121

Re: Juan Mendez

Ben wrote:

Op de begrafenis van Mendez tekende adjudant Dussart van de BOB van Waver volgende woorden van Bouhouche op: "Er zal geen bloed meer vloeien in Waals-Brabant."

Tijdens diezelfde begrafenis vond een gesprek plaats tussen rijkswachtkapitein Rousseau en procureur Deprêtre waarbij de laatste de kapitein in opdracht van Gol en het parket-generaal uithoorde over de vooruitgang van het moordonderzoek. Tijdens de informele babbel onderstreepte Deprêtre dat de dood van Mendez geen uitstaans had met extreem-rechts en de Bende. Rousseau van zijn kant was verwonderd vanwege de plotse belangstelling van de minister voor een in zijn ogen eerder banale moordzaak en nam de conversatie op band op. De audiocassette werd echter door de militaire auditeur opgevraagd en verdween spoorloos.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

122 (edited by K& 19-03-2013 13:13)

Re: Juan Mendez

Mendez prutste niet aan wagens maar werkte bij Podevijn. Daarna is hij opnieuw gaan studeren ICHEC (zie sticker op zijn auto) en is daarna bij FN gaan solliciteren. Tijdens zijn studies voor de middenjury (middelbaar?) heeft hij Alain Coesens leren kennen via deze zou hij in de wapencircuit zijn geïntroduceerd. Kan echter ook zijn dat hij reeds in Aalst wat ervaring had opgedaan maar daar is mij niets over bekend. Veel van deze gegevens komen uit een artikel van Douglas De Coninck dat reeds op de site staat denk ik.

123 (edited by the end 04-04-2013 18:41)

Re: Juan Mendez

Uit El Pais van 14/01/1986 vertaal uit het Spaans. Bron » elpais.com

Het gerechtelijk onderzoek naar de moord afgelopen dinsdag van Juan Méndez Blaya, Belgisch staatsburger van Spaanse afkomst die in dienst werd genomen in de nationale fabriek (FN) van Herstal, België, van de verkoop van wapens aan bepaalde landen in Latijns-Amerika, een nieuwe track heeft bijgedragen: een Amerikaan die verhandeld armen met Honduras, volgens de Belgische krant Le Soir gisteren opgemerkt. Een ander nummer verbindt het aan de internationale heroïnehandel.

Een Amerikaanse vriend van Mendez, Douglas Stowell, dat wapens naar Honduras geëxporteerde, werd gearresteerd twee maanden geleden in Thionville, in het noorden van Frankrijk, door het hebben van frauduleus ingevoerde nieuwe wapens van FN merk dat u Mendez vergemakkelijken. Stowell, resident in Bern (Zwitserland) maar woont u in Honduras, volgens deze versie was niet een cliënt van FN, maar een informele agent. Verkregen, door middel van zijn contacten in Honduras, contracten voor de aankoop van wapens. Franse politie vond ook aan boord van de Amerikaanse helikopters documentatie auto.

Het tweede nummer verwijst naar de voorganger van Méndez in de FN vennootschap, die, volgens deze versie was van Peruaanse afkomst en een bar in Brussel, die vier jaar geleden was een centrum van de heroïnehandel uitgebuit. De voorganger van Mendez is momenteel in de Verenigde Staten.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

124

Re: Juan Mendez

the end, dat verhaal kennen we wel in beter Frans en Nederlands. Niets nieuws dus. Je moet erbij denken dat gendarme Raes in het resto/bar het onderzoek deed en Bouhouche hem daarbij hielp (1978?).

125

Re: Juan Mendez

Opmerkelijk: een zekere Tony Mendez kreeg de hoogste onderscheiding en wordt gezien als een van de 50 grootste CIA-agenten uit de geschiedenis, dit omwille van een spectaculaire buitenlandse reddingsoperatie van 6 Amerikanen in januari 1980 in Teheran, Iran. Op wikipedia.org is meer informatie te vinden.

Op de foto kan je zien dat er een zekere fysieke gelijkenis met 'onze' Tonio Mendez is. De precieze gebeurtenissen werden pas eind 2007 bekend en recent verfilmd in de film 'Argo'. De naam Tony Mendez is dus slechts sinds kort echt buiten CIA-kringen bekend. Een beetje fantasie en je ziet al de ene andermans identiteit overnemen. wink

Re: Juan Mendez

Mendez wordt onder andere genoemd in het boek 'Legacy of Ashes' van Tim Weiner 2007 » www.namebase.org

127

Re: Juan Mendez

Is dat zo? Ik heb het boek liggen, moet het even nagaan.

128

Re: Juan Mendez

Gecheckt, deze CIA-gelinkte "Tony Mendez" blijkt een andere te zijn. De naam is natuurlijk banaal.

129

Re: Juan Mendez

Begin januari 1986, een paar dagen voor de moord op Mendez, werd Danièle Mendez geschaduwd toen ze haar boodschappen deed in de GB-supermarkt van Oudergem aan het begin van de autoweg naar Namen. Ze werd gevolgd door twee mannen in een metaalkleurige wagen.

Een jeugdvriendin van de familie Mendez ontmoette Tonio kort voor zijn dood op de trein naar Parijs. In de Gare du Nord stapten ze en per toeval hetzelfde compartiment binnen. Tonio had verteld dat hij aan het eind van zijn Latijn was. Het enige wat hij wilde, was zijn gezin bijeenbrengen en uitwijken naar Zuid-Amerika. Ze vermoedde dat hij naar Peru wilde. Hij leek zware zorgen te hebben. Dat was in november 1985.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

130

Re: Juan Mendez

Bouhouche is veroordeeld voor de diefstal van de wapens van Mendez. De dag na de inbraak zou men bij Mendez een gepantserde deur komen plaatsen. Bouhouche wist dat, hij wist dat hij de collectie na 16 mei niet meer zo gemakkelijk zou kunnen bemachtigen. Mendez wist dat zijn schuttersmaat de dief was. Hij had dat in november tegen zijn vrouw gezegd.

In oktober 1985 ontmoette hij een politieman, een vriend en hij zei: "Ik weet mijn wapens zitten." Die politieman van de gemeente Ukkel stelde voor om hem te helpen bij het opsporen van de dieven en zei: "Mendez weigerde omdat hij niet wilde dat ik in de problemen kwam. De dieven zouden heel vreemde, bizarre en vooral zeer gevaarlijke mensen zijn." Ook in Puerto Rico vertelde hij aan twee kennissen dat hij de dief kende en dat hij die smeerlap zou afschieten. Hij was razend op Bouhouche.

Vlak na de Benderaid aan de Delhaize van Overijse, waar vijf doden gevallen waren, is Mendez in paniek naar de politiecommissaris in Overijse getrokken om te horen welke kalibers de daders gebruikt hadden. Hij is naar huis gegaan en heeft zijn vrouw gerustgesteld. Zijn kalibers waren er niet bij.

Maar hij loog. Ze waren er wel bij, onder meer de Ingram 9 mm. Hij had zo'n Ingram gehad. Hij had een Ingram buitengesmokkeld bij FN en er een en geluidsdemper op gemonteerd. Dat wapen stond niet op de lijst die hij als gesloten aangegeven had, omdat hij het had gejat. Maar hij had er een en het was verdwenen met de rest.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube