21

Re: Internationale wapenhandel

Gedownload. Bedankt Stiletto, interessant leesvoer!

Re: Internationale wapenhandel

Onschuldig Oostende. Inderdaad zeer interessante lectuur. Natuurlijk zijn daar ooit vragen over gesteld. Op het einde van deze vragenronde staat, het incident is gesloten.

» www.senate.be

Natuurlijk was dat incident in werkelijkheid niet gesloten. Slim en sluw als de politiek is, werd in deze niet de vader aangepakt (de senator) maar wel de zoon. Zelfs de kleinkinderen van deze senator betalen letterlijk en figuurlijk nog steeds de prijs voor deze zeer stoute vraag van de senator. Ik kan het weten, want het zijn ook mijn kleinkinderen.

De woede over de gevolgen van deze feiten en het feit dat ze ook mijn leven mee bepaald hebben is één van de redenen waarom ik hier en nu zit te schrijven. Om maar te zeggen, als het over wapenhandel ging kon je maar beter zwijgen.

23

Re: Internationale wapenhandel

In 1996 werd een wapentrafiek opgerold. Er werden toen ook 2.000 afgeschreven rijkswachtpistolen gevonden:

“Het is weer eens duidelijk dat België een spil is in de internationale wapentrafiek”, getuigden experten gisteren nadat de Brusselse BOB een zeer omvangrijke wapentrafiek oprolde. Er werden minstens 5.000 wapens, waaronder 2.000 afgeschreven rijkswachtpistolen, op de illegale markt gebracht. Een wapenhandelaar uit Luik die de hele trafiek in elkaar zetten, is aangehouden. Zijn handlanger die de wapens ‘klaarmaakte’ voor het milieu, wordt gezocht. (...)

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

24

Re: Internationale wapenhandel

‘Bende van Nijvel was dekmantel’

Moorden en overvallen camoufleerden internationale wapenhandel’

Door onze correspondent jan Schils Brussel - De bloedige overvallen van de beruchte Bende van Nijvel, tien jaar geleden, op onder meer de Belgische supermarktketen Delhaize hebben mogelijk te maken gehad met internationale wapenhandel vanuit Israël, via België, naar enkele Arabische landen.

Dat heeft de vroegere directeur van de Brusselse gevangenis van St. Gillis, Jean Bultot, onthuld in het BRT-programma Panorama. De internationale wapenhandel begon in de jaren zeventig en duurde voort tot in het begin van de jaren tachtig. De moorden grepen plaats in 1982 en 1985. De meest bloedige was de overval op Delhaize in Aalst waar de bende acht mensen neermaaide. De ‘gekke doders’ van Waals Brabant, zoals de bende wel werd genoemd omdat leden ervan camavalsmaskers droegen, zouden een aantal mensen die te veel afwisten van de wapenhandel naar de warenhuizen hebben gelokt en daar hebben vermoord.

Om de zaak te camoufleren, zouden ze ook lukraak andere mensen hebben gedood. Het feit dat de bende nooit veel geld buitmaakte bevestigt de theorie dat het om een afrekening ging. Volgens Bultot zaten er ‘zeer hooggeplaatste' Belgen achter de wapenhandel. De Arabische kopers zouden de Israëlische wapens, die zogenaamd naar België werden uitgevoerd maar vandaar terug gingen naar het Middenoosten en vooral naar Libanon, hebben betaald met drugs die voor een belangrijk deel in Nederland werden verkocht.

De Belgen achter de wapenhandel zouden grote invloed bezitten in politieke en gerechtelijke kringen. Dat was volgens Bultot de oorzaak van het gegeven dat de daders niet in het politieke milieu werden gezocht, maar onder gewone misdadigers. Feit is dat het onderzoek naar de bende finaal mislukte en dat een Nijvelse onderzoeksrechter die fout op fout had gestapeld het onderzoek moest afgeven aan een collega in Dendermonde. Toen het ernaar uitzag dat deze succes begon te boeken, moest hij ‘van hogerhand’ zijn onderzoek staken en het dossier afstaan aan het parket in Charleroi.

Volgens Bultot bestond de Bende van Nijvel uit professionelen, waarschijnlijk uit rijkswachtkringen of uit het milieu van (extreem-rechtse) schietdubs. Slachtoffers die te veel zouden hebben geweten waren bankdirecteur Finné, die was belast met financiële transacties in verband met de wapenhandel, Juan-Mendez, een wapenhandelaar, Van Camp, eigenaar van een klasserestaurant in Ohain waar de bendeleden vaak kwamen eten en het echtpaar Fourré-De Witte, dat seksfuiven regelde voor de hooggeplaatste Belgen achter de wapenhandel. Volgens het BRT-programma Panorama is de identiteit van de ‘reus’ die de bende aanvoerde, bekend bij het gerecht. Men weet waar hij woont, maar laat hem ongemoeid.

Bron: Algemeen Dagblad | 11 November 1995

25

Re: Internationale wapenhandel

Inderdaad hier wringt de schoen al lang. Dezelfde hiërarchie had ook zijn pleziertjes, de partouzen met kinderen die dan terug ruilwaarde had om van alles te bekomen van personen die ze nodig hadden. De elite van de jaren tachtig.

Toen het geld op was werden ze betaald met drugs en die moest dan weer omgezet worden naar geld door een constructie met Nederlanders. Het ging om miljarden. De elite van België belegde graag in deze winstgevende witwas constructies.

Op den duur had men zoveel bekende namen meegesleurd dat men niet anders kon dan stilaan op te ruimen op een manier dat niet echt opviel. Een zeer moelilijke constructie om te begrijpen opgezet en uitgevoerd. Wie boter op de kop had wist hoe laat het was en zweeg ... en nu zoveel jaar later zwijgt men nog. En Aalst was zeker niet toevallig ... we hadden in onze straten heel wat schorriemorrie rondlopen. Korte versie van 35 jaar zelf onderzoek!

26

Re: Internationale wapenhandel

Een slachtoffer gedwongen tot eigen onderzoek omdat de Belgische staat zijn werk niet deed en doet. Hoe laag kan een land vallen. En zo te zien ben je niet het enige slachtoffer dat zich moet bezig houden met de vuilbakken. Tot op vandaag zijn slachtoffers daar mee bezig. De ene al meer bekend dan de andere. De ene met een groter archief dan de andere.

Tot de Belgische staat, de schaamte voorbij, zelfs dit archief moet komen in beslag nemen. Ook min of meer gedwongen omdat hun voorgangers zelfs niet in staat bleken een dossier bij te houden. Niemand hier kan ontkennen dat wapen- en drughandel deel waren van het geheel. Welk geheel?

Geheel terzijde. Hier is al vaak discussie geweest over het feit dat gevangenen de gevangenis niet konden verlaten zonder dat er daar sporen van waren. Wie was er in die tijd het hoofd van het archief van de gevangenissen? Willy Baugniet (vader van) dacht ik. Jobke voor Xeno die veel van het gevangeniswezen schijnt af te weten. Daarnaast was vader commissaris, voorzitter van de vereniging van schietclubs? En één van de twee (vader of zoon) schepen voor de PS dacht ik.

In ieder geval was Jean-Luc Baugniet wapenhandelaar. Met de graad van kolonel SDRA8 beweerde hijzelf. In het bezit van een diplomatiek pasport. Altijd handig als wapenhandelaar natuurlijk.

27

Re: Internationale wapenhandel

België opnieuw in de ban van de Bende van Nijvel

De reeks bloedige overvallen van de Bende van Nijvel stonden in verband met de wapenhandel in het Midden-Oosten. En één van de sleutelfiguren van die Bende was niet alleen bekend bij de Belgische politie, hij maakte er deel van uit. België is tien jaar na dato weer in de ban van de Bende. Achter een reeks van vijftien aanslagen in de eerste helft van de jaren tachtig, die 28 levens eisten, werd een Bende vermoed, de Bende van Nijvel.

De aanslagen oogden als overvallen, maar er werd doorgaans meer geschoten dan geroofd. Gericht geschoten, op mensen die te veel wisten van een duistere wapenhandel in het Midden-Oosten, aldus een nieuwe bron die werd opgevoerd door de BRTN-televisie. Er zou sprake zijn van omvangrijke wapenverkopen vanuit Israël aan diens Arabische buren. De wapens zouden via België in Nederland zijn geruild tegen drugs. Volgens een voormalige gevangenisdirecteur, die nu in Zuid-Afrika verblijft, zou de Bende van Nijvel personen hebben omgebracht die van die handel wisten. Een even sensationeel als oncontroleerbaar verhaal. En er is meer.

Volgens de Vlaamse volksvertegenwoordiger Hugo Coveliers zou een lid van Bende, bekend onder de naam 'de reus', deel uit hebben gemaakt van een speciale eenheid van de Belgische rijkswacht. Coveliers geldt als een Bende-specialist. Hij was jaren geleden lid van de parlementaire commissie die moest nagaan wat er was misgelopen in het gerechtelijk onderzoek naar de Bende. Want dat onderzoek heeft niets opgeleverd. De parlementaire commissie verbaasde zich toen al over het feit dat het onderzoek naar de Bende in 1990 verhuisde van Dendermonde naar Charleroi, net op het moment dat onderzoeksrechter Freddy Troch van Dendermonde resultaten leek te boeken. Nu pas wordt duidelijk dat die verhuizing plaatsvond op aandrang van de toenmalige minister van justitie Melchior Wathelet.

De Waalse christendemocraat Wathelet verliet onlangs de regering om rechter te worden bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Zijn opvolger, Stefaan De Clerck, spreekt van een autonome beslissing van de gerechtelijke instanties om het Bende-onderzoek geheel in Charleroi onder te brengen. De advocaten van familieleden van enkele slachtoffers van de Bende werden echter buiten die beslissing gehouden, hoewel zij uitdrukkelijk hadden gevraagd gehoord te worden. Gisteren drongen die advocaten er bij De Clerck op aan het onderzoek opnieuw in handen te geven van Freddy Troch. Het lijkt uitgesloten dat het raadsel van de Bende van Nijvel alsnog wordt opgelost. Maar België ziet politiek en justitie opnieuw in opspraak komen.

Bron: Trouw | 14 November 1995

28

Re: Internationale wapenhandel

fenix wrote:

Tot de Belgische staat, de schaamte voorbij, zelfs dit archief moet komen in beslag nemen. Ook min of meer gedwongen omdat hun voorgangers zelfs niet in staat bleken een dossier bij te houden.

Dat was niet de reden en het is fout om dit steeds als reden te blijven aanhalen.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

29

Re: Internationale wapenhandel

Ah neen, wat was dan wel de reden Ben ? Want blijkbaar weet  jij iets dat wij (ik) niet weten.

Re: Internationale wapenhandel

fenix wrote:

Wie was er in die tijd het hoofd van het archief van de gevangenissen? Willy Baugniet (vader van) dacht ik. Jobke voor Xeno die veel van het gevangeniswezen schijnt af te weten. Daarnaast was vader commissaris, voorzitter van de vereniging van schietclubs? En één van de twee (vader of zoon) schepen voor de PS dacht ik.

In ieder geval was Jean-Luc Baugniet wapenhandelaar. Met de graad van kolonel SDRA8 beweerde hijzelf. In het bezit van een diplomatiek pasport. Altijd handig als wapenhandelaar natuurlijk.

Voordat je me tot expert gevangenissen benoemt wil ik toch verduidelijken dat ik er iets van weet omdat ik ooit beroepshalve met een gelijkaardige discussie (zat ie binnen of niet) ben geconfronteerd geweest. Maar daar stopt mijn 'expertise', het is niet zo dat ik voor het stuk van justitie dat zich bezighoudt met het gevangeniswezen werk.

En voor wat het waard is: ik denk dat jullie met die wapenhandel en wapens voor drugs verhalen de klok horen luiden maar niet zien waar de klepel hangt. Er zijn raakpunten in de vorm van bepaalde rijkswachters (en anderen) die begin jaren '80 actief waren maar het heeft m.i. niets maar dan ook niets te maken met 'de bende' en die moordpartijen te maken. Vergelijk het met een crimineel die in meerdere zaakjes kan betrokken zijn maar zonder dat de ene zaak uitstaans heeft met de andere.