11

Ik was recent het onderwerp over de zoekacties in Sint-Pieters-Leeuw aan het nalezen en LEO maakte daar een goede opmerking.

De onderzoekers gaan ervan uit dat de 'killer' dood is en door zijn kompanen is begraven in het bos van La Houssière. Dit betekent dus dat de Bende overvallen pleegt met een spade of dat ze in die vier uur tussen de overval in Aalst en het moment dat ze gezien zijn in het Bos van La Houssière nog ergens een spade zijn gaan halen. Of waren ze in het bos aan het wachten op hun collega's die thuis een spade waren gaan halen?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

12 (edited by kim_wouters 31-08-2011 20:49)

Philippe De Staerke had een spade om zijn Samsonite-wapenvalies te begraven na Aalst.

13 (edited by Merovinger 31-08-2011 21:18)

Een forumlid op tueries had ook nog de volgende hypothese: waarom het lijk niet officieel begraven met een echte begrafenis? Het enige wat hiervoor nodig is, is een meewerkende dokter (en eventueel begrafenisondernemer) die de dood van de persoon vaststelt en de nodige formulieren voor de burgerlijke stand invult. Het forumlid heeft zich vorig jaar hierover geïnformeerd en blijkbaar mag elke dokter dit doen.

De bende zou hiervoor gerust de tijd kunnen gehad hebben. Maandag 11/11/85 was een feestdag. De officiële verklaring bij de burgerlijke stand kan dus ten vroegste op dinsdag gebeurd zijn. Werd er op een gegeven moment door een bendelid niet het volgende gezegd: "ça va docteur?". Dus kenden zij een dokter? Dus de moeite om de sterfgevallen van dat weekend te onderzoeken.

kim_wouters wrote:
LEO wrote:

De Bende zou hun mededader het genadeschot gegeven hebben en begraven ? Komaan zeg, een bende overvallers die er op uit trekt met een spade om mogelijke mededaders te begraven.
Indien één van de overvallers de pech had levensgevaarlijk gewond te raken tijdens een overval krijgt hij gewoon een nekschot en wordt uit de wagen gekieperd, al eender waar.

a) Spade was niet bedoeld om elkaar te begraven, wel om wapens te begraven. De spade lag vermoedelijk ook niet in de overvalswagen. Moest ook niet. Er waren minstens zes medeplichtigen en twee wagens. Misschien wachtte de Bende wel tot iemand met de spade terugkwam.
Maar LEO stelt wel zeer pertinente vragen, die in een langer lijstje passen: waarom staan oude en reus aan een auto ogenschijnlijk niets te doen terwijl daar een dooie ligt?  Waarom gaan ze niet graven?  Waarom is de locatie van dat graf van die getuige zo ver van de executieplaats?  Waarom is de auto nadien op een afstandje daarvandaan in brand gestoken?
Volgens mij kan je de puzzelstukjes wel in elkaar passen. Stel. In het bos ontmoet de bende elkaar na de overval; ze zien dat de killer er slechts aan toe is en geven hem het genadeschot; Iemand gaat ergens de spade ophalen met een wagen, uiteraard niet de overvalswagen; In afwachting blijft één auto achter met reus en oude man; De dode killer ligt dood voor de auto en ze worden gespot door getuigen, wachtend op hun spade; De Bende besluit daarop de killer op een serieus afstandje te begraven, omdat hun locatie bekend is/kan zijn.

b) nekschot + eruit kieperen?  No way!  Elk lijk is een spoor. De dode moest verdwijnen, zijn identiteit kon de identiteit van de anderen verraden.
Dit is de ene grote zwakke plek. Er is niet één bekende of halfbekend figuur uit het gehele bendedossier verdwenen in november 1985.

Kim: je hypothese is goed mogelijk maar vergeet niet dat ze toch al wel een grote put moesten graven om er het lijk in te dumpen (diepte + lengte). Dit moet met één spade en 's nachts (pikkedonker) toch wel veel tijd in beslag hebben genomen. Ze werden om 00u30 gezien door de getuigen die mogelijks de politie zijn gaan verwittigen. Toch wel een riskante onderneming om op dat ogenblik, zelfs wat verderop in het bos, een put te beginnen graven terwijl op elk moment er politie of burgers konden aankomen.

15 (edited by kim_wouters 01-09-2011 19:33)

Klopt wat je zegt, ik heb mezelf dezelfde bedenking gemaakt. Mijn redenering: veel keuze hadden ze niet. Het lijk, de auto of de daders konden het bos niet uit, overal politie. Lijk bijhouden was riskant voor als de politie in het bos opdook. Ontdoen/begraven bleef over als beste optie. Maar waar?

Toen ik het voor het eerst las, vond ik de plek van dat graf bizar. Aan de rand van het bos! Maar in feite is het wel logisch, als je rekening houdt met de nacht (in open lucht is het nog iets lichter dan in een donker bos) en de locatie waar ze gespot werden: ze gingen zo ver mogelijk er vandaan graven. Aantal spades: een of twee, dat is even snel meegebracht. Mijn vriend heeft er drie. Ze kunnen voor hetzelfde geld met z'n vieren hebben staan spitten, dat weten we niet.

16

Ben wrote:

De agent in kwestie bevond zich op dertig tot veertig meter afstand van de overvallers, zei de toenmalige procureur des Konings van Dendermonde, Guido de Saeger, voor de eerste Bendecommissie.

Eddy Nevens schoot met een Smith & Wesson .38. Dat pistool heeft volgens deze website (www.militair.net) een effectief bereik 25 meter. (Wat gebeurd er trouwens met een kogel na die 25 meter?)

Nadien nog opgezocht: volgens Wikipedia heeft dit wapen een maximum bereik van 45.72 meter. Hij kan dus wel raak geschoten hebben.

Bij de plek waar Philippe C. de daders zag, werden op donderdag 30 september 2004, twee kogelkoppen en twee hulzen gevonden waarvan Eddy Vos op een gegeven moment zei dat deze uit de Ingram zouden zijn gekomen. Deze zaten volgens Eddy Vos ook op de juiste diepte.

Als die twee kogels effectief gebruikt zijn om de "killer" te vermoorden, kan men dan na twintig jaar nog DNA (of bloed) vinden op die kogelkoppen?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube
Ben wrote:

Eddy Nevens schoot met een Smith & Wesson .38. Dat pistool heeft volgens deze website (www.militair.net) een effectief bereik 25 meter. (Wat gebeurd er trouwens met een kogel na die 25 meter?)

Dag Ben,

Dacht dat het een revolver was in 38 SP. Schiet zelf met een S&W 38 SP en op 50 meter mis ik een manschijf niet, ook niet in double action. Het gaat hem om de stress en de omstandigheden (donker, angst, terugvuren, e.d. ). Als hij op die afstand de reus zou geraakt hebben dan was dit een lucky shot en niets anders. Deze kogel is zelf dodelijk na ... meters.  Zal hier een tabelletje geven van meter per seconde van een .38 SP met een 158 grains kogel.

0 meter = 274 m/s
100  meter = 253 m/s
300  meter = 221 m/s
1000 meter = 148 m/s

Deze werden afgevuurd in een hoek van 45 graden waardoor de kogel zelf op 1000 meter zeer schadelijk en zelf dodelijk kan zijn. Een paintball bolletje heeft bij het verlaten van de loop 90 m/s en ook daar is het aangewezen om een masker te dragen.

18

Geronimo, enkele vraagjes. Als je in het donker met een revolver (dus geen pistool) gericht schiet via het vizier (keep en korrel) heb je dan geen last van de mondingsvlam? En bij een salvo? Kan je dan bevestigen dat je raak geschoten hebt? En hoelang duurt het voor je nachtblindheid verdwenen is?

Met dank.

19 (edited by DeadLetterBox 07-06-2012 13:50)

Dat heb je absoluut. Afhankelijk van het wapen en kaliber zal de mondingsvlam groter of kleiner zijn en van de aanwezigheid van een vlamdemper.

In principe zijn je ogen pas na een goed half uur volledig aangepast aan het duister. Eén vlam of lichtpunt is voldoende om dat te verbrodden. Het sluiten van 1 oog wanneer er zich licht manifesteert helpt het nachtzicht in dat gesloten oog te bewaren. Zo heb je met 1 oog wel nog de mogelijkheid je nachtzicht te gebruiken na een schot.

Bevestigen of je raak schiet is moeilijk, maar dat hangt natuurlijk van het doelwit af. Een mens zie je natuurlijk wel vallen, maar een gaatje in een papieren doelwit is weer wat anders.

Servo per Amikeco

20

Ik probeer me in te leven in de stresserende momenten waarin agent Nevens de schoten afvuurde. Dit ligt aan de basis van de verhalen over een wel dan niet gewonde overvaller, een lijk dat naast een voertuig ligt in het bos en de tijdrovende opgravingen naar iets dat niet bewezen is.