721

Re: Waver: 30 September

Xenophon wrote:

Vergeet niet: ze hadden gelijk waar een riotgun met capaciteit van 5-7 schoten kunnen kopen voor (prijzen van toen) rond de 200-250 Euro, no questions asked. Waar is de logica?

Mits vertoon van een identiteitskaart en aankoop registreren via document model 9 bij de lokale politie (roze kaart met serie nr). Sport- en jachtwapens waren tot 2006 registratieplichtige vuurwapens.

Tenzij je de zwarte markt bedoeld. Maar dat kunnen dan terug hete wapens zijn.

722

Re: Waver: 30 September

Toon me eens de bepaling uit de wapenwet van 1933 of een uitvoerings KB die toen (1982) van kracht was en waar staat dat er een registratieplicht was.

Welke categorieën van wapens waren er (Art. 3):

  • Worden geacht verweerwapenen te zijn : pistolen, revolvers en automatische pistolen.

  • Worden geacht oorlogswapenen te zijn : met uitzondering van pistolen en revolvers, alle vuurwapenen met getrokken loop of blanke wapenen die kunnen dienen voor de bewapening der troepen.

  • Worden geacht jacht- of sportwapenen te zijn : die welke tot geen van bovenstaande categorieën behoren.

  • Wapenen van twijfelachtig model worden bij koninklijk besluit in een van bovenstaande categorieën gerangschikt.

Voor jacht of sportwapens was er niets voorzien, helemaal niets. Waar jij naar verwijst (model 9 etc) dat is allemaal later gekomen.

723

Re: Waver: 30 September

Xenophon wrote:

Voor jacht of sportwapens was er niets voorzien, helemaal niets. Waar jij naar verwijst (model 9 etc) dat is allemaal later gekomen.

Riot-gun kan motorblok doorboren » Forum

724

Re: Waver: 30 September

Officieel was er dus toch wel iets.

725

Re: Waver: 30 September

Spitfire wrote:

officieel was er dus toch wel iets.

Wapenverkoop in België weer ter discussie door moordbende » Forum

726

Re: Waver: 30 September

Edd was me voor maar volgens mij was er toen inderdaad niets. Ik heb hier ergens nog een oude documentaire over de bendefeiten (Franstalig) en daar wordt een wapenhandelaar geïnterviewd die duidelijk zegt dat een jachtgeweer of riotgun zomaar zonder enige formaliteit en zonder id kan gekocht worden.

Maar als je een wet of KB hebt waar iets anders staat, post maar en corrigeer me.

727

Re: Waver: 30 September

In die periode was het voldoende om een formulier (Model 9) in te vullen in drie exemplaren. In wit, rood en geel. Zonder bijlagen bewijs van een licentie jachtverlof of schuttersvereniging. Eén exemplaar voor de verkoper of overdrager, één exemplaar voor de verkrijger (koper) en één exemplaar voor de Gouverneur.

728

Re: Waver: 30 September

Maar nee, de regelgeving rond het model 9 kwam er na de wetswijziging in 2006 en is van toepassing op bepaalde 'lichte' wapens voor jacht en voor sportschutters. Klassiekers zijn bv pistolen in kaliber .22 of bepaalde jachtwapens. Maar een vereiste is dat je een sportschutterslicentie hebt voor de categorie in kwestie. Daarmee kan je dan inderdaad binnenwandelen in een wapenhandel, formulier invullen, betalen en buitenwandelen met je wapen.

Maar sommige categorieën kunnen nooit onder model 9, daarvoor heb je een model 4 nodig uitgereikt door de provinciegouverneur mits je voldoet aan de voorwaarden. Voorbeelden die daarin gekomen zijn na de bendefeiten: revolvers (kunnen nooit onder model 9) of lange wapens met pompactie (riot guns).

Zie deze documentaire uit de oude doos (1986) waarin een wapenhandelaar eea uiteenzet (vanaf minuut 8:16) » YouTube

729

Re: Waver: 30 September

Xenophon wrote:

Maar nee, de regelgeving rond het model 9 kwam er na de wetswijziging in 2006

Het model 9 was toch in gebruik en al van kracht voor de nieuwe wetswijziging in 2006? De nieuwe wapenwet is er eigenlijk gekomen door de feiten gepleegd door Hans Van Temsche in Antwerpen. Die had toch ook een model 9 ingevuld bij wapenhandel Lang in Antwerpen.

730

Re: Waver: 30 September

Bossi, eerlijk gezegd: ik ben niet 100% zeker. Heb (als particulier) vergunningen sedert 1992 maar dat waren de 'klassieke' (groen formulier model 4) verweervuurwapens in zwaardere kalibers.

Daarna is de wetswijziging gekomen, eerst in 2006 en daarna in 2008 en kwamen er vereisten van een legitiem doel, ingeschreven zijn in een club, regelmatig trainen etc. In mijn herinnering is dat model 9 er toen gekomen om het goedkoper te maken voor sportschutters en de verwerving wat te stroomlijnen maar ik ga er geen eed op doen want heb nooit die procedure gevolgd om een vergunning te bekomen, alles wat ik heb, heb ik onder model 4.

Wat ik wel weet is dat je die riotguns begin jaren 80 kon kopen zoals een croissant bij de bakker, daarna is er een identificatie- en registratieplicht gekomen en dan werden ze vergunningsplichtig. Heb er nog loopwerk mee gehad want wijlen mijn vader had zo'n riotgun in huis die volledig legaal maar zonder enige registratie was gekocht in 1981 en die hij daarna uiteraard ook nooit geregistreerd had, dat ding lag in een doos op zolder met een doos kardoezen naast. Ik denk niet dat hij er zelfs maar één keer mee had geschoten. Een tijd na zijn overlijden stond mijn moeder aan m'n deur met een doos waarin een toen illegaal wapen, aankoopbon er nog bij en de vraag het te bewaren. Iets wat ik me met mijn job bezwaarlijk kan veroorloven, ben dan zelf naar een politiekantoor in de buurt getrokken om aangifte te doen.