11

Renne wrote:

Het is toch illegaal geld.

Niet echt, omdat het - volgens de rechter - niet zeker is dat het geld afkomstig is van overvallen of van de ontvoering van VDB. Dit werd ook in beroep bevestigd. Even een citaat uit een nieuwsbericht ter verduidelijking :

"Het losgeld werd in Zwitserse franken betaald. Het in beslag genomen geld werd in dollars gestort en nadien in euro omgezet. Daardoor is de link met het losgeld helemaal vervaagd. De Post kon niet aantonen dat het in beslag genomen geld afkomstig was van de overvallen door Haemers. Denise Tyack, die destijds de erfenis van Haemers weigerde, lijkt de 600.000 euro op te zullen strijken."

Wat wel opvalt is dat Tyack het geld vroeger heeft geweigerd. Waarom? Daardoor is de kans dat ze het haar hebben gegeven als zwijggeld wel kleiner natuurlijk.

Renne wrote:

En er zouden toch zakken van de Post aanwezig zijn geweest in Aalst? De reus mankte=Haemers ook.

Dit zijn dan nog maar twee feiten die in de richting van Haemers wijzen. Zo is hij zowel overdag - door een kassierster - als tijdens de overval zelf herkend door getuigen. Freddy Troch wou Haemers ook graag ondervragen ivm Aalst. Tel daarbij dan nog eens de carnavalsmaskers waarover ik het hierboven had bij en je krijgt toch het gevoel dat Haemers (en eventueel een tweede lid van zijn Bende) betrokken was bij de aanslag in Aalst.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

12

Wat misschien ook nog interessante informatie zou kunnen zijn over de Bende Haemers:

 • Denise Tyack, de vrouw van Patrick Haemers, deed meestal voor de overvallen de maquillage.

 • Patrick Haemers zocht meestal rond het Brusselse zuidstation zijn wagens om overvallen te kunnen plegen.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

13 (edited by ruske 22-06-2008 13:30)

club_le-happy-few wrote:

Waarom kreeg de weduwe van Haemers zo een bom geld? De post (staat) wilde dit geld toch terugvorderen (geld overval) maar het ging toch naar haar. Zwijggeld? Volgens mij moet zij toch ook meer weten? Ze maakte ook al sinds begin jaren 80 deel uit van het Brusselse nacht- en prostitutiewereldje.

Door zijn 'zelfmoord' kon Haemers niet veroordeeld worden. Wanneer je niet veroordeeld bent kan er ook geen schadevergoeding worden toegekend aan de slachtoffers door Haemers te betalen. Jammer dat onze wetgeving dergelijke zaken toestaat. Men kon immers makkelijk aantonen dat hij dergelijke sommen geld niet verdiend heeft met te werken. En wat Tyack betreft, men had beter alle veroordeelden solidair tot het betalen van de schadevergoedingen veroordeeld. Zo kon het geld dat zij erfde misschien nog worden aangeslagen. Ik zie anders geen verklaring waarom zij dit geld zomaar kan krijgen.

14

Wat werd er op 8 februari 1989 gevonden in de "Apollon" garagebox nr. 404 in Ukkel, Alsembergsesteenweg 733?

A. een BMW 535i

Volgende munitie werd in de BMW gevonden:

 • hulzen kaliber 7.62, van het merk FNB-82 en FN-66

 • een huls Men-68.30

 • een huls FN-64

 • een zakje met hierin vijf cartouches kaliber 6.35

B. Wapens

 • geweer FAL 7.62 nr. 2500414

 • karabijn FN C 5.56 nr 013868

 • twee revolvers Smith et Wesson, .44 et .45

 • revolver Colt .45

 • revolver type Derringer

 • vier Sten machinepistolen

 • twee Thompson machinepistolen

 • een pistool Colt 22 LR

 • een automatisch pistool "Essex Arms corporation"

 • een automatisch pistool "Erma Werke"

 • machinepistool cal. 243 Winchester, van het merk "Valmet"

 • een pistool FB Radom VIS model 35

C. Radiomaterieel

 • een zender voor afstandbediening

 • twee ontvangers voor afstandsbediening

 • een lader

D. Vingerafdrukken

 • van Haemers: op een vuilniszak, de ontvanger, twee dozen met cartouches, de Smith en Wesson revolver, binnenzijde van de linker achterruit van de BMW

 • van Lacroix: op valse identietspapieren, twee dozen met cartouches

 • van Bajrami: op een plastiek zak met gereedschap

 • van Zeyen: op een plastiek zak met batterijkabels

 • van Darville: op de binnenzijde van de ontvanger van de afstandsbediening

 • van Gauthier: op een deel van de PVC-buizen

E. DNA-materiaal

 • een DNA-staal werd genomen van bloedsporen op de BMW, op een sandaal gevonden in de box en op wrakstukken van de geldtransportwagen in Groot-Bijgaarden.

Eigen opmerkingen:

 • zowel de FAL 7.62 nr. 2500414 als het karabijn FN C 5.56 nr 013868 waren wapens gestolen uit de collectie van Mendez

 • het automatisch pistool "Erma Wenke" en het machinepsitool "Valmet" werden door Lacroix bij wapenhandelaars in Nice gekocht op 25 en 26 augustus 1988

 • het andere machinepistool "Vamlet" werd in een garagebox in Rijsel teruggevonden

 • een zekere Roland Durselen zou aan Thierry Smars tussen 1983 en 1985 de volgende wapens hebben verkocht:
  1) twee Colt .45 pistolen (waarvan één gevonden in de box in Ukkel)
  2) één revolver Smith en Wesson kaliber .44 (gevonden in de box in Ukkel)
  3) twee FAL-geweren (waarvan één gevonden in de box in Ukkel en gestolen van Mendez)
  4) één Thompson machinepistool (gevonden in de box in Ukkel)

 • verder beweert Roland Durselen aan Thierry Smars of Philippe Lacroix nog de volgende wapens te hebben geleverd
  1) de Sten machinepsitolen
  2) de revolver Smith en Wesson kaliber .44
  3) de revolver Derringer

 • Roland Durselen beweert dat hij het FAL wapen nr. 2500414 gekocht heeft van wapenhandelaar Deliens. Deliens heeft bekend dat hij deze wapens aan Durselen heeft verkocht en dat deze wapens door Madani Bouhouche aan Deliens in bewaring waren gegeven. Bouhouche ontkent deze overhandiging.

Uit de ballistische analyse van de wapens, de gevonden munities in de box, in de BMW en op de plaats van de overval in Groot-Bijgaarden is gebleken dat de FAL 7.62 effectief werd gebruikt bij de overval op het geldtransport in Groot-Bijgaarden maar eveneens bij de overval in Doornik en in Almeer (Nederland) en dat het karabijn FN C 5.56 ook gebruikt werd tijdens de mislukte overval in Etterbeek op 29 juni 1988.

Eigen conclusies:

 1. DNA-stalen van één of meerdere bendeleden van de bende Haemers zijn gekend door het gerecht.

 2. De bende Haemers heeft dus wel degelijk de wapens gebruikt die gestolen werden bij Mendez. Deze wapens werden dus niet door derden in de box gelegd om de speurders te misleiden. Wie weet er meer over Roland Durselen en wapenhandelaar Deliens (blijkbaar de link tussen de gestolen wapens van Mendez en de bende Haemers)? Misschien werd wel opzettelijk deze gestolen wapens van Mendez aan het criminele milieu verkocht om alzo bij gebruik ervan deze criminelen te laten opdraaien voor de diefstal bij Mendez of om de zaken aan elkaar te linken.

 3. De bende Haemers heeft wel degelijk VDB ontvoerd. Het is aannemelijk dat ze dus effectief de nummerplaat van mevrouw VDB gebruikt hebben voor de ontvoering van VDB en/of voor de overval in Groot-Bijgaarden (om met de flikken te lachen?) De BMW werd gestolen op 13 januari 1989. VDB werd ontvoerd op 14 januari 1989.

 4. In de box werden eveneens bivakmutsen, carnavalsmaskers en pruiken gevonden (niet hernomen in de akte van inbeschuldiging) maar wel becommentarieerd door rechter Vlogaert tijdens het proces. Bij alle overvallen op de geldtransportwagens gebruikte de bende Haemers bivakmutsen. Aangezien alles wat er gevonden werd in de box effectief blijkt gebruikt te zijn door de bende Haemers bij hun criminele feiten is het dus meer dan aannemelijk dat ook de maskers en pruiken door de bende Haemers zijn gebruikt. Voor welke feiten?

(Met dank aan forumlid Merovinger.)

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

15

Hou je bretellen vast en lees de memoires van onze premier Martens: de pantserwagen bestuurd door agenten/bodyguards was getuige van de overval en ontploffing in groot Bijgaarden. Zij zijn weggereden doorheen de brokstukken. Misschien was dit een aanval op (vingerwijzing naar) Martens, dachten ze! En was daar de nummerplaat van madam peip een tweede aanwijzing.

Ben wrote:

Wat werd er op 8 februari 1989 gevonden in de "Apollon" garagebox nr. 404 in Ukkel, Alsembergsesteenweg 733?

Goeie info, Is er ook een link naar bronmateriaal?

Wat dit specifieke DNA-spoor betreft, het is waarschijnlijk van mede-verdachte Marc Van Dam die gewond raakte. Ik mag verder toch lije dat ze ooit DNA van Haemers hebben vergeleken met die blonde haar die men ooit vond... (?) En anders moeten ze bij CWB de schep maar eens tevoorschijn halen!

Hier een linkje naar een reeks artikelen over dit proces (dat Haemers II werd genoemd) » archives.lesoir.be
Voor niet Frans-sprekenden is hier dezelfde link via de G-vertaler » archives.lesoir.be - vertaald

Ironisch genoeg werd het proces (mede)geleid door "president van de rechtbank" Guy Wezel... gepromoveerd nadat hij zijn capaciteiten had laten zien als aanklager tegen de bende van de Borinage?

Verder ben ik ook wel eens benieuwd naar wat voor carnavalsmaskers er werden gevonden. Eentje van Chirac en eentje van een oude man met blauw oog? Hoe stom zou het zijn van hen om maskers die door de Bende van Nijvel werden gebruikt te bewaren tot 8 febr 1989? Ik kan me dus niet voorstellen dat het de bewuste bendemaskers waren.

Als Bouhouche en Patrick Haemers deel uitmaken van het Bende van Nijvel-netwerk, waarom komen die Mendez wapens dan via de omweg van de "onbetrouwbare" (ze getuigden tegen de bende Haemers) Deliens en Durselen? Zouden de verdachten en Deliens en Durselen geweten hebben dat deze wapens eigenlijk van Mendez waren? Deliens en Durselen zouden dus in principe ook in het dossier Mendez en/of het proces tegen Bouhouche en Beijer moeten voorkomen als "helers" van deze wapens.

17

Heling werd vervangen door "in depot" leggen. Vergeet ook niet de "compartimentering". Bv. Bouhouche in de gevangenis geeft opdracht aan Quittner wapens te verkopen want hij heeft geld nodig. Quittner vraagt aan Beijer deze in depot te geven aan A , na twee maanden deze wapens niet verkocht te krijgen geeft A deze aan B enz in depot voor andere wapens.

Waar is de heling als Beijer zegt dat hij niet kon weten dat Bouhouche deze van Mendez had gestolen? onbewijsbaar. Heling is correctionele maar op proces Boucouche & Beijer was er ook moord zodat alles samen voor een jury kwam en deze hebben geoordeeld dat de Beijer konden veroordelen voor heling van de uurwerken van Smars. Totaal bizar want geen bewijzen en daarvoor is Beijer tot in Straatsburg geweest.

Boemerang wrote:

Goeie info, Is er ook een link naar bronmateriaal?

Bron: akte van inbeschuldiging tegen de bendeleden van Haemers.

19

Manken: als je wat rondleest dan verneem je dat bij de bende van Woluwe in hun jonge jaren de gewoonte was elkaar in de billen/voet te schieten, zie ook bij Toumanianz (ballen).

Zo te zien waren ze allen invalide in het milieu.

Boemerang wrote:

Verder ben ik ook wel eens benieuwd naar wat voor carnavalsmaskers er werden gevonden. Eentje van Chirac en eentje van een oude man met blauw oog ?
Hoe stom zou het zijn van hen om maskers die door de Bende van Nijvel werden gebruikt te bewaren tot 8 febr 1989...? Ik kan me dus niet voorstellen dat het de bewuste bendemaskers waren.


Haemers liet wel meer dingen lang rondslingeren in garageboxen en appartementen: de sleutel van de geldtransportwagen die overvallen werd in Drogenbos werd 7 maanden na de feiten gevonden in een snoeppotje in zijn appartement, de sleutel van de BMW (gestolen op 11 juni 1984, gebruikt in Verviers en teruggevonden op 4 november 1985) werd op 25 februari 1987 gevonden in zijn appartement, in de villa waar VDB werd vastgehouden werden o.a. de agenda en portefeuille van VDB gevonden ...

Héél stom dus.