1

Topic: Marcel Habran

Habran is samen met een kompaan op 18 december 1972 opgepakt nadat er enkele minuten eerder een overval op geldtransport is gepleegd waarbij de koerier om het leven is gekomen (Brussel). In '74 wordt hij voor deze feiten voor assisen veroordeeld tot 18 jaar cel, ook zijn kompaan wordt veroordeeld. Beiden ontkennen de feiten.

In '82 komt hij voorwaardelijk vrij. Na de moord op Montel wordt hij in het najaar van '85 opgepakt voor verhoor, maar snel terug gelost. Midden december 1985 wordt hij opnieuw opgepakt met een kompaan, nadat ze betrapt werden bij het voorbereiden van een overval. Na enkele maanden worden ze terug vrijgelaten.

2

Re: Marcel Habran

Op dit forum is reeds de gelijkenis aangehaald tussen robotfoto nr. 23 en Marcel Habran, de peetvader van de Belgische maffia. Habran is momenteel 74 jaar en staat vanaf 3 september in Luik terecht voor acht moorden en 25 overvallen, onder meer op geldtransporten. Zijn slachtoffers waren voornamelijk bendeleden of ex-bendeleden, maar ook geldkoeriers. Samen met hem staan nog elf andere personen terecht voor een assisenjury. Marcel Habran riskeert een levenslange opsluiting.

Peetvader Habran en Maréchal werden in het begin van de jaren negentig samen veroordeeld wegens bendevorming. Ze hadden een arsenaal aan wapens, explosieven en uniformen verzameld om geldtransporten te overvallen. Maar ze liepen tegen de lamp voor ze hun plannen ten uitvoer konden brengen. Habran kreeg zes jaar cel, Maréchal vier.

Voor de 75-jarige Habran is dat al de tweede maal in zijn 'carrière'. Voor een overval op een geldtransport in 1972 waarbij een dode viel, kreeg hij 18 jaar cel. Het huidige dossier is een van de zwaarste misdaaddossiers van de afgelopen jaren. Het gaat om 20 onderzoeken, goed voor 70 misdrijven, 50 verdachten en meer dan tien doden. Het dossier bevat onder meer de overval op een geldtransport op de E40 in Borgworm in 1998. Daarbij vielen twee doden.

De politie pakte begin deze week vier verdachten op die een moordplan beraamden tegen Marcel Habran. Voor 25.000 euro waren zij bereid Habran, de Luikse oudgediende onder de zware overvallers, koud te maken. Habran zelf tilt niet zwaar aan het moordplan.

Bendevannijvel.com zal het proces vanaf de eerste dag volgen. Nieuwsdossiers » Proces Habran

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3 (edited by mardec 31-08-2008 01:49)

Re: Marcel Habran

Marcel Habran: De laatste peetvader spreekt

Hij rijdt vandaag met een gammele Renault Twingo, niet meer in een Ferrari zoals tien jaar geleden. Zijn kasteel in het Franse Maton heeft hij geruild voor een piepkleine flat in Etterbeek. Maar als 'Le Grand Marcel' binnenkomt in het chique café Kwak in Sint-Lambrechts-Woluwe, kijkt iedereen nog altijd naar hem. De vrouwen in de eerste plaats. Habran ziet er afgetraind uit. 'Elke dag sport. Lopen en in de gym. Anders word ik gek.' Hij lijkt op de acteur Jean-Paul Belmondo, weggelopen uit een oude Franse gangsterfilm met alleen maar sympathieke boeven. 'Zeg maar Marcel tegen mij, we gaan hier niet onnozel doen, hè. Ge moet geen schrik van mij hebben.'

Maar schijn bedriegt. Volgens banditisme-experts is Marcel Habran al veertig jaar de peetvader van de Belgische misdaad. Gewapende overvallen, afrekeningen. Noem maar op. Een gangster zoals ze bestonden in een ver verleden en zoals er in de toekomst nooit meer een zal zijn. Hij heeft zelf de tel niet bijgehouden, zegt hij, maar hij bracht meer dan twintig jaar van zijn leven in de cel door.

'Nee, ik heb nergens spijt van. Ook niet van al die jaren in de cel. Ik heb daar veel dingen over mezelf geleerd. Iedere keer dat ik binnen zit, sluit ik mijn ogen en leef ik verder in mijn hoofd. Ik overleef door te sporten. Alleen als je verliefd bent, is het erg om in de cel te zitten. Dan doet het pijn omdat je niet weet of je geliefde zal wachten. Als ik deze keer voor assisen tien jaar pak, is mijn leven voorbij, dat weet ik. Ik ben nu 75. Veel perspectieven heb ik dan niet meer. Maar als het me te veel wordt in de cel, dan kan ik nog altijd stoppen met leven. Aan de andere kant: als ik in mijn blootje voor de spiegel sta, zeg ik tegen mezelf dat het toch zonde zou zijn. Mijn lichaam ziet er nog maar twintig uit.' (lacht)

'Nee, ik ga klaar en duidelijk tegen de jury zeggen dat ze me moeten vrijspreken omdat ik niks te maken heb met alles waar ze me van beschuldigen. Wat ze ook mogen zeggen over mij: ik heb geen bloed aan mijn handen.' Marcel Habran, bijgenaamd 'Le Grand Marcel', haalt de schouders op. 'Ben ik de peetvader? Welnee, ze maken van mij iets wat ik niet ben. Ik ben Patrick Haemers niet. En Zorro, Rambo en Tarzan ook niet. Mijn advocaat zegt altijd: “Marcel is één van de vele sterren in het heelal., Mooi gezegd hé? Maar ik ben natuurlijk wel een beetje een narcist, en het streelt mijn ijdelheid als ze dat zeggen. Laat ik het zo stellen: het brengt me geen geld op, maar het doet me ook geen kwaad.'

Nieuwsdossiers » Proces Habran

4

Re: Marcel Habran

De vraag is of de media overdrijft of niet? En waarschijnlijk minimalisseerd Habran zijn rol? Maar zolang men geen concrete bewijzen heeft is zijn rol miniem. Probeer u maar eens te verdedigen tegen al die zaken als de media al op voorhand van u proces van u al zo een beeld schetst.

5

Re: Marcel Habran

Renne wrote:

Probeer u maar eens te verdedigen tegen al die zaken als de media al op voorhand van u proces van u al zo een beeld schetst.

De media zijn nu eenmaal op zoek naar spannende verhalen en goede krantenkoppen. Een proces wordt tegenwoordig altijd eerst in de media gevoerd. Kijk maar bijvoorbeeld naar het proces Dutroux, waarschijnlijk één van de betere voorbeelden.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Marcel Habran

De federale politie heeft gisterochtend Marcel Habran (72), peetvader van het Luikse banditismemilieu, en zijn Brusselse metgezel Jean Renson (65) samen met nog zes andere verdachten opgepakt. Dat gebeurde in een onderzoek naar een reeks van zware overvallen op geldtransporten waarbij in de loop van de jaren '90 minstens twee doden vielen. Habran werd 's avonds aangehouden.

De voor zijn leeftijd opvallend fitte Marcel Habran rook klaarblijkelijk onraad. Toen de speurders gisteren bij het krieken van de dag aanbelden, was hij geenszins verrast. De peetvader van het Luikse banditismemilieu had een indrukwekkende reistas klaargezet omdat hij er vrijwel zeker van was dat hij 's avonds niet naar huis zou terugkeren. Wat inderdaad ook gebeurde, ook al heeft iedereen het raden naar zijn informatiebron.

Voor de Luikse speurders is het nu alles of niets. Drie jaar geleden stuurden zij Marcel Habran, Jean Renson en de meeste van de gisteren opnieuw opgepakte gangsters al voor dezelfde reeks van overvallen naar de cel. Een bloedige reeks overvallen, dat moet gezegd. In 1998 werd een Brink's-Ziegler geldtransport op de E40 in Borgworm klemgereden. De overvallers gingen wild tekeer. Twee geldkoeriers schoten er het leven bij in. De buit bedroeg ongeveer 15 miljoen euro.

Toen Marcel Habran daar in 2002 voor werd opgepakt, was dat op aangeven van een ,,beschermd getuige'', een primeur in ons land waarbij deze persoon op basis van een nieuwe wet in ruil voor zijn verklaringen mocht rekenen op een speciale politiebegeleiding. Deze persoon verklaarde dat Habran in een auto achteraan het overvalcommando reed om kraaienpoten uit te strooien om achtervolgers het nakijken te geven. Tot dusver konden de speurders de aanwezigheid van Habran op de moordende overval niet bewijzen.

Maar de schaduw van de Luikse peetvader zweefde volgens de onderzoekers ook over zes brutale overvallen die in 2000 in het Groothertogdom Luxemburg werden gepleegd. Daaronder de kraak in het magazijn van de beveiligingsfirma Brink's-Ziegler. De daders gingen in dit heilige der heilige tijdens een weekend met 15 miljoen euro buit lopen.

Daarnaast werden een poging tot diefstal in een warenhuis Auchan in Kirchberg en een overval op de luchthaven van het Luxemburgse Findel op 9 oktober 2000 met bijna 2 miljoen euro buit eveneens op naam van de bende-Habran geschreven. Bij dat laatste wapenfeit werden een geldkoerier, een bagageman en twee andere personen gewond. Koenraad Spitaels, een vriend van Marcel Habran, werd in Luxemburg tot 20 jaar cel veroordeeld voor zijn aandeel in deze overval. Niet alleen ontkent hij de zaak, hij houdt ook de lippen stijf op elkaar over mogelijke mededaders.

En dan is er ook een reeks van moorden en verdwijningen in kringen rond Marcel Habran. Volgens Luikse speurders houdt iemand om een geheimzinnige reden al enige tijd grote schoonmaak in het Luikse gangstermilieu. Toen Serge Pierrin en vooral Léopold Maréchal vorig jaar werden neergeknald, keek iedereen naar peetvader Habran. Het gerucht deed de ronde dat iemand een moordcontract met 25.000 euro prijzengeld op het hoofd van Habran had gezet om de ouwe uit de weg te ruimen. Tot dusver is dat niet gelukt.

Hoe dan ook moest het gerecht Habran na meer dan een jaar voorlopige hechtenis opnieuw vrijlaten bij gebrek aan bewijsmateriaal. Dat hij gisteren opnieuw in de boeien geklonken werd, wijst erop dat het onderzoek over nieuwe aanwijzingen beschikt. Met de aanhouding van Habran en zijn kompaan Renson geven de speurders duidelijk te kennen dat zij zeker van hun stuk zijn. Het zou hoofdzakelijk gaan om het gebruik van de bankkaart van Habran op het ogenblik van een van de overvallen. De kaart zou Habran kilometers ver van de plaats van de overval lokaliseren. De speurders denken echter dat iemand anders dan Habran de kaart gebruikte. Makkelijk wordt het voor de speurders niet. Zij beseffen dat beide oudgedienden nooit uit de biecht zullen klappen.

Re: Marcel Habran

Le Grand Marcel’ was in de jaren zeventig al de expert van hold-ups

Het Luxemburgse gerecht heeft sterke vermoedens dat Luikenaar Marcel Habran betrokken was bij alle vier hold-ups die vorig jaar plaatsvonden in het Groothertogdom. Het begint er steeds meer op te lijken dat ze het werk waren van een Belgische bende. Behalve Habran, die maandag werd gearresteerd in Frankrijk, belandden al drie vermeende medeplichtigen, eveneens afkomstig uit Luik, achter de tralies.

Marcel Habran (66) liep maandag tegen de lamp in Matton, een dorp bij de Frans-Belgische grens ter hoogte van Sedan. Volgens speurders werd de zestiger opgepakt in zijn buitenverblijf. De procureur des konings van Luxemburg-stad wilde gisteren geen details geven over de arrestatie en de wijze waarop de politie Habran gevonden had. “Ik kan u wel zeggen dat we meneer Habran ervan verdenken lid te zijn van een criminele organisatie. Die wordt in verband gebracht met de gewapende overval op een geldtransport op de luchthaven van Findel, in oktober vorig jaar. Ik kan u eveneens vertellen dat in Luik onlangs een Italiaanse staatsburger werd aangehouden die lid zou zijn van dezelfde organisatie.”

Die tweede verdachte blijkt César B. te zijn. Hij en Habran worden volgens de procureur verdacht van een reeks gewapende overvallen in Luxemburg. “Of we ze linken met àlle hold-ups die vorig jaar plaatsvonden? Dat ga ik ontkennen noch bevestigen. We hebben in ieder geval de uitlevering gevraagd van beide verdachten.”

Behalve de overval op de luchthaven, waar de buit bestond uit 66 kilo Belgische bankbiljetten, vonden in Luxemburg vorig jaar nog drie hold-ups plaats: in maart, april en mei. Bij de eerste en laatste was het doelwit een geldtransportwagen van Securitas, bij de middelste ging het om het hoofdkantoor van Brinks-Ziegler in het Groothertogdom. Daar maakten de gangsters 630 miljoen frank buit. Het strafonderzoek naar die overval ging volledig de mist in door een lek van Gerard Seront, commissaris van de gerechtelijke politie in Brussel. Hij speelde informatie door aan een tipgever, die ze overbriefte aan… Marcel Habran.

Habran, alias ‘le Grand Marcel’, draait al ruim dertig jaar mee in het criminele circuit. In het begin van de jaren zeventig gold hij al als een specialist in het overvallen van geldtransporten en posterijen. In 1974 werd hij voor het eerst veroordeeld. Het Brabantse assisenhof gaf hem achttien jaar cel voor de moord op een geldkoerier. De openbaar aanklager omschreef Habran destijds als de pdg (president-directeur-generaal) van het groot-banditisme. Na zijn voorwaardelijke vrijlating, begin jaren tachtig, vestigde Le Grand Marcel zich in een kasteel in Matton, in de Franse Ardennen, dat op naam kwam te staan van zijn vrouw en van een offshoremaatschappij in Gibraltar. In 1991 veroordeelde de Brusselse correctionele rechtbank hem tot zes jaar cel wegens autodiefstallen en heling van wapens, munitie en explosieven. De Luikse kaïd doet zelf zelden mee aan de overvallen: de uitvoering laten hij en zijn luitenanten over aan jonge criminelen afkomstig uit Oost-Europa of Italië. Vanwege de begeleiding van de geldtransporten door de rijkswacht verlegde de bende haar werkterrein naar Luxemburg.

Volgens het Luikse parket zitten in de Lantin-gevangenis behalve B. nog twee verdachten van de hold-up op het Luxemburgse vliegveld: Umberto P. (41) en de Fransman Eric H. Verdachte nummer vijf, Conrad S., werd vlak na de overval gearresteerd. Hij was gewond geraakt tijdens de schietpartij met de politie die ontstond toen de gangsters met hun vluchtwagen moesten stoppen voor een wegversperring.

Re: Marcel Habran

Het monsterproces gaat naar verwachting vier tot vijf maanden duren. Er worden meer dan vierhonderd getuigen gehoord. Het proces gaat gepaard met draconische veiligheidsmaatregelen. Het Luikse paleis van justitie was woensdag veranderd in een vesting. Gewapende agenten patrouilleerden voor de ingang. Op straat klonken non-stop sirenes. De Waalse feesten worden op 21 september dit keer niet op de Place Saint Lambert gehouden, pal voor de rechtbank, maar elders, uit vrees voor represailles van de Luikse onderwereld. Het proces begon met het samenstellen van de jury. Er waren 250 mensen opgeroepen, maar velen willen of durven niet in de jury plaats te nemen. Eén kandidaat-jurylid werd onwel en moest per ambulance worden afgevoerd.

Nieuwsdossier » Proces Habran

Re: Marcel Habran

Als iemand lid is geweest van de bende van Nijvel, dan is hij het wel. Enig probleem is dat hij zo wel binnen als buiten de gevangenis staats gevaarlijk is. Iemand met zo'n netwerk weet gewoon te veel en kan met een vinger knip je het zwijgen opleggen, het zou me niet verwonderen dat hij wordt beschermd door diegene die alle belang hebben dat de waarheid nooit zal achterhaald kunnen worden, het zal waarschijnlijk een show-proces worden.

Wat heeft die man nog te verliezen? Hij is al in de zeventig jaar, praten zal hij nooit doen. Dat past niet bij de ere code van de achterban. Mochten ze in Belgie dezelfde technieken van ondervraging mogen toepassen zoals in Amerika denk ik wel dat we zelfs de hardste noot der noten wel gekraakt krijgen, maar ja we leven nog altijd in het brave Belgen land en misschien is het ook beter in het lands belang dat hij zwijgt.

Re: Marcel Habran

Hier komt de naam van Marcel Habran ook in voor onder de letter H van het adressen bestand. In dit dossier wordt een staatsgreep in Belgie gesuggereerd, enkele bekende namen van de Belgische politiek komen hier in voor. Waar rook is er vuur, vreemd dat Habran zijn naam iedere keer toevallig opduikt. Feit is dat hij  ook een voorliefde heeft voor speciale wapens. In de overval van 1998 worden P90's gebruikt, voor die tijd helemaal geen evident wapen, zeer moeilijk aan te komen. Wilt het niet lukken dat hij toevallig vroeger bij FN heeft gewerkt en dat bij de bende van Nijvel des tijds ultra moderne wapens zijn gebruikt.

In de nacht van ‘81-’82 werden de modernste wapens van dat moment gestolen uit het arsenaal van de Brigade Diane. De zwaarste Vijftien Heckler&Koch-machinegeweren, 5 FAL-machinegeweren, 2 pistolen en 2500 stuks munitie en nog 5 automatische shotguns. Van deze wapens waren alleen interne mensen van de rijkswacht op de hoogte! Deze diefstal heeft een gevoel van ontzetting te weeg gebracht. Nu was niet alleen de veiligste kazerne van de rijkswacht niet veilig genoeg, maar werden er ook de meest moderne wapens ter wereld gestolen.

Nog angstaanjagender was het feit dat deze wapens werden gebruikt bij de overvallen van de Bende. Het is bijna zeker dat een van de Heckler&Koch’s werd gebruikt in Aalst. En verscheidene keren de shotguns. In Temse worden in het geheim nieuwe kogelvrije vesten getest. Het textielbedrijf wordt overvallen, er worden kogelvrije vesten buitgemaakt en de conciërge en zijn vrouw worden neergeschoten. De man overleeft het niet, de vrouw ternauwernood.

Als men weet dat bij de SAS en andere para-militaire organisaties dezelfde wapens gebruikt worden, dan weet je ook dat het hier niet over gewone boefjes gaat, maar over goed getrainde commando's die haar fijn hun doelwitten kunnen selecteren. Misschien ook interressant om te weten is dat men bij de toenmalige groep Diane ook rijcusrsussen gegeven werden waarbij men de techniek aanleerde om achteruit te rijden waarbij men schutters via de achterbank/koffer hun targets konden beschieten en deze techniek werd wederom gebruikt bij de Bende van Nijvel. Een mogelijk spoor naar de bende lijdt ons naar de naam van Martial Lekeu, een ex-rijkswachter die werkte bij de BOB van Brussel en in het speciaal interventie eskadron van de rijkswacht: inderdaad De Brigade Diane. Al meer dan 15 jaar verblijft deze gewezen rijkswachter in Florida wegens doodsbedreigingen in eigen land.

Wat ook weer toevallig is dat de Habran ook een appartementje bezit in - juist ja - Etterbeek. Niet toevallig dicht bij die Kazerene van de Groep Diane waar heel toevallig die wapens opgeslagen waren. Heel toevallig is hij ook veroordeeld geweest voor wapensmokkel, handel. Wat ook heel eigenaardig is dat hij tips krijgt zijnde - uiteraard niet rechtstreeks - van de gerechterlijk zelf (zie hoger vermelde artikels). Hij heeft ook een voorliefde voor juwelen (zie hogervermelde artikels). 1983: In Anderlues wordt een juweliersechtpaar overvallen en vermoord. De buit is miniem, slechts enkele oude munten uit de etalage. Hierbij wordt het dienstwapen gebruikt van de agent die in Nijvel werd vermoord.

Habran is meester in allibi's, waar zou hij dat geleerd hebben een top gangster van zijn kaliber haalt meestal de 50 niet. Of is er misschien meer aan de hand. Is hij misschien een geheime paramilitair, getraind voor speciale opdrachten voor de Belgische staat. Zou het niet kunnen zijn dat tijdens de periode dat Paul Vanden Boeynants - wijlen minister van landsverdediging - een speciale commando werd opgericht om een staatsgreep te plegen. Vergeet niet dat er toen in België een zeer woelige communitaire periode heerste en dat zelfs het koningshuis belang had in een complot om door terreur de Belgische staat via een politie staat onder dwang te houden.

Ook is het merkwaardig dat de periode van 1978 wanneer Vanden boeynants voor het laatst eerste Minister werd en de periode van 1981 wanneer voor het laatst partij voorzitter wordt in die jaren zoveel rariteiten gebeuren. Zijn de aanslagen van bende van Nijvel die starten in 1982 hier geen bewijs van en wanneer vlak voor dat Vanden boeynants in 1986 wordt veroordeeld ze in 1985 weer opnieuw beginnen? Was hij het samen met een select groepje die het poppenspel beheersten en zou het ook kunnen dat sommige van de vermoorde slachtoffers of familieleden toevallig in gevoellige dossier kwamen van het gerechtelijk onderzoek tegen Vanden Boeynants en co en dat op dat moment de enigste uitweg was om ze op te ruime op een mannier waarbij andere zo geïntimideerd waren dat ze genoodzaakt waren te zwijgen.

Noot: volgens ex-rijkswachter Lekeu zou de bende van Nijvel een  destabilisator zijn en zou bestaan uit leden opgeleid in kampen in de Ardennen. En wie woonde in de franse Ardennen destijds op een mooi kasteel in Matton? Uiteraard weer die verdekselde Habran. En waar zijn onze paracommando's gehuisvest? In Marches-les-Dammes, tevens ook in de Ardennen.

We kunnen nog uren doorgaan, er zijn zeer duidelijke aanwijzingen dat er iets scheefs zit bij de persoon van Habran, hij is 100 % zeker lid geweest van de bende van Nijvel. Het enigste probleem is de bewijslast/procedure fouten al dan niet moedwillig veroorzaakt en uiterraard de verjaringstermijn/ouderdom van de nog in leven zijnde daders. Waarom kan men het huidige proces niet aanvullen met het bende onderzoek en de schandvlek van het verleden niet defenitief verwijderen met de waarheid.