1

Topic: Heinrich Toumaniantz

In de weekendeditie van de krant De Morgen van 13 Juli 2008 staat het levensverhaal van Heinrich Toumaniantz, alias Guenaldy Sokolovski, alias Genady diLonghi, alias ...

Daders » Heinrich Toumaniantz

Ze zijn niet zo talrijk, de bekende gangsters met een postuur van 1,92 meter. Nochtans is het zo'n type waar de speurders in het onderzoek naar de Bende van Nijvel sinds 1982 naar op zoek zijn. Wat is er geweten over die reus, die bij tal van raids op grootwarenhuizen werd gezien en uitgroeide tot Belgiës grootste criminele mythe? Hij mankte, zeggen meerdere getuigen. En, klinkt het soms ook: "Hij zag er een beetje verwijfd uit." Kort nadat de Bende op 9 november 1985 acht mensen vermoordt in de Delhaize in Aalst, verspreidt het Centraal Bureau voor Opsporingen ter attentie van alle politiediensten het opsporingsbericht 8181: "volgende namen zijn naar voren gekomen als mogelijke daders". Er volgen acht namen. Eén van de acht is Heinrich Toumaniantz. Was die dan niet dood? (...)

"Zijn leven was één verkleedpartij", zegt B. "Bij een normaal mens ga je ervan uit dat, als die dertig jaar geen teken van leven geeft, hij wel dood zal zijn. Hij was het radicale tegendeel van een normaal mens. Ik stel hem mij nu voor als een lief oud vrouwtje, ergens op een flatje in Marbella. Hij moet nu 62 jaar oud zijn, zoals ik. De eerste golf van Bendeaanslagen, in 1982 en '83, dat was veeleer vrij klassiek banditisme. De meeste doden vielen bij de laatste drie in 1985 . Dat was pure terreur. Zijn die laatste raids uitgevoerd 'op bevel' en, neem ik dan aan, tegen betaling? Guenaldy had van kindsaf die droom: vrouw worden. Maar zo'n operatie is erg duur."

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Heinrich Toumaniantz

Ben wrote:

het levensverhaal van Heinrich Toumaniantz, alias Guenaldy Sokolovski, alias Genady diLonghi, alias

Ik had er tot op heden nog nooit van gehoord, maar het is een piste die tot de mogelijkheden behoord. Ook de link met Bultot en die man valt toch wel weer op, Bultot is een belangrijke schakel die meer moet weten in ieder geval. Zijn naam komt steeds terug.

Ben wrote:

Eén van de acht is Heinrich Toumaniantz. Was die dan niet dood?

Als ik zijn verhaal zo lees kan Heinrich misschien wel verdwenen zijn en heeft die man (of vrouw) een nieuwe identiteit aangenomen met de mogelijkheid dat men nooit een verband zal kunnen leggen tussen zijn oude en zijn nieuwe identiteit.

Re: Heinrich Toumaniantz

Als ik het artikel lees komt Toumaniantz meer in aanmerking dan Delperdange. Maar ja, we zullen het nooit weten wie de echte reus van de bende was.

Eddy Vos spreekt daar van een site waar iemand schreef dat Toumaniantz nog leeft? Weet er soms iemand welke site dat is?

4

Re: Heinrich Toumaniantz

mardec wrote:

Eddy vos spreekt daar van een site waar iemand schreef dat Toumaniantz nog leeft?

Ik vermoed dat daarmee het forum van onze Franstalige collega's - tueriesdubrabant.com - werd bedoeld. Hieronder de directe link naar het topic » tueriesdubrabant.com

mardec wrote:

Als ik het artikel lees komt Toumaniantz meer in aanmerking dan Delperdange.

De piste-Toumaniantz is inderdaad een zeer interessante piste en de kans is zeer groot dat hij de reus was van de Bende van Nijvel. Maar vergeet niet dat er mogelijk meer dan één of zelfs twee reuzen waren. Dus zelfs als Toumaniantz kunt linken aan bepaalde aanslagen, heb je nog maar een gedeelte van de puzzel. Het mysterie stopt niet met één reus.

Het is vooral deze zin die me intrigeert: "Hij was het radicale tegendeel van een normaal mens."  Als Toumaniantz echt zo'n zot was, dan zou hij perfect in het profiel passen van een reus die op alles en iedereen schiet. Zoals bijvoorbeeld de reus in Aalst, die zelfs op een bord schiet dat een beetje beweegt door de wind.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

5 (edited by mardec 31-07-2008 01:14)

Re: Heinrich Toumaniantz

Merci Ben! Ik volg dat forum al enkele maanden maar blijkbaar moet je je registreren voor sommige topics. Nog efkes een klein vraagje, waarom denk je dat er 2 reuzen waren? Uit welke getuigenis kun je dit afleiden?

Om een voorbeeld te geven, getuige Patrick in Aalst sprak van mannen met bivakmuts of nylonkous terwijl de dochter van één van de slachtoffers spreekt van mannen die verkleed waren als zwarte piet. Ook zou volgens Patrick geen enkele agent geschoten hebben in Aalst maar enkele jaren later hebben ze killer dodelijk getroffen. Ben je zo zeker van die 2 reuzen?

6

Re: Heinrich Toumaniantz

mardec wrote:

Nog efkes een klein vraagje, waarom denk je dat er 2 reuzen waren?

Beersel, oktober 1983. De bende overvalt het Delhaize-warenhuis in Beersel. Onderzoeksrechter Guido Bellemans, die aanvankelijk met het onderzoek belast wordt, laat volgende drie signalementen verspreiden: een individu was 1m75 groot, de twee anderen bijna 1m90. Voor het eerst is zo duidelijk sprake van reuzen, met zo'n indrukwekkende schouderbreedte dat men mag aannemen dat ze aan body-building doen. Ook hoor ik van verschillende personen dat de reus in Aalst sowieso niet dezelfde was als tijdens de andere feiten.

Feiten » Beersel

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

7

Re: Heinrich Toumaniantz

Het lijkt zelf zo dat er steeds een reus moest aanwezig zijn. Misschien was dat één van hun handtekeningen, vanaf men gemaskerde mannen zag met een reus wist men dat men met de Bende van Nijvel te maken had. M.a.w. gestoord en gewapende gekken die tot alles in staat waren en geen tegenstand dulden. Ze waren ook het tegengestelde van de gewone bandieten, altijd zelfde wapens, wagens. Hun handtekeningen, geen verstoppertje spelen. Die mannen moeten zich op een gegeven moment heel machtig gevoeld hebben, onaantastbaar.

8

Re: Heinrich Toumaniantz

Er blijkt een (klein) verband te zijn tussen Toumaniantz en de vermoorde Brusselse zakenman Paul Cams. Dat verband wordt gevormd door een andere beruchte gangster, namelijk Yvan Somville:

Cams koopt de villa aan de Sermonlaan, ontworpen door de vermaarde Belgische architect Gérard Pompe. Hij gooit er enkele miljoenen voor herstellings- en aanpassingswerken tegenaan, onder andere voor de aanleg van een zwembad. (...) Op 17 december 1979 spelen er zich bloederige taferelen af voor de woning van Cams, waarover vandaag nog altijd vragen rijzen. Al enkele dagen zijn de politiediensten op zoek naar Yvan Somville, een berucht gangster die zich vroeger verdienstelijk had gemaakt met het uitvoeren van illegale geldtransporten. Door een list slagen de politiemensen er in Somville naar Brussel te lokken, waar hij over vier contactadressen beschikt. Toeval of niet maar Somville rijdt met zijn auto regelrecht naar de Sermonlaan en houdt halt voor de woning van Cams. Leden van de anti-terreureenheid van de rijkswacht, de groep Dyane, manen Somville aan zich over te geven. De misdadiger weigert en wordt doorzeefd door een regen van kogels. Eén van de afgevuurde kogels treft bovendien de auto van Cams. Cams legt daarvoor klacht neer bij de politie.

Deze door de rijkswacht neergeschoten Somville zou de persoon zijn die Toumaniantz heeft vermoord:

Onder de minder goede vrienden rekenen we Robert Van Oirbeek, alias Le Petit Robert. Als die op 17 augustus 1979 met vier kompanen, onder wie Yvan Somville en Michel Anthemus, ontsnapt uit de Luikse gevangenis, weet hij waar naartoe: de villa van de dan 53-jarige Steyaert in Heverlee. Haar woonst is plots van onderen tot boven gevuld met het kruim van de onderwereld. Toumaniantz lijkt genoeg charisma te hebben om haar ervan te overtuigen dat het fidele kerels zijn. Wekenlang doet de vrouw de was en de plas van 's lands meest gezochte gangsters. Toumaniants is vanuit deze positie de bendeleider geworden. Hij plant hold-ups, stippelt vluchtroutes uit en beheert geld, wat niet zijn sterkste kant is. Begin oktober komt het tot een conflict met Somville: die jaagt een kogel door Toumaniantz' rechterteelbal. Zij die hem daarna nog hebben gezien, zeggen dat hij mankt.

Op 14 oktober 1979 laat Ghislaine Steyaert zich opnemen in een kliniek voor een facelift. Ze wordt gebracht door Toumaniantz, de afspraak is dat hij haar vijf dagen later zal komen ophalen. Ze ziet hem nooit meer terug. Op 28 november wordt Somville betrapt bij een inbraak in Heverlee. Hij knalt twee rijkswachters neer, is plots Belgiës mos wanted en wordt op 11 december 1979 doodgekogeld door de rijkswacht in Ganshoren. Somville kan niets meer navertellen en dat is jammer, want Van Oirbeek en Anthemus beweren achteraf dat hij Toumaniantz heeft geliquideerd. Het lijk zou zijn begraven in het Bertembos, waar het gerecht in Leuven eind 1979 ook driftig begint te graven. Maar geen spoor van een lijk.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

9

Re: Heinrich Toumaniantz

Geen foto van Toumaniantz?

10

Re: Heinrich Toumaniantz

EVE wrote:

Geen foto van Toumaniantz?

Jawel, op de website. Hou er wel rekening mee dat het een oude foto is van een jonge Heinrich. Hij is de persoon die recht staat.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube