Renne wrote:

Ik denk het een normale bende was in 1982-83 en het in 1985 een organisatie was.

Denk ik ook, maar dan wel een bende die toen al 'beschermd' werd omdat er wetsdienaars deel van uitmaakten, en die later, onder impuls en met financiële en logistieke hulp van hogerhand kon uitgroeien tot de Bende die de bloedige aanslagen in 1985 zou plegen. Me dunkt dat hoger geplaatste personen door de Bende werden gechanteerd, en dat deze mensen dan maar in één adem (een geluk bij een ongeluk) een beroep deden op de Bende om hun vuile klusjes op te knappen want ze konden ze toch de nodige bescherming bieden.

Het staat echter buiten kijf dat de eerste raids amateuristisch getint waren, voor hetzelfde geld waren de overvallers bij de eerste overvallen of achtervolgingen (vooral dan in Hoeilaart) al naar de eeuwige jachtvelden geknald.

12 (edited by Renne 25-03-2008 18:18)

Ben wrote:

Inderdaad, Bouhouche, altijd maar Bouhouche.

Inderdaad, altijd maar Bouhouche, van begin tot het einde. Wat zeg ik van voor het begin tot na de bende, de moord op Mendez. Ik zeg niet dat hij achter alles zit maar hij wist toch wel veel. Hij moet een schakel geweest zijn tussen bepaalde mensen en de Bende. Hij had connecties bij alle milieus eigenlijk: wapenhandel, drugshandel, prostitutie, rijkswacht, SIE, schietclubs, criminelen, politiek, Staatsveiligheid, ....

Hoe meer ik lees hoe meer ik zeker ben dat hij erbij betrokken was, we hebben al veel gehoord dat de Bende uit '82 en '85 2verschillende bendes waren maar met 1 (of 2) persoon uit de generatie van '82,volgens mij was Bouhouche die persoon en heeft hij zich opgewerkt in alle milieus en mensen overtuigd van zijn visie en daar zaten dan mensen in van alle milieus.

Het begint gewoon bij een gewoon criminele bende en het breidt zich uit tot een georganiseerd netwerk, een soort piramide, onderaan de soldaten(gangsters/uitvoerders) en bovenaan de grote meneren, mensen met veel macht en gezag.

13 (edited by Columbo 26-03-2008 02:56)

Tja. Waarom hadden ze een 'prototype van een geluidsdemper' van doen? Ze zochten wapens en toen ze die hadden waren ze weg. Ze hebben mijn gedacht in 'boekskes' opgezocht welke wapens het nuttigst waren. (O.a. in de boeken die in La Houssière teruggevonden zijn.)

Riot guns en zowat alle munitie waren vrij verkrijgbaar. In 1998 waren er 2 Bouhouches ingeschreven in België. (Zie familienamen.com) Ergens rond Anderlecht. Er zijn een paar andere familienamen die me interesseren. Buitenlandse familienamen die op 2 plaatsen net onder het Zoniënwoud voorkwamen en ook in Bergen. En nergens anders.

14

Wat trouwens in het begin van de Bende-overvallen opvalt, is dat ze niet echt kunnen kiezen welke wagen ze moeten gebruiken. Ze stelen een Austin-Allegro. Die dumpen ze vrij snel en stelen onmiddellijk een Volkswagen Santana. Die gebruiken ze tijdens hun eerste overvallen, maar in Waver komen ze tot de ontdekking dat de wagen vrij veel beperkingen heeft. Ze dumpen de Santana en plegen daarna een paar moorden. Het zou handig zijn om te weten met welke wagen ze zich toen hebben verplaatst. Ook voor de eerste overval in Dinant, zou het handig zijn om te weten met welke wagen ze deze overval hebben gepleegd.

Na de twee moorden - eind december, begin januari - kiezen ze voor een Peugeot, maar ook die wagen dumpen ze na één overval. Dan kiezen ze voor de Volkswagen Golf, wetende dat dat de perfecte wagen is voor hun overvallen. Ze plegen er verschillende overvallen mee, maar ze kiezen opeens terug voor Saab turbo. Voor exact één feit. Hadden ze voor die overval in Nijvel een andere wagen nodig dan een Volkswagen Golf omdat deze te hard zou opvallen? Misschien zit de waarheid achter de Bende ook voor een groot deel in de gebruikte wagens.

Columbo wrote:

in de boeken die in La Houssière teruggevonden zijn

Dan krijg je weer een andere vraag. Hoe komt zo'n Bende aan een wapenboek waar maar vijftig exemplaren van zijn? Dan moeten ze toch diep in het wapenmilieu zitten of er contacten hebben? En de wapens waren prototypes, die stonden niet in de boekskes en er waren maar zeer weinig mensen die op dat moment wisten dat die wapens bestonden.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

15

Net hetzelfde geldt voor die kogelvrije vesten. Dat waren ook prototypes, die hoedanook al een tijdje getest werden door... de rijkswacht.

Op het begin stalen ze telkens een andere wagen. De Golf GTI moet het best bevallen zijn:

  • De Allegro was gewoon geen auto om overvallen mee te doen. Brol.

  • De Santana was een goede auto, maar was minder snel dan een Golf en had geen achterklep.

  • De Peugeot was wellicht nog een stuk trager dan de Santana. Dat moet ze niet bevallen zijn.

  • De eerste Golf bleek uiterst geschikt. Snel, wendbaar, achterklep.

  • De Saab stalen ze omdat een Golf nu verdacht was. De Saab was nog sneller dan de Golf en had een achterklep, maar hij gaf wel de geest...

  • Dus pikten ze opnieuw een Golf. Een Golf GTI was daarna een erg verdachte wagen.

Pauze van anderhalf jaar.

  • Ze kozen opnieuw voor een Golf. Van een heel ander kleurtje dan de vorige 2.

De Rijkswacht kreeg daarna ook Golf GTI's. Het is schandalig dat die tot dan in die R4's moesten rondsuffen. Enkel gangsters met een 2pk waren te achtervolgen.

17

Columbo wrote:

Ze kozen opnieuw voor een Golf. Van een heel ander kleurtje dan de vorige 2.

Het was de beste optie ze hadden op alle vlakken de perfecte overvalswagen, maar ook auto's die makkelijk te gestolen konden worden. Volgens mij kon het niet anders, of de Bende liet zijn auto's prepareren door specialisten.

Zelfs de minister van justitie destijds noemde golf wink.

Renne wrote:

Hetwas de beste optie ze hadden op alle vlakken,de perfecte overvalswagen, maar ook auto's die makkelijk te gestolen konden worden. Volgens mij kon het niet anders of de Bende liet zijn auto's prepareren door specialisten.

Inderdaad,  snel, onopvallend en betrouwbaar en een achterklep waaruit je kon vuren. autoalarmen begonnen in die tijd maar eerst te verschijnen, dus nog makkelijk te verschalken. Onopvallend, ja het was een GTI, maar dat ziet er voor de doorsnee belg uit als een golf, en de golf was ook toen al een van de populairste auto`s. 

He, misschien was dit wel een uit de hand gelopen reclamecampagne van volkswagen, want ze hebben er massa`s van verkocht wink cool  (ne mens moet nekeer kunnen lachen ook he. )

20 (edited by club_le-happy-few 25-02-2009 17:41)

Das waar, iedereen wilde toen een Golf gti of een Saab turbo.