Re: Film: Le Bal Masque

Ik vraag me af of deze ooit op dvd is verschenen. Kan het zijn dat die enkel maar op videocassette is uitgekomen? » www.filmsalon.be

't Is niet toevallig dat ik Julien Vrebos, bekend Woluwenaar bij uitstek, ontmoet in café St-Alixe, hij woont immers maar enkele huizen verder op het Sint-Aleisdisplein. Geboren in Elsene, woonde hij in Schaarbeek en vervolgens in Sint-Lambrechts-Woluwe, om dan in ’68 naar onze gemeente te verhuizen.’t Is een echte Brusselse ket, die me dan ook voortdurend ‘suske’ noemt.

Na de basisschool in de Kerselarenlaan, liep hij school in het Koninklijk Atheneum van Etterbeek om vervolgens landmeter te worden. Hij legde echter het taalexamen bij de gemeente af en ging aan het werk als opsteller. Na zijn legerdienst bij de luchtmacht, ging Julien fotografie in Leuven studeren en verkreeg een job als publiciteitsfotograaf. Hij keerde echter naar de gemeente terug. Ondertussen schreef hij ook artikels voor o.a. Het Laatste Nieuws en werkte voor de radio. 16 jaar geleden kreeg hij dan het unieke aanbod om voor televisie te gaan werken en daar bleef het niet bij. Na Le Bal Masqué bracht hij verleden jaar zijn tweede film uit: The Emperor’s Wife. En een derde is in zicht.

12

Re: Film: Le Bal Masque

Thanks, heb Carla Dejonghe een email gestuurd. Misschien weet zij iets meer.

13

Re: Film: Le Bal Masque

(...) De spectaculairste uitzondering is Bal masqué (1998) van Julien Vrebos, gebaseerd op de Bende van Nijvel. Rond de première hing een sfeer van sensatie. "Op de persvisie was de zaal te klein", lacht Vrebos. "Er waren familieleden van nabestaanden en zelfs rijkswachters die met het onderzoek bezig waren. Belachelijk uiteraard, dat ze dachten dat een filmregisseur een bijdrage kon leveren aan de oplossing van dat dossier. Terwijl ik niets anders op het oog had dan een evocatie van hoe de angst voor de Bende van Nijvel gedurende jaren ons land heeft bepaald."

Alleen verstokte cinefielen zagen iets in Vrebos' visuele gegoochel. "Ik heb er al mijn spaarcenten ingestopt, en ben maanden gestalkt door de rijkswacht." Niet echt een wedervaren dat andere cineasten zal doen kiezen voor real life-drama. "Maar ik ben blij dat er jonge gasten zijn die het aandurven. Lafosse is een mijnwerker die graag ronddwaalt in de duisterste gangen van de menselijke geest. Ik ben zeker dat zijn nieuwe film heel sereen is, en dat de commotie misplaatst is."

Dit stukje komt uit een artikel van De Standaard dat je hier kan lezen » www.destandaard.be

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

14

Re: Film: Le Bal Masque

Julien Vrebos (75) is overleden: filmregisseur en Brusselse "ket" met weelderige snor

Julien Vrebos (75) is overleden. Hij was geboren en getogen in Brussel en maakte veel reportages over wat hem trof, altijd met oprechte empathie, humor en ironie. Hij was ook filmregisseur, bekend van "Le bal masqué" en "The emperor's wife".

Julien Vrebos was geboren en getogen in Brussel. Hij zag het levenslicht in Elsene in 1947 en woonde in verschillende Brusselse gemeenten. Hij profileerde zich als een echte ket en had altijd wel een mening klaar over wat hij goed of slecht vond aan de hoofdstad. De verloedering en verkankering deden hem pijn, maar hij hield ook wel van het verval, van het niet-perfecte, en van graffiti en tags als antwoord van jongeren op de lelijkheid.

Van landmeter en ambtenaar tot reportagemaker

Het curriculum van Vrebos oogt indrukwekkend. Hij studeerde landmeetkunde en fotografie, en werkte jaren als gemeente-ambtenaar. Via freelance-sportjournalistiek kwam hij in de media terecht. Luckas Vander Taelen ontdekte hem daar en introduceerde hem bij verschillende producers.

Vanaf eind jaren zeventig draaide Vrebos sociale en maatschappelijke reportages met een duidelijk human interest-element. Dat deed hij voor "Terloops" op toen nog de BRT, in "Sanseveria" en "Het leven zoals het is". Ook de RTBf zag wat in zijn talent, hij maakte repo's voor het legendarische programma "Strip Tease". Voorts werkte hij voor TV Brussel.

In 2007 draaide hij de docu-soap, later tot film verwerkt, "De 8", over evenveel leerlingen van een technische school in Aarschot die een rijhuis in Herent renoveren om er een buurtcentrum in onder te brengen. In 2010 realiseerde hij "Kukelu", zijn kijk op Wallonië, en "Onder de sterren", over Brusselse thuislozen, zoals hij die groep noemt die hij in zijn hart draagt.

Voor "Onder de sterren" organiseerde hij een heus restaurant waar welgestelde Brusselaars en thuislozen kwamen eten, en werken in de keuken. Ook uit die reeks bleek het handelsmerk van Vrebos: een kritische blik maar een positieve attitude, echte communicatie, mensen in hun waardigheid laten, en vooral alle kansen op authentieke volkse humor uitspelen. In zekere zin is hij de beeldmedia-tegenhanger van Toots Thielemans en Lange JoJo.   

De bende van Nijvel

Zijn heel eigen visie op Brussel en België kon hij kwijt in de online satirische reeks "TV Belgiek". Zijn talent voor pure beeldtaal kwam tot uiting in zijn clip voor "Hard times" van The Scabs.

In 1998 debuteerde Vrebos als cineast van langspeelfilms met "Le bal masqué", geïnspireerd door de bende van Nijvel. Het was een dynamische relatief gewelddadige misdaadfilm waar de aandacht voor het slachtoffer weer centraal stond.

Vijf jaar later realiseerde hij "The emperor's wife", een film over macht die zich afspeelt in een land waar de keizerin geen kinderen kan krijgen, wat de politieke consensus overhoop haalt. Jonathan Rhys Meyers vertolkte de hoofdrol. In 2004 was er dan nog "De garnalenpelster", over een Turks meisje dat naar Nederland emigreert.

"Suske"

Naast dit alles leidde Vrebos nog een parallel leven als kleurrijke publieke figuur, met zijn opvallend grijs kapsel, zijn weelderige snor, hij was trouwens een prominent lid van "De Snorrenclub". Als "Brusseleir van 't joar" en fervent verdediger van het Brussels dialect, was hij een krachtige en overtuigende ambassadeur van de hoofdstad.

Negen jaar was actrice Pascale Bal zijn vriendin, ze vertolkte hoofdrollen in zijn films.  Zoals Robbe de Hert iedereen begroette als "schat", zo noemde Vrebos iedereen "Suske". De dynamische vitalist en levensgenieter Julien Vrebos was een van de eersten met een LEIF-kaart op zak, om het recht te hebben waardig uit het leven te stappen als hij dat nodig achtte. Brussel zal hem enorm missen.

Bron: VRT Nieuws | 14 Oktober 2022

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Film: Le Bal Masque

Jammer, kleurrijke figuur. En nen echte brusseleir, een uitstervend ras.

Re: Film: Le Bal Masque

Ik heb de film kunnen uploaden naar betaalde adrive account (zonder vervelende popups, ads & spyware). Het zijn twee grote rar-bestanden van 1,5 gb en 1,3 gb. Je moet ze eerst beiden downloaden en nadien uitpakken met winrar of winzip. De kwaliteit is natuurlijk niet hoogstaand, opname vt4, van een eeuwigheid geleden.

Het is niet mijn bedoeling om illegale content te verspreiden, maar tot dusver is er geen legale manier om de film te bekijken... als de film ooit legaal te koop is (fysiek of digitaal) zal ik de eerste zijn om hem te kopen.

Met dertig tegelijkertijd downloaden zal niet lukken, dus best met een beurtrol. Laat hier een berichtje na wanneer je begint en eindigt met downloaden. Als de één de files heeft, is het aan de volgende...

Of het zou moeten zijn dat Ben de toelating krijgt om de film op zijn Bende van Nijvel-YouTubekanaal te plaatsen? Maar gezien sommige expliciete scenes zal hij misschien geblokkeerd worden?

Downloaden doe je natuurlijk best als je thuis bent gezien de 2,8 gb data. smile De reclame is er uitgeknipt. Het is een mkv-bestand dat op de meeste gratis spelers zoals VLC kan afgespeeld worden.

Link bestand 1 » www.adrive.com
Link bestand 2 » www.adrive.com

17

Re: Film: Le Bal Masque

Le Bal Masqué: film van Julien Vrebos over bende van Nijvel op BRUZZ

Op 1 en 2 november zendt BRUZZ tv Le Bal Masqué uit, het filmdebuut van Julien Vrebos uit 1998. De film is geïnspireerd op de aanslagen van de Bende van Nijvel.

De Bende mag dan wel die van Nijvel heten, de oorsprong ligt hier in Brussel. De eerste misdrijven gebeurden namelijk in Elsene, waaronder de diefstal van een Volkswagen Santana. Maar ook de latere overvallen en aanslagen hebben een link met Brusselse criminele en politieke milieus. Julien Vrebos liet zich inspireren door de reeks moorden waarmee de Bende het land in de jaren tachtig opschrikte.

Hét verhaal van de Bende brengt Vrebos niet, maar hij snijdt onrechtstreeks wel de verschillende (complot)theorieën aan die in de jaren negen gangbaar waren. De film won in 1998 de prijs van Beste Belgische film. Niet helemaal onterecht, want met zijn flitsende montage en herhaalde close-ups was Vrebos zijn tijd ver vooruit. Een jonge Peter Van den Begin en Pascale Bal zorgden trouwens voor de hoofdrollen.

De verhaallijn

Aan een tankstation wordt een echtpaar op brute wijze vermoord en beroofd van een aantal documenten. Politie-inspecteur Daerden rijdt naar de plaats des onheils. Ook hij wordt neergeslagen, maar kan nog diezelfde nacht een onderzoek op touw zetten. Onwetend stapt hij in een web van politieke intriges, corruptie en chantage.

Eerbetoon aan Julien

Op 14 oktober moest de wereld afscheid nemen van Julien Vrebos, de man die ook voor TV Brussel (nu BRUZZ) talloze programma's en reeksen maakte waarin Brussel en de Brusselaars mochten schitteren. Bij wijze van eerbetoon zendt de zender Le Bal Masqué uit, voorafgegaan door een studiogesprek uit 2017 (zie video bovenaan dit artikel). Maar ook voorafgegaan door een mooie compilatie van enkele van zijn reportages, gemonteerd door een van zijn vaste compagnons de route, Vincent Maes.

dinsdag 1 november om 14u en 20u
woensdag 2 november om 14u en 20u

Bron: BRUZZ

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

18

Re: Film: Le Bal Masque

» YouTube

19

Re: Film: Le Bal Masque

Dank u wel, Ik was net te laat voor de live uitzending nu op Bruzz.be.

In het begin van deze film, ziet men ook iemand een Spas 12 gebruiken, vreemd?

20

Re: Film: Le Bal Masque

Mincky wrote:

In het begin van deze film, ziet men ook iemand een Spas 12 gebruiken, vreemd?

Het is een film, geen documentaire of opsporingsbericht van het federaal parket. wink

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube