721

Re: Waver: 30 September

Dat waren geen dure of zeldzame stukken, verre van.

Er hingen wapens die véél meer waard waren. Cf. ook de diefstal van de Centaure: wapen was in se niet veel waard, technisch verre van ideaal en hing naast jachtgeweren die tienduizenden (frank) waard waren. Die schieten even goed.

Het zag er wel indrukwekkend uit, een kaliber 10 met lopen als een tunnelopening. Of dat een goede basis is om te kiezen is een andere kwestie. Vergeet niet: ze hadden gelijk waar een riotgun met capaciteit van 5-7 schoten kunnen kopen voor (prijzen van toen) rond de 200-250 Euro, no questions asked. Waar is de logica?

722

Re: Waver: 30 September

Xenophon wrote:

Vergeet niet: ze hadden gelijk waar een riotgun met capaciteit van 5-7 schoten kunnen kopen voor (prijzen van toen) rond de 200-250 Euro, no questions asked. Waar is de logica?

Mits vertoon van een identiteitskaart en aankoop registreren via document model 9 bij de lokale politie (roze kaart met serie nr). Sport- en jachtwapens waren tot 2006 registratieplichtige vuurwapens.

Tenzij je de zwarte markt bedoeld. Maar dat kunnen dan terug hete wapens zijn.

723

Re: Waver: 30 September

Toon me eens de bepaling uit de wapenwet van 1933 of een uitvoerings KB die toen (1982) van kracht was en waar staat dat er een registratieplicht was.

Welke categorieën van wapens waren er (Art. 3):

  • Worden geacht verweerwapenen te zijn : pistolen, revolvers en automatische pistolen.

  • Worden geacht oorlogswapenen te zijn : met uitzondering van pistolen en revolvers, alle vuurwapenen met getrokken loop of blanke wapenen die kunnen dienen voor de bewapening der troepen.

  • Worden geacht jacht- of sportwapenen te zijn : die welke tot geen van bovenstaande categorieën behoren.

  • Wapenen van twijfelachtig model worden bij koninklijk besluit in een van bovenstaande categorieën gerangschikt.

Voor jacht of sportwapens was er niets voorzien, helemaal niets. Waar jij naar verwijst (model 9 etc) dat is allemaal later gekomen.

724

Re: Waver: 30 September

Xenophon wrote:

Voor jacht of sportwapens was er niets voorzien, helemaal niets. Waar jij naar verwijst (model 9 etc) dat is allemaal later gekomen.

Riot-gun kan motorblok doorboren » Forum

725

Re: Waver: 30 September

Officieel was er dus toch wel iets.

726

Re: Waver: 30 September

Spitfire wrote:

officieel was er dus toch wel iets.

Wapenverkoop in België weer ter discussie door moordbende » Forum

727

Re: Waver: 30 September

Edd was me voor maar volgens mij was er toen inderdaad niets. Ik heb hier ergens nog een oude documentaire over de bendefeiten (Franstalig) en daar wordt een wapenhandelaar geïnterviewd die duidelijk zegt dat een jachtgeweer of riotgun zomaar zonder enige formaliteit en zonder id kan gekocht worden.

Maar als je een wet of KB hebt waar iets anders staat, post maar en corrigeer me.

728

Re: Waver: 30 September

In die periode was het voldoende om een formulier (Model 9) in te vullen in drie exemplaren. In wit, rood en geel. Zonder bijlagen bewijs van een licentie jachtverlof of schuttersvereniging. Eén exemplaar voor de verkoper of overdrager, één exemplaar voor de verkrijger (koper) en één exemplaar voor de Gouverneur.

729

Re: Waver: 30 September

Maar nee, de regelgeving rond het model 9 kwam er na de wetswijziging in 2006 en is van toepassing op bepaalde 'lichte' wapens voor jacht en voor sportschutters. Klassiekers zijn bv pistolen in kaliber .22 of bepaalde jachtwapens. Maar een vereiste is dat je een sportschutterslicentie hebt voor de categorie in kwestie. Daarmee kan je dan inderdaad binnenwandelen in een wapenhandel, formulier invullen, betalen en buitenwandelen met je wapen.

Maar sommige categorieën kunnen nooit onder model 9, daarvoor heb je een model 4 nodig uitgereikt door de provinciegouverneur mits je voldoet aan de voorwaarden. Voorbeelden die daarin gekomen zijn na de bendefeiten: revolvers (kunnen nooit onder model 9) of lange wapens met pompactie (riot guns).

Zie deze documentaire uit de oude doos (1986) waarin een wapenhandelaar eea uiteenzet (vanaf minuut 8:16) » YouTube

730

Re: Waver: 30 September

Xenophon wrote:

Maar nee, de regelgeving rond het model 9 kwam er na de wetswijziging in 2006

Het model 9 was toch in gebruik en al van kracht voor de nieuwe wetswijziging in 2006? De nieuwe wapenwet is er eigenlijk gekomen door de feiten gepleegd door Hans Van Temsche in Antwerpen. Die had toch ook een model 9 ingevuld bij wapenhandel Lang in Antwerpen.