111 (edited by the end 28-02-2013 19:22)

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Voor een beter beeld van de rol van kolonel Lhost » Verslag Bendecommissie (PDF 4). In het document kan je zoeken op Lhost. Van een dubieuze rol gesproken, hij heeft onder andere nagelaten onderzoek te doen naar Bouhouche en Beijer i.v.m. met de diefstal bij het SIE. Hij was één van de leiders van het onderzoek naar de Bende van Nijvel! Er word regelmatig verwezen naar Groep G waar Lekeu een belangrijke rol in zou spelen omdat een neef van hem bij de staatsveiligheid zou werken die toegang had toe specifieke informatie.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

De tijdlijn werd ook al op de website van het CWB aangepast » www.killersbrabant.be

Blijkbaar werden er (op 11 of 12 november 1985?) wel stukken van munitiedozen van het merk Legia teruggevonden op de plaats waar de wagens aan de zwaaikom geparkeerd stonden.

113

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

En het is ook officieel:

(...) Volgens de elementen uit het onderzoek gesteund op een expertenrapport van het NICC (Nationaal instituut voor Criminalistiek en Crimonologie) konden deze stukken niet langer dan een à twee maanden in het water gelegen hebben bij de ontdekking.

Bron: Cel Waals Brabant

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

114 (edited by the end 01-03-2013 12:47)

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Uit een interview uit 1999 met Fons van Rie:

"De overheid zou er ook voor moeten zorgen dat er moderne middelen ter beschikking staan van de mensen die ingeschakeld moeten worden als er nog ooit zulke gewelddadige aanslagen zouden gebeuren. Maar ik vrees dat zelfs dat niet evident is. Want het gaat niet om een potlood en een gom maar om informatica, DNA, een goed draaiend ballistisch lab. Wij bij Delta hadden niet eens een computer, en we zaten met de erfenis van het verleden, van al die foute wapenanalyses die bij de eerste misdaden van de Bende gebeurd zijn. Ik zou zeer graag de advocaat van de verdachten zijn als die ooit gevonden worden, want dan pak ik al die expertises één voor één aan en ik betwist ze tot in het Hof van Cassatie en desnoods voor het Europees Hof in Straatsburg."

"Nu zijn we beter af. We hebben een Nationaal Instituut voor de Criminalistiek en de Criminologie, maar toch mag elke onderzoeksrechter nog altijd zijn favoriete expert kiezen. Waarom investeren we dan zoveel miljoenen in dat Instituut? Waarom verplichten we de magistraten van de zeventien gerechtelijke arrondissementen niet om het NICC in elk geval te consulteren, zodat de deskundigen weten wie welk forensisch onderzoek doet in België."

14 jaar later komt het er toch van. smile Waarom zolang wachten? En wat zal Vos hierover te zeggen hebben, hij had toch alles al verschillende keren onderzocht?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

115 (edited by Merovinger 01-03-2013 13:47)

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

De vos speelde blijkbaar liever in het bos. big_smile

Maar inderdaad the end, de vraag is nu natuurlijk waarom er gedurende vijftien jaar geen gevolg gegeven werd aan de aanbeveling van de tweede Bendecommissie om de zaak rond de vondst van de zakken verder gerechtelijk te onderzoeken. De commissie was daar nochtans zeer duidelijk over.

En waar blijft noorderling nu ineens? Graag had ik zijn standpunt gehoord over de laatste nieuwsfeiten.

116 (edited by Merovinger 01-03-2013 15:00)

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Hier het volledige artikel uit de Télémoustique van 27 februari 2013 » www.scribd.com

Nu we weten dat de zakken pas in 1986 in het water gesmeten werden en de vraag is vanwaar en door wie de voorwerpen verzameld werden val ik nog op het volgende:

Op 14 december 1985 schaken Dutroux, Van Peteghem en Martin in Nalinnes de 19-jarige ULB-studente Axelle D. Op 18 december, vier dagen later, doet het trio het nog eens. Nu gebeurt het in Pont-à-Celles en is het slachtoffer de 15-jarige Elisabeth G. Als je het zo ziet, lijkt niet veel te hebben gescheeld of het Bende-onderzoek had de vroegtijdige val van Dutroux en co. ingeluid. Op 17 december, daags voor de ontvoering van Elisabeth G., is de gerechtelijke politie van Charleroi een hele dag lang adressen aan het afschuimen, hopend ergens een spoor van 'Bende-verdachten' Morre of Van Peteghem te vinden. Wat niet meteen lukt.

Het duurt tot 20 en 23 december voor eerst Morre en dan Van Peteghem kunnen worden verhoord. Het zijn vluchtige verhoren, waarbij ze opnieuw absurde redenen opgeven voor hun aanwezigheid in Hamme, die nacht van de 15de november. De door Dendermonde gevraagde huiszoekingen worden niet uitgevoerd. Pas op drie februari 1986 krijgen de speurders in Charleroi de kinderontvoerders te pakken. Als eerste van de drie gaat Van Peteghem over tot bekentenissen. In zijn woonst wordt nu wel een huiszoeking verricht.

Een bloemlezing uit wat dat blijkens het pv 566/86 van de BOB van Charleroi oplevert: 'Een carnavalsmasker, een paar combat shoes, een bruine leren vest zonder mouwen ...' Toeval, ongetwijfeld, maar in 1986 kon je er voor minder problemen krijgen. De Bende gebruikte vaak carnavalsmaskers. Van de legendarische 'killer' is het dragen van een vest zonder mouwen een van de schaarse zekerheden. Het vergt veel fantasie om in de lome Van Peteghem een 'killer' te zien, maar veel wordt er in die dagen onder politiediensten niet gecommuniceerd. In het dossier-Dutroux vind je niets terug over zijn kortstondige status als Bende-verdachte, in het Bende-dossier ook al niets over kinderontvoeringen. Jean Van Peteghem overleed vrij kort na zijn vrijlating, op 3 september 1991, in het centrum van Luik.

Het zou dus zeker interessant zijn om na te gaan wat er met de vest, die bij de huiszoeking in februari 1986 gevonden werd, is gebeurd? Is dit het deze vest die later in de zakken werd aangetroffen?

Op 13 oktober 1986 wordt in de winkel van de vriendin van Lacroix o.a. een karabijn .22 in beslag genomen. Een Kricko?

Ook het verhaal rond Hubert Deflem kan je nu in een ander daglicht bekijken. Zie »  Het onderzoek naar Serge Manfroid

117 (edited by the end 01-03-2013 18:55)

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Met de nieuwe elementen is onderstaand ook wel super belangrijk: start bij Temse dus tot en met Aalst en 1 van de vorige feiten? Als we de waarheid achter de zakken kunnen achterhalen gaat dit deuren openen.

De heer Voorzitter: Als U zegt "link", tussen welke feiten is dat dan?

De heer Vermeersch: Dat start met de dubbele moord Temse.

De heer Voorzitter: Dus eigenlijk alle feiten.

De heer Vermeersch: Neen, niet alle feiten: de moord op de rijkswachter de heer Morue, Aalst: de kassa van Aalst werd teruggevonden, kogelvrije vesten van één der eerste feiten van de Bende van Nijvel.

Heel de nieuwe situatie roept bij mij toch veel vragen op. Ik laat mijn gedachten even gaan: Wat met het duiken op 10/11/85 en de getuigenis? Op welke basis is men daar gaan zoeken? Is er daar wel iets in het water gesmeten en ja wat? Was er wel een centrale opslagplaats van (alle) wapens? Of zijn er wapens bij elkaar geraapt op het onderzoek op slot te doen (en is dit de manipulatie van binnenuit)? Want als we kijken wat er voor belangrijke wapens ontbreken in de zakken kan men met wat we nu weten daar vragen over stellen zeker met wat we weten. Men kan duidelijk zien dat de Bende van Nijvel een creatie is dat bestaat uit verschillende groepen.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

118

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Werden er na het dumpen van de wapens in 1986 in het Brusselse garageboxen of appartementen ontdekt en doorzocht door de onderzoekers? Ik heb zo een stil vermoeden dat de Bende van Nijvel organisatoren een tip kregen toegespeeld dat men de boxen en appartement op het spoor was en dat ze snel zijn gaan 'cleanen'. Waarna de wapens gedumpt werden op de voor hen bekende plaats.

119 (edited by Werner 01-03-2013 21:17)

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Indien de laatste gegevens van de gedumpte zakken in Ronquières juist zijn, krijgen we (misschien) een nieuw beeld van de opdrachtgevers en hun doelgroep. Kijk naar Temse:

De daders hebben bewust een roofmoord gepleegd, met de nadruk op geweld en moord. Als we een forumlid mogen geloven, dan heeft één van de daders vooraf tegen hem zijn plan van misdaad in de verf gezet. Het is door het gewelddadig karakter en de moord dat de diefstal de nodige aandacht trekt. Had men die inbraak in stilte uitgevoerd, dan had dit niet meer dan 2 regeltjes nieuws geweest in de plaatselijke krant, of men had het doodgezwegen. Van de 7 vesten vind men gedeelten terug in Ronquières, die men toeschrijft aan 2 vesten. Van de overige 5 weet men niets, tenzij enkele geruchten.

Als men dan kijkt naar het onderzoek, dan lijkt het wel dat zowel de opdrachtgevers als de doelgroep zowel gerecht als speurders kunnen beïnvloeden. Conclusie: Opdrachtgevers en doelgroep kennen elkaar. In de lange lijst van mogelijke motieven en daders en hun afgeleiden, zit misschien ook de doelgroep van de aanslagen.

120

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

werner wrote:

Opdrachtgevers en doelgroep kennen elkaar.

De realiteit is dat ze met dezelfde informanten werken, vandaar.

Met de eerste plons kunnen de zakken gelegd zijn. smile Omdat men geïnspireerd geraakte door de getuigenis van de man in de barak naast het kanaal. Stel dat het agenten zelf geweest zijn die de wapens terugvonden en in het kanaal wierpen, om ze daarna terug te vinden en misdrijven formeel aan elkaar te linken, waarom hebben ze dan niet meteen een "bende van Nijvel" laten veroordelen? Dan zou er niet alleen niet meer in een bepaalde richting verder gezocht worden, maar zou men in het geheel stoppen met verder zoeken. Pas op, misschien was dit de bedoeling en wilde men de WNP of iets dergelijks laten arresteren, maar is 't nooit zo ver gekomen.