Re: Waver: 30 September

patrick111 wrote:

Uit het boek van H. Geens:

"Vandeuren vertelde me uitgebreid wat er bij Dekaise gebeurd was. Hij had een vriend leren kennen in een jeugdinstelling. Die vriend was zot, zei hij, hij had op een goeie dag een jonge vrouw vermoord in de buurt van het Hilton-hotel. Vandeuren had de overval op de wapenhandel samen met hem gedaan."

Toevallig las ik vandaag de volgende passage in het boek Het gevaar Demol:

ln 1980 is Calmette betrokken bij de stichting van Delta Security, een firma die zich zal specialiseren in VIP-bescherming. Hij had daar reeds ervaring mee omdat hij in het verleden af en toe gevraagd was zulke bewakingsopdrachten uit te voeren waarbij hij steevast een beroep deed op zijn extreem-rechtse clubgenoten en zelfs rijkswachters die hij getraind had. Ooit had hij zo ingestaan voor de veiligheid van een aantal neo-fascistische prominenten tijdens een politiek congres op Europees niveau van de belangrijkste extreem-rechtse partijen. Dat was in de zomer van 1979 in Hotel Métropole in Brussel. Calmette (in gezelschap van rijkswachter Martial Lekeu) moest er ondermeer instaan voor de veiligheid van Giorgio Almirante, de toenmalige voorzitter van de Italiaanse neofascistische MSI.

In Delta Security waren ook rijkswachters van het SIE betrokken, die op die manier een stuiver konden bijverdienen. Delta Security verkreeg zelfs een veiligheidscontract met het prestigieuze Hilton hotel, maar na verschillende brutale en gewelddadige optredens van Calmette en Cie werd dit contract verbroken.

Toeval? Is die 'zot' waarnaar Vandeuren verwijst iemand uit het clubje rond Calmette?

202

Re: Waver: 30 September

Goed zo. Interessant om in het achterhoofd te houden.

203

Re: Waver: 30 September

dim wrote:

Op basis van het signalement viste de gerechtelijke politie van Nijvel de dag van de moord al een vijftiental foto’s van verdachten uit de archieven, die aan de getuigen werden voorgelegd. De Siciliaan herkende een van hen formeel. Het ging om een man uit Oudergem die een cursus had gevolgd bij een beruchte karateka met extreemrechtse connecties, Francis Calmette, en naar wie na die honderd procent herkenning totaal geen onderzoek was gedaan, hoewel er daarnaast nog iemand anders hem aangaf als dader, merkte Marcel Trousse met verbazing.

Is er iemand die weet wie die verdachte zou kunnen zijn?

204

Re: Waver: 30 September

the end wrote:

In de vlucht na Waver er is ook nog de tussenstop die ze maken om hun nummerplaten te veranderen terwijl ze met hun snelle wagen en het verrassingseffect alle redenen hebben om zo vlug mogelijk door te rijden. Toch stoppen ze. Doen ze dat om een deel van de buit over te laden? Bij de overval in Temse doen ze dit ook, ze vertrekken in een bepaalde richting om iets later dezelfde weg terug te keren met een persoon minder aan boord. Hebben ze toen de vesten overgeladen?

Ook in het vuurgevecht in Hoeilaert: de dader konden langs de R4 van de rijkswacht passeren, toch zijn ze gestopt en hebben het vuurgevecht aangegaan, en toen de rijkswachters dekking zochten achter hun wagen om te herladen en de daders er weer van door konden gaan, is zelfs de dader die achteraan in de Santana zat  met het jachtgeweer uit gestapt om de rijkswachters in de rug aan te vallen.

Ik kan me moeilijk voorstellen dat je zo de ordediensten uitgaat, dat je dan nog de kostbaarheden zijnde de prototypes bij hebt.

Aanvullend op dit is er nog van de site van de speurders volgend verschil in persoonsbeschrijving tussen Waver en Hoeilaart, dus na de stop om van nummerplaten te wisselen:

Beschrijving van de daders (Waver)

Dader 1: Man, tussen 1m75 en 1m80, 35 jaar, middelmatige lichaamsbouw, kastanjebruin haar en een snor.
Dader 2: Man, ongeveer 1m75 groot, tussen de 30-35 jaar, middelmatige lichaamsbouw, zwart haar, dikke wenkbrauwen en een snor (zie robotfoto).
Dader 3: Man, 1m70 groot, 40 jaar, zware massieve lichaamsbouw, licht kastanjebruin haar.

Beschrijving van de daders (Hoeilaart):

Dader 1: Man 35 jaar oud – gemiddelde lichaamsbouw (ongeveer 70 Kg) – kort kastanjebruin haar met streep.
Dader 2: Man tussen de 30 en 35 jaar - 1m75-1m80 groot – gemiddelde lichaamsbouw – zwartkleurig haar.
Dader 3: Man tussen de 20 en de 25 jaar – zwartkleurig gekruld haar tot in de nekstreek – vreemd type: vermoedelijk Noord-Afrikaanse afkomst.

Tussen Waver en Hoeilaart zijn de snorren ergens verdwenen, hebben ze ondertussen hun vermomming ook afgeworpen? Een snor daar kan men toch niet naast kijken, de getuigen in Hoeilaart waren speurders onder andere? Dus vraag ik me af of er ontmoeting was met een handlanger tijdens de stop om van nummerplaat te wisselen?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Waver: 30 September

Goed opgemerkt the end. Uit de beschrijvingen lijkt het erop dat dader 1 en dader 2 in beide gevallen dezelfde waren, de tweede maal weliswaar zonder snor. Een valse snor is in een fractie van een seconde er weer af. Maar dader 3 lijkt in Hoeilaart een andere persoon te zijn dan dader 3 in Waver. Het kapsel moet je buiten beschouwing laten, het kan immers om een pruik gaan. Merkwaardig is echter dat dader 3 in Waver 40 jaar oud geschat wordt terwijl die in Hoeilaart er een pak jonger zou uitgezien hebben.

206

Re: Waver: 30 September

Ik geloof meer en meer dat de meest concrete aanwijzingen over de bende in deze periode te vinden zijn: De bekentenissen van Vandeuren, het wapen afkomstig van Dekaise dat bij Vicky Van Obbergh teruggevonden werd, de formele herkenning van een man uit de kring rond Calmette, Bouhouche die herkend werd en tenslotte de getuigenis op het Franstalige forum van de gangster die deelnam aan de laatste overval van Vandeuren waarin hij beweerde dat in het handschoenenkastje van de overvalwagen door de politie een wapen gevonden werd dat aan de bende gelinkt kon worden.

Aan die getuigenis kan getwijfeld worden maar het is een feit dat Beijer zeer geïnteresseerd was over deze info. Hilde Geens geeft zeer veel relevante info over de sporen die naar de daders van de overval op Dekaise leiden en ook over hoe het onderzoek reeds in dit prille stadium volkomen de mist ingegaan is.

207

Re: Waver: 30 September

In verband met Waver en de Pomp is de getuigenis voorval met de volgende getuige heel interessant:

Vers 11 h 30, Romeyer avait assisté comme automobiliste à la fusillade lors de laquelle les gendarmes de Wavre, Roland Campine et Bernard Sartillot, furent blessés grièvement à Hoeilaert.

Difficile de ne pas faire le lien : vers 14 h, quelqu'un qui avait l'accent flamand ou bruxellois l'appelait à la Maison de Bouche, son célèbre restaurant à Hoeilaert, pour lui demander "si c'était bien lui qui possédait une Range Rover verte" et lui conseiller de "faire bien attention à lui s'il voulait éviter les ennuis".

"Je me rendais au restaurant. Route sinueuse et, pourtant, deux voitures m'ont doublé dans un virage dangereux, une bleue (la VW Santana des tueurs) puis une petite blanche (la R4 des gendarmes). Dans un carrefour plus loin, j'ai vu que la voiture blanche avait coincé la bleue. Près de la bleue, un malabar tenait (un des gendarmes) en joue, en le visant. Je suis moi-même grand chasseur et j'ai pratiqué Jeff Cooper (Américain à l'origine des techniques nouvelles de tir) : le malabar adoptait une position peu commune. Il était grand, costaud, large d'épaules mais c'est son calme qui m'impressionnait. Il a tiré, puis ses copains et lui sont partis vers Overijse avec la voiture bleue. J'ai porté secours aux blessés en téléphonant du garage Mercedes, puis en relevant la tête de l'un et en déplaçant l'autre vers le trottoir."

Implicitement, le témoignage de Pierre Romeyer paraît poser la question de savoir qui avait accès au fichier des immatriculations.

  1. Die dreigtelefoon is 2 uur voor het contact tussen Delhuvenne en J Piavaux en ongeveer 2 uur na de schietpartij in Hoeilaart. Dus de daders moeten kort na Hoeilaart een onderkomen gevonden hebben waar ze zich konden organiseren en het manipuleren van het onderzoek en getuigen. tevens moeten we rekening houden dat 1 van de daders waarschijnlijk gewond was.

  2. Hoe komen de daders aan de gegevens van de getuige? Het feit dat ze vroegen met welk wagen hij reed, is de kans groot dat 1 van de daders hem ter plaatse tijdens de feiten heeft herkend. Doch ik kan me moeilijk voorstellen dat de 3 inzittenden van de Santana daar de tijd voor hadden midden in het vuurgevecht. Met de tussenstop van de Santana na Waver en de onduidelijkheid over het aantal wagen en daders in Waver acht ik het mogelijk dat er een tweede wagen was die zich in de buurt van het vuurgevecht in Hoeilaart bevond die de getuige heeft geobserveerd.

  3. Het Vlaams accent van de daders, de rijkswachter die de schietpartij aan de Colruyt in Nijvel overleefde verklaarde hetzelfde over de taal die de daders praten.

  4. Het gedrag van de daders overduidelijk getraind.

In Hoeilaart woonde er een verdachte dokter Claude Nancy.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Waver: 30 September

Daniel Dekaise in 1997 voor de Tweede Bendecommissie:

http://nsm08.casimages.com/img/2014/05/07/14050704502614738712216961.jpg

Re: Waver: 30 September

Dekaise heeft vorige week in zijn vestiging in de industriezone van Waver nachtelijk bezoek gekregen van inbrekers. De inbrekers gingen er met een aantal wapens van door.

Meer » www.lavenir.net

210

Re: Waver: 30 September

Uit het verslag van de feiten:

Agent Claude Haulotte parkeerde het voertuig dubbel ter hoogte van het gebouw nr 36, pende het portier van de combi, trok zijn wapen en stapte weg. De wagen liet hij open met de sleutels op het contact.

Tussen de politiecombi en de wapenhandel stonden aan de kant van de pare nummers drie wagens geparkeerd: een Toyota, een Peugeot en ter hoogte van de zaak Dekaise de bestelwagen Toyota van de wapenhandelaar.

Op onderstaande foto kan met de 3 wagens zien, de blauwe zou een Toyota moeten zijn (?), dus voor de blauwe wagen stond de Santana van de daders volgens getuigen al vanaf 7u30 in de ochtend.

https://lh3.googleusercontent.com/-vLzZloLwHVQ/U1DzDqIwTgI/AAAAAAAAANQ/Azi-JxN4abU/w1358-h767-no/waver.png

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.