, de Franse nummerplaten hebben ze ook nooit gevonden. Is er misschien nog ergens een plaats waar de Bende goederen heeft achterlaten? In het Zoniënwoud, het bos van Hourpes of het bos van Houssière.

Columbo wrote:

De nummerplaat werd niet onbruikbaar door de brand aan de Santana maar doordat het na de schietpartij een erg gezochte plaat werd!

Ook ja, maar die Belgische nummerplaat was speciaal gemaakt voor die blauwe Santana. Dus als je die wagen vernietigd, heb je ook niets meer aan die nummerplaat. Al hadden ze precies toch de gedachte om ze nog te gebruiken omdat ze toch de moeite hebben gedaan om ze eraf te nemen. Ze hebben dan nadien gedacht dat ze niets meer konden doen met die nummerplaat en hebben ze dan maar weggegooid.

Nieuw idee: Misschien heeft iemand die betrokken was bij Bende toegang gehad tot de politiecomputer en gezien dat de nummerplaat in die computer stond.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

20

Re: Waver: 30 September

Ben wrote:

Nieuw idee: Misschien heeft iemand die betrokken was bij Bende toegang gehad tot de politiecomputer en gezien dat de nummerplaat in die computer stond.

Daar mag je vanuit gaan dat ze dit deden,toch als ze vriendjes hadden bij de politie en rijkswacht. In ieder geval ze gebruikten valse platen en als je via de computer ze kan opzoeken is het heel simpel.

Kan je eigenlijk een zaak binnen gaan en vragen ik wil een autoplaat nummer BVN-001? Of moet je daar altijd de autopapieren voor hebben? Maar ja zo moeilijk is het nu ook weer niet voor een metaal werker om een plaat te maken, denk ik.