Re: Guy Goffinon

Ik geef het mee voor wat het waard is, maar volgens een lange (en lezenswaardige) vertrouwelijke nota van Goffinon gedateerd op 4 oktober 1988 waarvan één kopie bezorgd werd aan OR Troch (handgeschreven aantekening '1 copie transmise le 17 mars 1989 à Troch à Termonde' hielden Bultot, Bouhouche en Mendez elkaar min of meer in een houdgreep.

Hetgeen volgt is de synopsis van de opinie van GOFFINON zoals hij die uiteenzet in de nota:

Mendez verkocht wapens aan Bouhouche en die laatste had hem ook de HK MP5SD verkocht of gegeven die gestolen was bij het SIE, wetende dat Mendez al lang aan het proberen was er één vast te krijgen. Bouhouche had hem uitgelegd dat hij zéér voorzichtig moest zijn met dat wapen want dat het heter dan de hel was en een rechtstreekse lijn vormde naar de diefstal bij het SIE en andere feiten. Bouhouche kwam echter van gemeenschappelijke kennissen te weten dat Mendez niet discreet was. De 'bende van Bouhouche' maakte hem duidelijk dat de MP5SD moest terugkomen maar Mendez weigerde. Dus stal Bouhouche heel de verzameling maar zijn enige objectief was de MP5, die hij niet vond wegens elders bewaard.

Mendez zou vermoed hebben dat Bouhouche verbonden was met de feiten van Waals Brabant en dat sommige van de door Mendez bij FN gestolen wapens gebruikt werden bij die feiten.

Bultot zou Mendez bevestigd hebben dat Bouhouche geconnecteerd was met de feiten van Waals Brabant. In tegenstelling tot wat Bultot beweerde stond deze laatste in 1985 wel degelijk in contact met Mendez, zie pv. 1495/86.

Mendez durfde Bouhouche niet aangeven, ten eerste omdat hij vreesde via de wapens ook geassocieerd te worden met de feiten van de Bende. Ten tweede omdat hij wist dat Bouhouche niet alleen was en dat de onbekende anderen niet zouden aarzelen om bij een aangifte wraak te nemen op Mendez of zijn familie.

Bultot zit in een vergelijkbare situatie als Mendez want zou onrechtstreeks betrokken zijn bij de bendefeiten en vreesde voor zijn leven indien Bouhouche zou beginnen denken dat hij zou praten. Om hem verder het bad in te trekken wordt Bultot gevraagd om moeilijk te verkrijgen wapens aan te schaffen voor Bouhouche. Bouhouche wist goed genoeg dat hij niet anders zou kunnen dan aankloppen bij Mendez. De business tussen Mendez en Bouhouche was daarenboven stilgevallen door hetgeen was gebeurd.

Dus Bultot moet in opdracht aan 4 UZI-machinepistolen raken en klopt inderdaad ten einde raad aan bij Mendez, die hem deze verkoopt in ruil voor (nog te betalen) 130000 BEF. De transactie gaat door maar Mendez begint te twijfelen dat de wapens toch niet bij Bouhouche terechtkwamen en gebruikt werden bij bendefeiten. Bultot komt in nauwe schoentjes voor wapenhandel. Op hetzelfde moment wordt Stowell gearresteerd en doorzoekt men bij FN de kast van Mendez. Mendez vreest dat Bultot mogelijk zou gaan praten.

Tijdens zijn tweede aanhouding geeft Bultot hints dat hij info heeft over de Bende maar uiteindelijk zwijgt hij wegens te bang.

Bouhouche en co beseffen dat de zaak met Mendez niet opgelost is en deze een bedreiging blijft vormen. Bouhouche kon niet meer afspreken met Mendez want die wantrouwde hem. Daarenboven was er geen enkele reden waarom Bouhouche niet bij Mendez thuis had kunnen langskomen, ipv langs een autosnelweg. Wie had wel een perfecte reden om af te spreken met Mendez? Bultot, want die moest nog steeds betalen voor de UZI's. En ondanks dat hij Mendez kende, was hij nooit bij die laatste thuis geweest en was dat ook geen goed idee aangezien hij reeds was gearresteerd, hij was dus niet frequenteerbaar.

Bultot wordt door Bouhouche, met de Bende op de achtergrond, onder druk gezet om Mendez (die hen beiden aan de galg zou kunnen praten) te doden. Maar hij vreest nog dieper in de klauwen van Bouhouche te zinken en vreest dat die laatste hem zou kunnen aangeven voor de moord en neutraliseren. Dus hij antwoordt dat hij de klus zal klaren maar op één voorwaarde: met het persoonlijk pistool van Bouhouche, dat zeer herkenbaar was (een gechromeerde GP 9mm) en deze hem dadelijk diende te overhandigen. In die periode heeft Bouhouche bij herhaling getracht een nieuwe 9mm-loop te kopen, vruchteloos.

(Nota Xenophon: weinig zinvol want het serienummer van het wapen staat op de slede én de loop en als die twee niet overeenkomen is er een probleem.)

Bultot zou Mendez vermoord hebben en daarna Bouhouche zijn wapen hebben terugbezorgd in de Eldorado cinema zodat ze niet samen zouden moeten afspreken hebben.

Tot zover de outline van wat Goffinon neerpende in zijn nota.

Re: Guy Goffinon

Als dit ook maar enigszins (een stuk van de) waarheid zou zijn (en bewijsbaar is) dan los je 2 dossiers tegelijk op.

33

Re: Guy Goffinon

Ik neem het risico om nog eens persoonlijk aangevallen en beschimpt te worden door forumlid M., maar wie heeft de link tussen bende en Mendez dossier tegengehouden en waarom?

34

Re: Guy Goffinon

Jean Gol.

35

Re: Guy Goffinon

Enkel bloed aan zijn tanden, of toch ook aan zijn handen? Persoonlijk geloof ik het tweede.

36

Re: Guy Goffinon

Bultot heeft zo ongeveer half België gecontacteerd, waaronder de bekendste Coveliers en Marlair. En zelfs een aantal forumleden. En forumleden van het Franstalige forum. Het is dus niet onmogelijk dat zij bovenstaande post kunnen bevestigen of ontkennen.

Re: Guy Goffinon

ctrix wrote:

Ik neem het risico om nog eens persoonlijk aangevallen en beschimpt te worden door forumlid M., maar wie heeft de link tussen bende en Mendez dossier tegengehouden en waarom?

De rol van Gol (no pun intended) ken ik niet. Maar wat 100% zeker is, is dat OR Luc Hennart van geen enkele onderzoeksdaad wou weten die een link zou kunnen leggen tussen 'zijn' zaak Mendez en het bende-onderzoek. Geen enkele speurder moest daarmee komen aanzetten, het kon volgens hem niet dat er een verband was en daarmee basta.

Hij heeft er ruzie over gemaakt met zo ongeveer iedereen, inclusief Goffinon, Doraene maar bv. ook procureur Deprêtre, toch geen watje.

Vanuit een bepaald perspectief kan ik sommige van zijn beslissingen kaderen want uiteindelijk moet er een dossier afgeleverd worden, geen Mount Everest aan onsamenhangend materiaal. Maar hij is een stijfkop, zeer eigengereid en niet geïnteresseerd in discussie.