191

Re: Waver: 30 September

Merovinger wrote:

Diezelfde dag belde de bedrijfsleider van Immo 2000, waar de Santana de week voor de overval vaak was gespot, de politie dat er bloedsporen gevonden waren in de hal en op de eerste verdieping van het gebouw.

Merovinger wrote:

Aan de voet van een boom, onder wat aarde, lag de rug van een poloshirt met tweeëntwintig inslagen van jachtpatronen. De polo raakte zoek in de loop van het onderzoek, maar het bloed dat erop zat was volgens de expertise afkomstig van een dier.

Er is ook nog het gat in de zetel van de passagier in de Santana, van waarschijnlijk een afgevuurd jachtwapen.

Als ik de gebeurtenissen van de vlucht na Dekaise en de schietpartij in Hoeilaert een beetje reconstrueer dan is de kans heel groot dat de passagier die naast de bestuurder zat en met zijn 9mm (2) gevuurd heeft op de BOB'ers zwaargewond was. Er zijn immers getuigen die dit melden, ik vermoed zelfs dat de bestuurder ook gewond kan geweest zijn aan de hand van de kogelinslagen in de Santana.

Tevens, van de 4 wapens gebruikt in deze overval is er maar 1 verder gaat de 9mm (1), de 7,65 (1) komt pas weer in actie in Nijvel een jaar later, de 9mm (2) komt niet meer in actie, maar er word wel een kogel/huls in de brandhaard gevonden op 9/11/85, 3 jaar later. Het jachtwapen vind men terug in de zakken, maar men is niet 100% zeker of dit gebruikt is.

Met de verschillende elementen die we hebben via De Pomp, Vandeuren en Willy van Cutsem mis ik dit element in de getuigenissen van Vandeuren i.v.m. het daderschap. Wel kan het verklaren waarom er iets is mis gelopen met het wapentransport en dat er derden zoals Vandeuren werden ingeschakeld voor het transport.

Ook in het boek "De bende, het rapport" op blz. 121 staat:

de overvallers rukten de telefoondraad af, eisten de sleutels van de kasten en doorzochten zowat alles. De man met het geweer verbrijzelde de ruit van de toonbank waarin oorlogswapens uitgestald waren. De buit staken zij in een grote zwarte zak en in een sporttas.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Waver: 30 September

the end, achter in de zetel zat dus een gat van een jachtwapen dus ze hebben in de auto gevuurd. Wat is daar dan de reden van? Enig idee? Hebben ze iets in die auto afgeschoten tegen die zetel aan?

Re: Waver: 30 September

speurneus, heeft u gelezen hoe de Bende ontsnapt is uit Waver?

Re: Waver: 30 September

Ja, maar ik kan het even niet plaatsen. Misschien kijk ik ergens overeen. roll

195

Re: Waver: 30 September

In het boek "De bende, het rapport" op blz. 129 staat:

In de wagen werden gevonden:

  1. Acht afgeschoten 9mm hulzen;

  2. Twee metalen bolletjes die Dekaise gebruikte om de loop van een geweer af te sluiten;

  3. Een brievenweger.

Er was geen spoor van de achterbank. Uit onderzoek blijkt dat een Santana met Franse nummerplaten tussen 20 september en 1 oktober 1982 heel vaak in de buurt van nr 595 van de Boondaalsesteenweg te Elsene stond geparkeerd. (Immo 2000 bloedspoor) Na die datum verdween de wagen.

Behalve de kogelinslagen die in de uiteenzetting van de feiten werd vermeld, hebben de GP en de deskundigen vastgesteld dat een kogel van groot kaliber van achteraan in de wagen naar de zetel rechts vooraan werd geschoten.

Het vuurgevecht was fel en op korte afstand, de kans dat de dader met de 9mm (2) die rechts vooraan zat in de wagen gewond was is zeer groot, ook als men de posities van de wagen en de BOB'ers bekijk is de kans groot dat de bestuurder ook gewond was (vermoedelijk heeft de bestuurder niet geschoten in het vuurgevecht in Hoeilaert). We hebben met De Pomp bijna zekerheid dat een deel van de wapens daar terecht zijn gekomen.

Er moet toch ook een spoor zijn van een gewonde en of dode dader? En over het vuurgevecht en de gevolgen voor de daders heb ik nog niet veel gelezen in de gekende bekentenissen, terwijl er toch dat bloedspoor is en andere die aantonen dat er een gewonde was.

De dader die achteraan in de wagen zat was volgens getuigen de leider, en hanteerde het jachtgeweer, en was ook die de politiewagen verplaatste in Waver. het schot vanachter in de auto zal waarschijnlijk van hem komen (ik vermoed dat hij ook de 9mm (1) hanteerde zie de latere overvallenreeks in het schema van Boemerang).

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Waver: 30 September

't Is me nu duidelijk betreft de gaten in de zetel, bedankt!

197

Re: Waver: 30 September

In de vlucht na Waver er is ook nog de tussenstop die ze maken om hun nummerplaten te veranderen terwijl ze met hun snelle wagen en het verassingseffect alle redenen hebben om zo vlug mogelijk door te rijden. Toch stoppen ze. Doen ze dat om een deel van de buit over te laden? Bij de overval in Temse doen ze dit ook, ze vertrekken in een bepaalde richting om iets later dezelfde weg terug te keren met een persoon minder aan boord. Hebben ze toen de vesten overgeladen?

Ook in het vuurgevecht in Hoeilaert: de dader konden langs de R4 van de rijkswacht passeren, toch zijn ze gestopt en hebben het vuurgevecht aangegaan, en toen de rijkswachters dekking zochten achter hun wagen om te herladen en de daders er weer van door konden gaan, is zelfs de dader die achteraan in de Santana zat  met het jachtgeweer uit gestapt om de rijkswachters in de rug aan te vallen.

Ik kan me moeilijk voorstellen dat je zo de ordediensten uitgaat, dat je dan nog de kostbaarheden zijnde de prototypes bij hebt.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Waver: 30 September

Hallo, ik ben nieuw op het forum maar ben al enkele dagen intensief aan het lezen rond de overval op Dekaise. Ik merkte iets op dat nog nergens werd aangehaald.

Uit het boek van H. Geens:

"Vandeuren vertelde me uitgebreid wat er bij Dekaise gebeurd was. Hij had een vriend leren kennen in een jeugdinstelling. Die vriend was zot, zei hij, hij had op een goeie dag een jonge vrouw vermoord in de buurt van het Hilton-hotel. Vandeuren had de overval op de wapenhandel samen met hem gedaan."

Hij feit dat die vriend zot was, deed me meteen denken aan de plaats waar de nummerplaat van de overval op Dekaise gevonden werd: kliniek Derscheid in Waterloo. Misschien had die vriend van Vandeuren daar een verleden. De kliniek heeft volgens deze info immers ook een psychiatrische afdeling:

"Hospital Dr. Derscheid in Waterloo is a general hospital with only units for specialised care and a psychiatric unit with index T. A hospital unit with index T is intended for persons of 15 years and older. It offers treatment and support after the acute phase and aims at, whenever possible, the social reintegration of the patient."

199

Re: Waver: 30 September

Dat hangt er natuurlijk van af hoe letterlijk je "zot" moet interpreteren. Hoe dan ook, het Hilton-voorval zou moeten beter bekeken worden. Als we er van uit gaan dat Vandeuren effectief gehandeld heeft met Willy Van Cutsem en met Baugniet (eventueel met een chauffeur, bv. Bououche) dan moeten we ons de vraag stellen of de  ladykiller daar tussen zit? Ik zie Bouhouche eigenlijk niet in dit profiel van psycho-killer passen, en Baugniet ook niet trouwens. Over Van Cutsem weet ik te weinig maar a priori is er niets dat op zo'n gedrag wijst. We weten helaas ook niet of de moord ooit opgelost werd en of de dader er cel voor gezeten heeft. Iemand zicht op het strafblad van Van Cutsem?

Re: Waver: 30 September

dim wrote:

Dat hangt er natuurlijk van af hoe letterlijk je "zot" moet interpreteren.

Het kan natuurlijk zijn dat Bruno Vandeuren 'zot' bedoelde als in 'hij was wel een beetje een zotte figuur'. Maar omdat hij daarna verwijst naar de moord op een vrouw, denk ik dat die moord moet gebeurd zijn op een wijze die Vandeuren niet normaal vond. En als je iets doet wat een overvaller/dief à la Vandeuren niet normaal vindt, ben je misschien wel letterlijk zot/psychopathisch. Het zou dus inderdaad interessant zijn om meer over die moordzaak te weten te komen.