Re: Bekentenissen

Ben wrote:

Tijdens één van zijn ondervragingen gaf Michel Cocu details over een sleutel van een garage en waar ze deze konden vinden:

"Rue de Stalle, à hauteur de l'ancien magasin 'Globe Marine', derrière la cabine de haute tension, il y a une fissure (barst) dans la mur: c'est là qu'elle se trouve."

Wel eigenaardig dat Cocu spreekt van "l'ancien magasin" omdat de winkel open ging in mei 1982 en tot 2003 daar bleef. De formulering "ancien" wil eigenlijk zeggen: niet waar het nu is maar vroeger was. Dat zou dan elders in de rue de Stalle zijn? Met nog een andere eigenaar dan diegene die in mei 1982 begon. 8 mei 1982 was ongeveer de dag dat Tinck verhuisde naar Elsene. En de Bende van Nijvel begon.

Re: Bekentenissen

Het zou trouwens eigenaardig zijn dat men iets verbergt in een winkel die pas is open gegaan. Dat kan wel in een winkel die pas is gesloten en een leegstaand pand is geworden.

33

Re: Bekentenissen

fipilip wrote:

Het zou trouwens eigenaardig zijn dat men iets verbergt in een winkel die pas is open gegaan. Dat kan wel in een winkel die pas is gesloten en een leegstaand pand is geworden.

Als ik dit lees: "Rue de Stalle, à hauteur de l'ancien magasin 'Globe Marine', derrière la cabine de haute tension" dan versta ik: ter hoogte van de winkel en dus niet in de winkel. En daarna: achter een hoogspaningcabine is er een barst in de muur. Als je op Google Maps kijkt en je zet je met je rug tegen de nummer 9 van de Rue de Stalle, wat zie je daar? Wel ja, een hogespanning cabine. big_smile

34

Re: Bekentenissen

godver wrote:

achter een hoogspaningcabine is er een barst in de muur. Als je op Google Maps kijkt en je zet je met je rug tegen de nummer 9 van de Rue de Stalle, wat zie je daar? Wel ja, een hogespanning cabine. big_smile

Waar? cool

35

Re: Bekentenissen

fipilip wrote:

Wel eigenaardig dat Cocu spreekt van "l'ancien magasin" omdat de winkel open ging in mei 1982 en tot 2003 daar bleef.

Het is niet echt Cocu die spreekt. Deze info komt uit een artikel van Père Ubu. Daarnaast heeft forumlid godver al opgemerkt dat de sleutel niet in de winkel maar ter hoogte van de winkel lag.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Bekentenissen

Er is toch een bepaalde ongerijmdheid in de bekentenissen van Michel Cocu. Hij heeft het in zijn verhoren/bekentenissen nl. ook verschillende keren over het aantal deelnemers aan bepaalde feiten. Sommigen van die deelnemers zouden in een tweede wagen gezeten hebben en tijdens de feiten op de uitkijk hebben gestaan.

Zo zegt Cocu in zijn verhoor op 24 november 1983 o.a. dat:

Dat grote aantal deelnemers lijkt echter niet te rijmen met de hypothese dat de feiten gepleegd werden door 'roofdieren' (dus de piste van de Borains) die enkel uit waren op de buit. Want hoe meer deelnemers aan de winkelovervallen, hoe kleiner de buit per deelnemer. Dus waarom zouden de Borains die feiten dan met zoveel hebben gepleegd? Dat is toch helemaal niet logisch. Het ging nl. niet over bankovervallen of raids op geldtransportwagens waar per feit miljoenen gepikt werden (zie opbrengsten overvallen van de Bende Haemers) maar wel over overvallen voor de dagrecettes van supermarkten, die eens gedeeld door zes à zeven daders, helemaal niets meer voorstelt.

Re: Bekentenissen

fipilip wrote:

Wel eigenaardig dat Cocu spreekt van "l'ancien magasin" omdat de winkel open ging in mei 1982 en tot 2003 daar bleef.

Het artikel is van 2008, dus dit kan verklaren waarom er "l'ancien" staat, maar dan kan dit geen citaat zijn uit een verhoor.

Ik sluit me aan met wat Merovinger hierboven post. Ik heb dit weekend alles nog eens overlezen i.v.m. de filière Boraine. De bekentenissen zijn duidelijk onder dwang afgenomen, en dat is in feite niet verwonderlijk in de ogen van de ondervragers waren het flikkenmoordenaars. Eén van de gevolgen van het onderzoek over het onderzoek tegen de borains is dat men nu op het einde van een verhoor moet bevestigingen dat alles menselijk verlopen is.

Deprêtre verbleef soms de hele nacht in de gevangenis van Nijvel tijdens de ondervragingen plus de ondervragers wisten ook niet wat er echt gebeurt was. En dan nog het verhaal van de Ruger, die de BOB van Bergen al had sinds half mei 83, (na de diefstal van de Saab) en toch komt de Ruger maar maanden later op een zeer verdachte manier bovendrijven via Amory, na 6 onnodige doden! Waarom het wapen eerst maanden achterhouden en zelfs testschoten mee afvuren?

Plus de verklaringen over Nijvel die de Borains doen kloppen niet met hetgeen er gebeurt is.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

38

Re: Bekentenissen

Juul wrote:

Waar? cool

http://nsa33.casimages.com/img/2014/06/11/mini_140611114953137126.jpg

Links de winkel Coghen Decor, nummer 9 Rue de Stalle. Rechts van de straat, naast die groene paal, wit grijsachtige kabien met groene plakkers erop » Google Maps

39

Re: Bekentenissen

Oei, het krioelt op die hoek van dat soort kasten. 'k Durf gerust zeggen dat dat geen hoogspanningscabine is maar eerder een laagspanningsverdeelkast of iets van teledistributie. Hoogspanningscabines zijn kleine huisjes waar zeker en vast op de ingangsdeur een gele (zwart omlijste driehoek met daarin een zwarte bliksemschicht) bevestigd is. Er staat daar dan een transformator in die bij overbelasting nogal eens de nijging heeft om te ontploffen.

Wat niet wegneemt dat Cocu dat misschien wel bedoelde.

Re: Bekentenissen

Merovinger wrote:

Er is toch een bepaalde ongerijmdheid in de bekentenissen van Michel Cocu.
Dat grote aantal deelnemers lijkt echter niet te rijmen met de hypothese dat de feiten gepleegd werden door 'roofdieren' (dus de piste van de Borains) die enkel uit waren op de buit. Want hoe meer deelnemers aan de winkelovervallen, hoe kleiner de buit per deelnemer. Dus waarom zouden de Borains die feiten dan met zoveel hebben gepleegd? Dat is toch helemaal niet logisch.

Cocu kan natuurlijk dingen erbij gefantaseerd hebben (of zelfs alles). De predateurs, de roofdieren-theorie staat niet alleen voor geld, maar vooral voor het instinct van makkelijk moorden, getuigen afmaken. Kijk nog eens naar de rapporten van de Canadese en Franse profilers, mensen met 'kleine banen' die dan dus een dubbelleven leiden, het gangster zijn erbij doen. Dus niet zoals Haemers full time criminelen.

Als het inderdaad ooit mocht blijken dat het toch banditisme was dat de Bende dreef, dan zul je moeten concluderen dat met het deed voor de kick en wat cash. Stel dat Cocu toch de waarheid sprak, kan dat juist duiden op een bepaalde levensstijl, namelijk relatief makkelijke snelle buit met grote zekerheid van ontkomen door de hoeveelheid mensen en wapens.